ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy

BIO Ekologiczne daktyle suszone. Świeże daktyle.

Daktyle suszone

Daktyle są owocami palm daktylowych, rosnących w Afryce, Australii, Meksyku oraz Kalifornii. To jedne z najwcześniej uprawianych przez człowieka owoców. Dojrzałe drzewo osiąga do 30 metrów wysokości i posiada 40 gron owocowych. 

W starożytności były wykorzystywane przede wszystkim do produkcji wina, z uwagi na dużą zawartość szybko fermentujących cukrów prostych, dzięki czemu już po dwóch tygodniach wino jest gotowe do spożycia. Aż do dziś w krajach arabskich z daktyli wytwarza się "miód daktylowy", używany do słodzenia potraw. Mieszkańcy krajów arabskich nazywają daktyle "chlebem życia".

Obecnie daktylowiec występuje przede wszystkim w południowo-zachodniej części Azji, Afryce Północnej oraz na południu Stanów Zjednoczonych.

Odmiany daktyli

Wyróżniamy trzy główne grupy odmian daktyli:

  • twarde – np. odmiana Thoor, zwana "daktylowym chlebem"
  • półtwarde - np. odmiany Dayri, Zahdi oraz najpopularniejsza i doskonała odmiana Deglet Noor.
  • miękkie - do tej grupy należy odmiana Medjool, której owoce są wyjątkowo duże, mają cienką, delikatną skórkę i soczysty miąższ

Z miękkich odmian uzyskuje się miąższ zwany miodem daktylowym, z którego następnie robiony jest chleb daktylowy. Twarde odmiany służą jako składnik mąki, z których wyrabiany jest chleb pustyni.

Wartości suszonych daktyli

By dostrzec korzystny wpływ daktyli ekologicznych na organizm, wystarczy spojrzeć na to, jak wiele zawierają one substancji odżywczych. Suszone daktyle mają przede wszystkim masę witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), a także witaminy A, C i K. Ponadto znajdziemy w nich m.in. potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo oraz mangan. Dzięki temu owoce te mają wszechstronny wpływ na nasz organizm.

Dla kogo suszone daktyle?

Daktyle ekologiczne to owoce, których właściwości odżywcze docenią szczególnie osoby aktywne fizycznie. Owoce te, zarówno te suszone, jak i surowe są skarbnicą cukrów prostych (do 80% składu), stanowiących źródło energii podczas intensywnego wysiłku. Ponadto uzupełniają niedobór glikogenu i potasu w organizmie.

Osobom aktywnym fizycznie poleca się także suplementy z daktylami w płynie, które pomagają zachować elastyczność stawów oraz wspierają produkcję kolagenu, niezbędnego do prawidłowego działania kości i chrząstek.

Mimo wysokiej zawartości cukrów ich codzienne spożycie nie podnosi poziomu cukru we krwi i nie prowadzi do powstawania skutków ubocznych. Suszone daktyle oprócz sporej dawki potasu zawierają również witaminy takie jak: PP, B1, B2 i A, żelazo, fosfor oraz magnez. Ten ostatni pierwiastek zalecany jest osobom żyjącym w stresie, gdyż pomaga zmniejszyć jego skutki. Jeśli więc zauważymy, że w czasie stresu sięgamy po słodkie przekąski lepiej uciec się do daktyli, które pomogą zminimalizować jego skutki w naszym organizmie.
Dodatkowo duża zawartość wapnia sprawia, że daktyle łagodzą dolegliwości związane z menopauzą i osteoporozą.

Oczywiście są one bogatym źródłem błonnika, dzięki czemu poprawiają perystaltykę jelit i stanowią ulgę w zaparciach. Suszone daktyle zawierają najwięcej błonnika, natomiast namaczane w wodzie zapewniają efekt przeczyszczający. Suszone daktyle są również zalecane dla osób chorych na zespół jelita drażliwego, ze względu na tryptofan, którego przemiany są źródłem serotoniny, a ta z kolei łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego.

Daktyle powinny zagościć także w diecie osób, które zmagają się z nadkwasotą. Owoce te wykazują właściwości alkalizujące, czyli zobojętniające kwasy, dzięki czemu zmieniają pH soku żołądkowego na bardziej zasadowe. To z kolei pozwala na zmniejszenie dolegliwości występujących przy nadkwaśności. Po daktyle warto sięgać również w stanach silnego stresu, wyczerpania psychicznego czy w przypadku bezsenności. Owoce te zawierają witaminy z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, oraz taurynę, która ułatwia zasypianie i ma działanie antydepresyjne.

Kolejna zaleta suszonych daktyli to ich działanie przeciwutleniające. Pomagają one w walce z wolnymi rodnikami, co z kolei wpływa na zwiększenie odporności. W owocach tych sporo jest również salicylanów, które działają jak aspiryna (łagodzą ból oraz pomagają zwalczyć gorączkę). Dlatego zalecane jest spożywanie daktyli podczas stanów zapalnych oraz chorób.
Daktyle są źródłem wspomnianego już tryptofanu, który odpowiada za odpowiednią regulację snu. Ich spożywanie zaleca się również osobom, które są zestresowane oraz cierpią na bezsenność. Chodzi o obecność tauryny, która także koi nerwy.

Mogą po nie sięgać także osoby będące na diecie odchudzającej. Zwłaszcza że są bogate w błonnik, który na długo daje uczucie sytości. Daktyle najlepiej spożywać w pierwszej części dnia, najlepiej na śniadanie, by cukier w nich zawarty został zużyty przez organizm w ciągu dnia.

Daktyle suszone - przeciwwskazania

Daktyle mają wysoki indeks glikemiczny (IG=103), dlatego osoby chore na cukrzycę muszą z nich zrezygnować. Z diety powinny je wykluczyć także osoby mające nieżyt żołądka, kolkę żołądkową i wzdęcia.
Nie powinny po nie sięgać osoby mające napady migreny, ponieważ owoce te zawierają tyraminę, która może wywołać ból głowy.

suszone daktyle ekologiczne

Daktyle suszone w kuchni

Daktyle BIO mają również wiele zastosowań w kuchni. Produkuje się z nich mąkę, miód palmowy, różne przetwory. Doskonale nadają się także do produkcji wina.

Suszone i świeże daktyle stanowią świetny dodatek do owsianki, muesli, jaglanek, zup mlecznych, twarożku na słodko, ciast i innych wypieków czy kasz.

Suszone daktyle stosowane są też w okresie świąt Bożego Narodzenia. Są doskonałym dodatkiem do wypieków, kompotów, potraw regionalnych. Można nimi zastąpić słodycze w diecie odchudzającej.

Daktyle ekologiczne dodaje się do słonych mięs, szynek oraz jako ciekawy dodatek do przystawek. Są częstym składnikiem curry.
Popularną przekąskę stanowią tak zwane kulki mocy, wykonane z suszonych daktyli, płatków owsianych, różnorodnych, orzechów, żurawiny, wiórków kokosowych i miodu.

Syrop z daktyli natomiast może być stosowany jako zamiennik cukru do herbaty lub kawy, bądź jako polewa do naleśników i deserów.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium