Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Napój Owsiany Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi
Napój Owsiany Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi

8,67 zł

Cena regularna:

10,08 zł

Najniższa cena: 8,99 zł
Napój Migdałowy bez Cukru Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi
Napój Migdałowy bez Cukru Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi

12,34 zł

Cena regularna:

14,35 zł

Najniższa cena: 10,99 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Dieta i żywność bezglutenowa

Żywność bezglutenowa to pokarmy dla diety bezglutenowej niezawierające w swoim składzie glutenu, jak sama nazwa wskazuje. Czym zatem jest gluten i dlaczego niektórzy się go wystrzegają?

Gluten to białko występujące w części zbóż. To właśnie dzięki niemu wyroby mączne zachowują sprężystość, dają się formować w wybrane kształty i nie rozpadają się. To swoiste spoiwo w kluskach, wypiekach i plackach. Zawarte jest w pszenicy i jej prastarych kuzynkach: samopszy, płaskurce i orkiszu, oraz w życie, jęczmieniu i owsie, z wyjątkiem odmiany bezglutenowej tego ostatniego.

Niestety białko to potrafi też dawać czasami nieprzyjemne i niejednokrotnie groźne dla zdrowia dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wyróżniamy tu przede wszystkim chorobę autoimmunologiczną, jaką jest celiakia, nietolerancję pokarmową oraz alergię na gluten. Wbrew pozorom są to trzy różne jednostki chorobowe. Łączy je jednak jedno: potrzeba wyeliminowania z diety glutenu.

Żywność bezglutenowa

Napój Sojowy Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi

Napój Sojowy Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi
Napój Sojowy Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi

Napój Sojowy Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi

Produkt w 100% roślinny. Napój sojowy, podobnie jak pozostałe napoje tej firmy ma uniwersalne zastosowanie. Może być serwowany z lodami lub jako dodatek do owocowego shake. Dodatkowo nadaje się również do pieczenia oraz jako dodatek do deserów i musli. Jako baza do budyni.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

7,76 zł

Cena regularna: 9,02 zł

Najniższa cena: 6,35 zł
szt.
  • promocja

Napój Jaglany Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi

Napój Jaglany Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi
Napój Jaglany Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi

Napój Jaglany Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi

Ekologiczny napój z kaszy jaglanej, bez dodatku cukrów. Jest to produkt w 100% roślinny, nie zawiera laktozy, glutenu oraz cholesterolu.

Składniki:
woda, kasza jaglana* (15%), olej słonecznikowy (1%)*, sól morska*
*składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli DE OKO 003

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

10,02 zł

Cena regularna: 11,65 zł

Najniższa cena: 10,99 zł
szt.
  • promocja

Napój Owsiany Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi

Napój Owsiany Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi
Napój Owsiany Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi

Napój owsiany wyprodukowany z wyselekcjonowanego czystego owsa, chronionego przed zanieczyszczeniem od innych zbóż.
Systematyczna analiza jest wykonywana na każdej partii w celu zagwarantowania napóju bez glutenu.

  • Bez dodatku cukru, laktozy.
  • Cenne źródło błonnika.

Certyfikaty: Bezglutenowy, BIO

Bezgluten  Bio

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

8,67 zł

Cena regularna: 10,08 zł

Najniższa cena: 8,99 zł
  • promocja

Napój Ryżowo Waniliowy Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi

Napój Ryżowo Waniliowy Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi
Napój Ryżowo Waniliowy Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi

Napój Ryżowo Waniliowy Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi

Ekologiczny napój z ryżu z dodatkiem waniliowego aromatu.Produkt w 100% roślinny, nie zawiera laktozy, glutenu oraz cholesterolu. 
Stanowi doskonały dodatek do napojów i deserów, jak również do samodzielnego spożycia.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

8,92 zł

Cena regularna: 10,37 zł

Najniższa cena: 8,99 zł
szt.
  • promocja

Napój Ryżowo-Kokosowy Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi

Napój Ryżowo-Kokosowy Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi
Napój Ryżowo-Kokosowy Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi

Napój Ryżowo-Kokosowy Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi

Napój ryżowo-kokosowy Natumi, podobnie jak pozostałe napoje tej firmy ma uniwersalne zastosowanie. Może być serwowany z lodami lub jako dodatek do owocowego shake. Dodatkowo nadaje się również do pieczenia oraz jako dodatek do deserów i musli.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

11,02 zł

Cena regularna: 12,81 zł

Najniższa cena: 9,49 zł
szt.
  • promocja

Napój Migdałowy bez Cukru Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi

Napój Migdałowy bez Cukru Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi
Napój Migdałowy bez Cukru Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi

Napój Migdałowy bez Cukru Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi

Niesłodzony napój migdałowy idealny dla całej rodziny. Jeżeli chcesz wzbogać swoje śniadanie, użyj go do przygotowywania wegańskich, słodkich i słonych potrawach. Jest to produkt w 100% roślinny, nie zawiera laktozy oraz cholesterolu.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

12,34 zł

Cena regularna: 14,35 zł

Najniższa cena: 10,99 zł
szt.
  • promocja

Zagęszczony Produkt Ryżowy Bezglutenowy BIO 200 ml Natumi

Zagęszczony Produkt Ryżowy Bezglutenowy BIO 200 ml Natumi
Zagęszczony Produkt Ryżowy Bezglutenowy BIO 200 ml Natumi

Zagęszczony Produkt Ryżowy Bezglutenowy BIO 200 ml Natumi

Śmietanka ryżowa jest produktem roślinnym. Doskonale nadaje się do gotowania i pieczenia.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

5,12 zł

szt.

Zagęszczony Produkt Sojowy Cre Soy Bezglutenowy BIO 200 ml Natumi

Zagęszczony Produkt Sojowy Cre Soy Bezglutenowy BIO 200 ml Natumi
Zagęszczony Produkt Sojowy Cre Soy Bezglutenowy BIO 200 ml Natumi

Zagęszczony Produkt Sojowy Cre Soy Bezglutenowy BIO 200 ml Natumi

Produkt w 100% roślinny. Odpowiedni dla wegan. Doskonale nadaje się do gotowania, pieczenia oraz ubijania.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

5,25 zł

szt.

Napój Owsiany Nie Zawiera Cukrów Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi

Napój Owsiany Nie Zawiera Cukrów Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi
Napój Owsiany Nie Zawiera Cukrów Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi

Naturalnie wolne od białek MLEKA i laktozy. Produkt UHT.
Nie nadaje się dla niemowląt. Wstrząsnąć przed spożyciem.

Składniki:
woda, OWIES bezglutenowy* 5,5%, olej słonecznikowy*, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego*, sól morska.
* certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

11,71 zł

szt.

Napój Ryżowy Naturalny bez Dodatku Cukrów Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi

Napój Ryżowy Naturalny bez Dodatku Cukrów Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi
Napój Ryżowy Naturalny bez Dodatku Cukrów Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi

Napój Ryżowy Naturalny bez Dodatku Cukrów Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi

Ekologiczny napój z ryżu. Jest to produkt w 100% roślinny, nie zawiera laktozy, glutenu. Wstrząsnąć przed użyciem. Produkt UHT. Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

9,95 zł

szt.

Napój Ryżowy z Algami Morskimi (Wapń) Bez Dodatku Cukrów Bezglutenowy BIO 1 l Natumi

Napój Ryżowy z Algami Morskimi (Wapń) Bez Dodatku Cukrów Bezglutenowy BIO 1 l Natumi
Napój Ryżowy z Algami Morskimi (Wapń) Bez Dodatku Cukrów Bezglutenowy BIO 1 l Natumi

Składniki:
woda, ryż* (14%), olej słonecznikowy*, algi morskie Lithothamnium calcareum* (0,4%), sól morska
* certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

11,57 zł

szt.

Zagęszczony Produkt Kokosowy do Gotowania i Pieczenia Bezglutenowy BIO 200 ml Natumi

Zagęszczony Produkt Kokosowy do Gotowania i Pieczenia Bezglutenowy BIO 200 ml Natumi
Zagęszczony Produkt Kokosowy do Gotowania i Pieczenia Bezglutenowy BIO 200 ml Natumi

Zagęszczony Produkt Kokosowy do Gotowania i Pieczenia Bezglutenowy BIO 200 ml Natumi

Składniki:
napój kokosowy* (miazga kokosowa*, woda) (56%), woda, substancje zagęszczające: guma gellan, mączka chleba świętojańskiego*, guma guar*, syrop glukozowy*, sól morska
* certyfikowany składni ekologiczny

Opis:
Produkt UHT. Wstrząsnąć przed spożyciem. Produkt nie nadaje się do ubijania. Może być stosowany na zimno lub na gorąco.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

6,64 zł

szt.

Żywność bezglutenowa – czym jest gluten i w jakich produktach występuje?

Gluten to grupa białek, które można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Występują m.in. w ziarnach zbóż. Po połączeniu wody z mąką gluten zapewnia elastyczną konsystencję ciasta i zwiększa jego odporność na wysychanie. Ponadto ma pozytywny wpływ na zachowanie właściwego aromatu poszczególnych produktów spożywczych. Z tego względu jest dodawany do żywności, w której pierwotnie nie występuje. Ciekawostką jest fakt, że gluten dodaje się również do wędlin.

Omawiana grupa białek występuje przede wszystkim w zbożach oraz produktach wykonywanych ze zbóż jak mąka czy otręby. Zboża zawierające gluten to:

  • pszenica i jej odmiany,
  • owies,
  • orkisz,
  • żyto,
  • pszenżyto,
  • jęczmień.

Dodatkowo gluten jest wykorzystywany podczas wytwarzania:

  • kiełbas,
  • parówek,
  • pasztetów,
  • mielonek,
  • zup oraz sosów błyskawicznych.

Gluten można także znaleźć w następujących produktach:

  • chleb razowy i biały,
  • bułki,
  • pieczywo chrupkie,
  • herbatniki,
  • biszkopty,
  • suchary,
  • pierniczki,
  • wyroby garmażeryjne,
  • desery,
  • majonez,
  • musztarda,
  • kawa zbożowa,
  • wyroby cukiernicze,
  • makaron pszenny i żytni,
  • kaszka mleczno-zbożowa.

Gluten – dlaczego jest szkodliwy dla organizmu?

Przyczyny szkodliwości glutenu nie są do końca wyjaśnione. Jedna z hipotez mówi, że organizm człowieka jeszcze nie zdążył wytworzyć mechanizmu obronnego umożliwiającego trawienie tego białka. Wynika to z faktu, że nasi dalecy przodkowie nie uprawiali ziemi, a tym samym nie jedli zbóż. Ich dieta składała się przede wszystkim z tego, co upolowali lub zebrali w lesie. Jak dowodzą naukowcy, geny człowieka od tamtego czasu praktycznie się nie zmieniły. Dlatego organizmy części populacji nadal są przystosowane do diety bezglutenowej, która nie zawiera zbóż. Badania wykazały, że kilkanaście procent ludzkości przyzwyczaiło się do trawienia produktów z glutenem.

Dietę bezglutenową powinny stosować:

  • osoby chorujące na celiakię,
  • osoby mające alergię na gluten,
  • osoby z nadwrażliwością na gluten.

Celiakia to choroba trzewna o podłożu autoimmunologicznym i genetycznym. Cierpi na nią ok. 1-2% populacji. W przebiegu choroby następuje uszkodzenie kosmków jelitowych, w wyniku czego organizm ma problemy z przyswajaniem innych składników odżywczych. Pojawiają się problemy z biegunkami, wychudzeniem oraz niedoborem wielu ważnych pierwiastków jak żelazo czy wapń. Celiakia może prowadzić do rozwoju wielu groźnych chorób w tym anemii i osteoporozy.

Osoby z alergią na gluten mają objawy podobne do ludzi cierpiących na celiakię, ale przy tym zachowują zdrową wyściółkę jelita cienkiego. W ich przypadku dodatkowym objawem jest występowanie wodnistego kataru, pokrzywki, biegunki i zaostrzenie AZS (atopowego zapalenia skóry). Część lekarzy uważa, że alergia na gluten może także przyczyniać się do rozwoju RZS, czyli reumatoidalnego zapalenia stawów.

W ostatniej grupie znajdują się osoby nadwrażliwe na gluten, ale jednocześnie nie chorujące na celiakię i niemające alergii na tę grupę białek.

Gluten może być także przyczyną rozwoju choroby Duchringa. Jest to opryszczkowate zapalenie skóry, podczas którego na jej powierzchni pojawiają się pęcherzyki, swędzące grudki oraz rumień.

Wszystkie te grupy powinny stosować dietę bezglutenową.

dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa – czym zastąpić zboża glutenowe?

Żywność bezglutenowa to kategoria, która zawiera także produkty mogące z powodzeniem zastąpić zboża glutenowe. To przede wszystkim:

  • Kasza gryczana bezglutenowa – zawiera duże ilości białka i minerałów jak wapń, żelazo, fosfor, potas i magnez. Najwięcej witamin jest w naturalnej kaszy gryczanej. Proces palenia pozbawia ją blisko połowy cennych właściwości.

  • Quinoa bezglutenowa (komosa ryżowa) – to produkt chętnie wybierany przez osoby uczulone na gluten oraz wegetarian. Produkt ten jest wartościowym źródłem białka takiego jak zwierzęce. Komosa ryżowa zawiera również duże ilości manganu, wapnia, fosforu oraz kwasów tłuszczowych omega.

  • Ryż bez glutenu – to doskonały zamiennik dla kaszy. Najwięcej właściwości zdrowotnych ma ryż brązowy. Jego wadą jest jednak wysoki indeks glikemiczny.

Na liście zbóż bezglutenowych znajduje się ponadto:

  • kukurydza,
  • gryka,
  • proso,
  • amarantus,
  • teff,
  • sorgo.

Na diecie bezglutenowej można spożywać także kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych, np. kasza jaglana bezglutenowa, lub kasza kukurydziana bezglutenowa.

Żywność bezglutenowa – jakie produkty naturalnie nie zawierają glutenu?

Na liście żywności bezglutenowej, która w naturalnej formie nie zawiera tej grupy białek, należy umieścić:

  • świeże, nieprzetworzone mięso,
  • ryby
  • jaja,
  • mleko świeże, UHT, zagęszczone oraz w proszku,
  • produkty mleczne jak kefir, maślanka, jogurt naturalny, śmietana, twaróg naturalny, ser żółty,
  • masło,
  • smalec,
  • olej roślinny,
  • oliwę z oliwek,
  • masło orzechowe,
  • wszystkie owoce świeże oraz konserwowane bez dodatków,
  • wszystkie warzywa świeże oraz konserwowane bez dodatków,
  • tapiokę,
  • kisiele,
  • cukier,
  • dżem,
  • miód,
  • syrop klonowy,
  • melasę,
  • herbatę i kawę naturalną,
  • soki owocowe,
  • kompot,
  • napar z ziół,
  • czyste alkohole (wódka, rum),
  • wino,
  • cydr,
  • sól,
  • pieprz ziarnisty,
  • zioła,
  • ocet winny, spirytusowy i jabłkowy.

Dostępne są również mąki bezglutenowe, które w procesie produkcji zostały pozbawione glutenu lub zawierają jego śladowe ilości. Jedną z takich mąk jest mąka owsiana bezglutenowa.

Żywność bezglutenowa – jak rozpoznać produkty bez glutenu?

Żywność bezglutenową można podzielić na produkty, które naturalnie nie zawierają w swoim składzie glutenu oraz te, które zostały pozbawione omawianej grupy białek w procesie produkcyjnym. Dla osób chorujących na celiakię nawet śladowe ilości glutenu mogą wywołać poważne konsekwencje zdrowotne.

dieta bezglutenowa certygikat Z myślą o nich wprowadzono specjalne oznaczenie na opakowaniach – symbol przekreślonego kłosa. Informuje ono, że na żadnym etapie wytwarzania dany produkt nie został zanieczyszczony nawet śladową ilością glutenu. W praktyce oznacza to, że na tych samych taśmach produkcyjnych czy w magazynach nie mogą znajdować się produkty bezglutenowe i żywność zawierająca tę grupę białek.

Przed oznaczeniem danego produktu symbolem przekreślonego kłosa, jest on poddawany szczegółowym badaniom laboratoryjnym. Mają one potwierdzić, że w analizowanej żywności nie znajdują się nawet śladowe ilości glutenu. Produkty naturalnie niezawierające glutenu nie są oznaczane symbolem przekreślonego kłosa.

Dieta bezglutenowa może mieć pozytywny wpływ na codzienne funkcjonowanie. Wprowadzenie do menu żywności bez glutenu powoduje widoczny wzrost energii do działania. Ponadto dieta bezglutenowa pomaga pozbyć się bólu stawów. Rezygnacja z produktów zawierających gluten może także wspomóc utratę zbędnych kilogramów.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium