Mąka migdałowa to inaczej drobno zmielone migdały. Choć bywa w niektórych językach nazywana mączką lub proszkiem, jej konsystencja i tak jest trochę grubsza od klasycznych mąk pszennych czy żytnich. Ekologiczna mąka migdałowa ma dość wysoki poziom wilgotności.
Początkowo mąka migdałowa nie była traktowana jako mąka. Już w średniowiecznej Italii rozkoszowano się się deserem „frangipane” - pieczonym kremem z migdałów, jajek, masła i cukru. Pierwszą fazę przygotowania stanowiło blanszowanie i mielenie migdałów. Podobno św. Franciszek z Asyżu był wielkim smakoszem tego specjału. W innych państwach europejskich w okresie średniowiecza mielone migdały wykorzystywane były jako zagęszczacz sosów i zup. W Imperium Rzymskim raczono się deserem będącym słodką papką z migdałów. Same migdały, pochodzące z Chin, pojawiają się już w przekazach biblijnych.
Migdały Mielone, Mąka Migdałowa BIO 400 g Bio Planet
Ekologiczna mąka migdałowa powstaje w wyniku zmielenia blanszowanych, nieprażonych nasion migdałowca. Charakteryzuje się delikatnym, słodkim smakiem. Jest zaskakująco sycąca. Idealna do zagęszczania sosów i zup. Polecamy także jako alternatywę dla tradycyjnej mąki do wypieku ciast i pieczywa.
Migdały Mielone - Mąka Migdałowa BIO 250 g Bio Planet
Ekologiczna mąka migdałowa powstaje w wyniku zmielenia blanszowanych, nieprażonych nasion migdałowca. Charakteryzuje się delikatnym, słodkim smakiem. Jest zaskakująco sycąca. Idealna do zagęszczania sosów i zup. Polecamy także jako alternatywę dla tradycyjnej mąki do wypieku ciast i pieczywa.
Jest jedną z najzdrowszych mąk, jakie istnieją. Wykonuję się ją poprzez zmielenie na drobniutki proszek MIGDAŁÓW obranych i tych ze skórką (wówczas mąką jest ciemniejsza).
Migdały Mielone - Mąka Migdałowa BIO 100 g Bio Planet
Ekologiczna mąka migdałowa powstaje w wyniku zmielenia blanszowanych, nieprażonych nasion migdałowca. Charakteryzuje się delikatnym, słodkim smakiem. Jest zaskakująco sycąca. Idealna do zagęszczania sosów i zup. Polecamy także jako alternatywę dla tradycyjnej mąki do wypieku ciast i pieczywa.
Dostępność:duża ilość
Czas wysyłki:do 48 godzin
Rodzaje mąki migdałowej
Mąka migdałowa występuje w kilku gatunkach, różniących się stopniem przetworzenia, a także pochodzeniem migdałów użytych do jej przygotowania. Mogą to być migdały kalifornijskie, hiszpańskie lub migdały australijskie. Z uwagi proces mielenia mąkę migdałową dzielimy na mąkę drobną i grubą (zwaną również mączką migdałową).
Mąka migdałowa gruba jest wytwarzana z surowych (nieobranych) migdałów, ma lekko brązowy kolor z uwagi na fragmenty skórki, które się w niej znajdują. Mąka ta ma w sobie lekką goryczkę pochodzącą również ze zmielonej skórki, mało wyczuwalną w wypiekach. Ten rodzaj mąki można używać do wypieków i ciasteczek, w panierkach do warzyw i mięs.
Mąka migdałowa drobna, wytwarzana z migdałów blanszowanych ma drobniejszą konsystencję i jaśniejszy kolor. Ten rodzaj mąki z migdałów jest preferowany do wypieków.
Właściwości mąki migdałowej
Mąka migdałowa ma wiele walorów odżywczych. W przeciwieństwie do mąk zbożowych nie zawiera dużo węglowodanów – jedynie nieoceniony dla procesu trawienia błonnik. Migdały są doskonałym połączeniem białka roślinnego i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych dla zdrowego serca.
Migdały zawierają kwasy fitynowe, które wiążąc się ze składnikami mineralnymi, mogą utrudniać ich wchłanianie przez organizm. Jednak niewielkie ilości kwasu są dla organizmu korzystne, wykazując działanie antynowotworowe.
Wartości odżywcze mąki migdałowej w 100 gramach:
Energia: 2544 kJ / 616 kcal Tłuszcz: 54 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3,9 g Węglowodany: 5,4 g - w tym cukry: 4,8 g Białko: 22 g Sól: 0 g
Mąka migdałowa - zastosowanie w kuchni
Mąka migdałowa należy do niealergizujących mąk bezglutenowych – tak jak mąka amarantusowa, ryżowa, gryczana i z ciecierzycy.
Osoby na diecie bezglutenowej mogą mieszać ekologiczną mąkę migdałową z lżejszą mąką gryczaną, jaglaną lub ryżową. W niektórych przepisach da się nawet wykorzystać samą tylko mąkę migdałową – w rezultacie otrzymamy np. bardzo wilgotne i ciągnące ciasta. Ekologiczna mąka migdałowa świetnie sprawdzi się w przyrządzeniu słodyczy „raw” – bez żadnej obróbki cieplnej.
Ekologiczna mąka migdałowa z uwagi na smak świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju słodkich wypieków jak ciastka, naleśniki, makaroniki czy racuchy. Można jej używać do przygotowywania deserów, płatków śniadaniowych (nadaje się do spożycia na surowo). Może być również stosowana zamiast bułki tartej do panierowania ryb, kurczaków i wołowiny. Można ją dodawać do ciasta chlebowego, do ciasta pod pizzę, stosować jako zgęszczacz zup czy sosów.
Mąkę migdałową ekologiczną najlepiej łączyć z innymi mąkami, na przykład z kokosową lub z kasztanów jadalnych. Niektórzy polecają jako zagęszczacz do zup i sosów.
Zaleca się zamianę około ¼ ilości mąki w danym przepisie na mąkę migdałową. Zachowamy w ten sposób pożądaną formę produktu, ale zyskamy orzechowy aromat i większą wilgotność.
Jak zrobić samodzielnie mąkę migdałową
Ekologiczną mąkę migdałową można też przygotować w domu. Przed wrzuceniem migdałów do blendera czy młynka do kawy można je namoczyć, nie jest to jednak warunek konieczny. By zrobić mąkę migdałową, migdały mieli się do uzyskania konsystencji proszku. Migdały mielimy z wyczuciem, robiąc przerwy, by zamiast mąki nie powstało masło migdałowe.
Zmieloną mąkę migdałową przechowujemy w szklanych słojach do 3 miesięcy, a dla wydłużenia okresu przydatności do spożycia można część mąki zamrozić.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.