Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

gospodarstwo ekologiczne Sątyrz

Ekologiczne warzywa kiszone Sątyrz

Gospodarstwo Ekologiczne SĄTYRZ Piotr Woźnicki

Gospodarstwo jest położone na terenie jednego z najczystszych terenów w Polsce - Ińskiego Parku Krajobrazowego.
Niedaleko rozciąga się Drawski Park Krajobrazowy. W promieniu 100 km nie ma dużych zakładów przemysłowych.
Na naszej wsi są 3 gospodarstwa, a 95% gruntów to gospodarka ekologiczna, pozostałe grunty obecnie są przestawiane na ekologię.
Gospodarstwo jest zrównoważone - w swojej ekologicznej produkcji mamy produkcję zwierzęcą i roślinną.
Ze zwierząt mamy owce, bydło mięsne a także na własne potrzeby kury i świnie.
Produkcja roślinna to głównie warzywa, gryka, gorczyca oraz łąki i pastwiska.
Sprzedajemy zarówno warzywa świeże, jak i w postaci kiszonek.

W naszym gospodarstwie uprawiamy większość warzyw, między innymi: brokuł, burak ćwikłowy, cebula, cukinia, dynia, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta (biała, włoska, czerwona, pekińska, brukselka) ogórek gruntowy, pomidor, papryka, ziemniak, marchew, pietruszka, seler, por rzodkiewka, biała rzodkiew, różne odmiany sałat, koper, czosnek, szczypior.

Mamy też owoce, miedzy innymi: jabłko, gruszka, truskawka.

Ekologiczne kiszonki robimy z warzyw pochodzących z naszego gospodarstwa. Mamy w ofercie: kapustę kiszoną z marchewką, kapustę kiszona bez marchewki, kapustę kiszoną z burakiem, kapustę kiszoną z porem i kalarepą, kapustę kiszoną czerwoną, kapustę kiszoną z jarmużem, ogórka kiszonego, buraka kiszonego, marchew kiszoną, czosnek kiszony, pomidor kiszony, papryka kiszona, kalarepa kiszona, rzodkiewka kiszona, biała rzodkiew kiszona, kimchi włoskie, kimchi pekińskie, kimchi białe, kimchi czerwone, sok z kiszonego ogórka, sok z kiszonej kapusty, sok z kiszonych warzyw, sok z kiszonego buraka z jarmużem, sok z kiszonego buraka.
Wszystko jest naturalnie kiszone, produkty nie są pasteryzowane, dlatego zachowują swoje właściwości prozdrowotne.

Duma gospodarstwa - Ogórek Kołobrzeski
Kołobrzeski w nazwie, ponieważ kisi się go tradycyjnie używając naturalnej solanki źródlanej z Kołobrzegu odkrytej w XIIw.
Solanka ta ma stałe zasolenie, mnóstwo mikroelementów, jest stosowana w leczeniu uzdrowiskowym posiada bowiem właściwości lecznicze.
Dzięki ekologicznym ogórkom i przyprawom z Sątyrza oraz solance źródlanej powstaje unikalny w smaku i aromacie Kiszony Ogórek Kołobrzeski.
Kisimy go w szklanych słoikach oraz beczkach. W zależności od czasu fermentacji uzyskujemy ogórki małosolne lub ogórki kiszone.

Ekologiczna kapusta kiszona
Najbardziej popularna jest kiszona kapusta głowiasta biała z marchewką.
Kisimy ją w sposób tradycyjny w taki jak 40 lat temu robiłem to w domu rodzinnym.
Do poszatkowanej kapusty dodajemy starkowaną marchew, sól kamienną niejodowaną i po wymieszaniu wszystkiego ubijamy w beczce.
Po ukiszeniu przekładamy do szklanych słoików - nie pasteryzujemy naszych kapust ani innych kiszonek, ponieważ pasteryzacja powoduje że kiszonki tracą swoje zdrowotne właściwości.
Kapusty kisimy również z różnymi dodatkami np: jarmużu, buraka.

Posiadamy certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego.

SĄTYRZ ekologiczne warzywa kiszone

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800