Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Filtry
Kolekcja
Bez glutenu (z oznaczeniem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Wegańskie
Bez laktozy
Bez jaj
Bez drożdży
Cena
  • od
    do
Nowość
Promocja
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Barszcz

Barszcz ekologiczny

Barszcz

Gotowe zupy, zakwasy i koncentraty to sposób na szybkie przygotowanie tradycyjnych polskich dań. Dbamy o to, aby dostępne w naszym sklepie produkty były jak najbardziej naturalne – bez zbędnych konserwantów, barwników czy wzmacniaczy smaku. Wierzymy, że najlepsze jest to, co daje nam natura. Oferowane przez nas ekologiczne zupy, BIO zakwasy oraz koncentraty powstają z wyselekcjonowanych składników. Kompozycja świeżych warzyw z ziołami to idealna propozycja na co dzień. Barszcz ekologiczny– biały, czerwony, ukraiński – to wygodna alternatywa dla innych dań przyrządzanych na szybko. Nie jest to produkt wysoko przetworzony, dzięki czemu nasi klienci zyskują pewność, że jedzą to, co najlepsze dla ich organizmu. Gotowy ekologiczny barszcz w słoiku to rozwiązanie nie tylko dla osób zapracowanych, ale również tych, którzy chcą szybko przygotować smaczne i pożywne danie. Dostępne w naszym sklepie ekologiczne barszcze kochają zarówno dorośli, jak i dzieci.

Barszcz biały – smaczna i pożywna zupa

Barszcz biały BIO wielu osobom kojarzy się z okresem wielkanocnym. Prawda jest jednak taka, że jest to tradycyjna polska zupa, która na stałe powinna zagościć w naszych jadłospisach. Barszcz biały to staropolska propozycja przygotowywana z okazji Wielkanocy. Warzony był na esencjonalnym wywarze mięsnym ze świątecznej szynki. Nie mogło obyć się bez domowego zakwasu, który przygotowywany był specjalnie na tę okazję.

Obecnie barszczyk biały to zupa, w której mogą znaleźć się różnorodne dodatki. Może być serwowana m.in. z: białą kiełbasą, wiejską kiełbasą, jajkiem, borowikami, suszonymi grzybami, wołowiną oraz boczkiem wędzonym. Warto także wspomnieć, że w niektórych regionach na Kujawach dodaje się do zupy ziemniaczane kuleczki, natomiast w Małopolsce i na Lubelszczyźnie nieco twarogu pokrojonego w kostkę. Doprawiany jest do smaku różnymi BIO przyprawami, w tym solą, pieprzem, majerankiem, zielem angielskim, liściem laurowym, a także czosnkiem. Ciekawą odmianą zupy jest barszcz chrzanowy – powstaje na wywarze z gotowanej szynki, jest zabielany śmietaną oraz doprawiany świeżym tartym chrzanem.

Pod jaką postacią możesz kupić barszcz biały:

  • Zakwas na barszcz biały – najczęściej gotowy zakwas rozrabia się w wywarze jarzynowym lub mięsnym. Wystarczy go zagotować, aby uzyskać esencjonalną, smaczną i pożywną zupę. W zależności od upodobań smakowych można zdecydować się na różne dodatki, o których wspominaliśmy powyżej.

  • Koncentrat barszczu białego (np. żytni, jaglany) – podobnie jak zakwas dodaje się go do wywaru lub wrzącej wody. Zazwyczaj jest nieco mniej intensywny niż zakwas, najczęściej też rozrabiany jest w mniejszej ilości cieczy.

Barszcz czerwony – tradycyjna polska zupa

Ekologiczny barszczyk czerwony to potrawa, która tradycyjnie towarzyszy nam zarówno podczas Wigilii Bożego Narodzenia, jak i w trakcie Wielkanocy. Popularna jest w krajach Europy Środkowej oraz Wschodniej. Często serwowana jest na co dzień, ponieważ smak tej zupy przypada do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. W przypadku najmłodszych zaletą jest to, że barszcz czerwony BIO można przygotować bez dodatków – jako 'gładką' zupę. Danie można przygotować w wersji czystej lub zabielanej – z dodatkiem śmietany.

Barszcz czerwony przygotowywany jest na wywarze mięsnym lub warzywnym. Może być serwowany z różnymi dodatkami, w tym m.in. suszonymi grzybami, kiełbasą czy jajkiem. Esencję smaku wydobywa majeranek oraz czosnek.

ekologiczny barszcz

Pod jaką postacią możesz kupić barszcz czerwony:

  • Gotowa zupa – wystarczy podgrzać, aby cieszyć się smakiem dobrze doprawionego barszczyku.

  • Koncentrat barszczu czerwonego – należy rozrobić go w wodzie lub wywarze (mięsnym, jarzynowym). W zależności od preferencji można jeść go w wersji czystej, zabielonej śmietaną oraz z różnymi dodatkami.

  • Barszcz czerwony w piramidkach – to szybki sposób na przygotowanie kubka rozgrzewającego barszczu czerwonego. Wystarczy zalać saszetkę wrzątkiem i zaparzyć, by cieszyć się smakiem esencjonalnego napoju.

Barszcz ukraiński – poznaj smak zza wschodniej granicy

Barszczyk ukraiński to zaprawiana zupa. W jej składzie mogą znaleźć się najróżniejsze składniki, w tym m.in. buraki, kapusta, biała fasola, fasolka szparagowa, ziemniaki, grzyby, marchew, pietruszka, cebula, por, seler oraz kawałki gotowanego mięsa (wieprzowina, wołowina). Buraki mogą być duszone, kiszone, gotowane czy pieczone. Zazwyczaj są drobno pokrojone lub starte na tarce, rzadziej w plastrach. Jako tradycyjna ukraińska potrawa barszcz podawany jest z pampuszkami, czyli małymi bułeczkami z ciasta drożdżowego. Mogą być one polane sosem czosnkowym. Do smaku zupa doprawiana jest m.in. czosnkiem, solą, pieprzem, zielem angielskim, octem oraz lubczykiem. Ekologiczny barszcz ukraiński najczęściej można zakupić w formie gotowej zupy.

Przyprawa do barszczu – sposób na wydobycie głębi smaku

Przyprawa do barszczu to sposób na wydobycie intensywnego smaku i aromatu zupy. W jej składzie znajdują się wyłącznie wyselekcjonowane składniki, które podkreślają to, co najważniejsze w tej potrawie. Zazwyczaj są to: czosnek, cebula, majeranek, suszona marchew, pietruszka, seler, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz czarny.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła?