Tahini Naturalne, Masło Sezamowe Bezglutenowe BIO 350 g Primaeco
Składniki tahini to surowce pochodzące z upraw ekologicznych. Mikro- i makroelementy sezamu są świetnie przyswajalne w towarzystwie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych podchodzących z oliwy z oliwek. Ziarenka są dobrym źródłem białka roślinnego co jest ważne dla wegan i wegetarian, bardzo ważnej dla funkcjonowania mózgu witamin oraz lecytyny, żelaza, miedzi i cynku. W sezamie obecne są również przeciwutleniacze (sesamol i sesamolina), które opóźniają starzenie organizmu i chronią przed wolnymi rodnikami, które tworzą się w kontakcie ze stresorami: zanieczyszczonym środowiskiem, chemią zawartą w kosmetykach i żywności oraz niehigienicznym trybem życia. Sezam zawiera też dużo wapnia, który jest bardzo ważny dla osób starszych, matek karmiących, kobiet w ciąży i po menopauzie oraz dzieci. Wiecie, że właściwości prozdrowotne żywności są częściowo zapisane w jej historii? Dlatego ważne jest, aby pozyskiwać produkt ze sprawdzonych źródeł, gdzie wykorzystywane są jedynie naturalne metody upraw.
Tahini to niezbędny składnik hummusu – pasty z ciecierzycy. Jej wyrazistym smakiem możecie wzbogacić każde danie – zupy, potrawy jednogarnkowe, sosy do makaronu albo zapiekanych warzyw. Nie bójcie się eksperymentów!
Składniki:
sezam prażony* (100%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 2580 kJ / 659 kcal
Tłuszcz: 61 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 9,2 g
Węglowodany: 2,6 g
- w tym cukry: 2,4 g
Białko: 25 g
Sól: 0,025 g
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu spożyć w ciągu jednego miesiąca
Informacja alergenna:
Produkt może zawierać orzeszki arachidowe, migdały, orzechy nerkowca i laskowe
Kraj producenta: Polska
Certyfikat: BIO, Bezgluten
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.