Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Kostki Warzywne Rosołowe Bezglutenowe BIO 100 g Alce Nero
Kostki Warzywne Rosołowe Bezglutenowe BIO 100 g Alce Nero

6,54 zł

Cena regularna:

7,60 zł

Najniższa cena: 5,97 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Dieta i żywność bezglutenowa

Żywność bezglutenowa to pokarmy dla diety bezglutenowej niezawierające w swoim składzie glutenu, jak sama nazwa wskazuje. Czym zatem jest gluten i dlaczego niektórzy się go wystrzegają?

Gluten to białko występujące w części zbóż. To właśnie dzięki niemu wyroby mączne zachowują sprężystość, dają się formować w wybrane kształty i nie rozpadają się. To swoiste spoiwo w kluskach, wypiekach i plackach. Zawarte jest w pszenicy i jej prastarych kuzynkach: samopszy, płaskurce i orkiszu, oraz w życie, jęczmieniu i owsie, z wyjątkiem odmiany bezglutenowej tego ostatniego.

Niestety białko to potrafi też dawać czasami nieprzyjemne i niejednokrotnie groźne dla zdrowia dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wyróżniamy tu przede wszystkim chorobę autoimmunologiczną, jaką jest celiakia, nietolerancję pokarmową oraz alergię na gluten. Wbrew pozorom są to trzy różne jednostki chorobowe. Łączy je jednak jedno: potrzeba wyeliminowania z diety glutenu.

Żywność bezglutenowa

Kostki Warzywne Rosołowe Bezglutenowe BIO 100 g Alce Nero

Kostki Warzywne Rosołowe Bezglutenowe BIO 100 g Alce Nero
Kostki Warzywne Rosołowe Bezglutenowe BIO 100 g Alce Nero

Ekologiczne Kostki Warzywne Rosołowe Bezglutenowe BIO 100 g Alce Nero
10 kostek.

Bulion warzywny w kostkach Alce Nero bez dodatku oleju palmowego. Idealny do przyrządzania wszelkiego rodzaju zup, sosów czy risotto. 

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

6,54 zł

Cena regularna: 7,60 zł

Najniższa cena: 5,97 zł
szt.
  • promocja

Kakao w Proszku BIO 75 g Alce Nero

Kakao w Proszku BIO 75 g Alce Nero
Kakao w Proszku BIO 75 g Alce Nero

Klasyczne, ciemne kakao w proszku z certyfikatem Fair Trade, pochodzące wyłącznie z certyfikowanych upraw ekologicznych. Stanowi idealną bazę do napojów oraz wszechstronny dodatek do ciast i deserów.

Składniki:

kakao w proszku*, regulator kwasowości - węglan potasu
* certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

10,58 zł

Cena regularna: 12,30 zł

Najniższa cena: 9,95 zł
szt.
  • promocja

Makaron Kukurydziano - Ryżowy Fusilli Bezglutenowy BIO 250 g Alce Nero

Makaron Kukurydziano - Ryżowy Fusilli Bezglutenowy BIO 250 g Alce Nero
Makaron Kukurydziano - Ryżowy Fusilli Bezglutenowy BIO 250 g Alce Nero

Makaron Kukurydziano - Ryżowy Fusilli Bezglutenowy BIO 250 g - Alce Nero

Makaron bezglutenowy wytwarzany według specjalnej receptury, mającej na celu uzyskanie smaku podobnego do tradycyjnego makaronu z pszenicy durum. Opracowany specjalnie dla osób, które nie tolerują glutenu.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,38 zł

szt.

Makaron Kukurydziano-Ryżowy Spaghetti Bezglutenowy BIO 250 g Alce Nero

Makaron Kukurydziano-Ryżowy Spaghetti Bezglutenowy BIO 250 g Alce Nero
Makaron Kukurydziano-Ryżowy Spaghetti Bezglutenowy BIO 250 g Alce Nero

Makaron Kukurydziano-Ryżowy Spaghetti Bezglutenowy BIO 250 g Alce Nero

Makaron bezglutenowy, wytwarzany według specjalnej receptury mającej na celu odtworzenie smaku tradycyjnego makaronu z pszenicy durum.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

12,67 zł

szt.

Makaron Penne Kukurydziano Ryżowy Bezglutenowy BIO 250 g Alce Nero

Makaron Penne Kukurydziano Ryżowy Bezglutenowy BIO 250 g Alce Nero
Makaron Penne Kukurydziano Ryżowy Bezglutenowy BIO 250 g Alce Nero

Ekologiczny Makaron Penne (Kukurydziano - Ryżowy) Bezglutenowy BIO 250 g Alce Nero

Makaron bezglutenowy wytwarzany według specjalnej receptury, mającej na celu odtworzenie smaku tradycyjnego makaronu z pszenicy durum. Opracowany specjalnie dla osób, które nie tolerują glutenu.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,38 zł

szt.

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 750 ml Alce Nero

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 750 ml Alce Nero
Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 750 ml Alce Nero

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 750 ml Alce Nero

Najwyższa kategoria oliwy z oliwek uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Ekologiczna oliwa z oliwek pochodząca wyłacznie z organicznych plantacji. Oliwki wykorzystywane do produkcji oliwy Alce Nero pochodzą z hostorycznych sadów oliwnych w regionie Apulia, na południu Włoch.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

82,50 zł

szt.

Czekolada Gorzka 75% BIO FT 100 g Alce Nero

Czekolada Gorzka 75% BIO FT 100 g Alce Nero
Czekolada Gorzka 75% BIO FT 100 g Alce Nero

Czekolada Gorzka BIO Fair Trade 100 g Alce Nero

Alce Nero 75% extra gorzka czekolada ma intensywny, gorzki smak ze słodką nutą.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

17,46 zł

szt.

Czekolada Gorzka z kawałkami kakao BIO FT 100g Alce Nero

Czekolada Gorzka z kawałkami kakao BIO FT 100g Alce Nero
Czekolada Gorzka z kawałkami kakao BIO FT 100g Alce Nero

Ekologiczna Czekolada Gorzka z kawałkami kakao BIO Fair Trade 100g Alce Nero

Tabliczka gorzkiej czekolady extra Alce Nero ma pełny i mocny smak 80% kakao w połączeniu z gorzkim i chrupiącym akcentem prażonych ziaren kakaowych.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

21,38 zł

szt.

Miód Akacjowy BIO 400 g Alce Nero

Miód Akacjowy BIO 400 g Alce Nero
Miód Akacjowy BIO 400 g Alce Nero

Miód Akacjowy BIO 400 g Alce Nero

Ekologiczny miód akacjowy charakteryzuje się niezwykłym, świeżym, kwiatowym aromatem i smakiem. Doskonale komponuje się z deserami, kremami lub jogurtem. Jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury, dlatego najlepiej spożywać go na zimno. Miód Alce Nero nie jest utrwalany termicznie. Produkt nieodpowiedni dla dzieci poniżej 12 miesiąca życia.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

63,65 zł

szt.

Miód Nektarowy z Kwiatów Cytrusowych BIO 400 g Alce Nero

Miód Nektarowy z Kwiatów Cytrusowych BIO 400 g Alce Nero
Miód Nektarowy z Kwiatów Cytrusowych BIO 400 g Alce Nero

Miód Nektarowy z Kwiatów Cytrusowych BIO 400 g Alce Nero

Ekologiczny miód z kwiatów pomarańczy charakteryzuje się niezwykłym, cytrusowym aromatem i smakiem. Doskonale komponuje się z deserami, kremami lub jogurtem. Jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury, dlatego najlepiej spożywać go na zimno. Miód Alce Nero nie jest pasteryzowany termicznie oraz stabilizowany chemicznie. Produkt nieodpowiedni dla dzieci poniżej 12 miesiąca życia.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

46,57 zł

szt.

Miód Wielokwiatowy BIO 400 g Alce Nero

Miód Wielokwiatowy BIO 400 g Alce Nero
Miód Wielokwiatowy BIO 400 g Alce Nero

Miód Wielokwiatowy BIO 400 g Alce Nero

Ekologiczny miód wielokwiatowy jest jednym z najpopularniejszych rodzajów miodu. Miód Alce Nero nie jest pasteryzowany termicznie oraz stabilizowany chemicznie. Produkt nieodpowiedni dla dzieci poniżej 12 miesiąca życia.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

44,78 zł

szt.

Sos Pomidorowy Passata BIO 200ml x 3 Alce Nero

Sos Pomidorowy Passata BIO 200ml x 3 Alce Nero
Sos Pomidorowy Passata BIO 200ml x 3 Alce Nero

Ekologiczny Sos Pomidorowy Passata BIO 200ml x 3 Alce Nero

Ekologiczny sos z zagęszczonych pomidorów. Wyśmienicie smakuje z włoskim, ekologicznym makaronem Alce Nero. Stanowi również doskonałą bazę dla innych sosów, np. z dodatkiem warzyw (bakłażan, cukinia, papryka) i aromatycznych, świeżych ziół (bazylia, rozmaryn i tymianek).

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

16,09 zł

szt.

Sos Pomidorowy z Borowikami BIO 200 g Alce Nero

Sos Pomidorowy z Borowikami BIO 200 g Alce Nero
Sos Pomidorowy z Borowikami BIO 200 g Alce Nero

Sos Pomidorowy z Borowikami BIO 200 g Alce Nero

Pomidory zbierane w lipcu, sierpniu i wrześniu są przetwarzane w celu zachowania smaku, aromatu i właściwości odżywczych.

Sos Alce Nero z borowikami jest gotowy i idealny do krótkich kształtów makaronu, manicure penne, fusilli czy mezze, a także kaszy manny z pszenicy durum i tagliatelle orkiszowej.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

21,05 zł

szt.

Żywność bezglutenowa – czym jest gluten i w jakich produktach występuje?

Gluten to grupa białek, które można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Występują m.in. w ziarnach zbóż. Po połączeniu wody z mąką gluten zapewnia elastyczną konsystencję ciasta i zwiększa jego odporność na wysychanie. Ponadto ma pozytywny wpływ na zachowanie właściwego aromatu poszczególnych produktów spożywczych. Z tego względu jest dodawany do żywności, w której pierwotnie nie występuje. Ciekawostką jest fakt, że gluten dodaje się również do wędlin.

Omawiana grupa białek występuje przede wszystkim w zbożach oraz produktach wykonywanych ze zbóż jak mąka czy otręby. Zboża zawierające gluten to:

  • pszenica i jej odmiany,
  • owies,
  • orkisz,
  • żyto,
  • pszenżyto,
  • jęczmień.

Dodatkowo gluten jest wykorzystywany podczas wytwarzania:

  • kiełbas,
  • parówek,
  • pasztetów,
  • mielonek,
  • zup oraz sosów błyskawicznych.

Gluten można także znaleźć w następujących produktach:

  • chleb razowy i biały,
  • bułki,
  • pieczywo chrupkie,
  • herbatniki,
  • biszkopty,
  • suchary,
  • pierniczki,
  • wyroby garmażeryjne,
  • desery,
  • majonez,
  • musztarda,
  • kawa zbożowa,
  • wyroby cukiernicze,
  • makaron pszenny i żytni,
  • kaszka mleczno-zbożowa.

Gluten – dlaczego jest szkodliwy dla organizmu?

Przyczyny szkodliwości glutenu nie są do końca wyjaśnione. Jedna z hipotez mówi, że organizm człowieka jeszcze nie zdążył wytworzyć mechanizmu obronnego umożliwiającego trawienie tego białka. Wynika to z faktu, że nasi dalecy przodkowie nie uprawiali ziemi, a tym samym nie jedli zbóż. Ich dieta składała się przede wszystkim z tego, co upolowali lub zebrali w lesie. Jak dowodzą naukowcy, geny człowieka od tamtego czasu praktycznie się nie zmieniły. Dlatego organizmy części populacji nadal są przystosowane do diety bezglutenowej, która nie zawiera zbóż. Badania wykazały, że kilkanaście procent ludzkości przyzwyczaiło się do trawienia produktów z glutenem.

Dietę bezglutenową powinny stosować:

  • osoby chorujące na celiakię,
  • osoby mające alergię na gluten,
  • osoby z nadwrażliwością na gluten.

Celiakia to choroba trzewna o podłożu autoimmunologicznym i genetycznym. Cierpi na nią ok. 1-2% populacji. W przebiegu choroby następuje uszkodzenie kosmków jelitowych, w wyniku czego organizm ma problemy z przyswajaniem innych składników odżywczych. Pojawiają się problemy z biegunkami, wychudzeniem oraz niedoborem wielu ważnych pierwiastków jak żelazo czy wapń. Celiakia może prowadzić do rozwoju wielu groźnych chorób w tym anemii i osteoporozy.

Osoby z alergią na gluten mają objawy podobne do ludzi cierpiących na celiakię, ale przy tym zachowują zdrową wyściółkę jelita cienkiego. W ich przypadku dodatkowym objawem jest występowanie wodnistego kataru, pokrzywki, biegunki i zaostrzenie AZS (atopowego zapalenia skóry). Część lekarzy uważa, że alergia na gluten może także przyczyniać się do rozwoju RZS, czyli reumatoidalnego zapalenia stawów.

W ostatniej grupie znajdują się osoby nadwrażliwe na gluten, ale jednocześnie nie chorujące na celiakię i niemające alergii na tę grupę białek.

Gluten może być także przyczyną rozwoju choroby Duchringa. Jest to opryszczkowate zapalenie skóry, podczas którego na jej powierzchni pojawiają się pęcherzyki, swędzące grudki oraz rumień.

Wszystkie te grupy powinny stosować dietę bezglutenową.

dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa – czym zastąpić zboża glutenowe?

Żywność bezglutenowa to kategoria, która zawiera także produkty mogące z powodzeniem zastąpić zboża glutenowe. To przede wszystkim:

  • Kasza gryczana bezglutenowa – zawiera duże ilości białka i minerałów jak wapń, żelazo, fosfor, potas i magnez. Najwięcej witamin jest w naturalnej kaszy gryczanej. Proces palenia pozbawia ją blisko połowy cennych właściwości.

  • Quinoa bezglutenowa (komosa ryżowa) – to produkt chętnie wybierany przez osoby uczulone na gluten oraz wegetarian. Produkt ten jest wartościowym źródłem białka takiego jak zwierzęce. Komosa ryżowa zawiera również duże ilości manganu, wapnia, fosforu oraz kwasów tłuszczowych omega.

  • Ryż bez glutenu – to doskonały zamiennik dla kaszy. Najwięcej właściwości zdrowotnych ma ryż brązowy. Jego wadą jest jednak wysoki indeks glikemiczny.

Na liście zbóż bezglutenowych znajduje się ponadto:

  • kukurydza,
  • gryka,
  • proso,
  • amarantus,
  • teff,
  • sorgo.

Na diecie bezglutenowej można spożywać także kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych, np. kasza jaglana bezglutenowa, lub kasza kukurydziana bezglutenowa.

Żywność bezglutenowa – jakie produkty naturalnie nie zawierają glutenu?

Na liście żywności bezglutenowej, która w naturalnej formie nie zawiera tej grupy białek, należy umieścić:

  • świeże, nieprzetworzone mięso,
  • ryby
  • jaja,
  • mleko świeże, UHT, zagęszczone oraz w proszku,
  • produkty mleczne jak kefir, maślanka, jogurt naturalny, śmietana, twaróg naturalny, ser żółty,
  • masło,
  • smalec,
  • olej roślinny,
  • oliwę z oliwek,
  • masło orzechowe,
  • wszystkie owoce świeże oraz konserwowane bez dodatków,
  • wszystkie warzywa świeże oraz konserwowane bez dodatków,
  • tapiokę,
  • kisiele,
  • cukier,
  • dżem,
  • miód,
  • syrop klonowy,
  • melasę,
  • herbatę i kawę naturalną,
  • soki owocowe,
  • kompot,
  • napar z ziół,
  • czyste alkohole (wódka, rum),
  • wino,
  • cydr,
  • sól,
  • pieprz ziarnisty,
  • zioła,
  • ocet winny, spirytusowy i jabłkowy.

Dostępne są również mąki bezglutenowe, które w procesie produkcji zostały pozbawione glutenu lub zawierają jego śladowe ilości. Jedną z takich mąk jest mąka owsiana bezglutenowa.

Żywność bezglutenowa – jak rozpoznać produkty bez glutenu?

Żywność bezglutenową można podzielić na produkty, które naturalnie nie zawierają w swoim składzie glutenu oraz te, które zostały pozbawione omawianej grupy białek w procesie produkcyjnym. Dla osób chorujących na celiakię nawet śladowe ilości glutenu mogą wywołać poważne konsekwencje zdrowotne.

dieta bezglutenowa certygikat Z myślą o nich wprowadzono specjalne oznaczenie na opakowaniach – symbol przekreślonego kłosa. Informuje ono, że na żadnym etapie wytwarzania dany produkt nie został zanieczyszczony nawet śladową ilością glutenu. W praktyce oznacza to, że na tych samych taśmach produkcyjnych czy w magazynach nie mogą znajdować się produkty bezglutenowe i żywność zawierająca tę grupę białek.

Przed oznaczeniem danego produktu symbolem przekreślonego kłosa, jest on poddawany szczegółowym badaniom laboratoryjnym. Mają one potwierdzić, że w analizowanej żywności nie znajdują się nawet śladowe ilości glutenu. Produkty naturalnie niezawierające glutenu nie są oznaczane symbolem przekreślonego kłosa.

Dieta bezglutenowa może mieć pozytywny wpływ na codzienne funkcjonowanie. Wprowadzenie do menu żywności bez glutenu powoduje widoczny wzrost energii do działania. Ponadto dieta bezglutenowa pomaga pozbyć się bólu stawów. Rezygnacja z produktów zawierających gluten może także wspomóc utratę zbędnych kilogramów.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium