Dieta i żywność bezglutenowa
Żywność bezglutenowa to pokarmy dla diety bezglutenowej niezawierające w swoim składzie glutenu, jak sama nazwa wskazuje. Czym zatem jest gluten i dlaczego niektórzy się go wystrzegają?
Gluten to białko występujące w części zbóż. To właśnie dzięki niemu wyroby mączne zachowują sprężystość, dają się formować w wybrane kształty i nie rozpadają się. To swoiste spoiwo w kluskach, wypiekach i plackach. Zawarte jest w pszenicy i jej prastarych kuzynkach: samopszy, płaskurce i orkiszu, oraz w życie, jęczmieniu i owsie, z wyjątkiem odmiany bezglutenowej tego ostatniego.
Niestety białko to potrafi też dawać czasami nieprzyjemne i niejednokrotnie groźne dla zdrowia dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wyróżniamy tu przede wszystkim chorobę autoimmunologiczną, jaką jest celiakia, nietolerancję pokarmową oraz alergię na gluten. Wbrew pozorom są to trzy różne jednostki chorobowe. Łączy je jednak jedno: potrzeba wyeliminowania z diety glutenu.
Mąka Kasztanowa Bezglutenowa BIO 4 kg Horeca Bio Planet
Składniki:
mąka kasztanowa* 100 %
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Ekologiczna mąka kasztanowa otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych. Bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Nadaje potrawom wyjątkowy smak.
Polecamy do wypieku chleba, ciast, naleśników, makaronów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ryż Basmati Biały Bezglutenowy BIO 5 kg Horeca
Ryż Basmati Biały Bezglutenowy BIO 5 kg Horeca
Ekologiczny ryż Basmati biały charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie. Doskonały jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 750 ml Alce Nero
Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 750 ml Alce Nero
Najwyższa kategoria oliwy z oliwek uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Ekologiczna oliwa z oliwek pochodząca wyłacznie z organicznych plantacji. Oliwki wykorzystywane do produkcji oliwy Alce Nero pochodzą z hostorycznych sadów oliwnych w regionie Apulia, na południu Włoch.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Morele Suszone Bezglutenowe BIO 1 kg Horizon
Składniki:
ekologiczne morele suszone 100%
Opis:
Ekologiczne morele suszone smakują wyśmienicie jako samodzielna przekąska oraz jako dodatek do ciepłej owsianki na słodko, do ciast, deserów, kompotów np. w połączeniu z innymi owocami oraz do różnych, ciekawych smakowo sosów. Polecamy także jako dodatek do mięs, sałatek, pierogów, knedli.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 5 kg Horeca Bio Planet
Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 5 kg Horeca Bio Planet
Ekologiczne ziarno ciecierzycy świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past z dodatkiem oliwy i świeżych ziół, a także do zup, potraw jednogarnkowych, sosów i sałatek.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ryż Jaśminowy Biały Bezglutenowy BIO 5 kg Horeca Bio Planet
Ryż Jaśminowy Biały Bezglutenowy BIO 5 kg Horeca Bio Planet
Składniki:
ekologiczny ryż jaśminowy biały 100%.
Opis:
Ekologiczny ryż jaśminowy biały charakteryzuje się delikatnym jaśminowym aromatem. Doskonały do przygotowywania zarówno tradycyjnych potraw, jak również tych egzotycznych. Stanowi podstawę m.in. kuchni tajskiej. Polecamy jako dodatek do dań mięsnych, sałatek oraz deserów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Śliwki Kalifornijskie Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet
Śliwki Kalifornijskie bez pestek Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet
Ekologiczne suszone śliwki bez pestek charakteryzują się wyjątkowym smakiem i aromatem. Polecamy spożywać je w formie kompotu, jako dodatek do deserów lub jako samodzielną przekąskę. Doskonale nadają się również do bigosu, pierogów itp. Na suszonych śliwkach może występować biały nalot. Jest to zjawisko naturalne, związane z wytrącaniem się fruktozy, które nie wpływa na jakość produktu.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Kasza Gryczana Niepalona Bezglutenowa BIO 5 kg Horeca Bio Planet
Kasza Gryczana Niepalona Bezglutenowa BIO 5 kg Horeca Bio Planet
Ekologiczna kasza gryczana niepalona jest najczęściej stosowana jako składnik obiadów w połączeniu z warzywami lub gulaszem oraz jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych i pasztetów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Krem z Orzechów Laskowych i Kakao Bezglutenowy BIO 650 g Nocciolata
Składniki:
cukier nierafinowany*, pasta z ORZECHÓW LASKOWYCH* 18,5%, olej słonecznikowy*, odtłuszczone MLEKO w proszku*, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu w proszku* 6,5%, tłuszcz kakaowy*, emulgator: lecytyny (z SOI*), ekstrakt z wanilii*.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Krem do smarowania z ORZECHÓW LASKOWYCH i kakao. Bez oleju palmowego. Produkt bezglutenowy.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Płatki Drożdżowe Nieaktywne Bezglutenowe BIO 300 g Bio Planet
Płatki Drożdżowe Nieaktywne Bezglutenowe BIO 300 g Bio Planet
Ekologiczne płatki drożdżowe nieaktywne to niezastąpiony składnik wielu dań wegetariańskich i wegańskich.
Charakteryzują się delikatnym smakiem i zapachem.
Poprawiają walory smakowe i odżywcze przygotowywanych posiłków.
Mogą stanowić składnik sosów, pasztetów, past kanapkowych.
Idealne jako dodatek do grillowanych i smażonych warzyw.
Płatki nie są przeznaczone do wypieków.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ryż Biały Długoziarnisty Bezglutenowy BIO 5 kg Horeca
Ekologiczny ryż biały, długoziarnisty charakteryzuje się specyficznym aromatem i zapachem, dzięki którym harmonijnie współgra z wieloma potrawami. Jest jednocześnie pożywny i lekkostrawny. Polecamy jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Daktyle Medjool Bezglutenowe BIO 500 g Zdrowe Daktyle
Daktyle Medjool Bezglutenowe BIO 500 g Zdrowe Daktyle
Przekonaj się, jak niepowtarzalny smak mają świeże daktyle z pestką odmiany Medjool, które sprowadzamy bezpośrednio z Izraela. Owoce są uprawiane przy użyciu organicznego kompostu, a potwierdzeniem ich jakości jest certyfikat upraw ekologicznych rolnictwa zrównoważonego. To oznacza, że świeże daktyle Medjool Bio rosną bez użycia chemicznych oprysków, a woda do podlewania pochodzi z odzysku. Dzięki temu otrzymujesz zdrowe owoce, które zaskakują autentycznym smakiem i jakością.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Miód Akacjowy BIO 400 g Alce Nero
Miód Akacjowy BIO 400 g Alce Nero
Ekologiczny miód akacjowy charakteryzuje się niezwykłym, świeżym, kwiatowym aromatem i smakiem. Doskonale komponuje się z deserami, kremami lub jogurtem. Jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury, dlatego najlepiej spożywać go na zimno. Miód Alce Nero nie jest utrwalany termicznie. Produkt nieodpowiedni dla dzieci poniżej 12 miesiąca życia.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ghee Masło Klarowane Bezglutenowe BIO 480 g Finck Ayurveda
Ghee to zdrowe masło klarowane - powstałe wskutek usunięcia białka i innych substancji tak, że pozostaje czysty tłuszcz, który nie uwalnia już szkodliwych substancji w wyniku podgrzania.
Jest ważnym elementem diety ajurwedyjskiej ze względu na bogaty wachlarz zastosowań - można dodać je do ciepłego mleka, roztopić i polać gotowane warzywa, usmażyć jajecznicę, placki wegetariańskie, naleśniki czy mięsne kotlety oraz używać do głębokiego smażenia.
Masło klarowane nadaje przygotowanym potrawom charakterystyczny pyszny, maślany smak a jego olbrzymią zaletą jest to, że w podgrzanym nawet do bardzo wysokiej temperatury nie powstają szkodliwe substancje wskutek spalania i ghee nie przypala się tak jak zwykłe masło.
Składniki:
bezwodny tłuszcz MLECZNY* (100%)
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Quinoa Biała (Komosa Ryżowa) Bezglutenowa BIO 2 kg Bio Planet
Quinoa Biała (Komosa Ryżowa) Bezglutenowa BIO 2 kg Bio Planet
Ekologiczna quinoa biała, znana również jako komosa ryżowa. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Kakao w Proszku FT Bezglutenowe BIO 500 g Alternativa
Składniki:
ekologiczne kakao 100%
Zawartość tłuszczu kakaowego 20-22%.
Opis:
Kakao idealnie nadaje się do przygotowania słodkich wypieków - babeczek, ciast kruchych czy biszkoptowych.
Kakao świetnie sprawdzi się do tworzenia polew i dekoracji ciast. Idealnie również komponuje się z pikantnymi daniami, pozwalając z nich wydobyć wyjątkowy, niepowtarzalny smak oraz aromat. Z jego dodatkiem możemy stworzyć pyszne i zarówno zdrowe dżemy czy konfitury. Jednak najbardziej znanym sposobem spożycia kakao jest jego upłynnienie w ciepłym, słodkim mleku.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Słonecznik Łuskany Bezglutenowy BIO 4 kg Horeca
Słonecznik Łuskany BIO 4 kg Horeca
Ekologiczne ziarno słonecznika doskonale sprawdzi się jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do sałatek, deserów, zup, wypieków
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Krem z Pistacji Solony Bezglutenowy BIO 200 g Anemos
Dodatek do smarowania, do deserów i dań gotowych. Wymieszać przed każdym użyciem.
Składniki:
cukier trzcinowy*, PISTACJE* (30%), olej słonecznikowy*, tłuszcz kakaowy*, sól
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Kasza Jaglana Bezglutenowa BIO 5 kg Horeca Bio Planet
Ekologiczna kasza jaglana otrzymana z łuszczonego prosa. Doskonała na śniadanie z suszonymi owocami. W wersji wytrawnej może być podawana z duszonymi warzywami i świeżymi ziołami.
Składniki:
kasza jaglana* 100%
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Morele Suszone Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet
Morele Suszone Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet
Ekologiczne morele suszone smakują wyśmienicie jako samodzielna przekąska oraz jako dodatek do ciepłej owsianki na słodko, do ciast, deserów, kompotów np. w połączeniu z innymi owocami oraz do róznych, ciekawych smakowo sosów. Polecamy także jako dodatek do mięs, sałatek, pierogów, knedli.
Składniki:
morele suszone* 100%
* składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Maranta Skrobia z Korzenia Bezglutenowa BIO 800 g Horeca Terrasana
Maranta Skrobia z Korzenia Bezglutenowa BIO 800 g Horeca Terrasana
Maranta trzcinowata jest dobrym środkiem wiążącym, może być używana do przygotowywania i zagęszczania wielu potraw: klarownych zup i sosów, puddingów, ciastek, galaretek , budyniów, lodów oraz wypieków dla dzieci. W diecie bezglutenowej świetnie sprawdza się w charakterze zagęstnika, a także zamiennika mąk glutenowych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Krem z Pistacji Bezglutenowy BIO 175 g Horizon
Składniki:
nieprażone i mielone PISTACJE* 100%.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Figi Suszone Bezglutenowe BIO 800 g Horizon
Składniki:
ekologiczne figi suszone 100%
Opis:
Ekologiczne figi mogą stanowić doskonałą przekąskę zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Świetnie nadają się do dosładzania dżemów owocowych. Polecamy jako dodatek do porannej owsianki, ciast, deserów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Kuzu Białe (Skrobia z Korzenia) Bezglutenowe BIO 125 g Terrasana
Kuzu Białe (Skrobia z Korzenia) BIO 125 g Terrasana
Kuzu jest skrobią pozyskiwaną z korzenia azjatyckiej rośliny - opornika łatkowatego (Pueraria montana). Jest doskonałym środkiem zagęszczającym i wiążącym, stanowiąc doskonałą alternatywę dla żelatyny lub skrobi ziemniaczanej.
Skrobię kuzu pozyskuje się w tradycyjnym, trwającym 90 dni procesie, którego rezultatem jest delikatny, biały proszek.
Kuzu stanowi bogate źródło żelaza, wapnia i fosforu.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Sojowy Tamari 50% Mniej Soli Bezglutenowy BIO 500 ml Lima
Sos Sojowy Tamari 50% Mniej Soli Bezglutenowy BIO 500 ml Lima
Składniki:
woda, nasiona soi*, sól morska 6,7%, alkohol*, regulator kwasowości: kwas mlekowy, ocet ryżowy*, Aspergillus oryzae (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Żelki Misie Bez Żelatyny Bezglutenowe BIO 500 g Biominki (Edycja Świąteczna)
Żelki Misie Bez Żelatyny Bezglutenowe BIO 500 g Biominki (Edycja Świąteczna)
Ekologiczne żelki stanowią wyśmienitą przekąskę dla dzieci w szkole, w domu i na spacerze!
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Sos Sojowy Tamari 25% Mniej Soli Bezglutenowy BIO 500 ml Lima
Organiczny, bezglutenowy sos sojowy o obniżonej zawartości soli.
Tradycyjnie sos tamari stosowany jest do uwydatniania smaku dań z woka, zup, makaronów, dressingów czy marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Miód Nektarowy z Kwiatów Cytrusowych BIO 400 g Alce Nero
Miód Nektarowy z Kwiatów Cytrusowych BIO 400 g Alce Nero
Ekologiczny miód z kwiatów pomarańczy charakteryzuje się niezwykłym, cytrusowym aromatem i smakiem. Doskonale komponuje się z deserami, kremami lub jogurtem. Jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury, dlatego najlepiej spożywać go na zimno. Miód Alce Nero nie jest pasteryzowany termicznie oraz stabilizowany chemicznie. Produkt nieodpowiedni dla dzieci poniżej 12 miesiąca życia.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Morele Suszone Bezglutenowe BIO 500 g Horizon
Składniki:
ekologiczne morele suszone 100%
Opis:
Ekologiczne morele suszone smakują wyśmienicie jako samodzielna przekąska oraz jako dodatek do ciepłej owsianki na słodko, do ciast, deserów, kompotów np. w połączeniu z innymi owocami oraz do różnych, ciekawych smakowo sosów. Polecamy także jako dodatek do mięs, sałatek, pierogów, knedli.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Miód Wielokwiatowy BIO 400 g Alce Nero
Miód Wielokwiatowy BIO 400 g Alce Nero
Ekologiczny miód wielokwiatowy jest jednym z najpopularniejszych rodzajów miodu. Miód Alce Nero nie jest pasteryzowany termicznie oraz stabilizowany chemicznie. Produkt nieodpowiedni dla dzieci poniżej 12 miesiąca życia.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Krem Orzechowy Crunchy Active Bezglutenowy 470 g Primavika
Mix orzechowy może być świetnym uzupełnieniem tzw. power ball’sów. Do ich przyrządzenia potrzebujecie suszonych moreli albo śliwek, ulubionych orzechów, wiórków kokosowych, MASŁA orzechowego i blendera. Całość miksujemy, robimy kulki i gotowe.
Składniki:
prażone ORZESZKI ZIEMNE 49 %, prażone ORZECHY NERKOWCA 25 %, prażone MIGDAŁY 15 %, prażone ORZECHY LASKOWE 10 %, sól morska.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Erytrytol Bezglutenowy BIO 1 kg Pięć Przemian
Składniki:
substancja słodząca: erytrytol BIO 100%
Opis:
Erytrytol to naturalna substancja słodząca, stosowana jako alternatywa dla cukru tradycyjnego. Należy do grupy alkoholi cukrowych. Jest mniej słodszy od sacharozy (60% - 80%).
Doskonale nadaje się do słodzenia, gotowania i pieczenia.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Krem Kokosowo-Daktylowy Malina Bezglutenowy BIO 280 g Daktynella
Krem Kokosowo-Daktylowy Malina Bezglutenowy BIO 280 g Daktynella
Opis
Ekologiczny krem kokosowo-daktylowy z malinami.
Składniki
ekstrakt z kokosa* 52% ,świeże daktyle MEDJOOL* 37%, maliny liofilizowane* 6%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu*, nierafinowany olej kokosowy z miąższu kokosa tłoczony na zimno*, naturalny aromat malinowy* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Sojowy Tamari Mocny Bezglutenowy BIO 500 ml Lima
Organiczny, bezglutenowy sos sojowy, wytworzony tradycyjnymi metodami ze składników pochodzących wyłącznie z upraw ekologicznych.
Tradycyjnie sos tamari stosowany jest do uwydatniania smaku dań z woka, zup, makaronów, dressingów czy marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Daktyle Świeże Medjool BIO 280 g Organic House
Daktyle Świeże z Pestką Medjool BIO 280 g Organic House
Świeże daktyle to znakomita, słodka przekąska. Owoce te stanowią źródło błonnika, antyoksydantów, fenoli, salicylanów oraz witamin, w tym A, K oraz z grupy B. Ponadto zawierają bogactwo minerałów, takich jak potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez i cynk. Poza tym, jako świeży owoc, mają niższy indeks glikemiczny niż daktyle suszone.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ryż Basmati Biały Bezglutenowy BIO 2 kg Bio Planet
Ryż Basmati Biały Bezglutenowy BIO 2 kg Bio Planet
Ekologiczny ryż Basmati biały charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie. Doskonały jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Krem Kokosowo-Daktylowy Orzechy Laskowe Bezglutenowy BIO 280 g Daktynella
Krem Kokosowo-Daktylowy Orzechy Laskowe Bezglutenowy BIO 280 g Daktynella
Opis
Ekologiczny krem kokosowo-daktylowy z orzechami laskowymi.
Składniki
ekstrakt z kokosa* 50% ,świeże daktyle MEDJOOL* 37%, krem z orzechów laskowych* 8%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu*, nierafinowany olej kokosowy z miąższu kokosa tłoczony na zimno*
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Syrop Klonowy A Bezglutenowy BIO 250 ml BIO Zentrale
Składniki:
syrop klonowy* 100%
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Płatki Owsiane Bezglutenowe BIO 3 kg Horeca
Płatki Owsiane Bezglutenowe BIO 3 kg Horeca
Ekologiczne płatki owsiane uzyskuje się z gniecionych ziaren owsa.
Płatki owsiane to doskonała propozycja na codzienne śniadanie.
Najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu, napoju zbożowego oraz z owocami.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Ramen Noodle z Ryżu Czarnego Bezglutenowy BIO 280 g Terrasana
Makaron Ramen Noodle z Ryżu Czarnego Bezglutenowy BIO 280 g Terrasana
Baza do dań z woka, zup z makaronem i sałatek.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Żywność bezglutenowa – czym jest gluten i w jakich produktach występuje?
Gluten to grupa białek, które można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Występują m.in. w ziarnach zbóż. Po połączeniu wody z mąką gluten zapewnia elastyczną konsystencję ciasta i zwiększa jego odporność na wysychanie. Ponadto ma pozytywny wpływ na zachowanie właściwego aromatu poszczególnych produktów spożywczych. Z tego względu jest dodawany do żywności, w której pierwotnie nie występuje. Ciekawostką jest fakt, że gluten dodaje się również do wędlin.
Omawiana grupa białek występuje przede wszystkim w zbożach oraz produktach wykonywanych ze zbóż jak mąka czy otręby. Zboża zawierające gluten to:
- pszenica i jej odmiany,
- owies,
- orkisz,
- żyto,
- pszenżyto,
- jęczmień.
Dodatkowo gluten jest wykorzystywany podczas wytwarzania:
- kiełbas,
- parówek,
- pasztetów,
- mielonek,
- zup oraz sosów błyskawicznych.
Gluten można także znaleźć w następujących produktach:
- chleb razowy i biały,
- bułki,
- pieczywo chrupkie,
- herbatniki,
- biszkopty,
- suchary,
- pierniczki,
- wyroby garmażeryjne,
- desery,
- majonez,
- musztarda,
- kawa zbożowa,
- wyroby cukiernicze,
- makaron pszenny i żytni,
- kaszka mleczno-zbożowa.
Gluten – dlaczego jest szkodliwy dla organizmu?
Przyczyny szkodliwości glutenu nie są do końca wyjaśnione. Jedna z hipotez mówi, że organizm człowieka jeszcze nie zdążył wytworzyć mechanizmu obronnego umożliwiającego trawienie tego białka. Wynika to z faktu, że nasi dalecy przodkowie nie uprawiali ziemi, a tym samym nie jedli zbóż. Ich dieta składała się przede wszystkim z tego, co upolowali lub zebrali w lesie. Jak dowodzą naukowcy, geny człowieka od tamtego czasu praktycznie się nie zmieniły. Dlatego organizmy części populacji nadal są przystosowane do diety bezglutenowej, która nie zawiera zbóż. Badania wykazały, że kilkanaście procent ludzkości przyzwyczaiło się do trawienia produktów z glutenem.
Dietę bezglutenową powinny stosować:
- osoby chorujące na celiakię,
- osoby mające alergię na gluten,
- osoby z nadwrażliwością na gluten.
Celiakia to choroba trzewna o podłożu autoimmunologicznym i genetycznym. Cierpi na nią ok. 1-2% populacji. W przebiegu choroby następuje uszkodzenie kosmków jelitowych, w wyniku czego organizm ma problemy z przyswajaniem innych składników odżywczych. Pojawiają się problemy z biegunkami, wychudzeniem oraz niedoborem wielu ważnych pierwiastków jak żelazo czy wapń. Celiakia może prowadzić do rozwoju wielu groźnych chorób w tym anemii i osteoporozy.
Osoby z alergią na gluten mają objawy podobne do ludzi cierpiących na celiakię, ale przy tym zachowują zdrową wyściółkę jelita cienkiego. W ich przypadku dodatkowym objawem jest występowanie wodnistego kataru, pokrzywki, biegunki i zaostrzenie AZS (atopowego zapalenia skóry). Część lekarzy uważa, że alergia na gluten może także przyczyniać się do rozwoju RZS, czyli reumatoidalnego zapalenia stawów.
W ostatniej grupie znajdują się osoby nadwrażliwe na gluten, ale jednocześnie nie chorujące na celiakię i niemające alergii na tę grupę białek.
Gluten może być także przyczyną rozwoju choroby Duchringa. Jest to opryszczkowate zapalenie skóry, podczas którego na jej powierzchni pojawiają się pęcherzyki, swędzące grudki oraz rumień.
Wszystkie te grupy powinny stosować dietę bezglutenową.
Dieta bezglutenowa – czym zastąpić zboża glutenowe?
Żywność bezglutenowa to kategoria, która zawiera także produkty mogące z powodzeniem zastąpić zboża glutenowe. To przede wszystkim:
- Kasza gryczana bezglutenowa – zawiera duże ilości białka i minerałów jak wapń, żelazo, fosfor, potas i magnez. Najwięcej witamin jest w naturalnej kaszy gryczanej. Proces palenia pozbawia ją blisko połowy cennych właściwości.
- Quinoa bezglutenowa (komosa ryżowa) – to produkt chętnie wybierany przez osoby uczulone na gluten oraz wegetarian. Produkt ten jest wartościowym źródłem białka takiego jak zwierzęce. Komosa ryżowa zawiera również duże ilości manganu, wapnia, fosforu oraz kwasów tłuszczowych omega.
- Ryż bez glutenu – to doskonały zamiennik dla kaszy. Najwięcej właściwości zdrowotnych ma ryż brązowy. Jego wadą jest jednak wysoki indeks glikemiczny.
Na liście zbóż bezglutenowych znajduje się ponadto:
- kukurydza,
- gryka,
- proso,
- amarantus,
- teff,
- sorgo.
Na diecie bezglutenowej można spożywać także kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych, np. kasza jaglana bezglutenowa, lub kasza kukurydziana bezglutenowa.
Żywność bezglutenowa – jakie produkty naturalnie nie zawierają glutenu?
Na liście żywności bezglutenowej, która w naturalnej formie nie zawiera tej grupy białek, należy umieścić:
- świeże, nieprzetworzone mięso,
- ryby
- jaja,
- mleko świeże, UHT, zagęszczone oraz w proszku,
- produkty mleczne jak kefir, maślanka, jogurt naturalny, śmietana, twaróg naturalny, ser żółty,
- masło,
- smalec,
- olej roślinny,
- oliwę z oliwek,
- masło orzechowe,
- wszystkie owoce świeże oraz konserwowane bez dodatków,
- wszystkie warzywa świeże oraz konserwowane bez dodatków,
- tapiokę,
- kisiele,
- cukier,
- dżem,
- miód,
- syrop klonowy,
- melasę,
- herbatę i kawę naturalną,
- soki owocowe,
- kompot,
- napar z ziół,
- czyste alkohole (wódka, rum),
- wino,
- cydr,
- sól,
- pieprz ziarnisty,
- zioła,
- ocet winny, spirytusowy i jabłkowy.
Dostępne są również mąki bezglutenowe, które w procesie produkcji zostały pozbawione glutenu lub zawierają jego śladowe ilości. Jedną z takich mąk jest mąka owsiana bezglutenowa.
Żywność bezglutenowa – jak rozpoznać produkty bez glutenu?
Żywność bezglutenową można podzielić na produkty, które naturalnie nie zawierają w swoim składzie glutenu oraz te, które zostały pozbawione omawianej grupy białek w procesie produkcyjnym. Dla osób chorujących na celiakię nawet śladowe ilości glutenu mogą wywołać poważne konsekwencje zdrowotne.
Z myślą o nich wprowadzono specjalne oznaczenie na opakowaniach – symbol przekreślonego kłosa. Informuje ono, że na żadnym etapie wytwarzania dany produkt nie został zanieczyszczony nawet śladową ilością glutenu. W praktyce oznacza to, że na tych samych taśmach produkcyjnych czy w magazynach nie mogą znajdować się produkty bezglutenowe i żywność zawierająca tę grupę białek. |
Przed oznaczeniem danego produktu symbolem przekreślonego kłosa, jest on poddawany szczegółowym badaniom laboratoryjnym. Mają one potwierdzić, że w analizowanej żywności nie znajdują się nawet śladowe ilości glutenu. Produkty naturalnie niezawierające glutenu nie są oznaczane symbolem przekreślonego kłosa.
Dieta bezglutenowa może mieć pozytywny wpływ na codzienne funkcjonowanie. Wprowadzenie do menu żywności bez glutenu powoduje widoczny wzrost energii do działania. Ponadto dieta bezglutenowa pomaga pozbyć się bólu stawów. Rezygnacja z produktów zawierających gluten może także wspomóc utratę zbędnych kilogramów.