Mleczko pszczele. Właściwości odżywcze, skład, dawkowanie i wpływ na organizm
Czyste mleczko pszczele to dla wielu osób ważny składnik codziennej suplementacji. Produkt, który korzystnie wpływa na organizm, ma szerokie zastosowanie w lecznictwie.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jak powstaje mleczko pszczele?
Mleczko pszczele to wydzielina z gruczołów gardzielowych młodych pszczół robotnic. Jest wytwarzane między 5 a 14 dniem ich życia. Służy do karmienia larw w początkowej fazie wzrostu. Ma delikatnie żelową konsystencję, która przypomina kremowy miód lub gęstą śmietanę. Barwa mleczka pszczelego jest bardzo jasna, perłowa. Substancja kolorem przypomina miód rzepakowy. Świeże mleczko pszczele ma charakterystyczny smak, który jest jednocześnie kwaskowaty, cierpki i delikatnie ostry. Może nieznacznie różnić się w zależności od:
-
rodziny pszczół,
-
uwarunkowań geograficznych,
-
okresu zbiorów.
Głównym problemem w pozyskiwaniu „złotego mleka” jest jego ilość. Pszczoły produkują tylko tyle mleczka pszczelego, ile same potrzebują. W odróżnieniu od pierzgi i miodu nie magazynują go na później. Z tego powodu pszczelarze muszą wykazać się nie lada sprytem, aby pozyskać mleczko pszczele. Jedną z najpopularniejszych metod jest umieszczenie w ulu specjalnych ramek z miseczkami, w których znajdują się larwy do wykarmienia. Powstałe w efekcie nadwyżki mleczka są następnie pieczołowicie zbierane. Niestety cały proces jest czasochłonny, trudny i mało efektywny.
Jaki jest skład "złotego mleka"?
Szczegółowy skład "złotego mleka" to:
-
woda (ok. 70%),
-
białko (ok. 14%),
-
węglowodany (ok. 11%),
-
lipidy (ok. 4%),
-
witaminy (PP, B1, B2, B6, C, biotyna, kwas foliowy, B12 oraz śladowe ilości witaminy A, D i E),
-
kwasy organiczne,
-
kwasy nukleinowe,
-
nukleotydy,
-
pterydyny,
-
hormony.
Mleczko pszczele składa się w 30-40% z suchej masy. Zawarte w nim białko posiada aż 29 aminokwasów i wykazuje wyjątkowe właściwości odżywcze. Występujące w składzie węglowodany to przede wszystkim glukoza i fruktoza (cukry redukujące), a także ryboza, erloza, trehaloza, melibioza i maltoza. Mleczko pszczele zawiera 22 biopierwiastki. Najważniejsze z nich to:
-
fosfor,
-
wapń,
-
jod,
-
siarka,
-
sód,
-
krzem,
-
żelazo,
-
mangan,
-
cynk,
-
miedź,
-
kwas deoksyrobonukleinowy,
-
acetylocholina,
-
witaminy z grupy B, C, D i E.
Jakie właściwości lecznicze ma mleczko pszczele?
„Złote mleko” to jedyny pokarm w ciągu pierwszych 3 dni życia larw pszczół i trutni. W tym czasie ich masa zwiększa się 1000-krotnie. Mleczkiem pszczelim karmiona jest także królowa matka. Dzięki temu dożywa 5 lat, podczas gdy średni czas życia robotnic i trutni wynosi 4-6 tygodni latem i do 6 miesięcy zimą. Największe właściwości biologiczne wykazuje mleczko zebrane od 3-dniowych larw.
Mleczko pszczele posiada właściwości i wartości odżywcze, które pozwalają:
-
zwiększyć sprawność intelektualną i fizyczną,
-
wzmocnić odporność organizmu,
-
dostarczyć cenne składniki odżywcze.
Naturalne mleczko pszczele wykazuje właściwości spowalniające przebieg procesów starzenia się organizmu, a także pozwala zachować witalność i w efekcie wydłużyć życie.
Mleczko pszczele wykazuje następujące właściwości:
-
działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwdrożdżakowo,
-
wzmacnia układ odpornościowy,
-
wspomaga regulację ciśnienia krwi,
-
wspiera funkcjonowanie serca i całego układu krążenia,
-
pomaga obniżyć poziom cholesterolu,
-
zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy,
-
zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych,
-
pomaga utrzymać maksymalną koncentrację oraz równowagę psychiczną,
-
poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego,
-
pomaga regulować tempo przemiany materii,
-
wspiera proces leczenia choroby Alzheimera i Parkinsona,
-
działa ochronnie na tkankę wątrobową,
-
przyspiesza proces gojenia się ran,
-
wpływa regenerująco i nawilżająco na skórę,
-
stymuluje owulację i wspomaga płodność u kobiet,
-
podnosi poziom progesteronu w czasie ciąży,
-
pobudza produkcję pokarmu w okresie laktacji,
-
łagodzi objawy menopauzy,
-
poprawia jakość nasienia,
-
wspomaga leczenie impotencji.
"Złote mleko" wspiera działanie układu immunologicznego, co ma szczególnie duże znaczenie w okresie grypy i przeziębienia. Ponadto pobudza funkcjonowanie układu nerwowego. Od lat właściwości mleczka pszczelego są powszechnie wykorzystywane w medycynie ludowej.
Jak dawkować i spożywać "złote mleko"?
Zalecana dzienna dawka mleczka pszczelego dla osoby dorosłej wynosi 50-100 mg. W przypadku dzieci stosuje się połowę tej porcji. Mleczko pszczele najlepiej aplikować pod język. Tam ulega całkowitemu rozpuszczeniu i wchłonięciu. To najszybszy sposób na przedostanie się do krwiobiegu. W przypadku tradycyjnej, ustnej suplementacji wchłanianie jest wolniejsze.
Mleczko pszczele najlepiej przyjmować 20-30 minut przed pierwszym posiłkiem. Średni czas trwania kuracji wynosi od 3 tygodni do 2 miesięcy. Maksymalne rezultaty można osiągnąć po przeprowadzeniu 2-3 kuracji w ciągu roku.
Jakie są przeciwwskazania do stosowania mleczka pszczelego?
Główne przeciwwskazania do stosowania mleczka pszczelego to:
-
uczulenie na produkty pochodzenia pszczelego,
-
choroba Addisona (zanik lub niewydolność nadnerczy),
-
astma,
-
alergie,
-
ostre choroby zakaźne,
-
nowotwory.
Najlepiej odstawić je, jeśli pojawi się ból brzucha, nudności, wymioty czy biegunka. Czasami w pierwszych dniach kuracji mleczkiem występują lekkie zawroty głowy i senność. Dlatego podczas suplementacji należy obserwować reakcje organizmu i w razie niepokojących objawów przerwać kurację.
Pamiętaj, że mleczko pszczele traci swoje cenne właściwości prozdrowotne już po 3 dniach przechowywania w temperaturze pokojowej i przy dostępie światła. W takich warunkach dochodzi do rozkładu składników czynnych.
Tylko nieznacznie przedłuża trwałość przechowywanie produktu w niskiej temperaturze. Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie mleczka pszczelego bezpośrednio z pasieki. To jednak może być problematyczne. Jeśli jednak masz taką możliwość, to zaplanuj wizyty w pasiece na przełomie maja i czerwca (nawet kilka razy w tygodniu). W tym czasie rodziny pszczele intensywnie się rozwijają i zakładają dużo komórek wypełnionych tą substancją.
Inną opcją jest wybór mleczka liofilizowanego. W takiej formie zawiera najwięcej cennych składników. W osobnym artykule szerzej omawiamy żywność liofilizowaną. „Złote mleczko" dostępne jest w czystej, pozbawionej dodatków formie. Może także występować w kapsułkach oraz jako procentowy dodatek do miodu pszczelego. Niektórzy sprzedawcy oferują także mleczko pszczele w formie mrożonej.
Czy wiesz, że…
...20 maja przypada światowy dzień pszczoły? Te niezwykle pożyteczne owady oprócz mleczka pszczelego produkują również:
-
miód – bogate źródło składników odżywczych i antyoksydantów,
-
pyłek kwiatowy – dostarczający duże ilości białka, witamin i minerałów,
-
pierzgę pszczelą - mieszanina pyłku pszczelego, miodu i enzymów ślinowych pszczół,
-
wosk pszczeli – używany m.in. w kosmetykach naturalnych,
-
propolis (kit pszczeli) - wykazujący silne właściwości antybakteryjne i ograniczające stan zapalny,
-
jad pszczeli - silny przeciwutleniacz o działaniu przeciwgrzybiczym i przeciwbakteryjnym.
Gdzie kupić mleczko pszczele? Suplement diety jest dostępny w wielu sklepach internetowych. Pamiętaj tylko, że produkt bardzo szybko traci swoje właściwości biologiczne. Dlatego upewnij się, czy otrzymasz zamówiony suplement w opakowaniu chłodniczym (torebka termoizolacyjna z wkładem chłodzącym).
Literatura:
- Mleczko pszczele, Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia, 2013 rok
- Pszczoły i ich lecznicze produkty, Ferdynand Jośko, Jerzy Gala, 2003 rok
- Apiterapia leczenie miodem i innymi produktami pszczelimi, Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia, 2020 rok
- Lecznicza moc pszczół. Najskuteczniejsze terapie od A do Z, prof. Friedrich Hainbuch, 2017 rok