Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Blog chmura tagów
Dieta cukrzycowa. Zasady diety, jakie produkty wybierać, jakich unikać.
Dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa to podstawa leczenia tej groźnej choroby cywilizacyjnej. Odpowiednio przygotowany plan żywienia odgrywa równie ważną rolę, jak leki obniżające poziom cukru we krwi. Dieta dla diabetyków wcale nie musi być nudna i monotonna. Może być smaczna i urozmaicona. Wymaga jednak przestrzegania ściśle określonych zasad.

Z tego artykułu dowiesz się:

Jakie wyróżniamy typy cukrzycy?

Wspólną cechą wszystkich osób chorujących na cukrzycę jest hiperglikemia, czyli podwyższony poziom cukru we krwi. Różne mogą być jednak powody wysokiej glikemii, jej zakres oraz sposób leczenia. Dlatego wyróżniamy następujące typy cukrzycy:

  • Cukrzyca typu 1

Jest chorobą autoimmunologiczną. Jej rozwój jest spowodowany błędem układu odpornościowego, który zaczyna niszczyć zdrowe komórki trzustki produkujące insulinę. W efekcie dochodzi do znacznych deficytów lub zupełnego braku insuliny w organizmie. Insulina jest z kolei hormonem niezbędnym do przebiegu procesów metabolicznych. Dzięki niej komórki organizmu mogą odpowiednio wykorzystywać energię dostarczoną wraz z pożywieniem. Osoby chorujące na cukrzycę typu 1 muszą przyjmować insulinę w postaci zastrzyków lub dostarczaną przy pomocy pompy insulinowej. Ten typ cukrzycy jest diagnozowany głównie u dzieci i młodzieży. Daje charakterystyczne objawy ze względu na bardzo dużą hiperglikemię i poziom cukru przekraczający nawet 300 mg/dL. Cukrzyca typu 1 wymaga także dużej samokontroli i częstych pomiarów cukru we krwi.

  • Cukrzyca typu 2

Schorzenie, którego rozwój jest wynikiem epidemii nadwagi i otyłości. Do tego stanu prowadzi przede wszystkim niezdrowy tryb życia. Osoby z cukrzycą typu 2 zazwyczaj mają zbyt dużą masę ciała, są mało aktywne fizycznie, a ich dieta jest bogata w cukry proste oraz żywność przetworzoną. W przypadku cukrzycy typu 2 trzustka wytwarza zbyt małe ilości insuliny, aby utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. W części przypadków insulina nie działa efektywnie z powodu wykształconej insulinooporności. Objawy choroby nie są bardzo nasilone. Często nie występują wcale. Cukrzyca typu 2 niejednokrotnie diagnozowana jest zupełnie przypadkiem podczas badań przesiewowych. Leczenie choroby polega na przyjmowaniu leków, które zmniejszają insulinooporność i podnoszą skuteczność działania insuliny wytwarzanej przez trzustkę. U części pacjentów po wielu latach leczenia konieczne jest wprowadzenie terapii insuliną. Bardzo duże znaczenie ma także odpowiednia dieta cukrzycowa.

  • Cukrzyca ciążowa

To zaburzenia tolerancji glukozy, które po raz pierwszy pojawiają się w czasie ciąży. Przyczyną rozwoju choroby są zmiany hormonalne wynikające z rozwoju płodu. Podwyższony poziom cukru w czasie ciąży normalizuje się przy pomocy diety bogatej w węglowodany złożone. Tylko w nielicznych przypadkach konieczne jest przyjmowanie insuliny. Cukrzyca ciążowa zazwyczaj kończy się po porodzie. Niestety zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w ciągu kolejnych kilku lub kilkunastu lat.

  • Cukrzyca typu LADA

Dotyka osoby dorosłe i ma podłoże autoimmunologiczne. Jest podobna do cukrzycy typu 1, przy której również obserwujemy proces immunologiczny niszczenia komórek beta trzustki. W cukrzycy typu LADA jest on jednak znacznie wolniejszy. Dlatego często określa się go jako łagodniejsza postać cukrzycy typu 1. W przebiegu LADA chorzy muszą być co prawda leczeni insuliną, ale jej dawki są niewielkie. Obserwuje się także małe wahania glikemii.

  • Cukrzyca typu MODY

Jest uwarunkowana genetycznie. Dotyka przede wszystkim osobo w wieku 15-35 lat, bez nadwagi i otyłości. W swoim przebiegu przypomina cukrzycę typu 2. Leczenie polega zazwyczaj na przyjmowaniu leków doustnych. Tylko nieliczne przypadki wymagają terapii insuliną.

cukrzyca - co się dzieje w organiźmie

Źródło: https://diabetesmyway.nhs.uk/resources/translations/polish-resources/what-is-type-2-diabetes/ 

Jakie są zasady diety dla diabetyków?

Dieta cukrzycowa zakłada indywidualne ustalenie wartości energetycznej przy uwzględnieniu wieku, płci, masy ciała, wzrostu oraz poziomu aktywności fizycznej. Dzienne zapotrzebowanie przelicza się na kalorie, a następnie dzieli na 4-6 posiłków, które mają być spożywane o stałych porach. Specjaliści zalecają także utrzymanie niezmiennej liczby węglowodanów oraz kalorii w poszczególnych posiłkach.

Jakich składników dostarczać na diecie cukrzycowej? Plan żywienia dla diabetyków powinien uwzględniać:

  • 45% węglowodanów,

  • 15-20% białka,

  • 25-40% tłuszczów.

Osoby z nadwagą i otyłością muszą w pierwszej kolejności zadbać o redukcję masy ciała. To pozwala uzyskać tzw. wyrównanie metaboliczne choroby. Według przeprowadzonych badań redukcja masy ciała o 5-10% pozwala znormalizować glikemię, poprawić profil lipidowy oraz obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Spadek wagi o 15-20% pomaga w poprawie czynności wydzielniczej trzustki, zwiększeniu insulinowrażliwości, zmniejszeniu insulinooporności oraz redukcji zapotrzebowania na insulinę. W niektórych przypadkach pozwala to nawet zapobiec remisji cukrzycy typu 2.

Dieta cukrzycowa dla osób z nadwagą i otyłością zakłada deficyt energetyczny sięgający 500-1000 kcal/dobę w porównaniu do dziennego zapotrzebowania. Taka redukcja kalorii pozwala na stopniowe obniżenie masy ciała w tempie 0,5-1 kg/tydzień. Unormowanie wagi jest kluczowe w kontekście łagodzenia zaburzeń metabolicznych, które występują w przebiegu cukrzycy.

Dieta cukrzycowa a węglowodany

Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca, aby węglowodany stanowiły ok. 45% całkowitej wartości energetycznej diety cukrzycowej. Plan żywienia dla diabetyków powinien zawierać przede wszystkim węglowodany złożone, bogate w błonnik pokarmowy oraz o niskim indeksie glikemicznym. Dlatego w jadłospisie osób z cukrzycą dominują pełnoziarniste produkty zbożowe i warzywa.

Dzięki kontroli ilości spożywanych węglowodanów możliwe jest dokładne obliczenie dawki insuliny na posiłek. Ma to znaczenie w przypadku pacjentów leczonych za pomocą intensywnej, czynnościowej insulinoterapii. Kontrola węglowodanów zapobiega również wahaniom glikemii po posiłku.

Dieta cukrzycowa a białko

W diecie cukrzycowej zapotrzebowanie na białko wynosi średnio 15-20% dziennej wartości energetycznej. Stanowi to 1-1,5 g/kg masy ciała. W przypadku współwystępowania chorób nerek zalecana jest nieco niższa podaż na poziomie 0,8-1,0 g/kg masy ciała.

Ważne jest także zachowanie optymalnych proporcji pomiędzy białkiem roślinnym a zwierzęcym. Powinny one wynosić 1:1. Zalecane źródła białka zwierzęcego dla diabetyków to drób, ryby, jaja, chude mięso i chudy nabiał. Bardzo dobrym źródłem białka roślinnego są suche nasiona roślin strączkowych.

Dieta cukrzycowa a tłuszcze

Tłuszcze w diecie cukrzycowej powinny stanowić 25-40% wartości energetycznej posiłków. Specjaliści zalecają diabetykom ograniczenie spożycia tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Zawierają one nasycone kwasy tłuszczowe, które powodują wzrost stężenia cholesterolu w surowicy krwi. Ponadto mogą zwiększać ryzyko rozwoju schorzeń w obrębie układu sercowo-naczyniowego. Podaż nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie cukrzycowej powinna wynosić maksymalnie 10% wartości energetycznej posiłków. U pacjentów z podwyższonym ryzykiem rozwoju chorób układu krążenia warto ograniczyć tę wartość do 7%.

Główne źródło nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie stanowi smalec, łój, słonina, boczek, masło, tłuste mięsa oraz pełnotłusty nabiał. Źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego jest olej palmowy i olej kokosowy.

Dominujący udział w diecie cukrzycowej powinny mieć kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Ich optymalna podaż to 20% wartości energetycznej diety. Wartościowym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych jest olej rzepakowy i oliwa z oliwek. Pozostałą ilość tłuszczów w diecie należy dostarczać w formie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich spożycie powinno oscylować w granicach 6-10% całkowitej wartości energetycznej diety, z czego 6-8% ma pochodzić z kwasów tłuszczowych omega-6 a 1-2% z rodziny omega-3.

Głównym źródłem kwasów omega-6 jest olej słonecznikowy, olej z wiesiołka oraz olej z pestek winogron. Kwasy omega-3 można dostarczyć, jedząc tłuste ryby morskie (łosoś, halibut, sardynki, śledź czy makrela) oraz dodając do posiłków olej lniany lub olej z orzechów włoskich. Stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 w diecie powinien wynosić 4:1.

Na diecie cukrzycowej warto ograniczyć spożycie izomerów trans kwasów tłuszczowych nienasyconych. Ich głównie źródła to produkty o wysokim stopniu przetworzenia, fast-foody, utwardzone margaryny, słodycze oraz produkty cukiernicze.

Dieta dla diabetyków a cholesterol

Chorujący na cukrzycę powinni także kontrolować zawartość cholesterolu w swojej diecie. Polskie Towarzystwo Diabetologii jasno wskazuje, że dzienne spożycie nie może przekraczać 300 mg. W przypadku osób o zwiększonym ryzyku rozwoju chorób układu krążenia należy ograniczyć tę wartość do 200 mg/dobę. Główne źródła cholesterolu w codziennej diecie to tłuszcze zwierzęce, jaja, podroby, tłusty nabiał, tłuste mięsa i wędliny.

Dieta dla diabetyków a cukry proste

Jedną z głównych zasad diety cukrzycowej jest ograniczenie spożycia cukrów prostych. Ich podaż nie powinna przekraczać 10% całkowitej wartości energetycznej posiłków. Na liście produktów bogatych w cukry proste znajduje się cukier, miód, cukierki, ciastka, słodkie napoje oraz słodycze. Stanowią one źródło tzw. pustych kalorii. Nie dostarczają wartościowych składników pokarmowych. Cechują się wysoką wartością energetyczną. Osoby na diecie cukrzycowej, które nie chcą całkowicie rezygnować ze słodyczy, mogą zastąpić je substancjami słodzącymi jak stewia czy ksylitol.

Najnowsze badania wskazują, że negatywny wpływ na zdrowie może mieć spożywanie fruktozy. To tzw. cukier owocowy, który wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym (IG=20), a przy tym 1,4-1,8 razy większą słodyczą od sacharozy. Fruktoza była kiedyś zalecana dla osób z cukrzycą. Obecnie naukowcy wykazali, że jej wysokie spożycie może powodować zaburzenia w metabolizmie glukozy oraz insuliny, a także zwiększenie stężenia trójglicerydów we krwi.

Zaburzenia metaboliczne mogą prowadzić do wykształcenia oporności na insulinę, zaburzeń lipidowych, nadciśnienia tętniczego oraz rozwoju nadwagi. Obecnie zalecane dzienne spożycie fruktozy na diecie cukrzycowej nie powinno przekraczać 50 g. Specjaliści odradzają stosowanie jej jako zamiennika dla cukru. Zalecane jest również ograniczenie spożycia owoców o wysokiej zawartości fruktozy. Zaliczamy do nich rodzynki, figi suszone, daktyle, banany, czereśnie, winogrona oraz gruszki.

Dieta dla diabetyków a błonnik pokarmowy

Błonnik pokarmowy nie jest trawiony przez organizm. Pomimo tego spełnia wiele istotnych funkcji. Błonnik dzielimy na frakcję rozpuszczalną i nierozpuszczalną. Frakcja rozpuszczalna zmniejsza tempo opróżniania żołądka i spowalnia proces trawienia oraz wchłaniania. To powoduje obniżenie glikemii po posiłku. Błonnik pokarmowy wykazuje zdolność do wiązania wody, a ponadto zwiększa objętość mas kałowych, zapewnia uczucie sytości na dłużej i tym samym ułatwia kontrolowanie masy ciała. Stanowi ważny element diety dla diabetyków. Zalecane spożycie błonnika na diecie cukrzycowej powinno wynosić co najmniej 25 g/dobę.

Dobrym źródłem błonnika pokarmowego są warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, otręby, płatki oraz suche nasiona roślin strączkowych.

Indeks glikemiczny w diecie cukrzycowej

Pacjenci z cukrzycą powinni zwracać uwagę na indeks glikemiczny spożywanych produktów. Parametr ten wskazuje, jak wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu konkretnego pokarmu. Wyróżniamy produkty spożywcze o:

  • niskim indeksie glikemicznym (<55),

  • średnim indeksie glikemicznym (55-70),

  • wysokim indeksie glikemicznym (>70).

Pacjenci z cukrzycą powinni wybierać produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym. Należy pamiętać, że wartość IG danego produktu zależy także od zawartości błonnika, białka i tłuszczu. Wzrost zawartości tych składników powoduje obniżenie indeksu glikemicznego. Ponadto na wartość IG wpływa stopień dojrzałości warzyw i owoców, poziom rozdrobnienia oraz wybrana metoda obróbki termicznej. Dlatego przejrzałe banany mają wyższy indeks glikemiczny od zielonych.

Czy wiesz, że IG mięsa, ryb, jajek i tłuszczów ma wartość 0? Chcesz zdobyć więcej informacji na ten temat? Przeczytaj artykuł, w którym omawiamy indeks glikemiczny i jego wpływ na zdrowie. Udostępniamy także listę produktów ze wskazaniem ich wartości IG.

Witaminy i składniki mineralne w diecie cukrzycowej

Osoby z cukrzycą powinny dostarczać witaminy i składniki mineralne wyłącznie z naturalnych źródeł pokarmowych. Wdrożenie zbilansowanej diety jest w stanie pokryć to zapotrzebowanie. Dzięki temu można uniknąć konieczności stosowania doustnej suplementacji. Wyjątkiem jest witamina D. Spożywane produkty zazwyczaj nie są w stanie pokryć dziennego zapotrzebowania. Wynika to z faktu, że relatywnie mało jest artykułów bogatych w witaminę D. Jej bardzo dobrym źródłem są jedynie tłuste ryby morskie.

Dlatego pacjenci z cukrzycą powinni suplementować witaminę D. Należy o tym pamiętać przede wszystkim w okresie od września do kwietnia. W tym czasie ilość promieni słonecznych docierająca do naszej strefy jest niewystarczająca. Zalecana dawka witaminy D dla osób dorosłych wynosi 1000-2000 UI/dobę. Osoby cierpiące na nadwagę i otyłość powinny zwiększyć tę ilość nawet dwukrotnie.

Kobiety planujące dziecko lub będące w ciąży powinny suplementować kwas foliowy. Zalecana dawka wynosi 400μg/dobę. To ważny element profilaktyki występowania wad wrodzonych u płodu. Dodatkowo warto także rozważyć suplementację wapnia w celu zapobiegania rozwojowi osteoporozy.

Spożycie soli w diecie cukrzycowej

Dzienne spożycie soli u osób na diecie cukrzycowej nie powinno przekraczać 5 g (1 łyżeczka). Warto pamiętać, że na tę ilość składa się sól obecna w różnych produktach oraz używana do przyprawiania potraw. Redukcja spożycia soli ułatwia kontrolowania ciśnienia tętniczego krwi. U osób cierpiących na cukrzycę jego parametry są często podwyższone.

Nawadnianie organizmu w diecie cukrzycowej

Na diecie cukrzycowej zalecane jest spożycie 2 litrów płynów dziennie przez kobiety i 2,5 litra przez mężczyzn. W przypadku osób aktywnych fizycznie to zapotrzebowanie będzie oczywiście większe. Główne źródło płynów w diecie dla diabetyków powinna stanowić woda o średnim stopniu mineralizacji i niskiej zawartości sodu. Ograniczyć należy przede wszystkim spożycie płynów zawierających duże ilości cukrów prostych w tym słodkich napojów gazowanych, napojów energetycznych oraz soków owocowych.

Jak działa alkohol w przypadku osób na diecie cukrzycowej?

Jego spożycie może hamować uwalnianie glukozy z wątroby. Potencjalnie ma to negatywny wpływ na spadek poziomu cukru we krwi. Dlatego lekarze nie zalecają spożywania alkoholu przez osoby z cukrzycą. Dopuszczalne są jedynie umiarkowane ilości, a więc 20 g czystego alkoholu/dzień w przypadku kobiet i 30 g/dzień w przypadku mężczyzn. W praktyce oznacza to jedną lampkę wina, 0,33 litra piwa oraz 50 g wódki.

Osoby na diecie cukrzycowej powinny spożywać alkohol sporadycznie i tylko podczas posiłku. Wyjątkiem jest piwo, nalewki, likiery i grzane słodkie wino, które mogą powodować duży wzrost poziomu glukozy. Dlatego pacjenci z cukrzycą muszą ich bezwzględnie unikać. Całkowitą rezygnację z alkoholu zaleca się osobom z wysokim stężeniem trójglicerydów w surowicy, zapaleniem trzustki, neuropatią oraz kobietom w ciąży.

Polski Talerz Zdrowego Odżywiania

Źródło: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/ 

Jakie produkty wybierać na diecie cukrzycowej?

W diecie cukrzycowej zalecane jest spożywanie różnorodnych produktów, które zawierają potrzebne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Plan żywienia diabetyków powinien bazować na zasadach zdrowego żywienia. Więcej na ten temat przeczytasz w osobnym artykule, w którym szczegółowo omawiamy talerz zdrowego żywienia.

W diecie cukrzycowej powinny znaleźć się następujące grupy żywności:

  • Produkty zbożowe

Najlepszym wyborem dla diabetyków będą pełnoziarniste produkty zbożowe. Stanowią one cenne źródło błonnika pokarmowego, a także zawierają więcej witamin i minerałów od tych z białej mąki. Na liście produktów zbożowych w diecie cukrzycowej warto umieścić:

    • chleb razowy i graham,

    • kasze gruboziarniste (jaglana, gryczana i jęczmienna),

    • płatki owsiane, żytnie i gryczane,

    • makaron razowy,

    • ryż brązowy,

    • musli bez dodatku cukru.

  • Mięso, drób i jaja

Produkty z tej kategorii nie zawierają węglowodanów, ale dostarczają duże ilości białka. Niestety niektóre są także źródłem znacznych ilości tłuszczu i cholesterolu. Dlatego na diecie cukrzycowej najlepiej spożywać chude mięsa jak:

  • kurczak,

  • indyk,

  • cielęcina,

  • chuda wołowina,

  • królik,

  • chude przetwory mięsne (szynka czy polędwica).

Mięso drobiowe najlepiej spożywać bez skóry. W diecie cukrzycowej powinny znaleźć się także chude ryby morskie jak dorsz, mintaj, flądra czy morszczuk. Osoby z prawidłową masą ciała mogą także spożywać tłuste ryby morskie jak halibut, makrela, śledź czy sardynki. Mięso i ryby najlepiej przygotowywać wybierając gotowanie na wodzie lub na parze, pieczenie w rękawie, duszenie oraz opcjonalnie smażenie bez tłuszczu lub na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.

  • Mleko i produkty mleczne

Na diecie cukrzycowej należy wybierać naturalne produkty mleczne o zawartości tłuszczu do 2%. Na liście zalecanych znajdują się:

  • mleko

  • jogurty,

  • kefiry,

  • maślanka,

  • serwatki.

  • Warzywa

Dieta dla diabetyków zakłada spożywanie warzyw w formie surowej. Najlepiej jeść je codziennie i do każdego posiłku. Specjaliści zalecają wybór warzyw o niskiej zawartości węglowodanów. W tej grupie występuje:

  • cukinia,

  • brokuł,

  • kalafior,

  • cykoria,

  • kapusta pekińska,

  • ogórek,

  • pomidor,

  • papryka,

  • por,

  • sałata,

  • rzodkiewka,

  • szpinak,

  • szparagi.

Wymienione warzywa można spożywać bez ograniczeń. Pozostałe mogą znaleźć się w diecie cukrzycowej, ale ich ilość powinna być mniejsza.

  • Owoce

Owoce to wartościowe źródło wielu witamin. Niestety zawierają dużo cukrów prostych, które nie są wskazane na diecie cukrzycowej. Dlatego należy ograniczyć spożycie owoców. Najlepiej serwować je w formie surowej. W diecie dla diabetyków mogą znaleźć się owoce o niskim indeksie glikemicznym:

  • agrest,

  • borówki,

  • grejpfrut,

  • brzoskwinia,

  • jabłka,

  • gruszki,

  • maliny,

  • jeżyny,

  • mandarynki,

  • pomarańcze,

  • truskawki,

  • porzeczki,

  • wiśnie.

Można także włączyć do planu żywienia suszone owoce, ale w bardzo ograniczonej ilości. Podczas spożywania owoców warto pamiętać o dodatku błonnika pokarmowego.

  • Przyprawy

Podczas przygotowywania posiłków najlepiej używać świeżych i suszonych przypraw ziołowych jak:

  • bazylia,

  • oregano,

  • majeranek,

  • estragon,

  • cząber,

  • rozmaryn.

Do diety cukrzycowej warto także włączyć przyprawy korzenne jak imbir czy kurkuma.

Dieta dla diabetyków nie wyklucza z jadłospisu słodyczy. Oczywiście są one dozwolone jedynie w umiarkowanych ilościach. Najlepiej przygotować je w formie sałatki owocowej z owoców o niskim indeksie glikemicznym. Polecane są również kisiele, galaretki, budynie czy desery z dodatkiem płatków owsianych lub otrąb.

[product category_id="200" slider="true" autoScrolling="false" onlyAvailable="true"]

Jakich produktów unikać na diecie cukrzycowej?

Dieta cukrzycowa wyklucza z jadłospisu następujące artykuły spożywcze:

  • Produkty zbożowe

W tej grupie produktów najlepiej wykluczyć:

    • drożdżówki,

    • pieczywo cukiernicze,

    • rogale francuskie,

    • pieczywo z jasnej mąki,

    • ryż biały,

    • drobne kasze (kasza manna),

    • makaron z jasnej mąki.

  • Mięso

Z jadłospisu dla cukrzyków należy wyeliminować tłuste mięsa jak:

  • tłusta wieprzowina,

  • tłusta wołowina,

  • baranina,

  • gęsina,

  • mięso z kaczki,

  • konserwy,

  • parówki,

  • salami,

  • kiełbasa,

  • pasztet,

  • salceson.

Zabronione jest także spożywanie podrobów.

  • Mleko i produkty mleczne

Dieta dla diabetyków zaleca ograniczenie serów żółtych, smażonych, topionych i pleśniowych. Warto także zrezygnować ze śmietany, tłustego mleka, pełnotłustego nabiału oraz zabielaczy do kawy.

  • Warzywa

W diecie cukrzycowej należy ograniczyć przede wszystkim warzywa konserwowe i smażone jak frytki czy chipsy. Pozostałe można spożywać w umiarkowanych ilościach.

  • Owoce

Najlepiej wystrzegać się owoców o wysokim indeksie glikemicznym jak winogrona czy banany. Warto także ograniczyć spożywanie owoców z puszki, a także owoców konserwowych, kandyzowanych oraz w formie syropu. Z diety cukrzycowej należy wykluczyć powidła, marmoladę, wysokosłodzone dżemy oraz syropy owocowe.

  • Przyprawy

Na diecie cukrzycowej należy ograniczyć ilość soli, ze względu na częste współwystępowanie nadciśnienia oraz choroby układu sercowo-naczyniowego. Warto także zrezygnować z używania popularnych kostek rosołowych i przypraw typu vegeta. One także zawierają duże ilości soli.

  • Słodycze

Dieta cukrzycowa wyklucza spożywanie słodyczy przygotowanych przemysłowo jak:

    • lody,

    • kremy,

    • czekolada,

    • torty,

    • batony czekoladowe,

    • cukierki,

    • wyroby cukiernicze.

Należy także ograniczyć spożycie cukru i miodu. Osoby chorujące na cukrzycę powinny ściśle kontrolować jedzenie słodyczy. Można pozwolić sobie na nie tylko w wyjątkowych okazjach i przy wyrównanej cukrzycy.

Jakie są efekty stosowania diety cukrzycowej?

Podstawowym celem diety cukrzycowej i całego procesu leczenia jest kontrola glikemii. Za wzrost poziomu glukozy we krwi w największym stopniu odpowiadają węglowodany. Dlatego oczywista jest konieczność ograniczenia ich ilości w diecie. Tym zagadnieniem zajęli się autorzy publikacji „Dietary carbohydrate restriction as the first approach in diabetes management: Critical review and evidence base”. Jej pełna treść dostępna jest tutaj.

Naukowcy przeprowadzili badanie, w którym wzięło udział 102 cukrzyków i 126 osób zdrowych. Uczestników podzielono na dwie grupy, które przez 24 tygodnie stosowały odpowiednio typową dietę niskokaloryczną oraz dietę bardzo niskowęglowodanową (VLCKD). Po zakończeniu badania stwierdzono, że w grupie cukrzyków na diecie VLCKD poziom glukozy na czczo spadł o 18 mg/dL w porównaniu z grupą na diecie niskokalorycznej. Dodatkowo w grupie VLCKD poziom hemoglobiny glikowanej był niższy o 1,5 mg/dL niż w drugiej grupie. W przypadku osób zdrowych parametry glukozy od początku były na prawidłowym poziomie i nie zmieniły się niezależnie od diety.

Więcej szczegółowych informacji na temat cukrzycy, metod leczenia choroby oraz sposobu odżywiania znajdziesz na stronie Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków.

 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium