Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

Ekologiczne daktyle świeże i suszone

Daktyle suszone

Daktyle są owocami palm daktylowych, rosnących w Afryce, Australii, Meksyku oraz Kalifornii. To jedne z najwcześniej uprawianych przez człowieka owoców. Dojrzałe drzewo osiąga do 30 metrów wysokości i posiada 40 gron owocowych. W starożytności były wykorzystywane przede wszystkim do produkcji wina, z uwagi na dużą zawartość szybko fermentujących cukrów prostych, dzięki czemu już po dwóch tygodniach wino jest gotowe do spożycia.

Aż do dziś w krajach arabskich z daktyli wytwarza się "miód daktylowy", używany do słodzenia potraw. Mieszkańcy krajów arabskich nazywają daktyle "chlebem życia".

Wyróżniamy trzy główne grupy odmian daktyli:

  • twarde – np. odmiana Thoor, zwana "daktylowym chlebem"
  • półtwarde - np. odmiany Dayri, Zahdi oraz najpopularniejsza i doskonała odmiana Deglet Noor.
  • miękkie - do tej grupy należy odmiana Medjool, której owoce są wyjątkowo duże, mają cienką, delikatną skórkę i soczysty miąższ

Z miękkich odmian uzyskuje się miąższ zwany miodem daktylowym, z którego następnie robiony jest chleb daktylowy. Twarde odmiany służą jako składnik mąki, z których wyrabiany jest chleb pustyni.

Daktyle mają również wiele zastosowań w kuchni. Produkuje się z nich mąkę, miód palmowy, różne przetwory. Doskonale nadają się także do produkcji wina.

Suszone i świeże daktyle stanowią świetny dodatek do owsianki, muesli, jaglanek, zup mlecznych, twarożku na słodko, ciast i innych wypieków czy kasz.

Suszone daktyle stosowane są też w okresie świąt Bożego Narodzenia. Są doskonałym dodatkiem do wypieków, kompotów, potraw regionalnych. Można nimi zastąpić słodycze w diecie odchudzającej.

Daktyle dodaje się do słonych mięs, szynek oraz jako ciekawy dodatek do przystawek. Są częstym składnikiem curry.
Popularną przekąskę stanowią tak zwane kulki mocy, wykonane z suszonych daktyli, płatków owsianych, różnorodnych, orzechów, żurawiny, wiórków kokosowych i miodu.
Syrop z daktyli natomiast może być stosowany jako zamiennik cukru do herbaty lub kawy, bądź jako polewa do naleśników i deserów.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl