Ghee Masło Klarowane BIO 480 g Finck Ayurveda
Ghee to zdrowe masło klarowane - powstałe wskutek usunięcia białka i innych substancji tak, że pozostaje czysty tłuszcz, który nie uwalnia już szkodliwych substancji w wyniku podgrzania.
Jest ważnym elementem diety ajurwedyjskiej ze względu na bogaty wachlarz zastosowań - można dodać je do ciepłego mleka, roztopić i polać gotowane warzywa, usmażyć jajecznicę, placki wegetariańskie, naleśniki czy mięsne kotlety oraz używać do głębokiego smażenia.
Masło klarowane nadaje przygotowanym potrawom charakterystyczny pyszny, maślany smak a jego olbrzymią zaletą jest to, że w podgrzanym nawet do bardzo wysokiej temperatury nie powstają szkodliwe substancje wskutek spalania i ghee nie przypala się tak jak zwykłe masło.
Ghee stymuluje trawienie, pomaga ograniczyć nadmiar kwasów w żołądku, dostarcza witamin A, D, E i K a także zawiera przeciwutleniacze i łatwo przyswajane kwasy tłuszczowe oraz usprawnia lipidowy transport międzykomórkowy.
Ma cenną właściwość: w przeciwieństwie do innych tłuszczów nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. Jego bursztynowa barwa, przyjemny, lekko orzechowy aromat i bardzo delikatny smak sprawiły, że nie na darmo nazywane jest "płynnym złotem".
Steki, placki, ryby, kurczak czy indyk przygotowane na tym tłuszczu nabierają wyjątkowych walorów smakowych. Jeśli podsmażymy na nim pierogi lub kopytka, zadziwimy domowników nie tylko smakiem ale również chrupiącą, złotą skórką. Frytki, krokiety czy naleśniki usmażone na ghee są delikatne i wyjątkowo smaczne. Użyty do serników, ciast drożdżowych, kruchych i ucieranych sprawi, że wypieki będą delikatniejsze i puszyste.
Masło klarowane posiada wiele właściwości leczniczych, których nie mają inne tłuszcze nasycone. Równoważy gospodarkę hormonalną. Zawiera kwas masłowy, który jest kwasem tłuszczowym o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwnowotworowych. Jest pomocne w leczeniu i zapobieganiu chorobie Alzheimera. Przyspiesza gojenie się ran. Cienka warstwa ghee, zaaplikowana na noc dobroczynnie działa na cerę
Składniki:
bezwodny tłuszcz MLECZNY* (100%)
* certyfikowany składnik ekologiczny
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 3763 kJ/899 kcal
Tłuszcz: 99,9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 65,8 g
Węglowodany: 0 g
w tym cukry: 0 g
Białko: 0 g
Sól: 0 g
Informacja alergenna:
Może zawierać mleko (łącznie z laktozą).
Przechowywać w temperaturze pokojowej, z dala od źródeł światła.
Certyfikaty: BIO
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Honyś
Jadłam wiele maseł ghee i to jest dobre. Bardzo dobrze smakuje samo, jak rownież po obróbce termicznej. Ładnie pachnie mimo iż stoi poza lodówka. Polecam