Produkty do słodzenia BIO
Naturalne substancje słodzące to idealna alternatywa dla sztucznych słodzików oraz cukru, nazywanego 'białym zabójcą'. Według danych opublikowanych przez Główny Urząd Statystyczny przeciętny Polak spożywa nawet 51 kg cukru w ciągu roku. Wynika to z faktu, że substancje słodzące występują w wielu produktach spożywczych jak:
- napoje,
- słodycze,
- wyroby ciastkarskie,
- gotowe posiłki.
Dobrej jakości produkty słodzące pomagają obniżyć kaloryczność i poprawić właściwości potraw. Już samo ograniczenie spożycia białego cukru ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.
Cukier Brzozowy, Ksylitol 1 kg Santini
Ksylitol C Krystaliczny 1 kg Santini
Cukier brzozowy
- zapobiega próchnicy
- ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (m.in. Candida albicans) w układzie pokarmowym
- jest skutecznym środkiem przeciwko bakteriom jelit wywołującym owrzodzenie żołądka
- 40% mniej kalorii niż cukier
- najlepszy zamiennik "zwykłego cukru" na rynku
- 100% naturalny produkt (pozyskiwany z brzozy)
- idealny dla diabetyków - 14 x niższy indeks glikemiczny
Składniki:
100 % ksylitol
Ksylitol sprzyja także przyswajaniu wapnia w organizmie, dzięki czemu:
- zalecany jest w profilaktyce osteoporozy
- wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego. Przy problemach z prochnicą i paradontozą wskazane jest rozprowadzać niewielką ilość ksylitolu na zębach i dziąsłach.
Ksylitol można stosować również zewnętrznie:
- w proporcji 1 do 20 z solą fizjologiczną do płukania nosa lub ucha, ksylitol hamuje rozwój bakterii m.in. powodujących zapalenie ucha środkowego, nieżyt nosa czy infekcje zatok,
- do płukania przy infekcjach gardła.
Kraj producenta: Polska
Kraj pochodzenia składników: Finlandia
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Waniliowy BIO 20 g Amylon
Ekologiczny Cukier Waniliowy BIO 20 g Amylon
Cukier trzcinowy z dodatkiem ekologicznej wanilii jest doskonałym dodatkiem do ciast, deserów i napojów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Brzozowy, Ksylitol 500 g Santini
Ksylitol C Krystaliczny 500 g Santini
Cukier brzozowy
- zapobiega próchnicy
- ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (m.in. Candida albicans) w układzie pokarmowym
- jest skutecznym środkiem przeciwko bakteriom jelit wywołującym owrzodzenie żołądka
- 40% mniej kalorii niż cukier
- najlepszy zamiennik "zwykłego cukru" na rynku
- 100% naturalny produkt (pozyskiwany z brzozy)
- idealny dla diabetyków - 14 x niższy indeks glikemiczny
Składniki:
100 % ksylitol
Ksylitol sprzyja także przyswajaniu wapnia w organizmie, dzięki czemu:
- zalecany jest w profilaktyce osteoporozy
- wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego. Przy problemach z prochnicą i paradontozą wskazane jest rozprowadzać niewielką ilość ksylitolu na zębach i dziąsłach.
Ksylitol można stosować również zewnętrznie:
- w proporcji 1 do 20 z solą fizjologiczną do płukania nosa lub ucha, ksylitol hamuje rozwój bakterii m.in. powodujących zapalenie ucha środkowego, nieżyt nosa czy infekcje zatok,
- do płukania przy infekcjach gardła.
Kraj producenta: Polska
Kraj pochodzenia składników: Finlandia
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Brzozowy, Ksylitol 250 g Santini
Ksylitol C Krystaliczny 250 g Santini
Cukier brzozowy
- zapobiega próchnicy
- ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (m.in. Candida albicans) w układzie pokarmowym
- jest skutecznym środkiem przeciwko bakteriom jelit wywołującym owrzodzenie żołądka
- 40% mniej kalorii niż cukier
- najlepszy zamiennik "zwykłego cukru" na rynku
- 100% naturalny produkt (pozyskiwany z brzozy)
- idealny dla diabetyków - 14 x niższy indeks glikemiczny
Składniki:
100 % ksylitol
Ksylitol sprzyja także przyswajaniu wapnia w organizmie, dzięki czemu:
- zalecany jest w profilaktyce osteoporozy
- wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego. Przy problemach z prochnicą i paradontozą wskazane jest rozprowadzać niewielką ilość ksylitolu na zębach i dziąsłach.
Ksylitol można stosować również zewnętrznie:
- w proporcji 1 do 20 z solą fizjologiczną do płukania nosa lub ucha, ksylitol hamuje rozwój bakterii m.in. powodujących zapalenie ucha środkowego, nieżyt nosa czy infekcje zatok,
- do płukania przy infekcjach gardła.
Kraj producenta: Polska
Kraj pochodzenia składników: Finlandia
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Brzozowy, Ksylitol Krystaliczny Torebka 1 kg Santini
Ksylitol Krystaliczny Torebka 1 kg Santini
Cukier brzozowy
- zapobiega próchnicy
- ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (m.in. Candida albicans) w układzie pokarmowym
- jest skutecznym środkiem przeciwko bakteriom jelit wywołującym owrzodzenie żołądka
- 40% mniej kalorii niż cukier
- najlepszy zamiennik "zwykłego cukru" na rynku
- 100% naturalny produkt (pozyskiwany z brzozy)
- idealny dla diabetyków - 14 x niższy indeks glikemiczny
Składniki:
100 % ksylitol
Ksylitol sprzyja także przyswajaniu wapnia w organizmie, dzięki czemu:
- zalecany jest w profilaktyce osteoporozy
- wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego. Przy problemach z prochnicą i paradontozą wskazane jest rozprowadzać niewielką ilość ksylitolu na zębach i dziąsłach.
Ksylitol można stosować również zewnętrznie:
- w proporcji 1 do 20 z solą fizjologiczną do płukania nosa lub ucha, ksylitol hamuje rozwój bakterii m.in. powodujących zapalenie ucha środkowego, nieżyt nosa czy infekcje zatok,
- do płukania przy infekcjach gardła.
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze poniżej 25 stopni Celsjusza.
Kraj producenta: Polska
Kraj pochodzenia składników: Finlandia
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Kokosowy (Palmowy) BIO 1 kg Bio Planet
Składniki:
cukier kokosowy (palmowy)* 100%
*certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Ekologiczny cukier kokosowy, nierafinowany, uzyskiwany z pąków kwiatowych palmy kokosowej. Pozbawiony aromatu kokosa, charakteryzuje się lekką nutą karmelu. Może być stosowany do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Kokosowy (Palmowy) BIO 300 g Bio Planet
Cukier Kokosowy BIO 300 g Bio Planet
Ekologiczny cukier kokosowy, nierafinowany, uzyskiwany z pąków kwiatowych palmy kokosowej. Pozbawiony aromatu kokosa, charakteryzuje się lekką nutą karmelu. Może być stosowany do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Puder Trzcinowy BIO 300 g Bio Planet
Cukier Puder Trzcinowy BIO 300 g Bio Planet
Ekologiczny cukier puder trzcinowy, nierafinowany, uzyskany ze zmielenia brązowego cukru trzcinowego. Charakteryzuje się dobrą rozpuszczalnością i delikatnie karmelowym smakiem. Polecamy do słodzenia napojów oraz domowych wypieków i deserów.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Cukier Trzcinowy Brązowy Demerara BIO 1 kg Bio Planet
Składniki:
cukier trzcinowy brązowy Demerara* 100%
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Ekologiczny cukier trzcinowy, nierafinowany. Doskonały do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Trzcinowy Brązowy Demerara BIO 500 g Bio Planet
Cukier Trzcinowy Brązowy BIO Demerara 500 g Bio Planet
Ekologiczny cukier trzcinowy, nierafinowany. Doskonały do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Trzcinowy Mascobado Bezglutenowy BIO 500 g Alternativa
Cukier Trzcinowy Mascobado Bezglutenowy BIO 500 g Alternativa
Nierafinowany cukier o ciemnym, brązowym kolorze i wyraźnym smaku melasy. Nie jest tak sypki jak inne cukry, konsystencją przypomina bardziej mokry piasek.
Cukier ten jest bogaty w witaminy, magnez oraz żelazo.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Melasa z Trzciny Cukrowej BIO 450 g Horizon
Melasa Trzcinowa BIO 450 g Horizon
Melasa, nazywana "czarnym złotem" jest produktem ubocznym produkcji i oczyszczania cukru. Stanowi źródło witamin z grupy B, wapnia, żelaza i magnezu oraz przeciwutleniaczy.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Stewia Słodzik 250 tabletek Stevia Zielony Listek
Stevia Słodzik 250 tabletek Zielony Listek
Stevia Zielony Listek zawiera słodzik naturalnego pochodzenia z rośliny Stevia Rebaudiana Bertoni. Doskonały do słodzenia kawy, herbaty, zimnych i ciepłych napojów. Polecany dla osób na diecie, dbających o szczuplą sylwetkę oraz prowadzących zdrowy styl życia.
Składniki:
Substancja słodząca: glikozydy stewiolowe 35%, substancja wypełniająca: mannitol, regulatory kwasowości: węglany sodu, cytryniany sodu, nośnik: L-leucyna
1 tabletka zawiera 18 mg glikozydów stewiolowych i odpowiada słodkością 1 łyżeczce cukru.
Kraj producenta: Polska
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Syrop Klonowy C BIO 250 ml Terrasana
Syrop Klonowy C BIO 250 ml Terrasana
Kanadyjski, ekologiczny syrop klonowy typu A - najsłodszy i najjaśniejszy, z pierwszego roku zbiorów. Syrop powstaje w wyniku długotrwałego procesu odparowywania soku pozyskiwanego z pnia klonów. Jest niezwykle pożywny i doskonale zastępuje inne produkty słodzące. Syrop klonowy polecamy jest szczególnie jako dodatek do naleśników, wafli oraz ciast.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Syrop Klonowy C, Bezglutenowy BIO 250 ml Bio Planet
Tradycyjny kanadyjski syrop klonowy typu C powstały w wyniku długotrwałego odparowywania soku uzyskiwanego z pni klonów. Jest niezwykle pożywny i doskonale zastępuje inne produkty słodzące.
Stanowi klasyczny dodatek do naleśników i gofrów. Znakomity także do dań gorących, w tym potraw kuchni orientalnych, jak również domowych wypieków i deserów.
Składniki: 100% ekologiczny syrop klonowy C
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Syrop z Agawy Bezglutenowy BIO 660 g (478 ml) Bio Planet
Syrop z Agawy Bezglutenowy BIO 660 g (478 ml) Bio Planet
Ekologiczny syrop z agawy jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych substancji słodzących. Powstaje z zagęszczonego soku z agawy. Wykazuje się dużą rozpuszczalnością. Polecamy do wypieków, deserów, jako polewę do lodów, gofrów, czy naleśników. Doskonale nadaje się również do słodzenia napojów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Syrop z Agawy BIO 330 g (239 ml) Bio Planet
Syrop z Agawy BIO 330 g (239 ml) Bio Planet
Ekologiczny syrop z agawy jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych substancji słodzących. Powstaje z zagęszczonego soku z agawy. Wykazuje się dużą rozpuszczalnością. Polecamy do wypieków, deserów, jako polewę do lodów, gofrów, czy naleśników. Doskonale nadaje się również do słodzenia napojów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Brzozowy, Ksylitol C Krystaliczny SASZETKI 40 x 5 g Santini
Ksylitol C Krystaliczny w SASZETKACH 5 g Santini
Cukier brzozowy
W opakowaniu zbiorczym znajduje się 40 szt. saszetek (200 g).
- zapobiega próchnicy
- ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (m.in. Candida albicans) w układzie pokarmowym
- jest skutecznym środkiem przeciwko bakteriom jelit wywołującym owrzodzenie żołądka
- 40% mniej kalorii niż cukier
- najlepszy zamiennik "zwykłego cukru" na rynku
- 100% naturalny produkt (pozyskiwany z brzozy)
- idealny dla diabetyków - 14 x niższy indeks glikemiczny
Składniki:
100 % ksylitol
Kraj pochodzenia: Finlandia
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Brzozowy, Ksylitol Krystaliczny Torebka 500 g Santini
Cukier Brzozowy, Ksylitol Krystaliczny Torebka 500 g Santini
Ksylitol, nazywany "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głównie z brzozy. Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Indeks glikemiczny ksylitolu jest bliski 8, co oznacza, że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, a Wartość energetyczna to jedynie 240 kcal na 100 g, czyli 12 kcal na łyżeczkę (5 g).
Wytwarzanie ksylitolu odbywa się bez udziału drożdży. Ksylitol nie zawiera glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy. Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Kokosowy BIO 200 g Naturavena
Cukier kokosowy pozyskany z miąższu kokosa. Zostawia przyjemny posmak, zapakowany w korzystne opakowanie do przechowywania po otwarciu.
Składniki:
cukier kokosowy 100% pochodzący z kontrolowanych, certyfikowanych upraw ekologicznych
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Kokosowy BIO 500 g Bio Planet
Ekologiczny cukier kokosowy, nierafinowany, uzyskiwany z pąków kwiatowych palmy kokosowej. Pozbawiony aromatu kokosa, charakteryzuje się lekką nutą karmelu. Może być stosowany do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Trzcinowy BIO 500 g Naturavena
Cukier z trzciny cukrowej swój charakterystyczny miodowo-karmelowy smak i bursztynowy kolor zawdzięcza obecności melasy. Nie jest sztucznie koloryzowany ani aromatyzowany. Doskonały jako dodatek do deserów i jako środek słodzący.
Składniki:
cukier trzcinowy nierafinowany Demerara* 100%
*produkt pochodzący z kontrolowanych, certyfikowanych upraw ekologicznych
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Trzcinowy Brązowy Demerara BIO 5 kg Horeca
Ekologiczny cukier trzcinowy, nierafinowany. Doskonały do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów.
Składniki:
cukier trzcinowy brązowy Demerara* 100%
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Trzcinowy Brązowy FT BIO 500 g Alce Nero
Składniki:
surowy cukier trzcinowy*.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Cukier trzcinowy brązowy to doskonały zamiennik zwykłego cukru, idealny do słodzenia zwykłych i aromatycznych kaw i herbat oraz innych napojów. Jest podstawą wielu receptur, w których wykorzystuje się jego aromat w kombinacji z zapachem wanilii, cynamonu i orientalnych przypraw.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Trzcinowy Jasny BIO 5 kg Horeca
Cukier Trzcinowy Jasny BIO 5 kg Horeca
Ekologiczny cukier trzcinowy jasny charakteryzuje się wysoką rozpuszczalnością.
Doskonały jako dodatek do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów.
Dopuszczalne lekkie zbrylenia dające się rozkruszyć po lekkim naciśnięciu.
Dostępność: 9 szt
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Trzcinowy Jasny BIO 500 g Bio Planet
Cukier Trzcinowy Jasny BIO 500 g Bio Planet
Ekologiczny cukier trzcinowy jasny charakteryzuje się wysoką rozpuszczalnością. Doskonały jako dodatek do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Trzcinowy Mascobado Filipiny BIO 1 kg Oxfam FT
Cukier Mascobado Filipiny BIO 1 kg Oxfam FT
Składniki:
nierafinowany cukier trzcinowy* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Cukier Trzcinowy Panela Bezglutenowy BIO 1 kg Alternativa
Składniki:
surowy cukier trzcinowy*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Trzcinowy Panela BIO 1 kg Bio Planet
Produkowany z zagęszczonego soku z trzciny cukrowej. Doskonały do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów.
Składniki:
ekologiczny cukier trzcinowy nierafinowany Panela 100%.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Cukier Trzcinowy Panela BIO 500 g Bio Planet
Produkowany z zagęszczonego soku z trzciny cukrowej. Doskonały do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów.
Składniki:
ekologiczny cukier trzcinowy nierafinowany Panela 100%.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Trzcinowy Różany BIO 150 g Dary Natury
Cukier Różany BIO 150 g Dary Natury
Cukier różany jest przysmakiem sezonowym, który warto mieć w domu. Świetnie nadaje się do deserów i wypieków. Ma też wspaniały zapach.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Trzcinowy w Saszetkach Fair Trade BIO (1000 x 4 g) 4000 g Horeca
Nierafinowany cukier trzcionowy pochodzący z Paragwaju w indywidualnych 4 g saszetkach.
Składniki:
Nierafinowany cukier trzcinowy*
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Cukier Waniliowy BIO (4 x 8 g) 32 g Bio Vegan
Nie zawiera środków aromatyzujących. Idealny dodatek do deserów, ciast, kremów oraz drinków
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Waniliowy BIO 100 g Amylon
Cukier Waniliowy BIO 100 g Amylon
Składniki:
Cukier trzcinowy*, wanilia mielona* (1,5%)
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Waniliowy BIO 70 g Royal Brand
Cukier Waniliowy BIO 70 g Royal Brand
Składniki
cukier*, wanilia mielona* 0,6%, ekstrakt waniliowy* 0,4%
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier z Wanilią Bourbon BIO 15 g Dary Natury
Połączenie ekologicznego cukru trzcinowego z aromatyczną wanilią Bourbon, to doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju wypieków.
Składniki:
cukier trzcinowy* 99%, wanilia Bourbon* 1%
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Żelujący 2:1 BIO 500 g Biovegan
Cukier żelujący 2:1 do przygotowania dżemów, marmolad, konfitur i galaretek.
Składniki:
nierafinowany cukier trzcinowy*, substancja żelująca: pektyny*.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Żelujący 3:1 BIO 500 g Biovegan
Cukier żelujący 3:1 do przygotowania dżemów, marmolad, konfitur i galaretek.
Składniki:
nierafinowany cukier trzcinowy*, substancja żelująca: pektyny*.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Daktyle Sproszkowane BIO 300 g Bio Planet
Daktyle Sproszkowane BIO 300 g Bio Planet
Ekologiczne daktyle w formie sproszkowanej charakteryzują się lekko słodkim smakiem z nutką toffi. Nadają słodyczy każdej potrawie, dzięki temu stanowią idealny dodatek do wypieków, deserów, jogurtów, musli, a także dań orientalnych. Nie rozpuszczają się w zimnych i ciepłych napojach.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Daktyle Sproszkowane BIO 800 g Bio Planet
Daktyle Sproszkowane BIO 800 g Bio Planet
Ekologiczne daktyle w formie sproszkowanej charakteryzują się lekko słodkim smakiem z nutką toffi. Nadają słodyczy każdej potrawie, dzięki temu stanowią idealny dodatek do wypieków, deserów, jogurtów, musli, a także dań orientalnych. Nie rozpuszczają się w zimnych i ciepłych napojach.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Produkty słodzące – jak biały cukier wpływa na organizm człowieka?
Istnieje coraz więcej dowodów potwierdzających, że cukier ma negatywny wpływ na organizm człowieka. Dlatego naukowcy opracowali wytyczne, których celem jest ograniczenie spożycia cukru. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w celu przeciwdziałania otyłości, próchnicy oraz przewlekłym chorobom serca zaleca, aby całkowita dawka cukru dodanego do żywności nie przekraczała 10% ogólnej energii dostarczanej do organizmu. Oznacza to nie tylko cukier wsypywany do kawy czy herbaty, ale także ten dodawany do posiłków. American Heart Association apeluje o ograniczenie tej wartości nawet do 5%. W praktyce oznacza to 6 łyżeczek dziennie dla kobiet i 8 dla mężczyzn.
Nadmierne spożywanie cukru może być ważnym czynnikiem sprzyjającym rozwojowi poważnych schorzeń jak:
- otyłość,
- cukrzyca i zespół metaboliczny,
- próchnica,
- choroby sercowo-naczyniowe.
Dieta obfitująca w cukier, szczególnie ten w postaci napojów słodzonych, prowadzi do zaburzeń gospodarki lipidowej, otyłości i nadciśnienia. Ponadto może zapoczątkować rozwój insulinooporności oraz stanów zapalnych. Wszystkie te odchylenia od normy prowadzą do występowania incydentów sercowo-naczyniowych nawet u ludzi młodych. Aby zapobiec otyłości, cukrzycy typu II oraz chorobom układu krwionośnego, warto wybrać naturalne substancje słodzące.
Naturalne substancje słodzące – co to są zdrowe cukry?
Naturalne substancje słodzące to zdrowe i smaczne zamienniki dla białego cukru. Na liście wartych uwagi produktów znajduje się:
- stewia,
- ksylitol,
- syrop z agawy,
- syrop klonowy,
- syrop daktylowy,
- erytrol,
- cukier ekologiczny.
Stewia – słodkie zioło Paragwaju
Stewia to roślina osiągająca 80 cm wysokości pochodząca z obszarów Paragwaju oraz Brazylii. Obecnie jest uprawiana także w Ameryce, Azji i Europie. Głównie wykorzystuje się ją jako słodzik, choć ma także właściwości terapeutyczne. Stewia jest niskokaloryczna, nie ulega fermentacji i bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Ta naturalna substancja słodząca jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym jako dodatek do czekolad, lodów, soków owocowych, sorbetów, gum do żucia i przetworzonej żywności.
Suszone liście stewii stanowią bogate źródło wielu składników mineralnych i witamin jak:
- wapń,
- sód,
- potas,
- żelazo,
- magnez,
- cynk,
- fosfor,
- selen,
- mangan,
- miedź,
- witamina B2,
- witamina C,
- kwas foliowy.
W składzie stewii występują także przeciwutleniacze w tym kwasy fenolowe, kwasy chlorogenowe, flawonole i flawony.
Stewia jest jednym z naturalnych produktów do słodzenia, który ma wiele cennych właściwości. Na tej liście warto wymienić:
- bezkaloryczność,
- właściwości hipoglikemiczne,
- właściwości przeciwpróchnicze, antybakteryjne i grzybobójcze,
- działanie obniżające ciśnienie tętnicze krwi.
Ksylitol – cukier brzozowy
Ksylitol to słodka substancja występująca w naturze. Można ją znaleźć w niektórych warzywach i owocach (jagody, truskawki, maliny). Jest również wytwarzany przez organizm ludzki w przemianach metabolicznych. Ksylitol powstaje z ksylanów zawartych w ścianach komórkowych większości roślin. Szczególnie obficie występuje w drzewach liściastych (brzoza). Stąd też pochodzi jego alternatywna nazwa 'cukier brzozowy'.
Ksylitol należy do grupy alkoholi cukrowych o niskiej wartości energetycznej. Cechuje się także wolniejszym wchłanianiem w przewodzie pokarmowym. Spożycie ksylitolu w niewielkim stopniu podnosi poziom glukozy we krwi i nie ma stymulującego działania na wydzielanie insuliny. Indeks glikemiczny ksylitolu jest 9-krotnie niższy od sacharozy i 14-krotnie niższy od glukozy. Ten naturalny produkt słodzący jest polecany przede wszystkim osobom z cukrzycą oraz zmagającym się z nadwagą. Cukier brzozowy wykazuje również działanie przeciwbakteryjne i ma pozytywny wpływ na odporność organizmu. Szybko przywraca prawidłowe pH śliny i hamuje rozmnażanie się bakterii. Przez to jest stosowany w profilaktyce przeciw próchnicy. Ponadto zwiększa przyswajanie wapnia przez kości, poprawiając ich mineralizację.
Syrop z agawy – naturalny nektar z agawy
Syrop z agawy jest pozyskiwany w wyniku obróbki rdzenia agawy. Cały proces kończy się w momencie uzyskania gęstego nektaru. To naturalny produkt słodzący o delikatnie słodkim smaku i konsystencji bardziej płynnej od miodu. W odróżnieniu od tradycyjnego cukru jest mniej kaloryczny i ma niższy indeks glikemiczny. Dzięki temu nie powoduje dużego skoku poziomu cukru we krwi. Syrop z agawy jest polecany diabetykom. To naturalna substancja słodząca o bardzo uniwersalnym zastosowaniu. Syrop z agawy świetnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do kawy czy herbaty, ale także do wypieków i deserów. Jego istotną zaletą jest zawartość inuliny. To prebiotyk, który ma korzystny wpływ na florę bakteryjną układu pokarmowego. Syrop z agawy jest także bardziej ekonomiczny. Nie trzeba dodawać go aż tak dużo jak białego cukru, ponieważ jest od niego słodszy.
Agawa to cenne źródło wielu składników odżywczych. Zawarte w niej saponiny wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Nektar z agawy zawiera w składzie błonnik oraz składniki mineralne jak:
- żelazo,
- magnez,
- wapń.
Ponadto jest źródłem witamin z grupy B, witaminy C i K. Syrop z agawy jest bezglutenowy i wegański.
Syrop klonowy – kanadyjskie płynne złoto
Syrop klonowy to jeden z najchętniej wybieranych produktów słodzących mających zastąpić tradycyjny cukier. Powstaje z soku klonowego i wykazuje wiele cennych właściwości odżywczych. Syrop klonowy to bogate źródło składników mineralnych jak:
- selen,
- mangan,
- miedź,
- cynk,
- potas,
- sód,
- fosfor,
- magnez,
- wapń,
- żelazo.
Ten popularny zamiennik cukru zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5), a także kwasy organiczne, polifenole oraz antyoksydanty.
Syrop klonowy wykazuje działanie prozdrowotne. Jego właściwości potwierdzają liczne badania. Ten naturalny produkt do słodzenia ma pozytywny wpływ na:
- funkcjonowanie naczyń krwionośnych,
- działanie wątroby,
- utratę zbędnych kilogramów.
Ponadto syrop klonowy wykazuje działanie antybakteryjne. Jest również stosowany jako naturalny probiotyk. Ten naturalny produkt słodzący znajduje zastosowanie w kosmetyce. Świetnie sprawdza się jako środek nawilżający i regenerujący. Syrop klonowy można również wykorzystać w kuchni jako polewa do ciast, naleśników, tostów i gofrów. Poza tym świetnie sprawdza się w formie marynaty do mięs.
Syrop daktylowy – miód daktylowy
Syrop daktylowy jest pozyskiwany z miąższu owoców palmy daktylowej. Ma słodki i aromatyczny smak oraz gęstą konsystencję. W naturalnej substancji słodzącej pochodzącej z daktyli nie ma wzmacniaczy smaku oraz dodatków konserwujących oraz zagęszczających. Daktylowce są uprawiane głównie w Azji, Afryce oraz na południu Stanów Zjednoczonych. Syrop z daktyli to naturalny produkt słodzący, który zawiera wiele cennych składników w tym:
- wapń,
- potas,
- żelazo,
- miedź,
- magnez,
To także wartościowe źródło witamin A, C, E oraz witamin z grupy B.
Syrop z daktyli to idealny zamiennik dla tradycyjnego miodu. To produkt wegański, który może być również spożywany przez osoby uczulone na produkty pszczele. Syrop daktylowy zapewnia solidny zastrzyk energii, co doceniają szczególnie osoby aktywne fizycznie. Ta naturalna substancja słodząca może być łączona z produktami wolniej trawionymi jak ziarna, orzechy, wieprzowina czy baranina. Dzięki temu obniży się indeks glikemiczny syropu. Produkty na bazie daktyli wspierają:
- prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego,
- obniżenie stężenia złego cholesterolu LDL,
- regulację poziomu ciśnienia tętniczego.
Naturalny produkt do słodzenia z daktyli wykazuje także działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Erytrol
Erytrol to naturalna substancja do słodzenia pochodzenia roślinnego. Cechuje się delikatnym, słodkim smakiem, a wyglądem przypomina tradycyjny cukier. W przeciwieństwie do części słodzików nie zostawia nieprzyjemnego posmaku. Po jego zjedzeniu można poczuć przyjemny chłód w ustach. Erytrol to substancja, która jest w całości metabolizowana przez ludzki organizm. Ten naturalny produkt słodzący nie posiada kalorii i ma zerowy indeks glikemiczny. Erytrol jest naturalną substancją w 100% bezpieczną dla zdrowia. Wykazuje także wiele cennych właściwości:
- nie zwiększa poziomu glukozy we krwi,
- niweluje działanie bakterii odpowiedzialnych za rozwój próchnicy,
- wspomaga proces odchudzania,
- ma silne działanie antyoksydacyjne.
Erytrol jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym jako dodatek do sosów, lodów, gumy do żucia, musztardy czy suplementów diety. Ta naturalna substancja słodząca nie zmienia smaku napojów oraz potraw.
Cukier ekologiczny
Cukier ekologiczny to naturalny produkt do słodzenia, który ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jest używany do kawy, herbaty oraz domowych wypieków. Ekologiczny cukier nie jest poddawany procesowi rafinacji. To oznacza, że pozostaje w nim pełnia cennych składników odżywczych melasa, która jest usuwana podczas produkcji białego cukru. Cukier ekologiczny nie zawiera szkodliwych dodatków jak dwutlenek siarki, kwas fosforowy czy kwas mrówkowy.
Ten naturalny produkt do słodzenia ma w składzie wiele cennych składników w tym:
- wapń,
- fosfor,
- żelazo,
- magnez,
Ze względu na obecność melasy cukier ekologiczny ma ciemniejszy kolor i specyficzny, karmelowy smak.
Naturalne substancje słodzące to idealny zamiennik dla tradycyjnego cukru. Nie zawierają szkodliwych dla organizmu związków, a dodatkowo usuwają z diety składnik, który może być przyczyną rozwoju wielu poważnych chorób. Naturalne produkty do słodzenia to zdrowy i smaczny wybór, który można z powodzeniem dodawać do wielu napojów oraz potraw.