Wysokiej jakości zielona herbata z pierwszego i drugiego zbioru. Matcha tradycyjna charakteryzuje się zbalansowanym słodkim smakiem z lekko wyczuwalną goryczką.
Herbata Zielona Matcha w Proszku Codzienna BIO 100 g Moya Matcha
Organiczna matcha z drugiego i trzeciego zbioru. Charakteryzuje się mocnym aromatem z wyczuwalną goryczką i jaśniejszym odcieniem zieleni. Polecana do matcha latte, koktajli oraz jako dodatek do lodów albo wypieków.
Hojicha to wyjątek wsród japońskich herbat a jej smak w niczym nie przypomina smaku innych zielonych herbat. Hojicha pochodzi z liści zbieranych jesienią i jest prażona w wysokiej temperaturze przez co jej liście nabierają ciemno-brązowego koloru. Wtedy nabiera też ona swojego wyjątkowego dymnego aromatu i słodkawego smaku z karmelowo-orzechowymi nutami. W procesie prażenia hojicha traci też swoją zawartość kofeiny dzięki czemu można ją pić przed snem i mogą ją pić dzieci kobiety w ciąży Proces prażenia zielonej herbaty został wymyślony w latach 20tych w Kioto i od tego czasu hojicha nieustannie zyskuje na popularności sięgającej już teraz daleko poza granice Japonii.
Lekko słodka i orzeźwiająca zielona herbata z ziemną nutą. Sencha to najpopularniejsza herbata w Japonii. Powstaje z tych samych krzewów zielonej herbaty, z których pochodzi matcha z tym, że w przypadku senchy są nie są one zacieniane trakcie uprawy. Liście zaraz po zebraniu zostają wysuszone, dzięki czemu zatrzymuje się proces ich utleniania. Po wysuszeniu liście się zwijają tworząc ich charakterystyczny 'iglasty' kształt. Moya Sencha no. 21 pochodzi z organicznych upraw na wyspie Kiusiu z drugiego zbioru herbaty o bardzo zbalansowanym smaku.
Organiczna zielona herbata z dojrzałych liści drugiego i trzeciego zbioru zbieranych z tych samych krzewów co liście Senchy.
Bancha to w Japonii popularna herbata codziennego użytku. Liście z letnich i jesiennych zbiorów, z których powstaje naturalnie zawierają mniej kofeiny (dwa razy mniej niż Sencha lub Gyokuro), mniej substancji aromatycznych za to więcej garbników co daje Banchy jej wyrazisty smak.
Genmaicha to wysokiej jakości zielona herbata sencha połączona z ziarenkami prażonego ryżu („genmai”). Ryż jest specjalnie namaczany i parzony zanim zostaje wysuszony i poddany prażeniu. Połączenie naparu z liści senchy i ryżu daje genmaichy charakterystyczny orzeźwiający, delikatnie orzechowy smak, mocny aromat i rdzawo-zielony kolor.
Kukicha powstaje przy okazji produkcji innych zielonych herbat kiedy blaszki liści są oddzielane od pozostałych elementów. Jej smak przez to jest zdecydowanie inny: delikatniejszy, słodszy i lekko orzechowy. Dzięki znikomej zawartości kofeiny kukicha świetnie nadaje się do picia dla dzieci, kobiet w ciąży i o późnych porach dnia. Z tego względu jest też, razem z hojichą, często rekomendowaną herbatą w diecie makrobiotycznej.
Herbata Zielona Matcha w Proszku Codzienna BIO 30 g Moya Matcha
Organiczna matcha z drugiego i trzeciego zbioru. Charakteryzuje się mocnym aromatem z wyczuwalną goryczką i jaśniejszym odcieniem zieleni. Polecana do matcha latte, koktajli oraz jako dodatek do lodów albo wypieków.
Podstawowy zestaw do przygotowywania Matchy. Doskonały prezent dla osób rozpoczynających swoją drogę z Matchą.
Dostępność:duża ilość
Czas wysyłki:do 48 godzin
promocja
Żywność ekologiczna
Pod nazwą żywność ekologiczna kryją się produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego. Są to metody uprawy ściśle określone przepisami prawa. Jednakże nie tylko sam sposób produkcji jest tu istotny, ale także przetwarzanie, pakowanie i sprzedaż. Każdy etap, od przygotowania gleby pod zasiew, aż do półki sklepowej, jest dokładnie uregulowany stosownymi rozporządzeniami i regularnie kontrolowany przez właściwe instytucje. Między innymi posiadają one prawo analizowania próbek żywności pobranych od producenta, czy nawet już z półki sklepowej. Kontroli tych w branży ekologicznej jest imponująco dużo.
Zanim wprowadzi się do obrotu produkt spełniający wymagania żywności ekologicznej, pozyskać należy stosowne certyfikaty. Tylko wówczas można umieścić na opakowaniu termin „produkt rolnictwa ekologicznego”. Na terenie Unii Europejskiej najbardziej rozpowszechnionym i rozpoznawalnym oznaczeniem stosowanym dla żywności ekologicznej jest tak zwany zielony listek, połączenie symbolizującego naturę liścia z flagą Unii. Nie jest to jednak jedyne dopuszczone logo, stąd na regałach z żywnością ekologiczną spotkać się można jeszcze z kilkoma innymi oznaczeniami potwierdzającymi ekologiczność produktu.
Żywność ekologiczna - różnice
Czym jednak wyróżniają się produkty ekologiczne na tle konwencjonalnych? Ustawa o rolnictwie ekologicznym ściśle określa obowiązki producenta ekologicznego, gwarantując tym samym konsumentowi możliwość wyboru produktu najwyższej jakości. W ten sposób decydując się na zakup żywności ekologicznej możemy być pewni, że wybieramy produkt, który wzrastał bez użycia sztucznych nawozów i środków ochrony roślin, a tym samym nie miały one szansy do niego przeniknąć i zostać przez nas spożyte. Nie zastosowano prewencyjnie antybiotyków ani promieniowania jonizującego. W ekologii nie dopuszcza się oczywiście również GMO. Stosowanie się do tych regulacji owocuje przy okazji produktami bogatszymi w środki odżywcze, o wyższej zawartości witamin, minerałów czy enzymów. Owoce czy warzywa są tym samym bardziej aromatyczne, mają bogatszy smak.
Produkty nieprzetworzone pretendujące do miana ekologicznych muszą w 100% pochodzić z rolnictwa ekologicznego, aby uzyskać stosowny certyfikat. Natomiast produkty przetworzone muszą posiadać min. 95% składników ekologicznych. Wynika to między innymi z zawartości wody lub soli, który nie występują w wersji ekologicznej :) Sam proces przetwarzania takiej żywności musi odbywać się w pomieszczeniu oddzielonym od przetwórstwa konwencjonalnego, podobnie jak pakowanie. Wszystko po to, aby żywność ekologiczna nie uległa mieszaniu i ewentualnemu zanieczyszczeniu środkami niedozwolonymi.
Jak rozpoznać żywność ekologiczną?
Na opakowaniu produktu ekologicznego poza stosownym logo winien znaleźć się numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej. Takich instytucji działa u nas kilkanaście. Każdy podmiot certyfikowany jako ekologiczny (czy to producent, czy sprzedawca) regularnie podlega kontroli przypisanej sobie instytucji. Dzięki temu każdy klient, korzystając z owego numeru, może w każdej chwili dotrzeć do informacji zawartych na ten temat w internecie na oficjalnych stronach.
Oczywiście nie zastosowanie się do przepisów prawa poprzez np. dowolne umieszczanie na opakowaniu treści wprowadzających konsumenta w błąd lub wprowadzanie na rynek produktów „udających” ekologiczne a nie spełniających wymagań, podlega karze pieniężnej w wysokości do 200% potencjalnej uzyskanej korzyści finansowej. Produkty takie zostają natychmiast wycofane z rynku.
Ekologia to jednak zdecydowanie bardziej złożone i holistyczne zagadnienie. Sama wyższa jakość produktu końcowego to tylko ułamek założeń rolnictwa ekologicznego. Równie ważny jest wpływ tych działań na cała planetę, ochrona ekosystemu, świata w którym żyjemy. Minimalizowanie zanieczyszczeń i działań szkodliwych dla naszej planety to również aktywności, którymi śmiało mogą chwalić się producenci ekologiczni i dystrybutorzy żywności ekologicznej.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.