Galaretka to jeden z bardziej lubianych słodyczy od lat. To przysmak z dzieciństwa, po który nadal niektórzy z nas sięgają. Galaretka ma ciekawą konsystencję i wiele pysznych smaków. Galaretka może mieć pozytywne działanie na organizm. Jej podstawowe składniki to: woda, cukier, oraz substancje żelujące. W jej składzie bardzo często możesz również spotkać koncentraty owocowe i aromaty.
Żelowa konsystencja tego deseru owocowego powstaje za sprawą takich składników, jak żelatyna, pektyny, lub agar. Dawniej do galaretek wykorzystywano wyłącznie żelatynę. Jest to substancja pochodzenia zwierzęcego, której nie mogą spożywać wegetarianie i weganie. Właśnie dlatego do galaretek roślinnych dodaje się substytuty żelatyny, czyli agar i pektyny.
Ekologiczna Galaretka o smaku Cytrynowym 40 g Amylon
Delikatna, bezglutenowa galaretka o smaku soczystych cytryn. Nie zawiera żelatyny, dzięki czemu jest produktem odpowiednim dla wegetarian i wegan. W celu uzyskania najlepszego smaku i konsystencji zalecamy do przygotowania galaretki z jednego opakowania użyć 250ml wody.
Ekologiczna Galaretka o smaku Pomarańczowym 40 g Amylon
Delikatna, bezglutenowa galaretka o smaku soczystych pomarańczy. Nie zawiera żelatyny, dzięki czemu jest produktem odpowiednim dla wegetarian i wegan. W celu uzyskania najlepszego smaku i konsystencji zalecamy do przygotowania galaretki z jednego opakowania użyć 250ml wody.
Ekologiczna Galaretka o smaku Wiśniowym 40 g Amylon
Delikatna, bezglutenowa galaretka o smaku truskawkowym. Nie zawiera żelatyny, dzięki czemu jest produktem odpowiednim dla wegetarian i wegan. W celu uzyskania najlepszego smaku i konsystencji zalecamy do przygotowania galaretki z jednego opakowania użyć 250ml wody.
Produkt bezglutenowy. Nie zawiera żelatyny. Szybko tężeje. Świetnie nadaje się do deserów, ciast i żelek. Odpowiednia dla wegetarian i wegan, osób stosujących dietę bezglutenową oraz dbających o linię.
Składniki: izomaltuloza*, sok truskawkowy w proszku 13% (maltodekstryna, zagęszczony sok truskawkowy), substancja żelująca: agar, aromat, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Galaretka bez cukru PRZEZROCZYSTA Celiko - o smaku owoców leśnych jest przeznaczona dla osób stosujących dietę niskocukrową, dbających o linię i używających słodzików zamiast cukru. Stosując ją samodzielnie możesz kształtować smak i kaloryczność swojego deseru.
Składniki: żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; aromat, proszek z owoców leśnych 1% (zagęszczone soki z owoców leśnych, maltodekstryna).
Żelatyna ma szerokie zastosowanie w kuchni, zarówno do potraw słodkich, jak i słonych. Może być stosowana do kremów, polew, budyni, do galaretek tortowych lub na ciasto oraz do przygotowania galaretek wieprzowych i z mięsem. Żelatynę można też używać jako środka żelującego lub zagęszczającego.
Składniki: żelatyna spożywcza wieprzowa w proszku* *certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność:duża ilość
Czas wysyłki:do 48 godzin
Galaretka bez cukru
Galaretka bez cukru często jest również w naszym sklepie produktem bezglutenowym. To odpowiedni produkt dla osób, które są na diecie niskocukrowej, chcących utrzymać prawidłową wagę ciała lub używających słodzików zamiast tradycyjnego, białego cukru.
Wybierając galaretkę bez cukru, możesz sam zadecydować czym ją dosłodzisz i w jakich ilościach. Będziesz miał również o wiele większy wpływ na ogólną kaloryczność deseru. Warto wybierać takie galaretki bez cukru, które nie mają w swoim składzie konserwantów i zawierają naturalny sok owocowy. Galaretka bez cukru stanowi rewelacyjny dodatek do deserów, ciast i koktajli. Możesz ją również spożywać jako samodzielną przekąskę. Wtedy cukier biały dobrze jest zastąpić po prostu ulubionymi owocami.
Galaretka z owocami
Galaretka z owocami i mascarpone to wymarzony deser dla każdego łasucha. Doskonale się sprawdzi w gorące, letnie dni, gdy nawet domowe ciasto wydaje się zbyt sycące. Warto do niej dodać owoce sezonowe, takie jak truskawki, czerwoną porzeczkę, czy maliny. Kontrastem dla czerwonej galaretki będzie serek mascarpone.
Aby przygotować sześć porcji takiego domowego deseru, to potrzebne Ci będą następujące składniki:
1 galaretka truskawkowa,
1 galaretka krystaliczna,
2 łyżki mascarpone,
owoce (truskawki, maliny, czerwona porzeczka).
Przygotowywanie deseru zacznij od rozpuszczenia czerwonej galaretki w 400 ml gorącej wody. Lekko tężejącą galaretkę przelej do szklanek, ułożonych po skosie. Dodaj do niej pokrojone na mniejsze cząstki truskawki. Wstaw deser do lodówki, żeby w stu procentach stężał. Następnym krokiem jest rozpuszczenie galaretki krystalicznej w 450 ml gorącej wody. Ostudź całość. Do trochę jeszcze ciepłej galaretki dodaj serek mascarpone. Dokładnie wymieszaj całość, żeby galaretka się dobrze rozpuściła. Później galaretkę z mascarpone wlej do szklanek. Odstaw deser do lodówki. Dopiero tuż przez samym podaniem udekoruj galaretkę owocami.
Galaretka truskawkowa
Galaretka truskawkowa jest bardzo dobra do dekorowania lodów, ciast z owocami, czy ciast na zimno. Galaretka truskawkowa to jeden z najbardziej eleganckich deserów. Wesoły, czerwony kolor, owocowy zapach i orzeźwiający smak powodują, że taka galaretka bardzo dobrze sprawdzi się na wszystkich letnich przyjęciach i imprezach dla dzieci.
Z galaretki truskawkowej możesz przygotować zabawne drinki lub kulę. Do jej zrobienia będą Ci potrzebne aż dwie galaretki truskawkowe. Musisz je rozpuścić w 900 ml gorącej wody. Nie może się gotować! Wlej ją do dużej miski. Następnie już trochę ostudzoną galaretkę wstaw do lodówki, żeby stężała. Wybierz za pomocą łyżki środek galaretki. Następnie zmiksuj ją ze 150 gramami truskawek. Kolejnym krokiem jest wlanie jej do wgłębienia i pozostawienie do stężenia. Najlepiej dodawaj ją z dodatkiem bitej śmietany.
Galaretka bez żelatyny
Galaretka bez żelatyny nadal jest nowością na polskim rynku. Zastyga zaledwie w ciągu godziny. Wszystko dzięki temu, że znajdują się w niej naturalne składniki roślinne. Na bazie galaretki bez żelatyny szybko możesz przygotować smakowite desery ze świeżymi owocami. Ze względu na to, że galaretka bez żelatyny nie zawiera składników odzwierzęcych, to jest odpowiednim wyborem dla wegetarian i wegan. Znajduje się w niej naturalny zamiennik żelatyny, czyli roślinny karagen, otrzymywany z czerwonych wodorostów. Inaczej są one nazywane mchem islandzkim. Ten rodzaj galaretki zastyga nawet po dodaniu do niego kiwi lub ananasa.
Galaretka z bitą śmietaną
Galaretka z bitą śmietaną to bardzo klasyczny deser. W trochę nowocześniejszej wersji dodaje się do niego krem mascarpone. Do galaretki z bitą śmietaną najlepiej jest dodać owoce o takim samym smaku, jak ona. Galaretka z bitą śmietaną nadal bardzo często jest podawana na dziecięcych urodzinach, czy z okazji świąt. Tego rodzaju deser niewielkim wysiłkiem i kosztem możesz samodzielnie przygotować w domu lub kupić w niektórych cukierniach, barach mlecznych, czy restauracjach. Popularność galaretki z bitą śmietaną nie słabnie już od bardzo wielu lat. Ma ponadczasowy smak i konsystencję.
Czy wiesz, że…
… źródła historyczne podają, że mleczna galaretka aromatyzowana wodą różaną była główną atrakcją uczt na dworze angielskiego króla Henryka VIII (1491-1547). Galaretka może mieć różny poziom twardości, który zwykle zależy od zawartości żelatyny. Na potrzeby przemysłu spożywczego opracowano nawet specjalną skalę, zwaną skalą Blooma, która określa siłę, jakiej należy użyć, aby zanurzyć określonej średnicy tłok w galaretce o temperaturze 10 stopni C.