Składniki: sok z winogron* 29%, sok z jabłek* 24%, sok z malin* 21%, sok z granatu* 13%, sok z czarnego bzu* 8%, sok z aronii* 4%, ekstrakt z aceroli* 1%. * certyfikowany składnik ekologiczny
Opis: Napój wieloowocowy o zawartości soku 99%, bogaty w witaminę C. Produkt pasteryzowany. Odpowiedni dla dzieci, młodzieży, dorosłych i osób starszych.
Produkt stanowi doskonałe uzupełnienie diety w naturalną witaminę C. Acerola zawiera 30 razy więcej witaminy C niż cytryna. Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Produkt pasteryzowany. Sok NFC - nie z koncentratu. Zawiera naturalnie występujące cukry. Sok bezpośrednio tłoczony z liści aloesu, pochodzących z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Wysoka jakość surowca oraz dbałość o każdy etap procesu produkcji gwarantuje wyjątkowy smak, a także pozyskanie z natury tego, co w niej najcenniejsze, Polacany dla osób w każym wieku.
Produkt pasteryzowany. Sok NFC - nie z koncentratu. Zawiera naturalnie występujące cukry. Sok bezpośrednio tłoczony ze świeżych owoców czarnego bzu, pochodzących z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Wysoka jakość owoców oraz dbałość o każdy etap procesu produkcji gwarantuje wyjątkowy smak, a także pozyskanie z natury tego, co w niej najcenniejsze. Polecany szczególnie w okresie jesienno-zimowym, a w okresie letnim sprawdzi się jako dodatek do orzeźwiających napojów i koktajli. Może być stosowany przez osoby w każym wieku.
Produkt pasteryzowany. Sok NFC - nie z koncentratu. Zawiera naturalnie występujące cukry. Sok bezpośrednio tłoczony ze świeżych owoców granatu, pochodzących z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Wysoka jakość owoców oraz dbałość o każdy etap procesu produkcji gwarantuje wyjątkowy smak, a także pozyskanie z natury tego, co w niej najcenniejsze. Sok z granatu charakteryzuje się lekko cierpkim smakiem, idealnie sprawdzi się jako dodatek do rozmaitych dań oraz koktajli. Polecany dla osób w każdym wieku.
Produkt pasteryzowany. Sok NFC - nie z koncentratu. Zawiera naturalnie występujące cukry. Sok bezpośrednio tłoczony ze świeżych owoców malin, pochodzących z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Wysoka jakość owoców oraz dbałość o każdy etap procesu produkcji gwarantuje wyjątkowy smak, a także pozyskanie z natury tego, co w niej najcenniejsze. Sok charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem. Może być dobrym uzupełnieniem codziennej diety dla dzieci i dorosłych.
Produkt pasteryzowany. Sok NFC - nie z koncentratu. Zawiera naturalnie występujące cukry. Sok bezpośrednio tłoczony ze świeżych owoców rokitnika z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Wysoka jakość owoców oraz dbałość o każdy etap procesu produkcji gwarantuje wyjątkowy smak, a także pozyskanie z natury tego, co w niej najcenniejsze. Sok z rokitnika posiada oryginalny smak, idealnie nadaje się jako dodatek do przeróżnych dań oraz ciepłych napojów. Polecany dla osób w każdym wieku.
Produkt pasteryzowany. Sok NFC - nie z koncentratu. Zawiera naturalnie występujące cukry. Sok bezpośrednio tłoczony ze świeżych owoców żurawiny pochodzących z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Wysoka jakość owoców oraz dbałość o każdy etap procesu produkcji gwarantuje wyjątkowy smak, a także pozyskanie z natury tego, co w niej najcenniejsze. Sok z żurawiny charakteryzuje się wyraźnym kwaśnym smakiem, można go stosować jako dodatek do dań oraz napojów. Polecany dla osób w każdym wieku.
Produkt niepasteryzowany. Zakwas uzyskujemy w wyniku tłoczenia na zimno kiszonej w sposób tradycyjny kapusty. Zakwas o łagodnym, niepowtarzalnym smaku i głębokiej barwie. Polecamy spróbować, by poznać walory dawnej, polskiej kuchni.
Pod nazwą żywność ekologiczna kryją się produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego. Są to metody uprawy ściśle określone przepisami prawa. Jednakże nie tylko sam sposób produkcji jest tu istotny, ale także przetwarzanie, pakowanie i sprzedaż. Każdy etap, od przygotowania gleby pod zasiew, aż do półki sklepowej, jest dokładnie uregulowany stosownymi rozporządzeniami i regularnie kontrolowany przez właściwe instytucje. Między innymi posiadają one prawo analizowania próbek żywności pobranych od producenta, czy nawet już z półki sklepowej. Kontroli tych w branży ekologicznej jest imponująco dużo.
Zanim wprowadzi się do obrotu produkt spełniający wymagania żywności ekologicznej, pozyskać należy stosowne certyfikaty. Tylko wówczas można umieścić na opakowaniu termin „produkt rolnictwa ekologicznego”. Na terenie Unii Europejskiej najbardziej rozpowszechnionym i rozpoznawalnym oznaczeniem stosowanym dla żywności ekologicznej jest tak zwany zielony listek, połączenie symbolizującego naturę liścia z flagą Unii. Nie jest to jednak jedyne dopuszczone logo, stąd na regałach z żywnością ekologiczną spotkać się można jeszcze z kilkoma innymi oznaczeniami potwierdzającymi ekologiczność produktu.
Żywność ekologiczna - różnice
Czym jednak wyróżniają się produkty ekologiczne na tle konwencjonalnych? Ustawa o rolnictwie ekologicznym ściśle określa obowiązki producenta ekologicznego, gwarantując tym samym konsumentowi możliwość wyboru produktu najwyższej jakości. W ten sposób decydując się na zakup żywności ekologicznej możemy być pewni, że wybieramy produkt, który wzrastał bez użycia sztucznych nawozów i środków ochrony roślin, a tym samym nie miały one szansy do niego przeniknąć i zostać przez nas spożyte. Nie zastosowano prewencyjnie antybiotyków ani promieniowania jonizującego. W ekologii nie dopuszcza się oczywiście również GMO. Stosowanie się do tych regulacji owocuje przy okazji produktami bogatszymi w środki odżywcze, o wyższej zawartości witamin, minerałów czy enzymów. Owoce czy warzywa są tym samym bardziej aromatyczne, mają bogatszy smak.
Produkty nieprzetworzone pretendujące do miana ekologicznych muszą w 100% pochodzić z rolnictwa ekologicznego, aby uzyskać stosowny certyfikat. Natomiast produkty przetworzone muszą posiadać min. 95% składników ekologicznych. Wynika to między innymi z zawartości wody lub soli, który nie występują w wersji ekologicznej :) Sam proces przetwarzania takiej żywności musi odbywać się w pomieszczeniu oddzielonym od przetwórstwa konwencjonalnego, podobnie jak pakowanie. Wszystko po to, aby żywność ekologiczna nie uległa mieszaniu i ewentualnemu zanieczyszczeniu środkami niedozwolonymi.
Jak rozpoznać żywność ekologiczną?
Na opakowaniu produktu ekologicznego poza stosownym logo winien znaleźć się numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej. Takich instytucji działa u nas kilkanaście. Każdy podmiot certyfikowany jako ekologiczny (czy to producent, czy sprzedawca) regularnie podlega kontroli przypisanej sobie instytucji. Dzięki temu każdy klient, korzystając z owego numeru, może w każdej chwili dotrzeć do informacji zawartych na ten temat w internecie na oficjalnych stronach.
Oczywiście nie zastosowanie się do przepisów prawa poprzez np. dowolne umieszczanie na opakowaniu treści wprowadzających konsumenta w błąd lub wprowadzanie na rynek produktów „udających” ekologiczne a nie spełniających wymagań, podlega karze pieniężnej w wysokości do 200% potencjalnej uzyskanej korzyści finansowej. Produkty takie zostają natychmiast wycofane z rynku.
Ekologia to jednak zdecydowanie bardziej złożone i holistyczne zagadnienie. Sama wyższa jakość produktu końcowego to tylko ułamek założeń rolnictwa ekologicznego. Równie ważny jest wpływ tych działań na cała planetę, ochrona ekosystemu, świata w którym żyjemy. Minimalizowanie zanieczyszczeń i działań szkodliwych dla naszej planety to również aktywności, którymi śmiało mogą chwalić się producenci ekologiczni i dystrybutorzy żywności ekologicznej.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.