ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy

BIO BIO Miody

Miód ekologiczny

Naturalny miód ekologiczny to unikalne połączenie słodkiego smaku z właściwościami prozdrowotnymi. Doskonale zastępuje cukier jako dodatek do potraw, ciast, deserów oraz napojów. Miód ekologiczny zasadniczo różni się od produktów przemysłowych, które zazwyczaj się źle podgrzewane lub rozcieńczane. W trakcie procesu produkcji miodów przemysłowych wykorzystywane są antybiotyki lub opryski.

Jak wytwarzany jest miód ekologiczny?

Miód ekologiczny to produkt, który jest wytwarzany w czystym środowisku oraz bez użycia chemicznych środków bakteriobójczych i grzybobójczych. W całym cyklu produkcyjnym wykorzystywane są wyłącznie naturalne środki i techniki. Pasieki ekologiczne są zlokalizowane na terenach, gdzie stężenie szkodliwych substancji zanieczyszczających powietrze, glebę i wodę mieści się w rygorystycznych normach. W promieniu trzech kilometrów od pasieki powinny znajdować się wyłącznie gospodarstwa ekologiczne lub dzika roślinność. Ule muszą być wykonywane z naturalnych materiałów jak drewno i słoma. Zabronione jest używanie farb i klejów zawierających w składzie szkodliwe związki. Pasieka ekologiczna musi być wyposażona w pracownię pszczelarską, która spełnia określone normy higieniczne oraz weterynaryjne.

Właściwości miodu ekologicznego

Miód ekologiczny posiada wiele cennych właściwości. To jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Już niewielka ilość miodu regularnie dodawana do posiłków lub napojów wzmacnia organizm i skutecznie uzupełnia niedobory witamin. Aby nie stracić cennych właściwości miodu należy pamiętać, żeby nie podgrzewać oraz nie rozpuszczać miodu w temperaturze przekraczającej 40  st. C.

Miód ekologiczny jest cennym źródłem witaminy A, B1, B2, B6, B12 oraz C. Zawiera także duże ilości kwasu foliowego, pantotenowego oraz biotyny. Miód ekologiczny dostarcza do organizmu żelazo, magnez, fosfor, mangan, kobalt i molibden. Ponadto jest źródłem nadtlenku wodoru pochodzącego z gruczołów ślinowych owadów. Związek ten wykazuje silne działanie bakteriobójcze.

Miód ekologiczny może być wzbogacany o różne dodatki, które wzmacniają jego właściwości prozdrowotne. Miód z dodatkiem kurkumy ma działanie przeciwzapalne, wykrztuśne i antyalergiczne. Jest często stosowany jako naturalny suplement w chorobach dróg oddechowych. Miód z dodatkiem cynamonu obniża ryzyko rozwoju chorób serca i cukrzycy, a także przyspiesza metabolizm oraz przemianę materii. Regularne stosowanie miodu w kuchni i kosmetyce przyspiesza gojenie ran, pomaga wyhamować rozwój miażdżycy, wspomaga obniżanie ciśnienia tętniczego, stymuluje pracę mózgu, łagodzi biegunki i ma działanie uspokajające. Miód ekologiczny to doskonały wybór dla osób cierpiących na alergie. Świetnie sprawdza się podczas sezonowych przeziębień i infekcji. Warto pamiętać, że miód ekologiczny podlega naturalnemu procesowi krystalizacji, a jego konsystencja z upływem czasu ulega zmianie.

Rodzaje miodów ekologicznych

Wyróżniamy dwa typy miodów ekologicznych:

  1. Miód spadziowy – uzyskiwany przez pszczoły ze spadzi występującej w postaci kropel na igłach jodły, świerka i modrzewia, jak również na liściach dębu i lipy,
  2. Miód nektarowy – powstaje z nektaru produkowanego przez nektarniki u roślin miododajnych.

Miód ekologiczny występuje w wielu odmianach. Do najbardziej popularnych zaliczamy:

  • Miód gryczany – ma charakterystyczny, ciemnobrązowy kolor i ostry smak, wpływa korzystnie na pracę serca i układu krążenia,
  • Miód rzepakowy – charakteryzuje się najwyższą zawartością glukozy oraz aminokwasów, skutecznie usprawnia funkcjonowanie wątroby, łagodzi objawy zgagi i wrzodów żołądka,
  • Miód lipowy – łagodzi przebieg silnego przeziębienia i grypy, pomaga pozbyć się uciążliwego kaszlu i bólu gardła, jego słodko-ostry smak doskonale sprawdza się w kuchni,
  • Miód wielokwiatowy – najpopularniejszy z miodów nektarowych, w zależności od pory pobrania może mieć delikatny smak i jasną barwę (kwiaty wiosenne) lub bardziej wyrazistą formę (kwiaty letnie).
  • Miód akacjowy - delikatny, subtelny, lekko mdłym aromat, harmonizującym z kwiatami akacji. 
    W smaku słodki, delikatny i lekko kwaskowaty.
  • Miód wielokwiatowy - jasna barwa i delikatny, kwiatowy zapach. W  składzie znajdziemy nektary zebrane z wierzby, klonu, drzew owocowych, rzepaku, kasztanowca, jasnoty białej, mniszka lekarskiego i innych kwiatów i ziół. Delikatny w smaku.

miód ekologiczny

Miód BIO to bogactwo smaków i wartości, które wspierają organizm oraz chronią go przed działaniem szkodliwych czynników. Już jedna łyżka tego produktu zalana ciepłą wodą dostarcza wiele cennych mikro i makroelementów oraz witamin. Dzięki prawidłowemu przechowywaniu miód ekologiczny może zachować pełnię właściwości przez długi czas.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium