Sos sojowy to najstarsza z przypraw w Chinach. Tradycja produkowania fermentowanych sosów sojowych ma już dwa tysiące lat. Jednak dopiero w ostatnich latach ten rodzaj sosu stał się popularny na całym świecie. Wtedy również zaczął być produkowany masowo. W dużym stopniu zapomniano o tradycyjnych metodach jego wytwarzania. Wszystko dzięki temu, że kuchnia azjatycka zaczęła być doceniana nie tylko przez mieszkańców Azji.
Tradycyjny, słodki japoński sos przygotowany na bazie sosu sojowego tamari oraz mirinu (lekkiego, japońskiego słodkiego wina ryżowego o wyłącznie kulinarnym przeznaczeniu), w wersji bezglutenowej. Doskonały do warzyw, mięs, ryb oraz owoców morza. Znakomicie sprawdza się jako marynata.
Organiczny, bezglutenowy sos sojowy o obniżonej zawartości soli. Tradycyjnie sos tamari stosowany jest do uwydatniania smaku dań z woka, zup, makaronów, dressingów czy marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem.
Organiczny, bezglutenowy sos sojowy o obniżonej zawartości soli. Tradycyjnie sos tamari stosowany jest do uwydatniania smaku dań z woka, zup, makaronów, dressingów czy marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem.
Organiczny, bezglutenowy sos sojowy, wytworzony tradycyjnymi metodami ze składników pochodzących wyłącznie z upraw ekologicznych. Tradycyjnie sos tamari stosowany jest do uwydatniania smaku dań z woka, zup, makaronów, dressingów czy marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem.
Organiczny, bezglutenowy sos sojowy, wytworzony tradycyjnymi metodami ze składników pochodzących wyłącznie z upraw ekologicznych. Tradycyjnie sos tamari stosowany jest do uwydatniania smaku dań z woka, zup, makaronów, dressingów czy marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem.
Sos Sojowy Mocny Tamari Bezglutenowy BIO 250 ml Terrasana
Składniki: woda, ziarno soi*, sól morska, Koji (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartość odżywcza w 100 g Wartość energetyczna - 354 kJ / 83 kcal Tłuszcz - 0 g w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0 g Węglowodany - 7,20 g w tym cukry - 0,50 g Białko - 14 g Sól - 13,10 g Błonnik - 0,70 g
Sos Shoyu charakteryzuje się lekkim alkoholowym posmakiem - jest to wynik fermentacji pszenicy. W związku z tym nadaje się do dłuższego gotowania , najlepiej dodać go pod koniec przygotowania posiłku, aby sos nie utracil charakterystycznego aromatu. Shoyu doskonale komponuje się z piklami , w potrawach z woka, z ryżem, makaronem, sushi, sashimi i duszonymi warzywami.
Sos Tamari dzięki wyższej zawartości białek i bardziej skoncentrowanemu smakowi, doskonale nadaje się do dłuższego gotowania. Sprawia, iż pozostałe składniki dania stają się delikatniejsze w smaku. Tradycyjne Tamari stosowany jest do uwydatniania smaku duszonych mięs , zup, makaronów, smażonych warzyw, dressingów, marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem.
Dostępność:duża ilość
Czas wysyłki:do 48 godzin
Jak smakuje sos sojowy?
Charakterystyczny smak sosu sojowego ekologicznego wynika z ciężko uchwytnego składnika nazywanego umami. Poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim, jest jeszcze piąty smak. Ludzkie podniebienie jest go w stanie wyczuć. Przypomina on smak dojrzałych pomidorów, serów, rosołu albo... sfermentowanych potraw. Wszystko przez to, że w tych wszystkich daniach znajduje się kwas glutaminowy. Zostawia on na języku wrażenie tłustości. Niektórzy uważają, że ten smak jest doskonałym dopełnieniem każdej potrawy.
W sosie sojowym ekologicznym znajduje się nie tylko to umami. Ma on również intensywny słony smak. Jest też lekko słodki. Można w nim wyczuć też sfermentowany posmak, ale jest to jego cecha charakterystyczna. Nie musisz się tym niepokoić.
Czym jest sos sojowy?
Już tysiąc lat przed Chrystusem Chińczycy bardzo dobrze znali technikę fermentacji. Co ciekawe, wykorzystywali ją do magazynowania produktów spożywczych. Z mięsa, ryb i ziaren zaczęli przygotowywać pastę nazywaną jiang. Dodawano ją do bardzo wielu potraw. Wraz z upływem czasu ze względów finansowych i czysto praktycznych, ziarna soi, które w Chinach są uprawiane praktycznie w każdym możliwym miejscu, stały się najważniejszym składnikiem w produkcji jiang.
Jednak dopiero w czasach rządów dynastii Song (X-XIII w.) ta pasta zamieniła się w bardzo dobrze nam dzisiaj znany sos sojowy. Zainteresowała ona buddyjskich mnichów do tego stopnia, że zaczęli ją samodzielnie produkować. Tak ta chińska przyprawa trafiła do innych państw, w tym między innymi do Japonii, Korei i Wietnamu. W czasach kolonializmu ekologiczny sos sojowy dotarł na zachód. W XVIII wieku zaczęto go dodawać do angielskiego sosu Worcestershire. Dzisiaj sos sojowy eko bez problemu możesz kupić w każdym supermarkecie. Jest dostępny zarówno w tradycyjnej wersji azjatyckiej, jak i w bardziej europejskich wariantach smakowych. Jednak zastosowanie sosu w kuchni się nie zmienia.
Jak tworzy się sos sojowy?
Soja jest znana Chińczykom od ponad trzech tysięcy lat. Jej najważniejszym składnikiem jest białko. Jednak soja bez fermentacji nie ma jakiegoś przyjemnego smaku. Dlatego Chińczycy wymyślili dobry sposób na jej przetwarzanie. Zaczęli z soi wytwarzać między innymi tofu czy tempeh.
Sam sos sojowy tradycyjnie powstaje przez namoczenie ziaren soi w wodzie. Następnie gotuje się je na parze. Później miesza z mąką pszenną. Kolejnym etapem jest pozostawienie takiej mieszanki w ciepłym, ciemnym i wilgotnym pomieszczeniu. Takie warunki sprzyjają procesowi fermentacji. Polega ona na częściowym rozkładzie ziaren soi. Wynika on kolonizacji pleśni gatunku Aspergillus oryzae.
Później do ziaren soi należy dodać sól i wodę. Umieszcza się to wszystko w dużych garnkach z gliny, aby sfermentowało. Pleśń, białka i węglowodany znajdujące się w ziarnach soi ulegają dekompozycji. W ten sposób zyskują całkiem nowy i naprawdę przyjemny dla podniebienia smak. To, jak w ostateczności będzie smakował sos sojowy ekologiczny w bardzo dużym stopniu zależy od proporcji ziaren soi i pszenicy. Im więcej jest pszenicy, tym sos sojowy ekologiczny ma słodszy i jednocześnie ostrzejszy smak. Po prostu jest o wiele bardziej wyrazisty. Cały proces tworzenia sosu sojowego bio kończy się na odcedzeniu ziaren soi i ich pasteryzowaniu. W ten sposób zatrzymuje się dalszą fermentację.
Jakie są rodzaje sosu?
Najczęściej stosowany w Europie sos sojowy wcale nie jest taki intensywny w smaku. Europejczycy zazwyczaj używają jasnego sosu sojowego. W nim jest więcej ziaren soi i mniej pszenicy. To sprawia, że tego rodzaju sos ma delikatny smak. Natomiast w Japonii wykorzystuje się sos sojowy ciemny (dark). Charakteryzuje się on mniejszą zawartością pszenicy, czerwono-brązową barwą oraz bardzo wyrazistym smakiem i zapachem.
To nie są oczywiście wszystkie sosy sojowe, jakie możesz spotkać na świecie. Jednak w polskich sklepach pozostałe rodzaje sosów sojowych są raczej trudno dostępne. Kolejny typ sosu sojowego to na przykład 'Tamari', o bardzo ciemnej barwie i niewielkiej zawartości pszenicy (do 10%). Natomiast odmiana 'Shiro' wyróżnia się bardzo jasnym kolorem. Do wyboru masz również sos 'Saishikomi'. Jest fermentowany przy użyciu sosu sojowego zamiast wody.
Czy wiesz, że…
… Japończycy nie uznają sosu warzonego w procesie chemicznym. Chemiczne pochodzenie sosu sojowego zdradzają takie określenia na etykiecie jak: "hydrolyzed soy protein" lub "hydrolyzed vegetable protein".
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Dane wykorzystywane przez dostawcę oprogramowania sklepu - Shoper S.A. Na ich podstawie dokonywane są analizy, związane z rozwojem oprogramowania, oraz mierzona jest skuteczność kampanii reklamowych. Nie są łączone z innymi informacjami, podawanymi podczas rejestracji i składania zamówienia. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.