ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy

ekologiczna mąka z samopszy

Mąka z Samopszy Pełnoziarnista BIO 500 g Bio Planet

Mąka z Samopszy Pełnoziarnista BIO 500 g Bio Planet
Mąka z Samopszy Pełnoziarnista BIO 500 g Bio Planet

Mąka z Samopszy Pełnoziarnista BIO 500 g Bio Planet
Wysoka zawartość błonnika

Ekologiczna mąka z samopszy otrzymywana jest z przemiału oczyszczonych ziaren jednego z najstarszych, udomowionych gatunków pszenicy. Mąka z pszenicy samopszy stanowi idealny składnik do wypieku razowego pieczywa, ciast, ciasteczek, a także naleśników i gofrów.

Cena: 8,49 zł
szt.

Mąka z Samopszy Typ 1850 Demeter BIO 1 kg Juchowo

Mąka z Samopszy Typ 1850 Demeter BIO 1 kg Juchowo
Mąka z Samopszy Typ 1850 Demeter BIO 1 kg Juchowo

Mąka z Samopszy Typ 1850 Demeter BIO 1 kg Juchowo

Składniki:
mąka pszenna z samopszy typ 1850* 
* certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
Ziarna z certyfikowanych upraw biodynamicznych. Mąka pszenna z samopszy otrzymana z mielenia ziaren w młynach żarnowych.  Dzięki niewielkiej prędkości obrotowej kamienia mielącego zachowane zostają wszystkie wartościowe składniki ziarna

Cena: 17,99 zł
szt.

Mąka z Samopszy Typ 2000 BIO 400 g Niro

Mąka z Samopszy Typ 2000 BIO 400 g Niro
Mąka z Samopszy Typ 2000 BIO 400 g Niro

Ekologiczna mąka z samopszy ze świeżego pełnego przemiału ziarna samopszy ekologicznej. Z mąki tej upieczesz wyśmienity, zdrowy chleb, przepyszne ciasta, ciasteczka, nada się również do przygotowania ciasta na pizzę, pierogów czy naleśników. Można nawet zagęścić nią sosy. Jest naprawdę zdrowa, a wypieki charakteryzują się wyśmienitym smakiem.

Mąka z samopszy pełnoziarnista produkowana jest z ziaren samopszy pochodzących z polskich upraw ekologicznych, a u nas na świeżo mielona na młynkach żarnowych.

Cena: 11,09 zł
szt.

Mąka z Samopszy

Samopsza to, obok płaskurki, jedno z najstarszych zbóż. To gatunki, które pierwotnie były dzikimi trawami, udomowionymi przez człowieka do celów konsumpcyjnych. Badania wskazują, że samopsza była pierwszą uprawianą odmianą pszeniczną ponad 10 tysięcy lat temu w regionie Bliskiego Wschodu, na terenach Turcji oraz Półwyspu Arabskiego. Stała się popularna w epoce neolitu. Uważa się, że wtedy nastąpiła metamorfoza społeczeństw myśliwych i zbieraczy w pierwszych osadników i rolników.
Ziarna były przez pewien czas gotowane i jedzone w formie papek, ale szybko zaczęto rozdrabniać ją za pomocą kamieni na mąkę. Zboże to, podobnie jak płaskurka, popadło w zapomnienie na długie stulecia. Samopsza jest  znacznie mniej wydajna niż odmiany pszenicy zwyczajnej i pszenicy durum, jest też trudniejsza do mechanicznej obróbki.

Obecnie rośnie na terenach Afganistanu, Krymu i Zakaukazia. Główną zaletą samopszy jest odporność na trudne warunki klimatyczne oraz miękkość. Podobnie, jak płaskurka, pochodzi głównie z upraw ekologicznych i jest szczególnie ceniona przez entuzjastów zdrowej żywności.

Mąka z samopszy - specyfika

Z uwagi na odmienne proporcje białek w składzie ekologiczna mąka z samopszy jako surowiec na ciasto jest mniej elastyczna i bardziej lepka. W efekcie wypieki z niej nie będą tak puszyste i lekkie jak z klasycznej mąki pszennej. Badania prowadzone pod koniec XX w. wykazały, że poszczególne odmiany samopszy różnią się pod względem właściwości określających m.in. lepkość i elastyczność. Niektóre z nich, przy zachowaniu odpowiednich receptur, mogą z powodzeniem być stosowane w klasycznych wypiekach.

Jako mąka pszeniczna, mąka z samopszy zawiera gluten – białko, które przez niektóre organizmy bywa gorzej trawiony, a dla niektórych ludzi jest wręcz czynnikiem alergizującym. Wyniki badań wskazują jednak, że mąka z samopszy jest o wiele lepiej trawiona od klasycznej mąki pszennej, bowiem zawarta w niej gliadyna jest zdecydowanie mniej toksyczna dla pacjentów z celiakią.

Mąka z samopszy w kuchni

Ekologiczna mąka z samopszy jest stosowana przede wszystkim do wypieku pieczywa. Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (z uwagi na wysoką zawartością karotenoidów) i lekko orzechowy smak, który wyczuwalny jest także w produktach z orkiszu i płaskurki.

Mąka z samopszy nie jest najlepszym składnikiem do przygotowania lekkich ciast drożdżowych, francuskich czy biszkoptów. Wypieki z samopszy cechują się jasnożółtym kolorem, jednak w porównaniu z klasyczną mąką tortową są cięższe. Nie przeszkadza to w przygotowaniu ciast gęstszych i bardziej wilgotnych typu piernik czy muffiny. Ponadto z mąki z samopszy można bez przeszkód przyrządzać naleśniki i gofry, a także pizza i bułki, zwłaszcza na zakwasie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium