BIO Przetwory owocowe
Przetwory owocowe nierozerwalnie kojarzą się z latem. Owoce, które są zamknięte w słoikach i pasteryzowane nie psują się zbyt szybko. Dzięki temu, nawet w środku zimy możesz się cieszyć smakiem i aromatem truskawek, czy malin.
Do przetworów owocowych możemy zaliczyć nie tylko dżemy, czy konfitury, ale równie słodkie i smaczne owoce zanurzone w syropie, czy kompoty i przeciery owocowe. Po niektóre z nich, w szczególności te ekologiczne, bezpiecznie mogą sięgać nawet niemowlęta. Z przetworów owocowych możesz zrobić wiele pysznych deserów. Doskonale z ich dodatkiem smakują na przykład naleśniki, czy gorąca herbata.
Ananas Kawałki BIO 400 g Amaizin

Ananas Kawałki w Soku Własnym BIO 400 g Amaizin
Składniki:
Ananas*, sok ananasowy*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ananas w Plastrach w Puszce BIO 400 g Amaizin

Prawdziwy produkt ze Sri Lanki, znany ze swojego specyficznego kształtu który zapewnia mu więcej słodkości w porównaniu do wyrobów z Południowej Afryki. Produkt naturalny, nie zawiera cukru. Ananasy są cięte na kawałki i siekane ręcznie przez mieszkańców Sri Lanki.
Składniki:
ananas*, sok ananasowy*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Borówka do Mięs BIO 200 g Runoland

Borówka do Mięs BIO 200 g Runoland
Produkt pasteryzowany. Sporządzono z 80 g owoców na 100 g wyrobu gotowego.
Składniki
borówka brusznica*(Vaccinium vitis-idaea), cukier trzcinowy*, substancja zagęszczająca - pektyny, sok z cytryn*
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Brzoskwinie Plastry w Lekkim Syropie BIO 350 g (190 g) Aarts

Składniki:
brzoskwinia*, woda, cukier*, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cytryna z Imbirem w Syropie BIO 220 g Batom

Cytryna z Imbirem w Syropie BIO 220 g Batom
Składniki:
cytryna* (41%), cukier trzcinowy* (40%), woda, imbir* (1%)
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Idealny dodatek do napojów, deserów, słodkich dań. Produkt pasteryzowany
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Czarne Oliwki w Solance BIO 280 g Vitaliana

Oliwki są ważnymi komponentami kuchni śródziemnomorskiej. Są one bogatym źródłem błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Składniki:
"czarne oliwki*, woda, ocet winny*, sól, regulator kwasowości: kwas mlekowy
*produkt pochodzący z kontrolowanych, certyfikowanych upraw ekologicznych"
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Oliwki Czarne bez Pestek w Zalewie BIO 280 g Bio Organica Italia

Oliwki Czarne bez Pestek w Zalewie BIO 280 g Bio Organica Italia
Czarne oliwki bez pestek w solance. Idealne jako przystawka lub jako dodatek do sałatek, pizzy oraz dań mięsnych lub dań rybnych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Oliwki Czarne Kalamata Bez Pestek w Zalewie BIO 295 g Nefeli

Oliwki Czarne Kalamata Bez Pestek w Zalewie BIO 295 g Nefeli
Składniki
Oliwki czarne kalamata bez pestki*, woda, ocet winny czerwony*, sol morska (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Oliwki Czarne Kalamata z Pestką w Zalewie BIO 300g Nefeli

Oliwki Czarne Kalamata z Pestką w Zalewie BIO 300g Nefeli
Oliwki kalamata są najszlachetniejszą odmianą spośród greckich ciemnych oliwek. Charakteryzują się delikatnie kwaskowym smakiem i większym rozmiarem niż oliwki najczęściej spotykane w sklepach.
Ekologiczne oliwki są doskonałym źródłem witaminy A, C, K oraz z grupy B. Ponadto cechuje je bogactwo niezbędnych kwasów tłuszczowych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Oliwki Mix bez Pestek w Zalewie BIO 295g

Oliwki Mix bez Pestek w Zalewie BIO 295g
Znakomite połączenie najlepszych greckich oliwek kalamata i zielonych. Doskonałe jako dodatek do dań śródziemnomorskich lub jako samodzielna przekąska.
Składniki:
Woda, oliwki bez pestek* 47,4% (kalamata*, zielone*), ocet winny czerwony*, sól morska, oregano*, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
*Certyfikowany składnik ekologiczny
Produkowane w zakładzie przetwarzającym mleko (łącznie z laktozą) oraz orzechy.
Kraj pochodzenia: Grecja
Certyfikaty: BIO
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Oliwki Zielone Bella di Cerignola BIO 350 g Alce Nero

Oliwki Zielone Bella di Cerignola z Pestką w Zalewie BIO 350 g Alce Nero
Największe i najlepsze ekologiczne zielone oliwki pochodzące z południa Włoch z regionu Apulia.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Oliwki Zielone bez Pestek w Zalewie Bio 280 g (150 g) Bio Planet

Składniki:
oliwki zielone*, woda, sól, regulator kwasowości: kwas mlekowy (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Opis:
Idealne jako przystawka lub jako dodatek do sałatek, pizzy oraz dań mięsnych i rybnych. Produkt może zawierać pestki lub fragmenty pestek.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Oliwki Zielone Bez Pestek w Zalewie Bio 280 g Bio Organica Italia

Oliwki Zielone Bez Pestek w Zalewie Bio 280 g Bio Organica Italia
Zielone oliwki bez pestek w solance. Idealne jako przystawka lub jako dodatek do sałatek, pizzy oraz dań mięsnych lub dań rybnych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Oliwki Zielone Bez Pestek w Zalewie BIO 295g Nefeli

Oliwki Zielone Bez Pestek w Zalewie BIO 295g Nefeli
Zielone oliwki najszlachetniejszej greckiej odmiany w słonej zalewie. Stanowią nieodzowny dodatek do dań kuchni śródziemnomorskich, szczególnie kuchni greckiej. Doskonałe również jako samodzielna przekąska.
Składniki:
Woda, oliwki zielone bez pestki*, sól morska, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
* Certyfikowany składnik ekologiczny
Kraj pochodzenia: Grecja
Certyfikaty: BIO
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Oliwki Zielone bez Pestki BIO 350 g Campomar Nature

Ekologiczne Oliwki Zielone bez Pestki BIO 350 g Campomar Nature
Masa netto po odsączeniu 200 g
Ekologiczne oliwki prosto z hiszpańskiej Andaluzji. Nie zawierają sztucznych konserwantów i barwników. Campomar Nature jest niewielką, rodzinną firmą wyspecjalizowaną wyłącznie w uprawie i przetwórstwie oliwek. Polecamy ekologiczne oliwki jako dodatek do sałat, past oraz potraw kuchni śródziemnomorskiej.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Oliwki Zielone Drylowane w Zalewie BIO 280 g Vitaliana

Oliwki są ważnymi komponentami kuchni śródziemnomorskiej. Są one bogatym źródłem błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Składniki:
zielone oliwki*, woda, sól, regulator kwasowości: kwas mlekowy
*produkt pochodzący z kontrolowanych, certyfikowanych upraw ekologicznych
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Oliwki Zielone z Pestką w Zalewie BIO 300 g Nefeli

Oliwki Zielone z Pestką w Zalewie BIO 300 g Nefeli
Składniki
oliwki zielone z pestką*, woda, sól morska, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Powidła Śliwkowe 320 g Krokus

Sporządzono z 215 g owoców na 100 g produktu.
Powidła śliwkowe produkujemy ze śliwek węgierek, ponieważ właśnie z tej odmiany wychodzą powidła najlepsze: o intensywnej barwie i wyrazistym smaku. Śliwki przecieramy wraz ze skórką przez gęste sita, dzięki czemu powidła mają gładką konsystencję a cenne wartości odżywcze ze skórki są zachowane. Następnie zagęszczamy je w wyparkach (kociołkach próżniowych gdzie temperatura wrzenia wynosi 80°C) co pozwala zachować więcej cennych wartości odżywczych niż w produktach przygotowywanych w domu.
Powidłami śliwkowymi można posmarować chleb z masłem, tost, bułkę czy rogalika. Piernik przełożony tymi powidłami zyskuje szlachetny smak. Powidła śliwkowe dobrze łączą się z naturalnymi serkami, kaszami, ryżem gotowanym na mleku. Proponujemy dodać je do porannej owsianki czy musli. Można z nich również przygotować ciekawy sos do mięsa lub zupę śliwkową.
Powidła śliwkowe:
- produkowane z węgierek
- całe owoce przetarte ze skórką
- gładka, smarowna konsystencja
Produkt pasteryzowany.
Składniki:
śliwki, cukier.
Dostępność: 1 szt
Czas wysyłki: do 48 godzin
Przecier Gruszkowy BIO 100 g Natura Nuova

Przecier Gruszkowy BIO 100 g Natura Nuova
Przecier z gruszek uzyskany z przetwarzania zdrowych i wybranych owoców, pozbawionego części niejadalnych. Pakowanie w Doypack, zamknięte po obróbce cieplnej.
Dostępność: 1 szt
Czas wysyłki: do 48 godzin
Przecier Jabłkowo-Truskawkowy 6 mc Bezglutenowy BIO 100 g Frulla (Natura Nuova)

6 mc Przecier Jabłkowo-Truskawkowy Bezglutenowy BIO 100 g Frulla (Natura Nuova)
Przecier przeznaczony dla dzieci od 6 miesiąca życia. Produkt bez dodatku cukrów, zawiera naturalnie występujące cukry.
Dostępność: 2 szt
Czas wysyłki: do 48 godzin
Tempeh Naturalny BIO 200 g Merapi

UWAGA!
Produkt ten wymaga przechowywania w warunkach chłodniczych. Możemy go wysłać, ale trzeba być świadomym, że wysyłka odbywa się na własną odpowiedzialność zamawiającego.
Zalecamy, aby dokonywać zakupów produktów chłodniczych z rozwagą, szczególnie w ciepłe dni. Istnieje ryzyko, iż produkt nie dotrze w optymalnym stanie.
Produkty chłodnicze są wysyłane wyłącznie od poniedziałku do czwartku, aby uniknąć sytuacji, w której przesyłka leży przez weekend w magazynie kurierskim.
Składniki:
soja* ugotowana, woda, kultury starterowe: Rhizopus oligosporus
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Wegański produkt sojowy o wysokiej zawartości białka.
Uwaga:
Tempeh jest to produkt który cały czas dojrzewa. Grzybnia reaguję na promienie słoneczne oraz duża ilość światła. Przebarwienia lub ciemne ślady na produkcie nie są oznaką zepsucia. Tempeh może zmieniać swój odcień w przeciągu okresu przydatności od spożycia. Jest to uzależnione od ilości światła które na niego pada.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Tempeh Smażony BIO 180 g Merapi

UWAGA!
Produkt ten wymaga przechowywania w warunkach chłodniczych. Możemy go wysłać, ale trzeba być świadomym, że wysyłka odbywa się na własną odpowiedzialność zamawiającego.
Zalecamy, aby dokonywać zakupów produktów chłodniczych z rozwagą, szczególnie w ciepłe dni. Istnieje ryzyko, iż produkt nie dotrze w optymalnym stanie.
Produkty chłodnicze są wysyłane wyłącznie od poniedziałku do czwartku, aby uniknąć sytuacji, w której przesyłka leży przez weekend w magazynie kurierskim.
Składniki:
soja* ugotowana, woda, kultury starterowe: Rhizopus oligosporus, tłuszcz palmowy*, przyprawy* (sól, czosnek*, kolendra*)
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Wegański produkt sojowy o wysokiej zawartosci białka. Bez konserwantów.
Uwaga:
Tempeh jest to produkt który cały czas dojrzewa. Grzybnia reaguję na promienie słoneczne oraz duża ilość światła. Przebarwienia lub ciemne ślady na produkcie nie są oznaką zepsucia. Tempeh może zmieniać swój odcień w przeciągu okresu przydatności od spożycia. Jest to uzależnione od ilości światła które na niego pada.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Jakie przetwory owocowe można podawać dzieciom?
Owoce są niezwykle istotne w diecie każdego dziecka. Możesz w pewnym stopniu zastąpić je przetworami owocowymi, ponieważ charakteryzują się gładką konsystencją. Dzięki temu, maluch będzie mógł poznać i polubić nowe smaki. Niektóre przetwory owocowe, na przykład żurawinę, czy borówkę możesz dodawać do mięs. Świetnie smakują między innymi w połączeniu z pieczoną kaczką.
Czy w przetworach owocowych są witaminy?
Może się wydawać, że owoce po przejściu obróbki termicznej tracą wszystkie swoje wartości odżywcze. To nieprawda. Jest ich trochę mniej, ale nie dużo. Pasteryzacja tylko obniża ilość witamin w przetworach owocowych.
Najbardziej odporne na działanie wysokiej temperatury są witaminy z grupy B, A, D, E i K. Oprócz witamin w przetworach owocowych znajdują się błonnik, energetyczne cukry i fitonutrienty - związki obecne w roślinach, które mogą mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Jeżeli będziesz dodawać przetwory z owoców do codziennych potraw, to w ten sposób uczynisz krok w stronę zdrowego odżywiania. Przetwory owocowe możesz dodawać do śniadania, kolacji, deserów, a nawet do obiadu. Te o kwaśnym smaku świetnie łączą się nie tylko z mięsem, ale również z serami.
Czy sklepowe przetwory owocowe są korzystne dla zdrowia?
Obecnie panuje powszechne przekonanie, że jedyne wartościowe przetwory owocowe to takie, które samodzielnie przygotujesz w domu. To prawda, że wtedy masz pewność, co się w nich znajduje. Przetwory z supermarketu często zawierają gigantyczne ilości cukru, konserwantów, sztucznych aromatów i barwników. Jednak samodzielne robienie przetworów owocowych w domu jest czasochłonne i wymaga bardzo dużej ilości pracy. Aby był sens je przygotowywać, to musisz zrobić wiele słoików. Dla jednej osoby jest to nieopłacalne.
Alternatywą dla sklepowych przetworów są ekologiczne przetwory owocowe. Mają taki sam skład, jak te domowe, a nie musisz spędzać wielu godzin w kuchni. W ofercie sklepu ze zdrową żywnością Biosklep znajdziesz między innymi: gruszki w syropie i w occie, borówkę do mięs, czy przecier jabłkowy. Możesz wybrać te, które najbardziej lubisz. Przetwory owocowe mają korzystne ceny i nie musisz ich kupować w hurtowych ilościach. Gdy robisz domowe przetwory owocowe w domu, to jesteś zmuszona, na przykład do zrobienia dziesięciu lub więcej słoików malinowego dżemu, który może się popsuć. Powodem zepsucia się dżemu może być niedokładnie zakręcony słoik lub słabej jakości owoce, zbyt dojrzałe lub z niewielką ilością pleśni.
Czym wyróżniają się przetwory owocowe BIO?
Przede wszystkim składem. Nie znajdziesz w nich sztucznych dodatków. Owoce, z których wytwarzane są przetwory owocowe charakteryzują się wyjątkowo wysoką jakością. Muszą być uprawiane w konkretnych warunkach. Certyfikat BIO może otrzymać wyłącznie gospodarstwo rolne, które nie używa środków chemicznych, sztucznych nawozów i pasz. Certyfikat BIO jest dowodem na to, że dany produkt spełnia normy unijne dotyczące żywności ekologicznej.
Certyfikowane składniki znajdujące się w ekologicznych przetworach owocowych to jedno. Równie ważne jest to, że mają one maksymalnie proste składy. Często w przecierze jabłkowym znajdują się same jabłka, a w ananasie w plastrach w puszce jest tylko ananas i sok z tego owocu.
Przetwory owocowe – do jakich potraw je dodawać?
Przetwory owocowe pasują zarówno do słodkich, jak i do wytrawnych potraw. Możesz je również dodawać do domowych wypieków. Marmolada z malin będzie rewelacyjnie smakowała w połączeniu z czekoladowym brownie. Konfitura truskawkowa urozmaici smak naleśników. Mus owocowy w niewielkiej ilości dodany do jogurtu naturalnego zaspokoi Twoją chęć na słodycze.
Śliwkowa konfitura będzie bardzo dobrze pasowała do kurczaka pieczonego. Możesz do niego dodać również sos czekoladowy. Klasyczną herbatą możesz zastąpić kompot. Na pewno z takiej zmiany szczególnie ucieszą się najmłodsi. Gruszki w syropie to dobry dodatek do domowej tarty lub do deseru z bitą śmietaną. Przeciery owocowe są bardzo lubiane przez dzieci. Nie wymagają żadnych dodatków. Można je jeść bezpośrednio z opakowania.
Czy wiesz, że…
...co należy zrobić, jeżeli przetwory z owoców są zbyt kwaśne? Smak dżemów z bardzo kwaśnych owoców, takich jak: czerwona porzeczka, agrest, śliwki, rabarbar, można złagodzić poprzez dodanie szczypty sody na kilogram owoców. Do mycia owoców na przetwory oraz wszelkich warzyw lepszy jest roztwór sody.
