ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy

BIO BIO Ogórki Kiszone

Ogórki kiszone ekologiczne

Ekologiczne ogórki kiszone to produkt nierozerwalnie związany z polską tradycją. Idealny dodatek do wielu potraw, a jednocześnie smaczna i zdrowa przekąska. Ekologiczne ogórki kiszone pochodzą z certyfikowanych upraw, na których nie stosuje się sztucznych nawozów oraz środków ochrony roślin. Dzięki temu produkt końcowy nie zawiera związków, które mogą być szkodliwe dla organizmu. Kiszone ogórki ekologiczne to jedna z najzdrowszych przekąsek, jaką można spotkać nie tylko na polskich stołach.

Jak powstają kiszone ogórki ekologiczne?

Ogórki ekologiczne poddawane są procesowi fermentacji. Przed rozpoczęciem tego procesu warzywa miesza się z solą morską, która ma pobudzać wydzielanie soków, konserwować i regulować proces fermentacji. Przygotowaną w ten sposób mieszanką napełnia się naczynia fermentacyjne i zamyka hermetycznie. Cały proces odbywa się w ciepłym, zacienionym miejscu. Czas fermentacji zależy od temperatury, wilgotności warzyw oraz ilości dodanej soli. Przeważnie kiszone ogórki ekologiczne są gotowe po ok. 2 tygodniach. W trakcie fermentacji cukry zawarte w warzywach są zmieniane w kwas mlekowy, kwas octowy, dwutlenek węgla oraz inne substancje korzystne dla organizmu. Za konserwację, smak i aromat kiszonych ogórków ekologicznych odpowiada przede wszystkim kwas mlekowy.

ekologiczne ogórki kiszone

Dlaczego warto jeść kiszone ogórki?

Ogórki kiszone ekologiczne mają w sobie dużo wody. Dzięki temu skutecznie gaszą pragnienie, a także pomagają pokonać chęć na słodkie przekąski. Kwas mlekowy sprawia, że ogórki zyskują orzeźwiający smak. Związek ten ma korzystny wpływ na mikroflorę jelitową, stymuluje procesy trawienne oraz pomaga obniżyć poziom pH w jelitach. Ekologiczne ogórki kiszone są lekkostrawne i pomagają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Duża zawartość błonnika zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Włączenie ogórków kiszonych do planu żywienia wspiera walkę z zaparciami oraz pomaga zwiększyć tempo przemian metabolicznych. Z tego względu wielu specjalistów poleca ekologiczne ogórki kiszone jako ważny element diety odchudzającej.

Ogórki kiszone to bogate źródło witamin i minerałów. Zawierają między innymi cenny dla organizmu potas, sód, magnez, cynk, fosfor, miedź, mangan, fluor oraz naturalne przeciwutleniacze. Ogórki kiszone dostarczają witaminę K, która występuje tylko w produktach poddanych fermentacji, a także witaminy z grupy B oraz witaminę C i E.

Ekologiczne ogórki kiszone są naturalnym probiotykiem. To oznacza, że wspomagają wzrost dobrej flory jelitowej. Dlatego też stanowią nieocenione wsparcie w trakcie kuracji antybiotykowej. W procesie fermentacji ogórków powstają bakteriocyny, które wspierają organizm w walce z grzybicami. Izotiocyjaniany powstające w wyniku kiszenia neutralizują wolne rodniki.

Ogórki kiszone czy małosolne?

Ogórki małosolne przygotowuje się prawie tak samo, jak kiszone. Zasadnicza różnica polega na tym, że te pierwsze są gotowe już po 3 dniach. Kiszone ogórki potrzebują średnio 2 tygodni. Do ogórków małosolnych dodaje się jedynie osoloną wodę, chrzan, koper i czosnek. Nie używa się za to liścia laurowego i gorczycy. Kolejną różnicą jest mniejsza ilość soli używana do przygotowania zalewy. Smak ekologicznych ogórków małosolnych jest bliższy surowym warzywom, a więc mniej kwaśny od ich kiszonych odpowiedników.

Właściwości soku z kiszonych ogórków

Zalewa (sok) z kiszonych ogórków ma wiele właściwości prozdrowotnych? Stanowi bogate źródło kwasu mlekowego, który zawiera bakterie probiotyczne wspomagające utrzymanie prawidłowej gospodarki wodno-zasadowej oraz działanie układu odpornościowego. Woda z ogórków zawiera sód, który zapobiega odwodnieniu organizmu. Ponadto pomaga w przywróceniu równowagi elektrolitycznej po intensywnym wysiłku poprzez uzupełnienie niedoboru sodu i potasu. Sok po kiszonych ogórkach jest bogata w bakterie probiotyczne, dlatego jej picie jest zalecane osobom z nietolerancją laktozy, chorobami wrzodowymi oraz ze zdiagnozowaną kandydozą.

Czy wiesz, że…

…ogórki kiszone nie są wyłącznie polskim przysmakiem? Wzmianki o ich produkcji pochodzą z ok. 2000 roku p.n.e. Już wtedy w Mezopotamii wykorzystywano kiszenie, jako sposób przedłużenia żywotności warzyw, który umożliwia ich długie przechowywanie. Z właściwości zdrowotnych i kosmetycznych kiszonych ogórków korzystano w starożytnej Grecji i Rzymie. Starożytni Grecy byli przekonani, że kiszone ogórki poprawiają pamięć oraz łagodzą nadmierne pobudzenie seksualne. Z tego względu były one stałym elementem diety wojsk Juliusza Cezara. Miały dodawać walczącym żołnierzom siły i odwagi. Z kolei Kleopatra ufała, że dzięki spożywaniu kiszonych ogórków stanie się jeszcze piękniejsza. Europejczycy poznali ogórki kiszone dopiero w średniowieczu. Do Ameryki trafiły za to w XV wieku za sprawą…Krzysztofa Kolumba.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium