Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Majonez

Majonez

Majonez

Zwykły majonez ma swoich zwolenników i przeciwników. Lekarze i dietetycy są zdania, że podwyższa on poziom cholesterolu we krwi. Mimo to, chętnie dodajemy go do sałatek i trudno nam zawsze zastępować go o wiele zdrowszym jogurtem naturalnym. Czym majonez ekologiczny różni się od tradycyjnego? Jakie ma właściwości i czy można go jeść bez ograniczeń?

Skąd pochodzi majonez?

Nadal do końca nie wiadomo, kto wpadł na pomysł, aby zrobić pierwszy majonez. Podobno po koniec XVIII wieku wojska francuskie napadły na miasto Port Mahon na Minorce. W czasie oblężenia żołnierze nie mogli go opuścić. A tutaj… zabrakło śmietany na całej wyspie. Dlatego kucharz francuskiego księcia postanowił wymieniać olej z jajkami. Tak powstał pierwszy na świecie majonez.

Jest również inna teoria. Według niej francuskie słowo 'mayonnaise' pochodzi od wyrażenia 'bayonnaise'. Oznacza ono 'pochodzący z Bayonne'. To miasto w południowo-zachodniej części Francji, które słynie ze wspaniałej kuchni.

Kolejna teoria dotycząca pochodzenia majonezu poznosi się do starofrancuskiego słowa 'moyeu'. W najprostszym tłumaczeniu to słowo oznacza żółtko jajka. Jednak wynalezienie majonezu przypisują sobie również Hiszpanie. Według nich ten gęsty sos wcześniej nazywał się salsa mahonesa.

Dalsze losy majonezu

Na początku XIX wieku, francuskie książki kucharskie zawierały przepisy na majonez. Dodawano go do mięs i ryb. W ciągu stu lat majonez zdobył popularność w całej zachodniej Europie. Jeden z niemieckich imigrantów w Stanach Zjednoczonych otworzył na początku XX w. delikatesy w Nowy Jorku. Najlepiej sprzedającym się produktem była sałatka przygotowywana przez jego żonę. Dodawało do niej gęsty kremowy sos. Następnie ten sos jej mąż zaczął pakować do słoików i sprzedawać samodzielnie. Tym mężem był nie kto inny, tylko Richard Hellmann. W 1913 roku rozpoczęła swoją działalność fabryka Hellmann’s, Dziś ten majonez jest znany w całej Europie, a może nawet i na świecie. Najwięcej majonezu jedzą Rosjanie, Kanadyjczycy, Amerykanie, Litwini i… Chilijczycy!

Czym jest majonez ekologiczny?

Dwoma najważniejszymi składnikami majonezu ekologicznego są żółtka jajka oraz olej rzepakowy lub inny. Majonez EKO jest emulsją. Tworzy się go przez energiczne zmieszanie ze sobą tych dwóch substancji. Dobrej jakości majonez powinien mieć gładką i gęstą konsystencję. Aby majonez mógł być stabilny, to nie powinien zawierać więcej niż 80 procent oleju.

Do zrobienia majonezu BIO wykorzystuje się najczęściej trzy podstawowe składniki. Pierwszy z nich to olej roślinny o neutralnym smaku. Może to być na przykład olej słonecznikowy, rzepakowy lub sojowy. Drugim składnikiem jest ocet, ponieważ zmniejsza pH produktu i nadaje mu odpowiedni smak. Ostatnim składnikiem są żółtka jaj. Ich zadaniem jest emulgowanie całej mieszaniny. Do ekologicznego majonezu czasami dodaje się również sól, cukier lub musztardę. W tradycyjnym majonezie z marketu znajdziesz również mniej korzystne dla zdrowia substancje konserwujące i smakowe.

Majonez ekologiczny powstaje w wyniku procesu energicznego mieszania wszystkich składników. Chodzi o to, żeby uzyskać gładką i gęstą konsystencję. Gdy majonez jest masowo produkowany, to te czynności wykonują maszyny. Natomiast, gdy chcesz samodzielnie zrobić majonez w domu, to możesz wykorzystać ręczną ubijaczkę. Taką jak do jajek. Przy przygotowywaniu domowego majonezu najważniejsze jest bardzo wolne dolewanie oleju. Uważaj, aby majonez się nie zwarzył i nie rozwarstwił.

ekologiczny majonez

Jakie są rodzaje majonezu?

W klasycznym, pełnotłustym majonezie jest od 75 do 80 procent tłuszczu. Dlatego wielu producentów decyduje się na stworzenie wersji niskokalorycznych, które są bardziej odpowiednie dla osób na diecie odchudzającej. W majonezie niskokalorycznym poziom tłuszczu waha się od 30 do 65 procent. Jednak, aby zwykły majonez mógł mieć odpowiednią konsystencję i szybko się nie zepsuł konieczne jest dodanie do niego skrobi. Najczęściej występuje ona w postaci kukurydzy lub ekstraktu agar agar.

Jedną z ciekawszym odmian majonezu jest majonez wegański. Jest przeznaczony dla osób, które nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego. W tym przypadku zamiennikiem dla żółtek mogą być białko sojowe, mleko sojowe lub wysokoskrobiowa zalewa z ciecierzycy w puszce. Taki wegański majonez smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny, ale również jest apetyczny.

Czy majonez jest zdrowy?

W 100 g sosu znajduje się aż 692 kcal. Zawiera on również duże ilości cholesterolu. Jednak nie można tutaj pomijać właściwości prozdrowotnych ekologicznego majonezu. Jest on bogaty w kwasy tłuszczowe wielonienasycone oraz kwasy tłuszczowe jednonasycone. Najzdrowszy jest majonez na oleju sojowym. Zawiera on duże ilości kwasów Omega-6. Mogą one wykazywać działanie przeciwzapalne. 

Czy wiesz, że …

… statystyczny Polak zjada średnio 1,5 kilograma majonezu rocznie. Najwięcej majonezu zjadamy w Wielki Piątek i Wielką Sobotę.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800