ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy
Opcje przeglądania

FILTRY WYSZUKIWANIA

Bez glutenu (z oznaczeniem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Producent

Słodycze ekologiczne

Słodycze ekologiczne

Ekologiczne słodycze to idealna forma przekąski dla dzieci i dorosłych. Zdrowa alternatywa dla produktów dostępnych w większości sklepów. Ekologiczne słodycze smakiem i wyglądem nawiązują do tradycyjnych przekąsek. Do ich produkcji wykorzystuje się jednak wyłącznie pełnowartościowe składniki pochodzące z ekologicznych upraw. Słodycze ekologiczne nie zawierają niezdrowych tłuszczów oraz białego cukru. Do ich produkcji nie są używane żadne polepszacze smaku oraz substancje chemiczne.

Z czego powstają słodycze ekologiczne?

Słodycze ekologiczne powstają z naturalnych produktów. Smakiem przypominają dobrze znane przekąski, ale w sposób zasadniczy różnią się od nich składem. Do ich produkcji używany jest najczęściej:

  • Cukier BIO,
  • Barwniki naturalne (głównie z owoców i warzyw),
  • Aromaty naturalne,
  • Sól

Wymienione składniki dodawane do zwykłych słodyczy i przekąsek szkodzą zdrowiu. Cukier i sól mają negatywny wpływ na samopoczucie, wygląd oraz prawidłową wagę. Cukier szkodzi zębom, a sól jest odpowiedzialna za wzrost poziomu tkanki tłuszczowej. Sztuczne barwniki i aromaty oddziałują negatywnie na cały układ pokarmowy. Zdrowe zamienniki stosowane w słodyczach ekologicznych pozwalają uniknąć tych przykrych konsekwencji.

Nawet słodycze ekologiczne muszą zawierać cukier. To nieodzowny element smacznych przekąsek. Dlatego producenci używają zamienników tradycyjnego cukru w postaci miodu, stewii, ksylitolu oraz wyciągów z owoców. Źródłem intensywnego, słodkiego smaku są ekologiczne bakalie. Dzięki takim dodatkom nie trzeba obawiać się nadmiarowych kilogramów.  Barwniki w słodyczach ekologicznych są w 100% naturalne. Producenci uzyskują wybrany kolor dzięki wykorzystaniu soku z różnych owoców i warzyw. Nie stosują sztucznych barwników, które mają negatywny wpływ na organizm. Analogicznie jest w przypadku aromatów, które są pozyskiwane przede wszystkim z przypraw, owoców oraz warzyw. Zapach słonych i słodkich przekąsek można uzyskać w naturalny sposób. Ważnym składnikiem wielu przekąsek jest sól. Ta występująca w tradycyjnej formie jest uznawana za jeden z najbardziej szkodliwych składników pożywienia. Dlatego w przekąskach ekologicznych słony smak uzyskuje się poprzez dodanie ekologicznych nasion, pestek i naturalnych przypraw.

Słodycze ekologiczne i wartości odżywcze

Słodycze ekologiczne oprócz zdrowych zamienników dla cukru i soli zawierają również wiele cennych składników odżywczych. Jednym z nich są daktyle, które w smaku przypominają doskonale znane krówki. Ten wartościowy składnik zawiera duże ilości błonnika, witaminy A, C, B1, B2, B3, a także cenne minerały jak fosfor, magnez i potas. Producenci ekologicznych przekąsek chętnie sięgają po nasiona i pestki, które są źródłem zdrowych tłuszczów i antyoksydantów. Popularny sezam jest wartościowym źródłem wapnia. Jego zawartość w 100 gramach nasion jest prawie 10 razy większa niż w takiej samej ilości mleka. Częstym składnikiem słodyczy ekologicznych jest olej kokosowy. To tak naprawdę jedyny roślinny olej, który zachowuje stałą konsystencję w temperaturze pokojowej. Z tego względu idealnie zastępuje masło. Za prozdrowotne właściwości oleju kokosowego odpowiada nasycony kwas laurynowy, który wzmacnia układ odpornościowy oraz wykazuje silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.

Orzechy dodawane do słodkich przekąsek stanowią wartościowe źródło zdrowych tłuszczów, błonnika oraz magnezu i żelaza. Po zmieleniu idealnie zastępują mąkę pszenną. Częstym składnikiem słodyczy ekologicznych jest agar. To środek żelujący pochodzenia roślinnego, który stanowi idealną alternatywę dla żelatyny. Dzięki temu doskonale sprawdza się w zdrowych żelkach produkowanych na bazie świeżych soków owocowych. Agar zawiera duże ilości minerałów jak żelazo, fosfor, krzem i wapń. Skutecznie wzmacnia włosy i paznokcie.

słodycze ekologiczne

Słodycze ekologiczne – zdrowe zamienniki popularnych przekąsek

Słodycze ekologiczne występują w bardzo podobnych formach do tradycyjnych przekąsek. Dużą popularnością cieszą się w szczególności:

  • Czekolady ekologiczne, batony i czekoladki produkowane z ekologicznego kakao z dodatkiem cukru trzcinowego lub ksylitolu. Nie zawierają wypełniaczy, polepszaczy smaku, emulgatorów oraz sztucznych aromatów.
  • Ciastka ekologiczne produkowane z ekologicznych płatków owsianych oraz mąki pszennej, ryżowej, jaglanej czy kukurydzianej. Mogą zawierać dodatek kakao, suszonych owoców lub bakalie.
  • Owoce i bakalie pochodzące z upraw ekologicznych. Poddawane procesowi suszenia, prażenia lub liofilizacji. Wzbogacane naturalnymi dodatkami w postaci kakao, czekolady, cynamonu, słonecznika i wielu innych.
  • Chipsy, chrupki, paluszki i krakersy wytwarzane na bazie ekologicznego ryżu, kukurydzy, kaszy jaglanej, platana, ciecierzycy, soczewicy i wielu innych produktów pochodzących z certyfikowanych upraw. Proces smażenia zastępowany jest wypiekiem oraz prażeniem. Zamiast tradycyjnej soli dodawane są przyprawy lub sól morska.
  • Budynie i kisiele stanowią formę smacznego i zdrowego deseru. Produkowane wyłącznie z ekologicznych składników. Nie zawierają szkodliwych barwników i konserwantów. Są źródłem cennych witamin oraz minerałów zawartych w owocach.
  • Lizaki i żelki ekologiczne nie mają w składzie białego cukru oraz żelatyny, którą zastępuje agar. Produkowane z dodatkiem liofilizowanych owoców, czekolady i wielu innych składników pochodzących z upraw ekologicznych.
  • Cukierki ekologiczne słodzone za pomocą syropu kukurydzianego, zagęszczonych soków owocowych, syropu klonowego lub melasy. Nie zawierają sztucznych barwników oraz innych związków szkodliwych dla organizmu.
  • Wafle produkowane między innymi z kaszy gryczanej i jaglanej. Bez sztucznych dodatków. Zawierają wyłącznie cukier w naturalnej postaci. Stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego.
  • Paluszki i krakersy wypiekane z naturalnych składników pochodzących z certyfikowanych upraw.
  • Orzeszki i draże mają formę prażonych migdałów, orzeszków ziemnych i pekan, a także ziaren kawy. Wzbogacane smakiem ekologicznej czekolady, pomidorów, ziół i przypraw.

Słodycze ekologiczne to zdrowa przekąska, która sprawia wiele przyjemności dorosłym i dzieciom. Idealna alternatywa dla tradycyjnych słodyczy zawierających biały cukier, sztuczne barwniki, konserwanty i związki szkodliwe dla organizmu człowieka. Słodycze ekologiczne są wytwarzane wyłącznie z certyfikowanych składników. Skutecznie zaspokajają potrzebę sięgnięcia po coś słodkiego, a jednocześnie dostarczają organizmowi wartościowych związków.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium