Dieta i żywność bezglutenowa
Żywność bezglutenowa to pokarmy dla diety bezglutenowej niezawierające w swoim składzie glutenu, jak sama nazwa wskazuje. Czym zatem jest gluten i dlaczego niektórzy się go wystrzegają?
Gluten to białko występujące w części zbóż. To właśnie dzięki niemu wyroby mączne zachowują sprężystość, dają się formować w wybrane kształty i nie rozpadają się. To swoiste spoiwo w kluskach, wypiekach i plackach. Zawarte jest w pszenicy i jej prastarych kuzynkach: samopszy, płaskurce i orkiszu, oraz w życie, jęczmieniu i owsie, z wyjątkiem odmiany bezglutenowej tego ostatniego.
Niestety białko to potrafi też dawać czasami nieprzyjemne i niejednokrotnie groźne dla zdrowia dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wyróżniamy tu przede wszystkim chorobę autoimmunologiczną, jaką jest celiakia, nietolerancję pokarmową oraz alergię na gluten. Wbrew pozorom są to trzy różne jednostki chorobowe. Łączy je jednak jedno: potrzeba wyeliminowania z diety glutenu.
Chrupki Zbożowe z Piankami Marshmallow Bezglutenowe BIO 300 g Turtle
Pyszne chrupki zbożowe o smaku wanilii z piankami marshmallow, które przeniosą Cię w czasy dzieciństwa. Świetnie smakują i dodają energii!
Śniadaniowa alternatywa dla klasycznej kanapki. Takie śniadanie to dobra propozycja zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Doskonale współgrają zarówno z mlekiem, jogurtem, jak i z napojem roślinnym.
Źródło błonnika pokarmowego. Bez oleju palmowego i barwników.
Składniki:
chrupki zbożowe* (mąka OWSIANA pełnoziarnista (bezglutenowa)*, mąka ryżowa*, cukier trzcinowy*, sól morska, przeciwutleniacz: ekstrakty z rozmarynu*), pianki* 20% (syrop glukozowy*, cukier trzcinowy*, żelatyna*, skrobia kukurydziana*, żywność barwiąca* [spirulina*, jabłko*, marchew*, rzodkiew*], naturalny aromat waniliowy).
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Granola Jabłko Cynamon Bezglutenowa BIO 350 g Turtle
Granola Jabłko Cynamon Bezglutenowa BIO 350 g Turtle
Składniki
płatki owsiane pełnoziarniste* (bezglutenowe), słonecznik*, płatki kokosowe*, kasza gryczana*, syrop z agawy*, olej kokosowy*, kawałki jabłka* 4,5%, quinoa ekspandowana*, cynamon* 0,6% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Granola Orzech Włoski Czekolada Bezglutenowa BIO 350 g Turtle
Granola Orzech Włoski Czekolada Bezglutenowa BIO 350 g Turtle
Składniki
płatki owsiane pełnoziarniste* (bezglutenowe), słonecznik*, płatki kokosowe*, syrop z agawy*, kasza gryczana*, olej kokosowy*, czekolada* 5% (masa kakaowa*, cukier trzcinowy*, tłuszcz kakaowy*), orzechy włoskie* 4,5%, ziarna kakaowca*, cynamon*, kardamon* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Krążki Zbożowe Kolorowe Bezglutenowe BIO 300 g Turtle
Krążki Zbożowe Kolorowe Bezglutenowe BIO 300 g Turtle
Składniki:
mąka kukurydziana*, mąka owsiana* (bezglutenowa), mąka ryżowa*, cukier trzcinowy*, łuska kukurydziana*, koncentraty roślinne z (krokosza barwierskiego*, spiruliny*, rzodkiewki*, cytryny*, batatu*), sól morska, naturalne aromaty*
* certyfikowane składniki ekologiczne
Opis:
Idealne jako dodatek do mleka, jogurtu czy ulubionego napoju roślinnego. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Owsianka Czekoladowo-Bananowa Bezglutenowa BIO 400 g Turtle
Owsianka Czekoladowo-Bananowa Bezglutenowa BIO 400 g Turtle
Opis:
Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
Składniki:
płatki owsiane pełnoziarniste* (bezglutenowe), otręby owsiane* (bezglutenowe), wiórki czekoladowe* (8%) (surowy cukier trzcinowy*, masa kakaowa*, tłuszcz kakaowy*, emulgator: lecytyna słonecznikowa*), kawałki suszonych bananów* (8%), kawałki ziarnen kakao* (3%), kakao w proszku* (1,5%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Owsianka z Jagodami Goji i Nasionami Chia Bezglutenowa BIO 400 g Turtle
Odpowiednia dla wegan i wegetarian.
Składniki:
płatki OWSIANE pełnoziarniste* (bezglutenowe), rodzynki*, otręby OWSIANE* (bezglutenowe), siemię lniane*, nasiona szałwii hiszpańskiej* (Salvia hispanica) (3 %), jagody goji* (3 %), morwa biała* (1,5 %), olej słonecznikowy*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Sposób przygotowania:
- (na ciepło): 50 g owsianki zalać 180 ml wody/MLEKA lub napoju roślinnego, gotować ok. 5 min, cały czas mieszając.
- (na zimno): 50 g owsianki zalać 150 ml płynu, odstawić na 8-10 godzin do lodówki, podawać z owocami.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Płatki Kukurydziane w Polewie z Ciemnej Czekolady Bezglutenowe BIO 250 g Turtle
Płatki Kukurydziane w Polewie z Ciemnej Czekolady Bezglutenowe BIO 250 g Turtle
Ekologiczne płatki kukurydziane w ciemnej czekoladzie. Bezglutenowe
Składniki:
płatki kukurydziane* 60% (kukurydza*, nierafinowany cukier trzcinowy*, sól morska, słód kukurydziany*), ciemna czekolada* 40% (miazga kakaowa*, nierafinowany cukier trzcinowy*, tłuszcz kakaowy*)
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Płatki Kukurydziane w Polewie z Mlecznej Czekolady Bezglutenowe BIO 250 g Turtle
Płatki Kukurydziane w Polewie z Mlecznej Czekolady Bezglutenowe BIO 250 g Turtle
Ekologiczne płatki kukurydziane w czekoladzie mlecznej. Bezglutenowe.
Składniki:
płatki kukurydziane* 56% (kukurydza*, nierafinowany cukier trzcinowy*, sól morska, słód kukurydziany*), mleczna czekolada* 29% (cukier trzcinowy*, tłuszcz kakaowy*, mleko pełne w proszku*, miazga kakaowa*), ciemna czekolada* (miazga kakaowa*, nierafinowany cukier trzcinowy*, tłuszcz kakaowy*), nierafinowany cukier trzcinowy*, substancja glazurująca: guma arabska* (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Płatki Zbożowe z Wiórkami Czekoladowymi Bezglutenowe BIO 300 g Turtle
Płatki Zbożowe z Wiórkami Czekoladowymi Bezglutenowe BIO 300 g Turtle
Składniki:
ryż*, otręby kukurydziane*, wiórki z gorzkiej czekolady* 11 % (miazga kakaowa*, cukier brązowy nierafinowany*, tłuszcz kakaowy*), cukier trzcinowy nierafinowany*, sól
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Idealne jako dodatek do mleka, jogurtu czy ulubionego napoju roślinnego. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Poduszki Ryżowe z Nadzieniem Orzechowo-Kakaowym Bezglutenowe BIO 300 g Turtle
Poduszki Ryżowe z Nadzieniem Orzechowo-Kakaowym Bezglutenowe BIO 300 g Turtle
Składniki:
mąka ryżowa*, nadzienie z orzechów laskowych i kakao* 30% (cukier trzcinowy*, olej słonecznikowy*, orzechy laskowe* 8,5%, syrop ryżowy w proszku*, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu* 4%, kakao w proszku* 4%, tłuszcz kakaowy*, emulgator: lecytyny (ze słonecznika* )), cukier trzcinowy*, mąka kukurydziana*, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu* 4 %, olej słonecznikowy*
* certyfikowane składniki ekologiczne
Opis:
Idealne jako dodatek do mleka, jogurtu czy ulubionego napoju roślinnego.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Poduszki Zbożowe z Kremem z Orzeszków Ziemnych Niska Zawartość Cukrów Bezglutenowe BIO 300 g Turtle
Śniadaniowa alternatywa dla klasycznej kanapki. Świetnie smakują, dodają energii, a przy tym nie obciążają żołądka. Takie śniadanie to dobra propozycja zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Co ważne, poduszki zbożowe z mlekiem nie są daniem skomplikowanym w przygotowaniu, a do tego są gotowe w przeciągu maksymalnie kilku minut. Doskonale współgrają zarówno z mlekiem, jak i z jogurtem. Świetnie sprawdzą się również jako smaczna przekąska.
Źródło błonnika pokarmowego.
Idealne dla osób dbających o sylwetkę, gdyż w 100 g produktu jest tylko 2,7 g cukrów!
Składniki:
krem z ORZESZKÓW ZIEMNYCH* 35% (ORZESZKI ZIEMNE*, olej z ORZESZKÓW ZIEMNYCH*), mąka ryżowa*, mąka kukurydziana*, pełnoziarnista mąka OWSIANA* (bezglutenowa), kakao w proszku*, cukier trzcinowy*, otręby kukurydziane*, sól morska.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Żywność bezglutenowa – czym jest gluten i w jakich produktach występuje?
Gluten to grupa białek, które można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Występują m.in. w ziarnach zbóż. Po połączeniu wody z mąką gluten zapewnia elastyczną konsystencję ciasta i zwiększa jego odporność na wysychanie. Ponadto ma pozytywny wpływ na zachowanie właściwego aromatu poszczególnych produktów spożywczych. Z tego względu jest dodawany do żywności, w której pierwotnie nie występuje. Ciekawostką jest fakt, że gluten dodaje się również do wędlin.
Omawiana grupa białek występuje przede wszystkim w zbożach oraz produktach wykonywanych ze zbóż jak mąka czy otręby. Zboża zawierające gluten to:
- pszenica i jej odmiany,
- owies,
- orkisz,
- żyto,
- pszenżyto,
- jęczmień.
Dodatkowo gluten jest wykorzystywany podczas wytwarzania:
- kiełbas,
- parówek,
- pasztetów,
- mielonek,
- zup oraz sosów błyskawicznych.
Gluten można także znaleźć w następujących produktach:
- chleb razowy i biały,
- bułki,
- pieczywo chrupkie,
- herbatniki,
- biszkopty,
- suchary,
- pierniczki,
- wyroby garmażeryjne,
- desery,
- majonez,
- musztarda,
- kawa zbożowa,
- wyroby cukiernicze,
- makaron pszenny i żytni,
- kaszka mleczno-zbożowa.
Gluten – dlaczego jest szkodliwy dla organizmu?
Przyczyny szkodliwości glutenu nie są do końca wyjaśnione. Jedna z hipotez mówi, że organizm człowieka jeszcze nie zdążył wytworzyć mechanizmu obronnego umożliwiającego trawienie tego białka. Wynika to z faktu, że nasi dalecy przodkowie nie uprawiali ziemi, a tym samym nie jedli zbóż. Ich dieta składała się przede wszystkim z tego, co upolowali lub zebrali w lesie. Jak dowodzą naukowcy, geny człowieka od tamtego czasu praktycznie się nie zmieniły. Dlatego organizmy części populacji nadal są przystosowane do diety bezglutenowej, która nie zawiera zbóż. Badania wykazały, że kilkanaście procent ludzkości przyzwyczaiło się do trawienia produktów z glutenem.
Dietę bezglutenową powinny stosować:
- osoby chorujące na celiakię,
- osoby mające alergię na gluten,
- osoby z nadwrażliwością na gluten.
Celiakia to choroba trzewna o podłożu autoimmunologicznym i genetycznym. Cierpi na nią ok. 1-2% populacji. W przebiegu choroby następuje uszkodzenie kosmków jelitowych, w wyniku czego organizm ma problemy z przyswajaniem innych składników odżywczych. Pojawiają się problemy z biegunkami, wychudzeniem oraz niedoborem wielu ważnych pierwiastków jak żelazo czy wapń. Celiakia może prowadzić do rozwoju wielu groźnych chorób w tym anemii i osteoporozy.
Osoby z alergią na gluten mają objawy podobne do ludzi cierpiących na celiakię, ale przy tym zachowują zdrową wyściółkę jelita cienkiego. W ich przypadku dodatkowym objawem jest występowanie wodnistego kataru, pokrzywki, biegunki i zaostrzenie AZS (atopowego zapalenia skóry). Część lekarzy uważa, że alergia na gluten może także przyczyniać się do rozwoju RZS, czyli reumatoidalnego zapalenia stawów.
W ostatniej grupie znajdują się osoby nadwrażliwe na gluten, ale jednocześnie nie chorujące na celiakię i niemające alergii na tę grupę białek.
Gluten może być także przyczyną rozwoju choroby Duchringa. Jest to opryszczkowate zapalenie skóry, podczas którego na jej powierzchni pojawiają się pęcherzyki, swędzące grudki oraz rumień.
Wszystkie te grupy powinny stosować dietę bezglutenową.
Dieta bezglutenowa – czym zastąpić zboża glutenowe?
Żywność bezglutenowa to kategoria, która zawiera także produkty mogące z powodzeniem zastąpić zboża glutenowe. To przede wszystkim:
- Kasza gryczana bezglutenowa – zawiera duże ilości białka i minerałów jak wapń, żelazo, fosfor, potas i magnez. Najwięcej witamin jest w naturalnej kaszy gryczanej. Proces palenia pozbawia ją blisko połowy cennych właściwości.
- Quinoa bezglutenowa (komosa ryżowa) – to produkt chętnie wybierany przez osoby uczulone na gluten oraz wegetarian. Produkt ten jest wartościowym źródłem białka takiego jak zwierzęce. Komosa ryżowa zawiera również duże ilości manganu, wapnia, fosforu oraz kwasów tłuszczowych omega.
- Ryż bez glutenu – to doskonały zamiennik dla kaszy. Najwięcej właściwości zdrowotnych ma ryż brązowy. Jego wadą jest jednak wysoki indeks glikemiczny.
Na liście zbóż bezglutenowych znajduje się ponadto:
- kukurydza,
- gryka,
- proso,
- amarantus,
- teff,
- sorgo.
Na diecie bezglutenowej można spożywać także kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych, np. kasza jaglana bezglutenowa, lub kasza kukurydziana bezglutenowa.
Żywność bezglutenowa – jakie produkty naturalnie nie zawierają glutenu?
Na liście żywności bezglutenowej, która w naturalnej formie nie zawiera tej grupy białek, należy umieścić:
- świeże, nieprzetworzone mięso,
- ryby
- jaja,
- mleko świeże, UHT, zagęszczone oraz w proszku,
- produkty mleczne jak kefir, maślanka, jogurt naturalny, śmietana, twaróg naturalny, ser żółty,
- masło,
- smalec,
- olej roślinny,
- oliwę z oliwek,
- masło orzechowe,
- wszystkie owoce świeże oraz konserwowane bez dodatków,
- wszystkie warzywa świeże oraz konserwowane bez dodatków,
- tapiokę,
- kisiele,
- cukier,
- dżem,
- miód,
- syrop klonowy,
- melasę,
- herbatę i kawę naturalną,
- soki owocowe,
- kompot,
- napar z ziół,
- czyste alkohole (wódka, rum),
- wino,
- cydr,
- sól,
- pieprz ziarnisty,
- zioła,
- ocet winny, spirytusowy i jabłkowy.
Dostępne są również mąki bezglutenowe, które w procesie produkcji zostały pozbawione glutenu lub zawierają jego śladowe ilości. Jedną z takich mąk jest mąka owsiana bezglutenowa.
Żywność bezglutenowa – jak rozpoznać produkty bez glutenu?
Żywność bezglutenową można podzielić na produkty, które naturalnie nie zawierają w swoim składzie glutenu oraz te, które zostały pozbawione omawianej grupy białek w procesie produkcyjnym. Dla osób chorujących na celiakię nawet śladowe ilości glutenu mogą wywołać poważne konsekwencje zdrowotne.
Z myślą o nich wprowadzono specjalne oznaczenie na opakowaniach – symbol przekreślonego kłosa. Informuje ono, że na żadnym etapie wytwarzania dany produkt nie został zanieczyszczony nawet śladową ilością glutenu. W praktyce oznacza to, że na tych samych taśmach produkcyjnych czy w magazynach nie mogą znajdować się produkty bezglutenowe i żywność zawierająca tę grupę białek. |
Przed oznaczeniem danego produktu symbolem przekreślonego kłosa, jest on poddawany szczegółowym badaniom laboratoryjnym. Mają one potwierdzić, że w analizowanej żywności nie znajdują się nawet śladowe ilości glutenu. Produkty naturalnie niezawierające glutenu nie są oznaczane symbolem przekreślonego kłosa.
Dieta bezglutenowa może mieć pozytywny wpływ na codzienne funkcjonowanie. Wprowadzenie do menu żywności bez glutenu powoduje widoczny wzrost energii do działania. Ponadto dieta bezglutenowa pomaga pozbyć się bólu stawów. Rezygnacja z produktów zawierających gluten może także wspomóc utratę zbędnych kilogramów.