ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy
Opcje przeglądania

FILTRY WYSZUKIWANIA

Bez glutenu (z oznaczeniem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Wegańskie
Bez laktozy
Bez cukru
Bez jaj
Bez drożdży

Herbata ekologiczna

Herbata towarzyszy człowiekowi od wieków. Według legend początki tego napoju sięgają 2737 roku p.n.e. Doskonale wiadomo, że herbatę od dawna znali Chińczycy. Pierwsze udokumentowane zapiski na jej temat pochodzą dopiero z X wieku p.n.e.

Współczesnym powrotem do wielowiekowej tradycji jest herbata ekologiczna. Napój, który doskonale sprawdzi się w chłodne wieczory. Herbata ekologiczna zachwyca walorami smakowymi oraz właściwościami zdrowotnymi. To także istotny element kultury w wielu krajach. Japońska ceremonia parzenia herbaty czy też angielska przerwa na herbatę są znane na całym świecie.

Jak powstaje herbata ekologiczna?

Herbata ekologiczna jest produkowana z roślin, które nie są poddawane opryskom i procesowi nawożenia. To sprawia, że liście nie zawierają szkodliwych związków chemicznych, które obniżają jakość herbaty, a jednocześnie mogą wywoływać alergie. W procesie produkcji herbaty ekologicznej wykorzystywane są wyłącznie najwyższej jakości surowce pochodzące z plantacji ekologicznych spełniających restrykcyjne normy. Na tego typu uprawach nie stosuje się nawozów sztucznych oraz środków ochrony roślin. Ponadto plantacje ekologiczne muszą znajdować się w określonej odległości od sztucznie nawożonych upraw, autostrad, wysypisk śmieci, stref przemysłowych oraz innych źródeł zanieczyszczeń.

Do przygotowania kilograma nieprzetworzonej herbaty ekologicznej potrzebnych jest około 2000-3000 liści. Po zebraniu są poddawane więdnięciu, skręcaniu, fermentacji i suszeniu. Czas trwania poszczególnych etapów oraz ich powtarzanie wpływa na walory smakowe i zdrowotne herbaty ekologicznej. Proces produkcji najbardziej popularnej herbaty czarnej obejmuje wszystkie cztery etapy. Herbata ekologiczna Pu Erh jest poddawana dodatkowej fermentacji i leżakowaniu.

Właściwości herbaty ekologicznej

Herbata ekologiczna wykazuje szereg wartości. Jej regularne picie poprawia samopoczucie oraz dostarcza do organizmu wiele cennych witamin i składników mineralnych. W liściach występuje m.in. teina, która podnosi poziom energii.

Herbata ekologiczna pomaga oczyścić organizm, opóźnić procesy starzenia i zapobiega chorobom serca. Stanowi także bardzo dobre źródło przeciwutleniaczy (katechin). W świeżych liściach mogą one stanowić nawet do 30% suchej masy. Niestety związki te ulegają zniszczeniu w procesie fermentacji. Dlatego chcąc skorzystać z prozdrowotnych właściwości katechin, należy wybierać herbaty ekologiczne, które nie są poddawane temu procesowi. Zaliczamy do nich herbatę białą i zieloną.

Najpopularniejsze rodzaje herbaty ekologicznej

Herbata BIO jest dostępna w wielu rodzajach i gatunkach. Do najpopularniejszych należą:

  • Herbata czarna (assam, yunnan, ceylon, darjeeling)
  • Herbata zielona (genmaicha, sencha, Gunpowder, longjing)
  • Herbata biała
  • Herbata żółta
  • Herbata Pu-Erh

Ekologiczna herbata czarna osiąga pełnię smaku oraz właściwości pobudzających po zalaniu wrzątkiem i parzeniu przez 3 do 5 minut. Z upływem czasu jej walory słabną, a smak herbaty staje się gorzki.

herbata ekologiczna

Herbata zielona powstaje z liści, które nie są poddawane fermentacji. Od razu po zerwaniu następuje etap suszenia. Ekologicznej herbaty zielonej nie należy zalewać wrzątkiem. Optymalna temperatura wody powinna wynosić około 60-80 stopni. Parzenie zielonej herbaty przez 8-10 minut wydobywa z niej najwięcej składników zdrowotnych. Dla uzyskania pobudzających właściwości najlepiej skrócić czas parzenia do 2-3 minut. Najpierw wydziela się z liści herbaty pobudzająca teina. Z upływem czasu uwalniane są polifenole, które jednocześnie neutralizują teinę.

Jak parzyć herbatę ekologiczną?

Ekologiczna herbata biała powinna być parzona w temperaturze 85 stopni średnio przez 5-7 minut. To pozwala wydobyć pełnię smaku.
W przypadku herbaty żółtej czas parzenia wynosi 3 minuty a optymalna temperatura to 90 stopni. Herbatę Pu-Erh najlepiej parzyć w temperaturze 90-100 stopni przez 3 minuty. Liście ekologicznej herbaty zielonej, białej, żółtej i Pu-Erh mogą być parzone nawet trzykrotnie.

Herbata ekologiczna to niezwykłe bogactwo rodzajów oraz kompozycji, które wykazują unikalne właściwości prozdrowotne. Duży wybór ułatwia znalezienie produktu o działaniu najlepiej dopasowanym do indywidualnych potrzeb. Herbata ekologiczna to idealny napój na każdą porę dnia i roku. Doskonała na chłodne, jesienno-zimowe wieczory, jak również męczące, letnie upały.

Herbata BIO to zdrowy wybór na każdą okazję.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium