
Naturalne sposoby na przeziębienie i grypę
Okres jesienno-zimowy sprzyja różnego rodzaju infekcjom, które atakują przede wszystkim organizmy o obniżonej odporności. Nawet pomimo zdrowego stylu życia, zbilansowanej diety i odpowiedniej suplementacji nie da się w 100% wyeliminować ryzyka ich rozwoju. Można jednak skutecznie łagodzić objawy infekcji. Jeszcze przed wizytą u lekarza i wdrożeniem farmakoterapii warto spróbować naturalnych metod walki z przeziębieniem i grypą.
Z tego artykułu dowiesz się:
-
Jakie naturalne produkty pomagają zwalczać przeziębienie i grypę?
-
Czy naturalne sposoby są lepsze niż konwencjonalne leki na przeziębienie i grypę?
Przeziębienie czy grypa – charakterystyka i podstawowe różnice?
Wiele osób dla tej samej grupy objawów stosuje zamiennie nazewnictwo przeziębienie i grypa. Co prawda obie choroby mają podłoże wirusowe, to jednak zasadniczo różnią się między sobą. Pierwsze objawy mogą nie dawać jednoznacznej odpowiedzi co do rodzaju infekcji. Czym zatem charakteryzują się grypa i przeziębienie?
Czym jest przeziębienie?
Przeziębienie jest związane z zapaleniem błony śluzowej nosa, gardła i zatok. Naukowcy szacują, że może być ono wywoływane przez ponad 200 typów wirusów. Przede wszystkim są to rynowirusy, koronawirusy oraz adenowirusy. Ze względu na dużą liczbę typów wirusów wywołujących przeziębienie praktycznie nie ma możliwości prowadzenia profilaktyki w formie szczepień ochronnych. W zależności od typu wirusa pierwsze objawy pojawiają się w ciągu 10 godzin od zetknięcia z patogenem. Maksymalne nasilenie osiągają po 2-3 dniach. Przez pierwsze 3 dni istnieje największe prawdopodobieństwo zarażenia innych osób. Usuwanie wirusa z organizmu może trwać nawet do 2 tygodni.
Typowe objawy przeziębienia to:
-
gorsze samopoczucie,
-
zapalenie gardła,
-
nieżyt nosa.
Objawy pojawiają się stopniowo i mają łagodny charakter.
Czym jest grypa?
Grypa jest wywoływana przez wirusy grypy typu A, B i C. Pierwsze dwa są odpowiedzialne za zachorowania o charakterze epidemicznym. Grypę dzielimy na dwa rodzaje:
-
sezonowa, która występuje w sezonie epidemicznym i jest wywoływana przez typowe wirusy występujące u ludzi,
-
pandemiczna, która występuje co kilkanaście lub kilkadziesiąt lat i jest wywoływana przez nowe typy wirusów.
Wirusy wywołujące grypę pandemiczną powodują epidemie obejmujące cały świat. Ze względu na brak lub bardzo niską odporność populacji na nowego wirusa ten typ grypy rozprzestrzenia się bardzo szybko.
Pierwsze objawy grypy mogą pojawić się już w ciągu 24 godzin od zetknięcia z wirusem. Okres zarażania trwa od jednego dnia przed do 5 dni po wystąpieniu objawów. Czasami chora osoba zaraża nawet przez 10 dni. Podstawową formą profilaktyki przeciwko grypie są szczepienia ochronne, które należy przyjmować co roku. Przede wszystkim chronią one przed powikłaniami i są szczególnie zalecane osobom, które należą do grup wysokiego ryzyka wystąpienia powikłań.
Typowe objawy grypy to:
-
gorączka, dreszcze, bóle mięśni, stawów i głowy,
-
uczucie osłabienia, rozbicia oraz zwiększona męczliwość,
-
suchy, męczący kaszel.
Cechą charakterystyczną grypy jest nagły początek. W przebiegu choroby rzadko występuje nieżyt nosa, kichanie i ból gardła. Uczucie rozbicia oraz męczący kaszel mogą utrzymywać się nawet przez 3 tygodnie.
Czym różni się przeziębienie i grypa?
Grypa jest dużo bardziej niebezpieczna od przeziębienia ze względu na ryzyko groźnych powikłań. Ich skutkiem jest niejednokrotnie konieczność hospitalizacji. Nieleczona grypa może doprowadzić do:
-
zapalenia płuc, mięśnia sercowego i ucha środkowego,
-
anginy paciorkowcowej,
-
zaostrzenia objawów chorób współistniejących jak POChP, astma, cukrzyca czy choroby serca.
Grypa ma przeważnie dosyć nagły początek. Przeziębienie rozwija się stopniowo. Osoba chorująca na grypę jest bardziej rozbita i częściej skarży się na bóle głowy, mięśni oraz stawów. Kichanie, nieżyt nosa oraz zapalenie gardła są charakterystyczne dla przeziębienia. Pacjenci z grypą częściej skarżą się na suchy, męczący kaszel. Wysoka gorączka sięgająca nawet 40 stopni jest typowa dla grypy, a rzadziej występuje przy przeziębieniu.
Dlaczego warto wybrać naturalne sposoby na przeziębienie i grypę?
Domowe metody leczenia przeziębienia i grypy bazują na naturalnych składnikach. Dzięki temu mogą być bezpiecznie stosowane przez dorosłych, dzieci oraz kobiety w ciąży. Domowe receptury zawierają w składzie wiele dostępnych ziół czy warzyw, dzięki czemu stanowią uzupełnienie zbilansowanej diety. Oprócz właściwości prozdrowotnych oraz zdolności do łagodzenia objawów grypy i przeziębienia dostarczają do organizmu wiele cennych witamin i minerałów.
Cebula na przeziębienie i grypę
Cebula od wieków służy nie tylko do przyprawiania potraw, ale również jako środek ziołowy stosowany w stanach przeziębienia oraz przy kaszlu, zapaleniu oskrzeli czy grypie. Używanie ekstraktów z cebuli zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Mogą one wspomagać leczenie astmy oraz zapalenia oskrzeli. Cebula wykazuje przede wszystkim właściwości przeciwkaszlowe. Ponadto dostarcza do organizmu wiele cennych składników jak:
-
kwas foliowy,
-
witaminy z grupy B (B1, B2, B6),
-
witaminę C,
-
witaminę E,
-
olejki lotne,
-
potas,
-
wapń,
-
mangan,
-
sód,
-
żelazo,
-
miedź,
-
kobalt,
-
fosfor,
-
cynk,
-
fluor,
-
jod,
-
karoten.
Tradycyjny syrop powstaje przez ugotowanie wywaru z cebuli lub zasypanie pokrojonej cebuli cukrem. Innym sposobem jest wyciśnięcie soku lub przetarcie przez sito, a następnie zalanie miodem powstałego miąższu. Prozdrowotne właściwości obu składników zwiększają moc działania preparatu.
Czosnek na przeziębienie i grypę
Czosnek jest uznawany za naturalny antybiotyk. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Czosnek zawiera allicynę, czyli związek odpowiedzialny za niezwykłe właściwości tej rośliny i jej specyficzny zapach. W jednym ząbku znajdują się:
-
witaminy z grupy B,
-
witamina C,
-
prowitamina A,
-
kobalt,
-
chrom,
-
nikiel.
Czosnek zawiera lotne związki siarki oraz olejki eteryczne, które wspomagają leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego. Regularne stosowanie rośliny pozwala na zwalczenie:
-
przeziębienia,
-
kaszlu,
-
zapalenia śluzówki nosa.
Czosnek wykazuje właściwości napotne, dzięki czemu jest bardzo pomocny w stanach gorączkowych. Syrop z czosnku to doskonale znany domowy sposób na przeziębienie i mokry kaszel. Po zmiażdżeniu kilku ząbków należy je zalać sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn oraz niewielką ilością wody. Tak przygotowany napar trzeba odstawić w ciemne miejsce na kilka dni, a potem przecedzić. Syrop z czosnku najlepiej pić 3 razy dziennie.
Prawoślaz lekarski na przeziębienie i grypę
Prawoślaz lekarski to roślina wyróżniająca się biało-różowymi kwiatami. Obficie występuje przede wszystkim na wielkopolskich łąkach. W celach leczniczych wykorzystuje się wysuszone i pocięte liście oraz rozdrobnione korzenie, które zawierają najwięcej substancji śluzowych. Porcję 2 g liści lub rozdrobnionych korzeni zalewa się 150 ml zimnej wody i z tej mieszaniny przygotowuje macerat. Płyn podgrzewa się tuż przed podaniem. Wywar najlepiej przyjmować 3 razy dziennie. Macerat z prawoślazu lekarskiego:
-
hamuje stan zapalny,
-
redukuje odruch kaszlu,
-
łagodzi podrażnione gardło i krtań,
-
działa osłaniająco,
-
ułatwia odksztuszanie wydzieliny,
-
niweluje kaszel napadowy.
Prawoślaz lekarski jest także dostępny w formie syropu oraz tabletek do ssania.
Babka lancetowata na przeziębienie i grypę
Babka lancetowata i zwyczajna to byliny z rodziny babkowatych, które różnią się od siebie wyglądem liści oraz kwiatostanu. Rośliny te można znaleźć na łąkach, przydrożach czy w rowach. Ekstrakty alkoholowe przygotowane na bazie babki wykazują działanie przeciwzapalne. Maceraty pomagają hamować rozwój bakterii chorobotwórczych. Babka lancetowata i zwyczajna wykazują działanie immunostymulujące. Preparaty przygotowane z tych roślin są stosowane:
-
w przebiegu stanów zapalnych jamy ustnej oraz błony śluzowej,
-
jako substancje łagodzące bóle w klatce piersiowej spowodowane m.in. zapaleniem oskrzeli.
Z babki można przygotować napar do stosowana wewnętrznego lub macerat do płukania gardła.
Szałwia na przeziębienie i grypę
Szałwia lekarska naturalnie występuje w rejonie Morza Śródziemnego. Uprawia się ją jednak również w Polsce. Jej cechą charakterystyczną są grudkowate liście oraz liliowe kwiaty na szczycie łodygi. Liście szałwii lekarskiej zawierają wiele cennych związków oraz olejek eteryczny. Substancje te wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Związki fenolowe występujące w liściach szałwii przeciwdziałają niektórym gatunkom wirusów, a także wykazują działanie przeciwzapalne. Pomagają redukować zapalenie dziąseł, jamy ustnej oraz błon śluzowych gardła. W czasie przeziębienia z szałwii lekarskiej można przygotować płukankę z naparu 3 g ziół i 150 ml wody. Pomaga ona skutecznie uśmierzyć ból gardła.
Drzewo herbaciane na przeziębienie i grypę
Drzewo herbaciane jest krzewem rosnącym w Australii. Uprawiany jest także w krajach o podobnym klimacie. Z liści drzewa herbacianego destylowany jest olejek eteryczny. Preparat wykazuje silne działanie bakteriobójcze. Pomaga w walce z bakteriami Legionella pneumophila, które są odpowiedzialne za rozwój infekcji dróg oddechowych. Satysfakcjonujący efekt można osiągnąć nawet przy stosowaniu olejku o niewielkim stężeniu (0,5%). Preparat należy używać wyłącznie w formie inhalacji. Do szklanki z letnią wodą dodaje się kilkanaście kropli oleju. Preparatu nie można stosować doustnie lub bezpośrednio na skórę.
Kora wierzby na przeziębienie i grypę
Kora wierzby zawiera cenne dla organizmu związki fenolowe (salicyna). Dzięki temu jej działanie jest zbliżone do aspiryny. Kora wierzby ma właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Ponadto pomaga obniżyć temperaturę ciała. Przy stosowaniu kory wierzby, podobnie jak w przypadku aspiryny, należy zachować ostrożność. Szczególnie dotyczy to osób:
-
wrażliwych na salicylany i niesteroidowe leki przeciwzapalne,
-
chorujących na astmę,
-
cierpiących na chorobę wrzodową.
Ostrożność w przyjmowaniu kory wierzby powinny zachować również kobiety w ciąży i karmiące, a także dzieci poniżej 12. roku życia.
Lipa na przeziębienie i grypę
Kwiatostany lipy są od wieków wykorzystywane jako środek napotny podczas przeziębień. Kwiaty tej rośliny zawierają flawonoidy (rutyna, hiperozyd) oraz kwasy fenolowe. Te związki odpowiadają za właściwości napotne lipy. Napary z kwiatów mogą być stosowane przy:
-
podwyższonej temperaturze,
-
katarze,
-
nieżycie górnych dróg oddechowych.
Mleko z miodem na przeziębienie i grypę
Skutecznym sposobem walki z przeziębieniem jest mikstura mleka i miodu. Taki napój nawilża i natłuszcza błony śluzowe gardła. Miód jest z kolei bogatym źródłem witamin i minerałów. Charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwwirusowymi. Oprócz tego pomaga łagodzić kaszel i ból gardła. Najlepszym wyborem jest miód lipowy, który ma właściwości przeciwgorączkowe i wykrztuśne. Na typowe objawy przeziębienia sprawdzi się także miód akacjowy. Miód rzepakowy i wrzosowy są zalecane w stanach zapalnych dróg oddechowych. Aby wzmocnić działanie mleka z miodem, można dodać do mikstury ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
W osobnym artykule na blogu szczegółowo omawiamy różne rodzaje miodów, ich właściwości i zastosowanie.
Czarny bez na przeziębienie i grypę
Kwiaty i owoce czarnego bzu zawierają glikozydy flawonoidowe oraz kwasy fenolowe. Związki te wykazują działanie:
-
przeciwbólowe,
-
napotne,
-
obniżające gorączkę.
Ponadto czarny bez zawiera:
-
garbniki,
-
witaminę A,
-
witaminę C,
-
sole mineralne.
Czarny bez pomaga łagodzi objawy przeziębienia oraz infekcji górnych dróg oddechowych. W celach leczniczych stosuje się w pełni rozwinięte kwiaty zebrane w okresie kwitnienia drzewa oraz owoce zbierane jesienią. Następnie można je wysuszyć lub przetworzyć od razu po zerwaniu. Z suszonych kwiatów przygotowuje się herbatę , która ma silne działanie napotne. Owoce czarnego bzu należy poddać obróbce termicznej i następnie wycisnąć sok. Można go dodatkowo zmieszać z miodem.
Imbir na przeziębienie i grypę
Imbir jest znanym i powszechnie stosowanym lekarstwem w medycynie chińskiej. Jego korzeń zawiera wiele bioaktywnych składników, które wpływają na dużo aktywności farmakologicznych i fizjologicznych. Imbir jest używany do leczenia wielu dolegliwości jak:
-
przeziębienie,
-
nudności,
-
zapalenie stawów,
-
migreny,
-
nadciśnienie.
Badania opublikowane w 1998 roku potwierdzają właściwości lecznicze, chemiczne i farmakologiczne imbiru. Ekstrakt przygotowany z korzenia tej rośliny stosuje się na objawy grypy i przeziębienia. Imbir można dodać do herbaty, naparu z lipy czy wody z cytryną. Alternatywnym sposobem jest wyciśnięcie samego soku i zażywanie niewielkiej ilości z dodatkiem cytryny oraz miodu.
Maliny na przeziębienie i grypę
Zarówno świeże maliny, jak i sok malinowy wykazują działanie napotne. To z kolei uruchamia mechanizm termoregulacji ciała i powoduje obniżenie temperatury. Według najnowszych badań kwercetyna zawarta w malinach ma właściwości przeciwwirusowe poprzez hamowanie enzymów wirusa. Witamina C występująca w tej roślinie stymuluje wytwarzanie białek ochronnych przez komórki układu odpornościowego. Działanie lecznicze wykazują nie tylko owoce, ale także liście oraz górne części łodygi.
Kobiety w ciąży nie powinny pić naparu z liści, ponieważ zawarte w nich substancje wykazują silne działanie rozkurczowe. Mogą pobudzać mięśnie macicy i w konsekwencji prowadzić do poronienia lub przedwczesnego porodu.
Grzyby na przeziębienie i grypę
Według badań naukowych jedzenie pieczarek poprawia działanie układu odpornościowego. Grzyby zwiększają produkcję białek, które odpowiadają za niszczenie wirusa. Dotyczy to zarówno pieczarek spożywanych w stanie surowym, jak i tych poddanych obróbce termicznej. Korzystne działanie na układ immunologiczny mają także grzyby Reishi (grzyb nieśmiertelności). Zawierają one w składzie beta-glukan, który zwiększa ilość limfocytów T i makrofagów. To wpływa na poprawę odporności organizmu. Grzyby Reishi warto spożywać nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale także na przykład podczas chemioterapii, kiedy organizm jest bardzo osłabiony.
Sprawdzone metody na grypę i przeziębienie
Podczas grypy lub przeziębienia należy stosować się do kilku istotnych zasad, które pomagają łagodzić objawy oraz skrócić czas choroby.
Lista sprawdzonych metod obejmuje:
-
Odpoczynek i sen – na czas choroby warto zrezygnować z codziennych obowiązków i skupić się na relaksie oraz regeneracji.
-
Nawadnianie organizmu – zalecane jest picie przede wszystkim niegazowanej wody. Ewentualnie można wspomagać się herbatą lub herbatkami ziołowymi. Należy unikać zimnych i gazowanych napojów.
-
Nawilżanie powietrza – w tym celu można wykorzystać specjalny nawilżacz (dyfuzor) lub położyć ręcznik na ciepłym grzejniku. Ważne jest również regularne wietrzenie pomieszczenia.
-
Inhalacje dróg oddechowych – można je wykonywać przy pomocy inhalatora lub naczynia z ciepłą, parującą wodą oraz dodatkiem soli lub olejków pomagających udrożnić nos.
-
Chłodne okłady na czoło – to skuteczny sposób na wypadek gorączki. Można użyć do tego celu mokry ręcznik lub specjalny kompres.
-
Nacieranie klatki piersiowej i pleców – najlepiej używać preparatów rozgrzewających w formie maści lub olejków. Ułatwiają one oddychanie oraz pomagają rozrzedzić wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych.
-
Stosowanie naparów lub suplementów diety – najbardziej polecane są preparaty na bazie ziół zawierające m.in. tymianek, rumianek, lipę, jeżówkę, czarny bez i miętę pieprzową.
-
Utrzymanie zbilansowanej diety – należy dostarczać do organizmu odpowiednią dawkę witamin i składników odżywczych. Warto zadbać o regularne spożywanie warzyw, owoców, ryb, błonnika, zdrowych tłuszczów oraz produktów probiotycznych (jogurty, kiszonki).
-
Stawianie baniek lekarskich – to tradycyjna metoda stosowana podczas infekcji, która ma pobudzać układ odpornościowy do działania.
-
Płukanie gardła – w tym celu najlepiej stosować roztwór wody i soli lub wystudzony napar ziołowy np. z szałwii.
Czy naturalne preparaty na przeziębienie mogą zastąpić konwencjonalne leki?
Przy pojawieniu się pierwszych objawów grypy czy przeziębienia warto rozpocząć kurację od wdrożenia naturalnych preparatów. Nie zawsze jednak można bazować wyłącznie na nich. Jeśli objawy nie ustępują, to należy zwrócić się o pomoc do lekarza, który zaleci dalsze działania.
W aptekach dostępne są leki na przeziębienie bez recepty, wśród których warto wymienić:
-
Preparaty przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i przeciwbólowe w postaci tabletek, kapsułek, kropli, czopków, płynów oraz zawiesiny.
-
Syropy oraz tabletki na kaszel suchy i mokry.
-
Krople, spraye oraz tabletki na katar.
-
Tabletki do ssania, aerozole oraz płyny do płukania na ból gardła.
-
Tabletki, spraye oraz płyny do irygacji pomagające udrożnić zatoki.
-
Tabletki, płyny czy nawet lizaki dla dzieci wspierające odporność i regenerację organizmu.
Jak zapobiegać grypie i przeziębieniu?
Profilaktyka jest najlepszą formą ochrony przed grypą i przeziębieniem. Pomaga zwiększyć odporność, dzięki czemu organizm skuteczniej opiera się atakującym wirusom i bakteriom. W efekcie nawet w przypadku zachorowania sam przebieg choroby może być łagodniejszy. Działania profilaktyczne to przede wszystkim:
-
Zdrowe i regularne odżywianie bazujące na pełnowartościowych posiłkach z dużą ilością warzyw
-
Aktywność fizyczna
-
Dbanie o odpowiednią ilość czasu na sen i odpoczynek
-
Ograniczenie możliwości bezpośredniego kontaktu z wirusem
-
Dokładne i częste mycie rąk szczególnie przed każdym posiłkiem
-
Unikanie kontaktu z zainfekowanymi osobami
-
Ubieranie się adekwatnie do warunków panujących na zewnątrz
-
Regularne wietrzenie pomieszczeń w domu
-
Stosowanie naturalnej suplementacji
-
Szybkie reagowanie na pierwsze objawy infekcji
Naturalne metody walki z przeziębieniem i grypą to pierwsza linia obrony na wypadek infekcji. Stosowanie ogólnodostępnych produktów jest bezpieczne dla zdrowia i może zapewnić wysoką skuteczność walki z wirusem. Sprawdzone i znane od wieków receptury pomagają łagodzić objawy przeziębienia i grypy, a także skrócić czas powrotu do zdrowia.