ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy

BIO BIO cukierki

Cukierki ekologiczne

Cukierki BIO to idealna alternatywa dla niezdrowych przekąsek dostępnych w większości sklepów. Smakiem i wyglądem nie ustępują dobrze znanym słodyczom. Zasadniczą różnicą jest skład. Do produkcji cukierków ekologicznych wykorzystywane są składniki pochodzące z certyfikowanych BIO upraw. To daje gwarancję, że słodycze są nie tylko smaczne, ale także nie zawierają sztucznych barwników i aromatów oraz szkodliwych związków chemicznych. Cukierki ekologiczne dostarczają do organizmu wiele wartościowych składników.

Jak powstają cukierki ekologiczne?

Do produkcji cukierków ekologicznych używa się przede wszystkim cukru, barwników i aromatów. Pod tymi nazwami kryją się jednak substancje, które zupełnie odbiegają od tych wykorzystywanych w procesie produkcji „klasycznych” słodyczy. Biały cukier, który szkodzi zębom, ma negatywny wpływ na samopoczucie i powoduje nadwagę, jest zastępowany przez naturalne zamienniki. Producenci najczęściej wykorzystują do tego celu stewię, ksylitol, erytrytol, miód, syrop kukurydziany, syrop klonowy, melasę lub wyciągi z owoców. Dzięki temu cukierki ekologiczne są słodkie, a jednocześnie nie szkodzą zdrowiu.

Podobnie jest w przypadku barwników i aromatów używanych w procesie produkcji. Określony kolor i aromat EKO cukierków można uzyskać przez zastosowanie soku z wybranych owoców.

cukierki ekologiczne 

Rodzaje cukierków ekologicznych

Wśród najbardziej popularnych cukierków ekologicznych warto wyróżnić:

  • Krówki zawierające cukier kokosowy, który ma najwięcej witamin i minerałów spośród wszystkich rodzajów cukru. Są produkowane na bazie naturalnych surowców, bez dodatku szkodliwego syropu glukozowo-fruktozowego. Zawierają wyłącznie zdrowe tłuszcze (kokosowy, kakaowy, słonecznikowy), które nie mają cholesterolu i tłuszczów trans.
  • Karamele to wegańskie cukierki przypominające krówkę, które są produkowane na bazie nierafinowanego cukru trzcinowego oraz syropu z brązowego ryżu. Zamiennikiem dla mleka i masła krowiego są w tym przypadku olej kokosowy oraz miąższ pozyskany z kokosa.
  • Cukierki twarde do ssania są produkowane na bazie syropu kukurydzianego, syropu z agawy oraz naturalnego soku z owoców. Występują w szerokiej gamie smaków.
  • Cukierki z nadzieniem są produkowane na bazie syropu glukozowego oraz koncentratu z naturalnych soków owocowych. Dostępne w bardzo różnych smakach.
  • Pastylki do ssania powstają na bazie cukru trzcinowego i syropu glukozowego. W zależności od rodzaju mogą zawierać na przykład syrop z imbiru, koncentrat soku cytrynowego, ekstrakt z mięty lub mięty pieprzowej.

Czy wiesz, że…

…polskie dzieci jedzą najwięcej cukru w Europie? Jak pokazują badania, dzieci w wieku do 10 lat spożywają aż 95 g., czyli 19 łyżeczek cukru dziennie. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienne spożycie cukru nie powinno przekraczać 50 g, czyli 12 łyżeczek. Cukierki ekologiczne to krok w kierunku ograniczenie spożycia cukrów, a tym samym element profilaktyki zapobiegającej rozwojowi ADHD, hiperglikemii, insulinooporności, cukrzycy typu 2 oraz glukozy w moczu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium