Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Dieta i żywność bezglutenowa

Żywność bezglutenowa to pokarmy dla diety bezglutenowej niezawierające w swoim składzie glutenu, jak sama nazwa wskazuje. Czym zatem jest gluten i dlaczego niektórzy się go wystrzegają?

Gluten to białko występujące w części zbóż. To właśnie dzięki niemu wyroby mączne zachowują sprężystość, dają się formować w wybrane kształty i nie rozpadają się. To swoiste spoiwo w kluskach, wypiekach i plackach. Zawarte jest w pszenicy i jej prastarych kuzynkach: samopszy, płaskurce i orkiszu, oraz w życie, jęczmieniu i owsie, z wyjątkiem odmiany bezglutenowej tego ostatniego.

Niestety białko to potrafi też dawać czasami nieprzyjemne i niejednokrotnie groźne dla zdrowia dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wyróżniamy tu przede wszystkim chorobę autoimmunologiczną, jaką jest celiakia, nietolerancję pokarmową oraz alergię na gluten. Wbrew pozorom są to trzy różne jednostki chorobowe. Łączy je jednak jedno: potrzeba wyeliminowania z diety glutenu.

Żywność bezglutenowa

Bułka Tarta Bezglutenowa 500 g Balviten

Bułka Tarta Bezglutenowa 500 g Balviten
Bułka Tarta Bezglutenowa 500 g Balviten

Bułka tarta najczęściej stosowana jest jako składnik panierek, farszy lub zapiekanek. Doskonale nadaje się do obtaczania kotletów lub do zasmażek.

Składniki:
skrobia kukurydziana, olej rzepakowy, cukier, glukoza, drożdże, sól, substancja zagęszczająca: guma guar; błonnik ziemniaczany, woda, substancja spulchniająca: węglany sodu.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

23,19 zł

szt.

Chleb Jasny Kanapkowy Bezglutenowy BIO 250 g Balviten

Chleb Jasny Kanapkowy Bezglutenowy BIO 250 g Balviten
Chleb Jasny Kanapkowy Bezglutenowy BIO 250 g Balviten

Bezglutenowy chleb jasny, bez MLEKA oraz jajek. Pakowano w atmosferze ochronnej.

Składniki:
woda, skrobia kukurydziana*, zakwas: woda, mąka ryżowa*; syrop ryżowy*, mąka ryżowa*, mąka quinoa*, mąka z lnu*, błonnik z babki płesznik*, olej słonecznikowy*, białko grochu*, drożdże*, substancje zagęszczające: guma ksantanowa, guma guar*, sól *certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

11,71 zł

Chleb Krojony KETO o Obniżonej Ilości Węglowodanów Bezglutenowy 190 g Balviten

Chleb Krojony KETO o Obniżonej Ilości Węglowodanów Bezglutenowy 190 g Balviten
Chleb Krojony KETO o Obniżonej Ilości Węglowodanów Bezglutenowy 190 g Balviten

Pieczywo o obniżonej zawartości węglowodanów. Źródło białka. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Niska zawartość cukrów.
Pakowano w atmosferze ochronnej. Produkt gotowy do spożycia.

Składniki:
woda, nasiona (lnu, słonecznika, konopi), łuski psyllium, mąka lniana, mąka kokosowa, olej słonecznikowy, białko JAJA w proszku, błonnik jabłkowy, substancje spulchniające (winiany potasu, lakton kwasu glukonowego, wodorowęglan sodu), ostropest plamisty, błonnik: cytrusowy, bambusowy; sól.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

13,86 zł

Chleb Królewski z Ziarnami Bezglutenowy BIO 250 g Balviten

Chleb Królewski z Ziarnami Bezglutenowy BIO 250 g Balviten
Chleb Królewski z Ziarnami Bezglutenowy BIO 250 g Balviten

Bezglutenowy chleb z ziarnami na zakwasie, bez PSZENICY, laktozy, jaj. Wysoka zawartość błonnika. Pakowano w atmosferze ochronnej.

Składniki:
zakwas (mąka ryżowa*, woda) woda, skrobia kukurydziana*, nasiona* 9 % (słonecznik*, siemię lniane*, dynia*), mąka ryżowa*, syrop ryżowy*, olej słonecznikowy*, substancje zagęszczające (guma ksantanowa, guma guar*), białko grochu*, drożdże*, glukoza*, sól, błonnik (z babki płesznik*, jabłkowy*, ziemniaczany*), mąka gryczana*, skrobia ryżowa*
*certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

14,43 zł

Chleb z Pełnego Ziarna Bezglutenowy BIO 250 g Balviten

Chleb z Pełnego Ziarna Bezglutenowy BIO 250 g Balviten
Chleb z Pełnego Ziarna Bezglutenowy BIO 250 g Balviten

Bezglutenowy chleb z ziaren, bez MLEKA, JAJEK oraz drożdży. Odpowiedni dla wegan. Pakowano w atmosferze ochronnej.

Składniki:
woda, ziarna 31,8%* (słonecznik*, siemię lniane brązowe*, dynia*, siemię lniane żółte*, kasza jaglana*), płatki OWSIANE* (bezglutenowe) 22%, olej roślinny słonecznikowy*, regulator kwasowości: kwas jabłkowy*, błonnik z babki płesznik*, błonnik jabłkowy*, sól
*certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

14,90 zł

Herbatniki Petit Beurre Bez Dodatku Cukru Bezglutenowe 175 g Balviten

Herbatniki Petit Beurre Bez Dodatku Cukru Bezglutenowe 175 g Balviten
Herbatniki Petit Beurre Bez Dodatku Cukru Bezglutenowe 175 g Balviten

Zawiera substancję słodzącą. Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry.
Kruche i dobrze wypieczone herbatniki to ciastka o tradycyjnym charakterze. Wyjątkowy, delikatny smak ciasteczek doskonale pasuje do kawy lub herbaty.

Składniki:
skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, MASŁO 18 %, JAJA, substancja słodząca (maltitol), błonnik roślinny (inulina z cykorii, rozpuszczalny błonnik z tapioki), modyfikowana skrobia kukurydziana, odtłuszczone MLEKO w proszku, emulgator: lecytyny (ze słonecznika), sól, proszek do pieczenia (substancje spulchniające: węglany amonu, węglany sodu), aromat.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

14,70 zł

Herbatniki Petit Beurre w Polewie Kakaowej Bezglutenowe 200 g Balviten

Herbatniki Petit Beurre w Polewie Kakaowej Bezglutenowe 200 g Balviten
Herbatniki Petit Beurre w Polewie Kakaowej Bezglutenowe 200 g Balviten

Składniki:
polewa kakaowa 30% (cukier, tłuszcz całkowicie utwardzony z ziaren palmowych, odtłuszczone kakao w proszku 16%, emulgator: lecytyny (ze słonecznika); aromat), skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, cukier, MASŁO 10%, JAJA, syrop ryżowy, inulina z cykorii, odtłuszczone MLEKO w proszku, skrobia kukurydziana modyfikowana, emulgator: lecytyny (ze słonecznika); sól, substancje spulchniające: wodorowęglan amonu, wodorowęglan sodu.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

21,52 zł

szt.

Herbatniki Petit Beurre w Polewie Kakaowej z Wiśniami Bezglutenowe 200 g Balviten

Herbatniki Petit Beurre w Polewie Kakaowej z Wiśniami Bezglutenowe 200 g Balviten
Herbatniki Petit Beurre w Polewie Kakaowej z Wiśniami Bezglutenowe 200 g Balviten

Składniki:
polewa kakaowa 30% (cukier, tłuszcz całkowicie utwardzony z ziaren palmowych, odtłuszczone kakao w proszku 16%, emulgator: lecytyny (ze słonecznika); aromat), skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, cukier, MASŁO 10%, JAJA, syrop ryżowy, wiśnie liofilizowane 3%, inulina z cykorii, odtłuszczone MLEKO w proszku, skrobia kukurydziana modyfikowana, emulgator: lecytyny (ze słonecznika); sól, substancje spulchniające: wodorowęglan amonu, wodorowęglan sodu.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

22,84 zł

szt.

Herbatniki Petit Beurre z Dodatkiem Polewy Kakaowej Bezglutenowe 200 g Balviten

Herbatniki Petit Beurre z Dodatkiem Polewy Kakaowej Bezglutenowe 200 g Balviten
Herbatniki Petit Beurre z Dodatkiem Polewy Kakaowej Bezglutenowe 200 g Balviten

Składniki:
polewa kakaowa 21% (cukier, tłuszcz całkowicie utwardzony z ziaren palmowych, odtłuszczone kakao w proszku 16%, emulgator: lecytyny (ze słonecznika); aromat), skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, cukier, MASŁO 10%, JAJA, syrop ryżowy, inulina z cykorii, odtłuszczone MLEKO w proszku, skrobia kukurydziana modyfikowana, emulgator: lecytyny (ze słonecznika); sól, substancje spulchniające: wodorowęglan amonu, wodorowęglan sodu.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

20,82 zł

szt.

Keto Bułka Tarta Bezglutenowa 200 g Balviten

Keto Bułka Tarta Bezglutenowa 200 g Balviten
Keto Bułka Tarta Bezglutenowa 200 g Balviten

Składniki:
mączka MIGDAŁOWA, białko grochowe, błonnik ziemniaczany, inulina z cykorii, drożdże, sól, woda.

Opis:
Produkt stosowany w diecie ketogenicznej i/lub bezglutenowej.
Niska zawartość cukrów. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego i białka.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

23,96 zł

szt.

Mieszanka do Wypieku Chleba Bezglutenowa BIO 500 g Balviten

Mieszanka do Wypieku Chleba Bezglutenowa BIO 500 g Balviten
Mieszanka do Wypieku Chleba Bezglutenowa BIO 500 g Balviten

Mieszanka do Wypieku Chleba Bezglutenowa BIO 500 g Balviten

Bezglutenowa mieszanka do wypieku chleba, bułek, bagietek, pizzy.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

17,35 zł

Mini Keto Bułeczki z Sezamem o Obniżonej Ilości Węglowodanów Bezglutenowe (4 x 25 g) 100 g Balviten

Mini Keto Bułeczki z Sezamem o Obniżonej Ilości Węglowodanów Bezglutenowe (4 x 25 g) 100 g Balviten
Mini Keto Bułeczki z Sezamem o Obniżonej Ilości Węglowodanów Bezglutenowe (4 x 25 g) 100 g Balviten

Pieczywo o obniżonej zawartości węglowodanów. Źródło białka. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Niska zawartość cukrów.

Składniki:
woda, mączka MIGDAŁOWA, błonniki (z babki płesznik, bambusowy, jabłkowy), białko JAJA w proszku, sól, substancje spulchniające (winiany potasu, wodorowęglan sodu), NASIONA SEZAMU 1 %.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

8,66 zł

Opłatek Wigilijny Niskoglutenowy 3 szt. Balviten

Opłatek Wigilijny Niskoglutenowy 3 szt. Balviten
Opłatek Wigilijny Niskoglutenowy 3 szt. Balviten

Składniki:
mąka PSZENNA niskoglutenowa, błonnik bambusowy, woda.

Opis:
Wyprodukowane w Polsce zgodnie z Prawem Kanonicznym.
Jedno opakowanie zawiera 3 szt. o wymiarach około 100 mm x 60 mm

Zawartość glutenu poniżej 20 mg/kg

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

7,31 zł

Paluszki z Solą Bezglutenowe 80 g Balviten

Paluszki z Solą Bezglutenowe 80 g Balviten
Paluszki z Solą Bezglutenowe 80 g Balviten

Rewelacyjna przekąska dla każdego łasucha. Delikatne, cienkie i chrupiące zadowolą podniebienie niejednego miłośnika paluszków.

Składniki:
skrobia kukurydziana, woda, sól 4,9%, olej rzepakowy, cukier, drożdże, substancje zagęszczające: guma guar, hydroksypropylometyloceluloza; błonnik ziemniaczany, emulgatory: lecytyny, mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych; glukoza, substancje spulchniające: węglany amonu, węglany sodu; regulator kwasowości: lakton kwasu glukonowego.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

9,86 zł

szt.

Żywność bezglutenowa – czym jest gluten i w jakich produktach występuje?

Gluten to grupa białek, które można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Występują m.in. w ziarnach zbóż. Po połączeniu wody z mąką gluten zapewnia elastyczną konsystencję ciasta i zwiększa jego odporność na wysychanie. Ponadto ma pozytywny wpływ na zachowanie właściwego aromatu poszczególnych produktów spożywczych. Z tego względu jest dodawany do żywności, w której pierwotnie nie występuje. Ciekawostką jest fakt, że gluten dodaje się również do wędlin.

Omawiana grupa białek występuje przede wszystkim w zbożach oraz produktach wykonywanych ze zbóż jak mąka czy otręby. Zboża zawierające gluten to:

  • pszenica i jej odmiany,
  • owies,
  • orkisz,
  • żyto,
  • pszenżyto,
  • jęczmień.

Dodatkowo gluten jest wykorzystywany podczas wytwarzania:

  • kiełbas,
  • parówek,
  • pasztetów,
  • mielonek,
  • zup oraz sosów błyskawicznych.

Gluten można także znaleźć w następujących produktach:

  • chleb razowy i biały,
  • bułki,
  • pieczywo chrupkie,
  • herbatniki,
  • biszkopty,
  • suchary,
  • pierniczki,
  • wyroby garmażeryjne,
  • desery,
  • majonez,
  • musztarda,
  • kawa zbożowa,
  • wyroby cukiernicze,
  • makaron pszenny i żytni,
  • kaszka mleczno-zbożowa.

Gluten – dlaczego jest szkodliwy dla organizmu?

Przyczyny szkodliwości glutenu nie są do końca wyjaśnione. Jedna z hipotez mówi, że organizm człowieka jeszcze nie zdążył wytworzyć mechanizmu obronnego umożliwiającego trawienie tego białka. Wynika to z faktu, że nasi dalecy przodkowie nie uprawiali ziemi, a tym samym nie jedli zbóż. Ich dieta składała się przede wszystkim z tego, co upolowali lub zebrali w lesie. Jak dowodzą naukowcy, geny człowieka od tamtego czasu praktycznie się nie zmieniły. Dlatego organizmy części populacji nadal są przystosowane do diety bezglutenowej, która nie zawiera zbóż. Badania wykazały, że kilkanaście procent ludzkości przyzwyczaiło się do trawienia produktów z glutenem.

Dietę bezglutenową powinny stosować:

  • osoby chorujące na celiakię,
  • osoby mające alergię na gluten,
  • osoby z nadwrażliwością na gluten.

Celiakia to choroba trzewna o podłożu autoimmunologicznym i genetycznym. Cierpi na nią ok. 1-2% populacji. W przebiegu choroby następuje uszkodzenie kosmków jelitowych, w wyniku czego organizm ma problemy z przyswajaniem innych składników odżywczych. Pojawiają się problemy z biegunkami, wychudzeniem oraz niedoborem wielu ważnych pierwiastków jak żelazo czy wapń. Celiakia może prowadzić do rozwoju wielu groźnych chorób w tym anemii i osteoporozy.

Osoby z alergią na gluten mają objawy podobne do ludzi cierpiących na celiakię, ale przy tym zachowują zdrową wyściółkę jelita cienkiego. W ich przypadku dodatkowym objawem jest występowanie wodnistego kataru, pokrzywki, biegunki i zaostrzenie AZS (atopowego zapalenia skóry). Część lekarzy uważa, że alergia na gluten może także przyczyniać się do rozwoju RZS, czyli reumatoidalnego zapalenia stawów.

W ostatniej grupie znajdują się osoby nadwrażliwe na gluten, ale jednocześnie nie chorujące na celiakię i niemające alergii na tę grupę białek.

Gluten może być także przyczyną rozwoju choroby Duchringa. Jest to opryszczkowate zapalenie skóry, podczas którego na jej powierzchni pojawiają się pęcherzyki, swędzące grudki oraz rumień.

Wszystkie te grupy powinny stosować dietę bezglutenową.

dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa – czym zastąpić zboża glutenowe?

Żywność bezglutenowa to kategoria, która zawiera także produkty mogące z powodzeniem zastąpić zboża glutenowe. To przede wszystkim:

  • Kasza gryczana bezglutenowa – zawiera duże ilości białka i minerałów jak wapń, żelazo, fosfor, potas i magnez. Najwięcej witamin jest w naturalnej kaszy gryczanej. Proces palenia pozbawia ją blisko połowy cennych właściwości.

  • Quinoa bezglutenowa (komosa ryżowa) – to produkt chętnie wybierany przez osoby uczulone na gluten oraz wegetarian. Produkt ten jest wartościowym źródłem białka takiego jak zwierzęce. Komosa ryżowa zawiera również duże ilości manganu, wapnia, fosforu oraz kwasów tłuszczowych omega.

  • Ryż bez glutenu – to doskonały zamiennik dla kaszy. Najwięcej właściwości zdrowotnych ma ryż brązowy. Jego wadą jest jednak wysoki indeks glikemiczny.

Na liście zbóż bezglutenowych znajduje się ponadto:

  • kukurydza,
  • gryka,
  • proso,
  • amarantus,
  • teff,
  • sorgo.

Na diecie bezglutenowej można spożywać także kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych, np. kasza jaglana bezglutenowa, lub kasza kukurydziana bezglutenowa.

Żywność bezglutenowa – jakie produkty naturalnie nie zawierają glutenu?

Na liście żywności bezglutenowej, która w naturalnej formie nie zawiera tej grupy białek, należy umieścić:

  • świeże, nieprzetworzone mięso,
  • ryby
  • jaja,
  • mleko świeże, UHT, zagęszczone oraz w proszku,
  • produkty mleczne jak kefir, maślanka, jogurt naturalny, śmietana, twaróg naturalny, ser żółty,
  • masło,
  • smalec,
  • olej roślinny,
  • oliwę z oliwek,
  • masło orzechowe,
  • wszystkie owoce świeże oraz konserwowane bez dodatków,
  • wszystkie warzywa świeże oraz konserwowane bez dodatków,
  • tapiokę,
  • kisiele,
  • cukier,
  • dżem,
  • miód,
  • syrop klonowy,
  • melasę,
  • herbatę i kawę naturalną,
  • soki owocowe,
  • kompot,
  • napar z ziół,
  • czyste alkohole (wódka, rum),
  • wino,
  • cydr,
  • sól,
  • pieprz ziarnisty,
  • zioła,
  • ocet winny, spirytusowy i jabłkowy.

Dostępne są również mąki bezglutenowe, które w procesie produkcji zostały pozbawione glutenu lub zawierają jego śladowe ilości. Jedną z takich mąk jest mąka owsiana bezglutenowa.

Żywność bezglutenowa – jak rozpoznać produkty bez glutenu?

Żywność bezglutenową można podzielić na produkty, które naturalnie nie zawierają w swoim składzie glutenu oraz te, które zostały pozbawione omawianej grupy białek w procesie produkcyjnym. Dla osób chorujących na celiakię nawet śladowe ilości glutenu mogą wywołać poważne konsekwencje zdrowotne.

dieta bezglutenowa certygikat Z myślą o nich wprowadzono specjalne oznaczenie na opakowaniach – symbol przekreślonego kłosa. Informuje ono, że na żadnym etapie wytwarzania dany produkt nie został zanieczyszczony nawet śladową ilością glutenu. W praktyce oznacza to, że na tych samych taśmach produkcyjnych czy w magazynach nie mogą znajdować się produkty bezglutenowe i żywność zawierająca tę grupę białek.

Przed oznaczeniem danego produktu symbolem przekreślonego kłosa, jest on poddawany szczegółowym badaniom laboratoryjnym. Mają one potwierdzić, że w analizowanej żywności nie znajdują się nawet śladowe ilości glutenu. Produkty naturalnie niezawierające glutenu nie są oznaczane symbolem przekreślonego kłosa.

Dieta bezglutenowa może mieć pozytywny wpływ na codzienne funkcjonowanie. Wprowadzenie do menu żywności bez glutenu powoduje widoczny wzrost energii do działania. Ponadto dieta bezglutenowa pomaga pozbyć się bólu stawów. Rezygnacja z produktów zawierających gluten może także wspomóc utratę zbędnych kilogramów.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium