Pasta kanapkowa bez glutenu
Bezglutenowe pasty kanapkowe - czy warto je jeść? Tych zawierających gluten znajdziesz w sklepie mnóstwo. Coraz więcej osób chce prowadzić zdrowy tryb życia, zwraca uwagę na to, co je. Nie brakuje również osób, które przechodzą na dietę wegańską lub wegetariańską i do tego bezglutenową. Pastę kanapkową bezglutenową możesz zrobić w domu, ale zajmie Ci to trochę czasu. Dlatego dobrą opcją jest poszukanie w sklepach gotowych produktów o dobrym składzie. Nie powinno być w niej konserwantów, sztucznych barwników, aromatów oraz oczywiście glutenu.
Ghee Masło Klarowane Bezglutenowe BIO 480 g Finck Ayurveda

Ghee to zdrowe masło klarowane - powstałe wskutek usunięcia białka i innych substancji tak, że pozostaje czysty tłuszcz, który nie uwalnia już szkodliwych substancji w wyniku podgrzania.
Jest ważnym elementem diety ajurwedyjskiej ze względu na bogaty wachlarz zastosowań - można dodać je do ciepłego mleka, roztopić i polać gotowane warzywa, usmażyć jajecznicę, placki wegetariańskie, naleśniki czy mięsne kotlety oraz używać do głębokiego smażenia.
Masło klarowane nadaje przygotowanym potrawom charakterystyczny pyszny, maślany smak a jego olbrzymią zaletą jest to, że w podgrzanym nawet do bardzo wysokiej temperatury nie powstają szkodliwe substancje wskutek spalania i ghee nie przypala się tak jak zwykłe masło.
Składniki:
bezwodny tłuszcz MLECZNY* (100%)
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ghee Masło Klarowane Bezglutenowe BIO 220 g Finck Ayurveda

Ghee to zdrowe masło klarowane - powstałe wskutek usunięcia białka i innych substancji tak, że pozostaje czysty tłuszcz, który nie uwalnia już szkodliwych substancji w wyniku podgrzania.
Składniki:
tłuszcz mleczny* (100%)
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Pasta Słonecznikowa dla Dzieci BIO 180 g Zwergenwiese

Pasta Słonecznikowa dla Dzieci BIO 180 g Zwergenwiese
Produkt bezglutenowy.
Delikatna, kremowa pasta do kanapek oraz świetna baza do dipów lub sosów.
Składniki:
koncentrat pomidorowy* (30%), nasiona słonecznika* (23%), olej słonecznikowy*, pomidory* (10%), woda, syrop jabłkowy*, sok cytrynowy z koncentratu*, sól, papryka*, pieprz*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Produkt wegański
bez laktozy, mleka, glutenu i drożdży
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Pasta Słonecznikowa z Bazylią BIO 180 g Zwergenwiese

Ekologiczna Pasta Słonecznikowa z Bazylią BIO 180 g Zwergenwiese
Składniki:
nasiona słonecznika* (27%), woda, olej słonecznikowy*, sok cytrynowy z koncentratu*, bazylia* (7%), cebula*, sól
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Paprykarz Wegetariański z Ryżem Bezglutenowy 160 g Primavika

Pasta kanapkowa - paprykarz wegetariański z ryżem. Produkt pasteryzowany. Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry.
Składniki:
ugotowane białko roślinne 51% (woda, teksturowane białko SOJOWE), warzywa w zmiennych proporcjach 11% (marchew, cebula 4%, SELER, pietruszka), olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 11%, ryż 9%, skrobia kukurydziana, przyprawy (zawierają GORCZYCĘ), sól morska, hydrolizat białka roślinnego, bulion wegetariański [sól, warzywa suszone (pasternak, marchew, SELER, pietruszka, por, SELER liść, pietruszka nać), olej rzepakowy, kurkuma, lubczyk nać], substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, aromat z ekstraktu drożdżowego.
Dostępność: 1 szt
Czas wysyłki: do 48 godzin
Pasta Kremowa z Pomidorami Cherry i Bazylią BIO 140 g Allos

Pasta Kremowa z Pomidorami Cherry i Bazylią Bezglutenowa BIO 140 g Allos
Gęsta pasta o intensywnym smaku pomidorków cherry i bazylii. Idealnie rozsmarowuje się na pieczywie.
Dostępność: 1 szt
Czas wysyłki: do 48 godzin
Pasta Migdałowa Bezglutenowa 185 g Primavika

Pasta z prażonych migdałów. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Źródło białka.
Składniki:
prażone MIGDAŁY 99%, sól morska.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Pasta Słonecznikowa z Chrzanem Bezglutenowa BIO 180 g Zwergenwiese

Pasta Słonecznikowa z Chrzanem Bezglutenowa BIO 180 g Zwergenwiese
Produkt bezglutenowy.
Delikatna, kremowa pasta do kanapek oraz świetna baza do dipów lub sosów.
Produkt wegański: bez laktozy, mleka i drożdży
Składniki:
woda, nasiona słonecznika* (30 %), olej słonecznikowy*, sok cytrynowy z koncentratu*, chrzan* (8 %), sól, ocet winny brandy*, substancja zagęszczająca: guma guar*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Pasta Słonecznikowa z Mango i Curry Bezglutenowa BIO 180 g Zwergenwiese

Produkt bezglutenowy
Delikatna, kremowa pasta do kanapek oraz świetna baza do dipów lub sosów.
Produkt wegański: bez laktozy, mleka, glutenu i drożdży.
Składniki:
nasiona słonecznika* (24%), woda, olej słonecznikowy*, przecier jabłkowy*, jabłko*, sok z cytryny z koncentratu*, syrop jabłkowy*, curry* (1,5%) (zawiera m.in. gorczycę* i seler*), sól
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Pasta Słonecznikowa z Papryką Bezglutenowa BIO 180 g Zwergenwiese

Pasta Słonecznikowa z Papryką Bezglutenowa BIO 180 g Zwergenwiese
Składniki:
olej słonecznikowy*, nasiona słonecznika* (21 %), woda, papryka* (12 %), sok cytrynowy z koncentratu*, koncentrat pomidorowy*, cebula*, syrop jabłkowy*, sól, czosnek*, ocet jabłkowy*, chili*, oregano*, rozmaryn*, pieprz cayenne*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Delikatna, kremowa pasta do kanapek oraz świetna baza do dipów lub sosów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Pasta Słonecznikowa z Rukolą i Pomidorami Bezglutenowa BIO 180 g Zwergenwiese

Pasta Słonecznikowa z Rukolą i Pomidorami Bezglutenowa BIO 180 g Zwergenwiese
Składniki:
nasiona słonecznika* (24%), koncentrat pomidorowy*, pomidory* (15%), olej słonecznikowy*, rukola* (10%), woda, sok cytrynowy z koncentratu*, cebula*, sól, pieprz*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Delikatna, kremowa pasta do kanapek oraz świetna baza do dipów lub sosów. Produkt wegański.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Pasta Słonecznikowa z Suszonymi Pomidorami Bezglutenowa BIO 180 g Zwergenwiese

Pasta Słonecznikowa z Suszonymi Pomidorami Bezglutenowa BIO 180 g Zwergenwiese
Składniki:
woda, koncentrat pomidorowy* 18 %, nasiona słonecznika* 13 %, suszone pomidory* 12 %, cebula*, pomidory* 10 %, olej słonecznikowy*, syrop jabłkowy*, syrop z agawy*, sok cytrynowy z koncentratu*, skrobia ziemniaczana*, sól, pieprz*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Delikatna, kremowa pasta do kanapek oraz świetna baza do dipów lub sosów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Pasta Słonecznikowa z Ziołami i Pomidorami Bezglutenowa BIO 180 g Zwergenwiese

Pasta Słonecznikowa z Ziołami i Pomidorami Bezglutenowa BIO 180 g Zwergenwiese
Opis:
Delikatna, kremowa pasta do kanapek oraz świetna baza do dipów lub sosów. Produkt wegański.
Składniki:
koncentrat pomidorowy* (27%), nasiona słonecznika* (26%), olej słonecznikowy*, pomidory* (9%), woda, sok cytrynowy z koncentratu*, surowy cukier trzcinowy*, sól, sos sojowy* (woda, soja*, sól morska), zioła*, cebula*, papryka*, pieprz*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Pasta Słonecznikowa ze Szczypiorkiem Bezglutenowa BIO 180 g Zwergenwiese

Pasta Słonecznikowa ze Szczypiorkiem Bezglutenowa BIO 180 g Zwergenwiese
Delikatna, kremowa pasta do kanapek oraz świetna baza do dipów lub sosów.
Produkt wegański: bez laktozy, mleka, glutenu i drożdży.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Pasta Warzywna z Pomidorami Cherry i Rukolą Bezglutenowa BIO 135 g Allos

Gęsta pasta z kawałkami pomidorów cherry i rukoli.
Idealna do pieczywa.
Dostępność: 2 szt
Czas wysyłki: do 48 godzin
Pasta Warzywna z Trzema Rodzajami Papryki Bezglutenowa BIO 135 g Allos

Pasta Warzywna z Trzema Rodzajami Papryki Bezglutenowa BIO 135 G Allos
Gęsta czerwona pasta z kawałkami czerwonej, żółtej i zielonej papryki. Pikantno-warzywny smak. Idealnie rozsmarowuje się na pieczywie.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Pasta z Sardynek z BIO Natką Pietruszki Bezglutenowa 125 g (Słoik) Pan do Mar

Pasta do smarowania na bazie filetu z SARDYNKI (Sardina pilchardus W.) z ekologiczną natką pietruszki i oliwą z oliwek extra virgin. Produkt sterylizowany.
Sardynka została złowiona w środkowo-wschodnim Oceanie Atlantyckim (FAO 34.I.31/27.VIII).
Idealny dodatek do tostów, sałatek, jajka bądź kanapek.
Składniki:
SARDYNKI 55%, cebula* 13%, natka pietruszki* 12%, oliwa z oliwek extra virgin* 10%, płatki ziemniaczane* 9%, czosnek*, pieprz*, sól morska.
*składnik z rolnictwa ekologicznego
45% składników pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Jaką bezglutenową pastę kanapkową wybrać?
Najważniejszym składnikiem w bezglutenowej paście kanapkowej powinny być warzywa lub nasiona. Pastę kanapkową bez glutenu możesz zabrać do pracy, szkoły, czy do szkoły. Dobrze smakuje samodzielnie lub w połączeniu z chlebem. Pasty kanapkowe stanowią cenne źródło witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Wiele past kanapkowych bazuje na ciecierzycy i na innych roślinach strączkowych. To dobre rozwiązanie dla osób będących na diecie bezmięsnej. Rośliny strączkowe zawierają w sobie bardzo duże ilości białka.
Jak znaleźć pastę kanapkową o wysokiej jakości?
Najważniejszym wyznacznikiem wysokiej jakości pasty kanapkowej bezglutenowej jest prosty i krótki skład. Na pierwszym miejscu muszą znaleźć się warzywa. Nie może w składzie być żadnych polepszaczy smaku, barwników, wypełniaczy. Zwróć również uwagę na to, czy w danym produkcie nie ma zbyt dużej ilości cukru lub soli. Poza warzywami w paście kanapkowej bezglutenowej obowiązkowo powinny się znaleźć przyprawy. Przed zakupem warto zapoznać się również z warunkami przechowywania oraz z datą przydatności do spożycia. Jeżeli jest ona bardzo długa, to szybko zorientujesz się, że ten skład nie jest korzystny dla zdrowia.
Pasty kanapkowe bezglutenowe – czy można je podawać dzieciom?
Ogólnie znany fakt, że maluchy nie lubią warzyw. Mogą jednak przekonać ich pasty warzywne. Mają kolorowe etykiety i są naprawdę smaczne. W Biosklepie znajdziesz ich wiele, które nie zawierają glutenu, ani innych potencjalnie szkodliwych substancji. Pasty warzywne bez glutenu o prosty składzie są dobrym uzupełnieniem dziecięcego jadłospisu. Dostarczą młodemu organizmowi odpowiednią ilość witamin i minerałów.
Jakie są rodzaje past kanapkowych bezglutenowych?
W sklepach pod tą nazwą znajdziesz między innymi: hummus, paprykarz wegetariański, pastę kremową z kaszy gryczanej, pastę kremową z awokado, czy pastę słonecznikową . Aby znaleźć pastę warzywną, która naprawdę nie zawiera glutenu, to należy wybierać produkt oznaczony symbolem przekreślonego kłosa. Został on przebadany dokładnie na zawartość alergenu. Dobrym pomysłem jest również stawianie na marki, które specjalizują się w produktach bezglutenowych i ekologicznych. Możemy wśród nich wymienić: Florentin, Zwergenwiese, Primavika czy Allos. Wszystkie te firmy mają bardzo proste składy. Przykładowo w paście migdałowej od Primavika znajdziesz wyłącznie migdały oraz sól. Prażone migdały dostarczają białka i błonnika pokarmowego.
Jak samodzielnie przygotować prostą pastę słonecznikową dla dziecka?
Słonecznik łuskany może mieć bardzo wiele różnych zastosowań. W wersji prażonej możesz dodać go do wegetariańskiego lub wegańskiego pasztetu. Natomiast po namoczeniu nasion słonecznika możesz z nich zrobić twarożek, mleko lub roślinną śmietankę.
Aby zrobić w domu pastę kanapkową bezglutenową, wystarczy namoczyć dwa opakowania nasion słonecznika przez całą noc. Następnie dodaj do nich przyprawy i inne ulubione dodatki, a później zblenduj na gładką masę. Taką pastę kanapkową bezglutenową możesz przez krótki czas przechowywać w lodówce lub zjeść za jednym razem na rodzinne śniadanie. Z nasionami słonecznika bardzo dobrze komponują się między innymi: świeże zioła, suszone pomidory oraz czosnek. Dobrym dodatkiem do domowej pasty bezglutenowej mogą być również ogórki, mięta czy przecier pomidorowy. Nie zapomnij o tym, żeby dodać do zblendowanych nasion słonecznika niewielką ilość wody. Ona zapewni paście kanapkowej bez glutenu odpowiednią, kremową konsystencję. Natomiast niewielka ilość soku z cytryny, zaostrzy smak całej pasty.
Domowa pasta warzywna bezglutenowa z papryką - przepis
Inaczej nazywa się ją paprykarzem. Do jego przygotowania będą Ci potrzebne następujące składniki: 3 duże marchewki, 2 duże pietruszki, 1 seler, koncentrat pomidorowy, 1 – 1,5 szklanki ryżu, 3 cebule, 50 ml oleju, 2 pomidory, sól, czarny pieprz, 2 łyżki słodkiej papryki, 1 łyżeczka pikantnej papryki. Wszystkie wymienione tutaj składniki należy najpierw ugotować lub podsmażyć, a następnie rozdrobnić lub pokroić i połączyć ze sobą. Domowy paprykarz możesz przechowywać w lodówce do dziesięciu dni.
Czy wiesz, że …
… w styczniu 2010 roku w Abu Gosh izraelscy kucharze pobili rekord Guinnessa i przygotowali największą na świecie porcję hummusu. W maju tegoż roku libańscy kucharze w Al-Fanar pobili ten rekord niemal dwukrotnie... Ich hummus ważył 10452 kg! Zużyto 8 ton ugotowanej ciecierzycy.
