Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Len brązowy ekologiczny, siemię lniane, nasiona lnu brązowego

Len posiada cenne walory lecznicze. Roślina ta jest niezastąpiona w leczeniu schorzeń żołądka oraz jelit. Działa osłonnie, wzmaga ruchy perystaltyczne jelit, pomaga przy nadkwasocie żołądka i chorobie wrzodowej. Jest naturalnym środkiem pomocnym w leczeniu podrażnień błony śluzowej, które wywołały między innymi leki. Działa przeciwbólowo w przypadku bólów żołądka. Jest pomocny w biegunkach i zaparciach. Jest również polecany w chorobach dróg moczowych i pęcherza moczowego. Działa z zewnątrz, stosuje się go leczenia stanów zapalnych skóry, problemów dermatologicznych, owrzodzeń czy oparzeń. Wykorzystywany jest również do leczenia chorób układu oddechowego - rozedmy płuc, zapalenia oskrzeli czy chronicznego kaszlu. Len posiada również cenne właściwości, które są pomocne przy walce z nowotworami, działa wówczas wzmacniająco na organizm. Systematyczne spożywanie nasion lnu obniża poziom cholesterolu we krwi. Roślina ta skutecznie zapobiega miażdżycy.

Nasiona lnu zawierają związki śluzowe, białka, sterole, kwasy organiczne (m.in. askorbinowy), enzymy, sole mineralne (m.in. magnezu, cynku, żelaza). Przede wszystkim jednak są zasobne w olej, który zawiera glicerydy kwasów nienasyconych (m.in. linolenowego, linolowego), nieco mniej glicerydów kwasów nasyconych oraz fitosterole i witaminę E.

W lecznictwie wykorzystywane są zarówno całe nasiona, jak i wytłaczany z nich olej oraz wytłoki, czyli tzw. mączka lniana. Stosuje się je zewnętrznie do okładów albo w postaci mazideł i wewnętrznie.
Z siemienia lnu wytwarza się wiele olejów – dla celów spożywczych, technicznych i pielęgnacyjnych.
Len to roślina, którą wykorzystuje się w całości, a jedyny odpad to pył produkcyjny.

Siemię lniane znane jest przede wszystkim z leczniczego i osłaniającego działania w chorobie wrzodowej. Zawarte w nasionach śluzy powlekają błony śluzowe przełyku, żołądka i częściowo dwunastnicy, chroniąc je przed agresywnym kwasem solnym i zmniejszając stan zapalny. Śluz z lnu jest dość odporny na czynniki hydrolizujące i długo nie zmienia lepkości. W ten sposób wspomaga leczenie choroby wrzodowej i doraźnie łagodzi dolegliwości z nią związane – ból, pieczenie, zgagę.
Nasiona lnu są też dobrym środkiem przeciwkaszlowym, skutecznym również na chrypkę czy w zapaleniu oskrzeli. Śluz z nasion lnu łagodzi odruch bezproduktywnego kaszlu (suchego), natomiast w kaszlu mokrym ułatwia oczyszczenie oskrzeli z zalegającej w nich wydzieliny.
Len pomaga także w chorobach skórnych, leczeniu oparzeń i odmrożeń. Olej lniany przyspiesza regenerację naskórka i błon śluzowych.

Lignany (fitohormony) zawarte w oleju z nasion lnu działając podobnie do żeńskich hormonów – estrogenów wpływają m.in. na tempo przemiany materii i gospodarkę węglowodanową organizmu. Wprowadzone do codziennej diety ułatwiają pozbycie się zbędnych kilogramów, przyczyniając się do przyśpieszenia metabolizmu, ułatwiają przekształcanie pożywienia w energię zamiast w tłuszcz, a do tego pobudzają produkcję żółci rozkładającej tłuszcze.
Lignany oraz błonnik doskonale wpływają na trawienie i prawidłową perystaltykę jelit, dodatkowo zaś śluzy działają zmiękczająco i rozwalniająco. W efekcie siemię lniane skutecznie zapobiega zaparciom i ułatwia utrzymanie prawidłowego rytmu wypróżnień.

Len brązowy i len złoty – porównanie
Obie odmiany lnu mają wiele wartości odżywczych, ale różnią się od siebie pod kilkoma względami.

Brązowy len uprawiany jest głownie w Kanadzie. Brązowe nasiona lnu zawierają 44% oleju, gdzie 59% zawartości oleju stanowią kwasy tłuszczowe omega-3 lub kwas alfa-linolenowy (ALA). Jedna łyżka stołowa nasion daje organizmowi aż 2,5 grama ALA. Brązowe nasiona lnu zawierają również dużą ilość tłuszczu, kalorii, białka i są bogatym źródłem lignanów, które są fitohormonami (zdrowymi dla serca składnikami odżywczymi). Spożywanie brązowych nasion lnu powoduje zmniejszenie apetytu na cukier, pomaga w utracie wagi, a nawet działa wspomagająco w trakcie walki z rakiem. Nasiona lnu brązowego są ogólnie dostępne w sklepach spożywczych, w wersji mielonej lub w postaci pełnoziarnistej. Cechuje je delikatny orzechowy smak.

Len złoty uprawiany jest na większą skalę w Stanach Zjednoczonych, na preriach Dakoty Północnej. Nasiona lnu złotego składają się z 43 do 44% oleju. Połowa tej wartości stanowi kwas tłuszczowy omega-3 bądź kwas alfa-linolenowy. Jedna łyżka tej rośliny daje więc 2,1 grama ALA. Kwas alfa-linolenowy jest ważny w zapobieganiu chorobom serca i naczyń krwionośnych, a także przy ich leczeniu. Złoty len posiada również zdrową, zbilansowaną ilość tłuszczu, kalorii i białka. Nasiona te są również bogatym źródłem lignanów, których zawierają około siedem razy więcej niż nasiona sezamu.

Nasiona lnu złotego zawierają mniej tłuszczu i kalorii niż brązowe nasiona. Zaobserwowano jednak, że złote nasiona lnu mają wyższą zawartość białka. Zwykle jest trudniej kupić ten pierwszy rodzaj, ponieważ są one najczęściej dostępne w sklepach ze zdrową żywnością i to jako pełne ziarno. Do wielu potraw i przepisów łatwiej jest włączyć len złoty, ponieważ jego kolor się nie wyróżnia i można go przemycić nawet w posiłkach małych niejadków . Dowody z przeprowadzonych badań porównawczych tych dwóch rodzajów nasion lnu wskazują jednak na równość odżywczą brązowego i złotego lnu.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl