BIO żywność
Cukier Kokosowy (Palmowy) BIO 1 kg Bio Planet
Składniki:
cukier kokosowy (palmowy)* 100%
*certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Ekologiczny cukier kokosowy, nierafinowany, uzyskiwany z pąków kwiatowych palmy kokosowej. Pozbawiony aromatu kokosa, charakteryzuje się lekką nutą karmelu. Może być stosowany do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Kokosowy (Palmowy) BIO 300 g Bio Planet
Cukier Kokosowy BIO 300 g Bio Planet
Ekologiczny cukier kokosowy, nierafinowany, uzyskiwany z pąków kwiatowych palmy kokosowej. Pozbawiony aromatu kokosa, charakteryzuje się lekką nutą karmelu. Może być stosowany do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Puder Trzcinowy BIO 300 g Bio Planet
Cukier Puder Trzcinowy BIO 300 g Bio Planet
Ekologiczny cukier puder trzcinowy, nierafinowany, uzyskany ze zmielenia brązowego cukru trzcinowego. Charakteryzuje się dobrą rozpuszczalnością i delikatnie karmelowym smakiem. Polecamy do słodzenia napojów oraz domowych wypieków i deserów.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Cukier Trzcinowy Brązowy Demerara BIO 1 kg Bio Planet
Składniki:
cukier trzcinowy brązowy Demerara* 100%
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Ekologiczny cukier trzcinowy, nierafinowany. Doskonały do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Trzcinowy Brązowy Demerara BIO 500 g Bio Planet
Cukier Trzcinowy Brązowy BIO Demerara 500 g Bio Planet
Ekologiczny cukier trzcinowy, nierafinowany. Doskonały do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Karob Nieprażony BIO 200 g Bio Planet
Karob Nieprażony BIO 200 g Bio Planet
Ekologiczny karob to pozbawione nasion i zmielone strąki drzewa karobowego, zwanego szarańczynem strąkowym. Strąki szarańczynu, zwane również chlebem świętojańskim, wysuszone i zmielone mają ciemnobrązową barwę i mogą stanowić substytut tradycyjnego kakao. Karob polecamy do wszelkiego rodzaju wypieków, deserów i polew.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Syrop Klonowy C, Bezglutenowy BIO 250 ml Bio Planet
Tradycyjny kanadyjski syrop klonowy typu C powstały w wyniku długotrwałego odparowywania soku uzyskiwanego z pni klonów. Jest niezwykle pożywny i doskonale zastępuje inne produkty słodzące.
Stanowi klasyczny dodatek do naleśników i gofrów. Znakomity także do dań gorących, w tym potraw kuchni orientalnych, jak również domowych wypieków i deserów.
Składniki: 100% ekologiczny syrop klonowy C
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Syrop z Agawy Bezglutenowy BIO 660 g (478 ml) Bio Planet
Syrop z Agawy Bezglutenowy BIO 660 g (478 ml) Bio Planet
Ekologiczny syrop z agawy jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych substancji słodzących. Powstaje z zagęszczonego soku z agawy. Wykazuje się dużą rozpuszczalnością. Polecamy do wypieków, deserów, jako polewę do lodów, gofrów, czy naleśników. Doskonale nadaje się również do słodzenia napojów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Syrop z Agawy BIO 330 g (239 ml) Bio Planet
Syrop z Agawy BIO 330 g (239 ml) Bio Planet
Ekologiczny syrop z agawy jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych substancji słodzących. Powstaje z zagęszczonego soku z agawy. Wykazuje się dużą rozpuszczalnością. Polecamy do wypieków, deserów, jako polewę do lodów, gofrów, czy naleśników. Doskonale nadaje się również do słodzenia napojów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Kokosowy BIO 500 g Bio Planet
Ekologiczny cukier kokosowy, nierafinowany, uzyskiwany z pąków kwiatowych palmy kokosowej. Pozbawiony aromatu kokosa, charakteryzuje się lekką nutą karmelu. Może być stosowany do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Trzcinowy Jasny BIO 500 g Bio Planet
Cukier Trzcinowy Jasny BIO 500 g Bio Planet
Ekologiczny cukier trzcinowy jasny charakteryzuje się wysoką rozpuszczalnością. Doskonały jako dodatek do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Trzcinowy Panela BIO 1 kg Bio Planet
Produkowany z zagęszczonego soku z trzciny cukrowej. Doskonały do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów.
Składniki:
ekologiczny cukier trzcinowy nierafinowany Panela 100%.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cukier Trzcinowy Panela BIO 500 g Bio Planet
Produkowany z zagęszczonego soku z trzciny cukrowej. Doskonały do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów.
Składniki:
ekologiczny cukier trzcinowy nierafinowany Panela 100%.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Daktyle Sproszkowane BIO 300 g Bio Planet
Daktyle Sproszkowane BIO 300 g Bio Planet
Ekologiczne daktyle w formie sproszkowanej charakteryzują się lekko słodkim smakiem z nutką toffi. Nadają słodyczy każdej potrawie, dzięki temu stanowią idealny dodatek do wypieków, deserów, jogurtów, musli, a także dań orientalnych. Nie rozpuszczają się w zimnych i ciepłych napojach.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Daktyle Sproszkowane BIO 800 g Bio Planet
Daktyle Sproszkowane BIO 800 g Bio Planet
Ekologiczne daktyle w formie sproszkowanej charakteryzują się lekko słodkim smakiem z nutką toffi. Nadają słodyczy każdej potrawie, dzięki temu stanowią idealny dodatek do wypieków, deserów, jogurtów, musli, a także dań orientalnych. Nie rozpuszczają się w zimnych i ciepłych napojach.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Inulina BIO 250 g Bio Planet
Ekologiczna Inulina BIO 250 g Bio Planet
Inulina pozyskana jest wyłącznie z ekologicznej agawy (Blue Agave Tequilana Webber). Jest naturalnym węglowodanem, posiada właściwości prebiotyczne. Inulinę proponujemy jako dodatek do fermentowanych produktów mlecznych, wypieków (poprawia strukturę ciast) oraz zagęszczania (zamiast mąki). Można ją również spożywać po uprzednim rozpuszczeniu w ciepłej wodzie. Spożycie w nadmiernych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Syrop Daktylowy Bezglutenowy BIO 250 ml, 340 g Bio Planet
Syrop Daktylowy Bezglutenowy BIO 250 Ml, 340 g Bio Planet
Ekologiczny syrop z daktyli polecamy do wypieków, deserów, jako polewę do lodów, gofrów, naleśników, a także do słodzenia napojów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Syrop Daktylowy BIO 874 ml (1215 g) Bio Planet
Syrop Daktylowy BIO 874 ml (1215 g) Bio Planet
Ekologiczny syrop z daktyli polecamy do wypieków, deserów, jako polewę do lodów, gofrów, naleśników, a także do słodzenia napojów.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Syrop Klonowy A Bezglutenowy BIO 250 ml (330 g) Bio Planet
Składniki:
ekologiczny syrop klonowy 100%
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Syrop Kokosowy BIO 300 g (250 ml) Bio Planet
Syrop Kokosowy BIO 300 g (250 ml) Bio Planet
Syrop jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych substancji słodzących. Charakteryzuje się karmelowym smakiem i aromatem oraz gęstą konsystencją.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Syrop z Agawy Ciemny Bezglutenowy BIO 350 g (250 ml) Bio Planet
Syrop z Agawy Ciemny Bezglutenowy BIO 350 g (250 ml) Bio Planet
Ekologiczny syrop z agawy ciemny jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych substancji słodzących. Powstaje z zagęszczonego soku z agawy. Wykazuje się dużą rozpuszczalnością. Polecamy do wypieków, deserów, jako polewę do lodów, gofrów, czy naleśników. Doskonale nadaje się również do słodzenia napojów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Syrop z Agawy z Chlorofilem Bezglutenowy BIO 350 g (250 ml) Bio Planet
Syrop z Agawy z Chlorofilem Bezglutenowy BIO 350 g (250 ml) Bio Planet
Ekologiczny syrop z agawy z chlorofilem jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych substancji słodzących. Charakteryzuje się delikatnie miętowym posmakiem i dużą rozpuszczalnością. Polecamy do wypieków, deserów, jako polewę do lodów, gofrów czy naleśników. Doskonale nadaje się również do słodzenia napojów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Żywność ekologiczna
Pod nazwą żywność ekologiczna kryją się produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego. Są to metody uprawy ściśle określone przepisami prawa. Jednakże nie tylko sam sposób produkcji jest tu istotny, ale także przetwarzanie, pakowanie i sprzedaż. Każdy etap, od przygotowania gleby pod zasiew, aż do półki sklepowej, jest dokładnie uregulowany stosownymi rozporządzeniami i regularnie kontrolowany przez właściwe instytucje. Między innymi posiadają one prawo analizowania próbek żywności pobranych od producenta, czy nawet już z półki sklepowej. Kontroli tych w branży ekologicznej jest imponująco dużo.
Zanim wprowadzi się do obrotu produkt spełniający wymagania żywności ekologicznej, pozyskać należy stosowne certyfikaty. Tylko wówczas można umieścić na opakowaniu termin „produkt rolnictwa ekologicznego”. Na terenie Unii Europejskiej najbardziej rozpowszechnionym i rozpoznawalnym oznaczeniem stosowanym dla żywności ekologicznej jest tak zwany zielony listek, połączenie symbolizującego naturę liścia z flagą Unii. Nie jest to jednak jedyne dopuszczone logo, stąd na regałach z żywnością ekologiczną spotkać się można jeszcze z kilkoma innymi oznaczeniami potwierdzającymi ekologiczność produktu.
Żywność ekologiczna - różnice
Czym jednak wyróżniają się produkty ekologiczne na tle konwencjonalnych?
Ustawa o rolnictwie ekologicznym ściśle określa obowiązki producenta ekologicznego, gwarantując tym samym konsumentowi możliwość wyboru produktu najwyższej jakości. W ten sposób decydując się na zakup żywności ekologicznej możemy być pewni, że wybieramy produkt, który wzrastał bez użycia sztucznych nawozów i środków ochrony roślin, a tym samym nie miały one szansy do niego przeniknąć i zostać przez nas spożyte. Nie zastosowano prewencyjnie antybiotyków ani promieniowania jonizującego. W ekologii nie dopuszcza się oczywiście również GMO. Stosowanie się do tych regulacji owocuje przy okazji produktami bogatszymi w środki odżywcze, o wyższej zawartości witamin, minerałów czy enzymów. Owoce czy warzywa są tym samym bardziej aromatyczne, mają bogatszy smak.
Produkty nieprzetworzone pretendujące do miana ekologicznych muszą w 100% pochodzić z rolnictwa ekologicznego, aby uzyskać stosowny certyfikat. Natomiast produkty przetworzone muszą posiadać min. 95% składników ekologicznych. Wynika to między innymi z zawartości wody lub soli, który nie występują w wersji ekologicznej :) Sam proces przetwarzania takiej żywności musi odbywać się w pomieszczeniu oddzielonym od przetwórstwa konwencjonalnego, podobnie jak pakowanie. Wszystko po to, aby żywność ekologiczna nie uległa mieszaniu i ewentualnemu zanieczyszczeniu środkami niedozwolonymi.
Jak rozpoznać żywność ekologiczną?
Na opakowaniu produktu ekologicznego poza stosownym logo winien znaleźć się numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej. Takich instytucji działa u nas kilkanaście. Każdy podmiot certyfikowany jako ekologiczny (czy to producent, czy sprzedawca) regularnie podlega kontroli przypisanej sobie instytucji. Dzięki temu każdy klient, korzystając z owego numeru, może w każdej chwili dotrzeć do informacji zawartych na ten temat w internecie na oficjalnych stronach.
W naszym sklepie znajdzie bardzo dużo żywności ekologicznej z certyfikatami: mąka gryczana, quinoa, nerkowce, orzechy brazylijskie, daktyle, rodzynki, ciecierzyca, płatki orkiszowe, sezam, makaron orkiszowy, chleb, masło klarowane, olej lniany, kapusta kiszona, krem czekoladowy, mleko owsiane, herbata zielona czy kawa rozpuszczalna.
Oczywiście nie zastosowanie się do przepisów prawa poprzez np. dowolne umieszczanie na opakowaniu treści wprowadzających konsumenta w błąd lub wprowadzanie na rynek produktów „udających” ekologiczne a nie spełniających wymagań, podlega karze pieniężnej w wysokości do 200% potencjalnej uzyskanej korzyści finansowej. Produkty takie zostają natychmiast wycofane z rynku.
Ekologia to jednak zdecydowanie bardziej złożone i holistyczne zagadnienie. Sama wyższa jakość produktu końcowego to tylko ułamek założeń rolnictwa ekologicznego. Równie ważny jest wpływ tych działań na cała planetę, ochrona ekosystemu, świata w którym żyjemy. Minimalizowanie zanieczyszczeń i działań szkodliwych dla naszej planety to również aktywności, którymi śmiało mogą chwalić się producenci ekologiczni i dystrybutorzy żywności ekologicznej.