
Dieta kopenhaska
Dieta kopenhaska przez wiele osób uważana jest za idealną metodę na szybkie pozbycie się nadmiarowych kilogramów. Z jednej strony plan żywienia jest bardzo restrykcyjny. Jednocześnie dietę należy stosować zaledwie przez 13 dni. Czy zalety wynikające z diety kopenhaskiej przewyższają zagrożenia?
Z tego artykułu dowiesz się:
Dla kogo jest dieta kopenhaska?
Dieta kopenhaska jest dozwolona tylko dla nielicznych osób. Pierwszym kryterium jest brak poważnych chorób. Ten plan żywienia bardzo obciąża organizm. Dieta nie dostarcza odpowiedniej ilości kalorii. Dlatego organizm zmagający się z chorobą nie powinien być dodatkowo narażany takim planem żywienia.
Dieta kopenhaska jest przeznaczona wyłącznie dla osób dorosłych, najlepiej w średnim wieku. Nie mogą jej stosować dzieci i młodzież, ponieważ w okresie intensywnego wzrostu organizm jest szczególnie wrażliwy na wszelkie niedobory. Deficyty cennych składników odżywczych mogą mieć poważne konsekwencje dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania poszczególnych narządów. Z kolei organizm osoby starszej nie ma odpowiednich zdolności przystosowawczych do wymagającego planu żywienia. Dlatego niewiadomą jest jego reakcja na tak drastyczny plan żywienia.
Jakie są zasady stosowania diety kopenhaskiej?
Dieta kopenhaska bazuje na ściśle określonych zasadach, których należy restrykcyjnie przestrzegać. Ten plan żywienia nie dopuszcza nawet najmniejszych odstępstw od założonego harmonogramu. Każda modyfikacja ma negatywny wpływ na jego skuteczność.
Oto główne założenia diety kopenhaskiej:
-
Czas trwania planu żywienia to 13 dni. Nie należy go wydłużać, ponieważ może to doprowadzić do poważnych niedoborów witamin i minerałów. Skrócenie trwania diety znacząco obniża efektywność tego planu żywienia.
-
Każdego dnia należy spożywać 500-900 kcal.
-
Plan żywienia zawiera 35% białka, 40% tłuszczów i zaledwie 25% węglowodanów.
-
Każdego dnia należy spożywać 3 posiłki:
-
śniadanie między godziną 8 a 9,
-
obiad do godziny 14,
-
kolację do godziny 18.
-
-
W trakcie dnia trzeba wypijać 2 litry wody. Należy wykluczyć wszystkie inne napoje.
-
W planie żywienia należy mocno ograniczyć tłuszcze i węglowodany. Dieta kopenhaska bazuje na warzywach, jajkach, chudym mięsie oraz małej ilości owoców.
-
Nie wolno stosować zamienników dla produktów podanych w jadłospisie.
-
Dozwolona jest zamiana kolejności posiłków w trakcie dnia. Nie można zmieniać posiłków między różnymi dniami.
-
Zakazane jest używanie soli oraz innych przypraw.
-
Ważną rolę w diecie odgrywa kawa, która ma dostarczać energii. Można ją pić w formie rozpuszczalnej lub parzonej. Zabronione jest dodawanie mleka i cukru. Ilość kawy jest ściśle określona w jadłospisie.
-
Dopuszczalna jest suplementacja witamin oraz preparatów przyspieszających spalanie tłuszczu.
-
Zakazane są jakiekolwiek odstępstwa od założonego planu i spożywanie produktów spoza jadłospisu. Zjedzenie ciastka czy nadprogramowego jabłka oznacza przerwanie diety. W takiej sytuacji należy ją rozpocząć od nowa. Zabronione jest także podjadanie między posiłkami.
-
W czasie trwania diety najlepiej zrezygnować z uprawiania sportu. Wynika to z faktu, że radykalne obcięcie kalorii w połączeniu z wysiłkiem fizycznym może przynieść więcej szkód niż pożytku.
Dieta kopenhaska jest przeznaczona wyłącznie dla osób zdrowych. Przed jej wdrożeniem zalecana jest konsultacja lekarska.
Warto zwrócić uwagę na ujemny bilans kaloryczny w diecie kopenhaskiej. Jest on charakterystyczny dla każdej diety redukcyjnej. W tym przypadku podaż energii jest blisko 3 razy mniejsza od dziennego zapotrzebowania organizmu. Tak duży deficyt ma zmusić organizm do sięgnięcia po zasoby zmagazynowane w tkance tłuszczowej. Warto przy tym pamiętać, że oprócz tłuszczu organizm traci także glikogen i wodę. Zatem zrzucone kilogramy to nie tylko "spalona" tkanka tłuszczowa.
Źródło: https://www.pkt.pl/artykul/dieta-kopenhaska-dieta-ktora-sprawi-ze-schudniesz-w-13-dni-11098
Co można jeść na diecie kopenhaskiej?
Dieta kopenhaska nie daje praktycznie żadnej swobody w komponowaniu posiłków. Jadłospis jest ściśle określony i nie dopuszcza jakichkolwiek odstępstw. Zabronione także podjadanie między posiłkami.
Jadłospis w diecie kopenhaskiej wygląda następująco:
-
Śniadania:
-
1, 2, 4, 8, 9 i 11 dzień – kawa z kostką cukru,
-
3, 6, 10 i 13 dzień – kawa z kostką cukru i jedna grzanka,
-
5 i 12 dzień – 1 duża marchewka (tarta) z dodatkiem cytryny,
-
7 dzień - herbata.
-
-
Obiady:
-
1 i 8 dzień – szklanka gotowanego szpinaku, dwa jajka na twardo i jeden pomidor,
-
2 i 9 dzień – befsztyk wołowy, pięć liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny oraz świeży owoc,
-
3 i 10 dzień – jeden pomidor, szklanka gotowanego szpinaku i świeży owoc,
-
4 i 11 dzień – jedna tarta marchewka, jeden mały twarożek i jedno jajko na twardo,
-
5 i 12 dzień – 30 dag chudej ryby przygotowanej na parze,
-
6 i 13 dzień - gotowany kurczak oraz pięć listków sałaty z dodatkiem oleju i cytryny,
-
7 dzień – kawałek chudego, grillowanego mięsa i owoc.
-
-
Kolacje:
-
1 i 8 dzień – befsztyk wołowy, pięć liści sałaty, jedna łyżka oliwy z oliwek i soku z cytryny,
-
2 i 9 dzień – jogurt naturalny (2-3 szklanki) oraz plaster chudej szynki,
-
3 i 10 dzień – dwa jajka na twardo, jeden plaster szynki, pięć liści sałaty z dodatkiem oliwy oraz soku z cytryny,
-
4 i 11 dzień – jogurt naturalny (2-3 szklanki) oraz pół szklanki kompotu,
-
5 i 12 dzień – befsztyk wołowy i 5 listków sałaty,
-
6 i 13 dzień – dwa jajka na twardo i jedna duża marchewka,
-
7 dzień – tego dnia na kolację nie należy nic jeść.
-
Podane produkty można przyrządzać w różnej formie. Na przykład pokroić, wymieszać i podać w postaci sałatki. Niedozwolone jest dodawanie innych składników. Zakazane jest również przyprawianie potraw. W diecie kopenhaskiej dominuje białko. Najmniej jest węglowodanów.
Jak wygląda dieta kopenhaska dla wegetarian?
Tradycyjna dieta kopenhaska bazuje głównie na mięsie i rybach. Według założeń tego planu żywienia modyfikacja jadłospisu jest zakazana. Czy zatem można dostosować dietę kopenhaska do wymagań wegetarian? Jest to możliwe przez zastąpienie mięsa tofu. Pozostałe składniki powinny zostać niezmienione.
W wegetariańskiej diecie kopenhaskiej należy także przestrzegać kluczowych zasad:
-
czas trwania – 13 dni,
-
wartość energetyczna – 500-800 kcal,
-
jedzenie o konkretnych godzinach,
-
zachowanie kolejności spożywanych posiłków.
Niestety wegetariańska wersja diety kopenhaskiej jest jeszcze uboższa w witaminy i składniki odżywcze. Z drugiej strony w tradycyjnym jadłospisie diety kopenhaskiej również występują posiłki wegetariańskie.
Kto nie powinien stosować diety kopenhaskiej?
Dieta kopenhaska to plan żywienia przeznaczony wyłącznie dla osób zdrowych. Z tego planu żywienia należy bezwzględnie zrezygnować w przypadku następujących schorzeń:
-
Cukrzyca
Osoby cierpiące na cukrzycę muszą kontrolować poziom cukru we krwi, aby uniknąć jego nagłych wahań. Dieta kopenhaska zakłada długie przerwy między posiłkami. To może powodować szybkie spadki poziomu cukru we krwi.
-
Miażdżyca i choroby układu krążenia
Dieta kopenhaska dostarcza do organizmu duże ilości cholesterolu. To może mieć poważne konsekwencje szczególnie dla osób z problemami sercowymi. W tym planie żywienia stałym elementem posiłków są jajka. Dlatego specjaliści nie zalecają stosowania diety kopenhaskiej osobom z miażdżycą lub podwyższonym poziomem cholesterolu.
-
Choroby nerek
Duża ilość białka w diecie kopenhaskiej może prowadzić do podwyższenia stężenia mocznika oraz kreatyniny. To w przypadku niektórych osób może skutkować niewydolnością nerek.
-
Osteoporoza
Dieta kopenhaska jest uboga w wapń. Dlatego powinny jej unikać osoby, u których stwierdzono małą gęstość mineralną kości.
-
Zaparcia
Częstym problemem osób na diecie kopenhaskiej są zaparcia. Bardzo mała ilość dostarczanego pożywienia sprawia, że organizm stara się ją maksymalnie wykorzystać. W efekcie wydala niewiele, co może powodować zaparcia.
Ze względu na niską kaloryczność dieta kopenhaska nie jest zalecana osobom pracującym fizycznie.
Jakie są wady diety kopenhaskiej?
Założenia diety kopenhaskiej nie są zgodne z zaleceniami dotyczącymi zdrowego odżywiania. W tym planie żywienia brakuje przede wszystkim:
-
produktów zbożowych,
-
odpowiedniej ilości warzyw i owoców,
-
właściwych przerw pomiędzy posiłkami.
Dieta kopenhaska nie utrwala zdrowych nawyków żywieniowych. Niemożliwe jest zachowanie zasad tego planu żywienia przez dłuższy czas. Właśnie dlatego przedłużanie lub częste powtarzanie diety jest zakazane.
Dieta kopenhaska przynosi szybkie efekty, które są uzależnione od wagi wyjściowej. Niestety obok spadku wagi ten plan żywienia ma także określone wady:
-
Niedostateczna kaloryczność
Niska kaloryczność diety powoduje spadki energii, osłabienie, zaparcia oraz spowolnienie przemiany materii. Organizm otrzymujący tak małą ilość kalorii zaczyna gromadzić energię i zmniejsza jej wykorzystanie.
-
Skomplikowana kombinacja posiłków
Sposób ułożenia posiłków w diecie kopenhaskiej jest trudny do wytłumaczenia. Brak jest naukowych dowodów, że takie zestawienie ułatwia stratę nadmiarowych kilogramów. W myśl założeń diety kopenhaskiej jakikolwiek produkt spoza założonego planu może zniweczyć efekty jej stosowania.
-
Restrykcyjność planu żywienia
W diecie kopenhaskiej nie można stosować zamienników posiłków. Dieta nie jest modyfikowana indywidualnie np. pod kątem preferencji czy alergii pokarmowych.
-
Utrata wody
Stosowanie diety kopenhaskiej, podobnie jak w przypadku innych planów redukcyjnych, powoduje utratę wody. Jej poziom, wraz z utraconymi kilogramami, powróci po zakończeniu diety.
-
Zakwaszenie organizmu
Dieta kopenhaska jest uboga w węglowodany. To powoduje, że spalanie tkanki tłuszczowej nie jest całkowite. W efekcie może dojść do zakwaszenia organizmu. Jego pierwsze objawy to wzdęcia, zgaga, bóle stawów, bóle głowy, przewlekłe zmęczenie, trądzik, świąd skóry, wysypki, duża nerwowość, osłabienie włosów i ogólna ociężałość. Zakwaszenie organizmu spowalnia trawienie i proces usuwania szkodliwych produktów przemiany materii. Może także powodować migreny i bóle mięśni.
-
Efekt jo-jo
Dieta kopenhaska zwiększa ryzyko pojawienia się efektu jo-jo i powrotu zbędnych kilogramów z nadwyżką.
-
Niedobory składników odżywczych
Dieta kopenhaska nie jest układana indywidualnie. To może prowadzić do powstania różnych niedoborów i problemów zdrowotnych.
-
Pogorszenie samopoczucia
Dieta kopenhaska ma negatywny wpływ na samopoczucie. Wynika to z faktu, że jadłospis jest złożony z małych i bardzo monotonnych posiłków. Przestrzeganie diety jest praktycznie dla każdej osoby bardzo trudne.
Dieta kopenhaska a niedobory składników odżywczych?
Dieta kopenhaska może powodować powstanie niedoborów witamin i składników odżywczych. Przykładowe menu tego planu żywienia pokrywa zaledwie:
-
25% dziennego zapotrzebowania na wapń,
-
33% dziennego zapotrzebowania na żelazo,
-
50% dziennego zapotrzebowania na cynk,
-
50% dziennego zapotrzebowania na potas.
Z jednej strony 13 dni to niewiele, aby doprowadzić do niedoborów w organizmie. Z drugiej strony wszystko zależy od poziomu odżywienia, na jakim aktualnie znajduje się dany organizm. Negatywne skutki stosowania diety kopenhaskiej mogą pojawić się już po kilku dniach od jej rozpoczęcia.
Jak wytrzymać na diecie kopenhaskiej?
Dieta kopenhaska stanowi duże wyzwanie nawet dla osób stosujących wcześniej redukcyjne plany żywienia. Główne problemy to głód, osłabienie organizmu i pogorszenie nastroju. To może wpłynąć na obniżenie determinacji do przestrzegania i realizacji całego planu żywienia.
Dużo łatwiej wytrzymać na diecie kopenhaskiej po wprowadzeniu kilku zasad:
-
Dostarczanie przynajmniej 2 litry płynów dziennie, co pozwoli złagodzić uczucie głodu.
-
Suplementacja witamin, która pomaga uniknąć niedoborów. Nie należy jedynie suplementować witaminy A, której zawartość jest wysoka w samej diecie.
-
Stosowanie ziół i przypraw (oprócz soli), aby urozmaicić smak dosyć monotonnych posiłków.
-
Planowanie ostatniego posiłku na godzinę 19, aby zmniejszyć przerwę między kolacją a śniadaniem.
Ile można schudnąć na diecie kopenhaskiej?
Dieta kopenhaska przez wiele osób jest uznawana za najszybszy sposób pozbycia się nadmiarowych kilogramów. Według opinii osób stosujących ten plan żywienia średnie tempo ubytku wagi wynosi 5-8 kg w niespełna 2 tygodnie. Dla porównania zalecany, zdrowy ubytek masy ciała powinien oscylować w granicach 0,5-1 kg tygodniowo.
Z pewnością na diecie kopenhaskiej można szybko schudnąć. Pytanie, jakie konsekwencje dla organizmu będzie miało stosowanie tak restrykcyjnego planu żywienia. Do unormowania wagi często wystarcza po prostu wprowadzenie zdrowej, zbilansowanej diety oraz wyeliminowanie szkodliwych nawyków żywieniowych. Zanim sięgniesz po „drastyczną” metodę, jaką jest dieta kopenhaska, przeczytaj najpierw, czym jest zbilansowana dieta. Z pewnością pomoże Ci ona zachować zdrowie i prawidłową sylwetkę w dłuższej perspektywie czasu.