Herbata Zielona Moya Hojicha BIO 60 g Moya Matcha
HOJICHA: PRAŻONA HERBATA Z KIOTO
Hojicha to prażona zielona herbata o wędzonym, dymnym aromacie, niepowtarzalnym orzechowo-karmelowym smaku i głęboko karmazynowej barwie naparu. Po spróbowaniu najpierw zaskakuje, następnie uzależnia. Jej wyjątkowo odmienny smak, pozbawiony typowej dla zielonej herbaty goryczki, często przemawia do wielbicieli czarnej herbaty. Produkcja oparta jest na metodzie prażenia liści stworzonej w 1920 roku w Kioto, skąd też wywodzi się nazwa „hoji-cha” (ほうじ茶) oznaczająca „paloną herbatę”.
WŁAŚCIWOŚCI HOJICHY
Hojicha ze względu na swój wyjątkowy proces produkcji jest herbatą o niskiej zawartości kofeiny, którą wytraca właśnie w trakcie prażenia. W małych ilościach może być pita przez dzieci oraz kobiety ciężarne. Ceniona głównie za swój nietuzinkowy smak i aromat, posiada również wiele dobroczynnych dla zdrowa właściwości. Obok innych japońskich zielonych herbat jest bogatym źródłem katechin i antyoksydantów. Picie hojichy poprawia trawienie i przyczynia się do spowolnienia starzenia całego organizmu, oczyszczenia z toksyn, obniżenia poziomu złego cholesterolu, utrzymania poziomu cukru w normie, utrzymania zdrowych zębów i dziąseł, a nawet poprawy humoru. W jej liściach znajdują się dobrze przyswajalne witamina C, beta karoten, kwas foliowy, potas, wapń i fosfor.
JAK PRZYGOTOWAĆ HOJICHĘ?
ILOŚĆ HERBATY: 2-3 g na 150 ml
TEMPERATURA WODY: 75-90°C
CZAS PARZENIA: 1-3 min
ILOŚĆ ZAPARZEŃ: 3
SKŁADNIKI: Prażone liście zielonej herbaty Sencha
SMAK: Unikalny, drzewny aromat
KOLOR NAPARU: Karmazynowy brąz
POCHODZENIE: Kagoshima, Kyushu, Japonia
POZIOM TEINY: Niski
POLECANE SPOŻYCIE: Wieczorem, polecana również w diecie makrobiotycznej
Składniki:
100% organiczna zielona herbata hojicha
Ilość herbaty: 2-3 g na 150 ml
Czas parzenia: 1-3 min.
Ilość zaparzeń: 3
Temperatura parzenia: 75-90 C.
Kraj pochodzenia: Japonia
Certyfikat: BIO
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.