Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Dieta i żywność bezglutenowa

Żywność bezglutenowa to pokarmy dla diety bezglutenowej niezawierające w swoim składzie glutenu, jak sama nazwa wskazuje. Czym zatem jest gluten i dlaczego niektórzy się go wystrzegają?

Gluten to białko występujące w części zbóż. To właśnie dzięki niemu wyroby mączne zachowują sprężystość, dają się formować w wybrane kształty i nie rozpadają się. To swoiste spoiwo w kluskach, wypiekach i plackach. Zawarte jest w pszenicy i jej prastarych kuzynkach: samopszy, płaskurce i orkiszu, oraz w życie, jęczmieniu i owsie, z wyjątkiem odmiany bezglutenowej tego ostatniego.

Niestety białko to potrafi też dawać czasami nieprzyjemne i niejednokrotnie groźne dla zdrowia dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wyróżniamy tu przede wszystkim chorobę autoimmunologiczną, jaką jest celiakia, nietolerancję pokarmową oraz alergię na gluten. Wbrew pozorom są to trzy różne jednostki chorobowe. Łączy je jednak jedno: potrzeba wyeliminowania z diety glutenu.

Żywność bezglutenowa

Drożdże Suszone Bezglutenowe BIO 7 g Bio Vegan

Drożdże Suszone Bezglutenowe BIO 7 g Bio Vegan
Drożdże Suszone Bezglutenowe BIO 7 g Bio Vegan

Drożdże Suszone Bezglutenowe BIO 7 g Bio Vegan

Pakowano w atmosferze ochronnej. Opakowanie odpowiada 1/2 kostce świeżych drożdży.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

6,40 zł

szt.

Proszek do Pieczenia Bezglutenowy BIO 3 x 17 g Bio Vegan

Proszek do Pieczenia Bezglutenowy BIO 3 x 17 g Bio Vegan
Proszek do Pieczenia Bezglutenowy BIO 3 x 17 g Bio Vegan

Proszek do Pieczenia Bezglutenowy BIO 3 x 17 g Bio Vegan

Opakowanie biodegradowalne, które rozkłada się w ciągu 6-9 miesięcy do dwutlenku węgla, wody i biomasy.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

6,16 zł

szt.

Budyń Waniliowy Bezglutenowy BIO 33 g Biovegan

Budyń Waniliowy Bezglutenowy BIO 33 g Biovegan
Budyń Waniliowy Bezglutenowy BIO 33 g Biovegan

Składniki:
skrobia kukurydziana*, wanilia Bourbon* 1,6%, sól.
* certyfikowany składnik ekologiczny

Sposób przygotowania:
Potrzebujesz: 500 ml napoju roślinnego/mleka; 3-4 łyżki cukru trzcinowego lub innego słodzika
1. Wymieszać ok. 100 ml napoju roślinnego/mleka z zawartością torebki na gładką masę.
2. Pozostały płyn (400 ml) zagotować z cukrem/słodzikiem. Dodaj wymieszany proszek.
3. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając.

Wskazówka:
Małe miseczki opłucz zimną wodą, napełnij bezpośrednio ciepłym budyniem, poczekaj, aż ostygną i wyłóż na talerz.
Udekoruj wiórkami gorzkiej czekolady oraz owocami i gotowe!

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

7,66 zł

szt.

Deser Ryżowy Instant z Jabłkiem i Cynamonem Bezglutenowy BIO 58 g Biovegan

Deser Ryżowy Instant z Jabłkiem i Cynamonem Bezglutenowy BIO 58 g Biovegan
Deser Ryżowy Instant z Jabłkiem i Cynamonem Bezglutenowy BIO 58 g Biovegan

Składniki:
ryż* 35%, cukier trzcinowy nierafinowany*, skrobia kukurydziana*, napój kokosowy w proszku* (75% napój kokosowy*, maltodekstryna*), skrobia ziemniaczana*, 5% kawałki jabłek*, 1% cynamon*, sól.
* certyfikowany składnik ekologiczny

Sposób przygotowania:
Zawartość torebki wsypać do filiżanki lub małej miski, zalać 150 ml wrzącej wody i dokładnie wymieszać łyżką. Pozostawić na 7 do 10 minut i na koniec ponownie dobrze wymieszać. Po namoczeniu delektuj się chwilą słodkiego ryżu samodzielnie lub posyp go według uznania.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

8,66 zł

szt.

Deser Ryżowy Instant z Wanilią Bourbon Bezglutenowy BIO 56 g Biovegan

Deser Ryżowy Instant z Wanilią Bourbon Bezglutenowy BIO 56 g Biovegan
Deser Ryżowy Instant z Wanilią Bourbon Bezglutenowy BIO 56 g Biovegan

Składniki:
53,5% ryż*, cukier trzcinowy nierafinowany*, napój kokosowy w proszku* (75% napój kokosowy*, maltodekstryna*), skrobia kukurydziana*, skrobia ziemniaczana*, sól, 0,35% mielona wanilia bourbon*.
* certyfikowany składnik ekologiczny

Sposób przygotowania:
Zawartość torebki wsypać do filiżanki lub małej miski, zalać 150 ml wrzącej wody i dokładnie wymieszać łyżką. Pozostawić na 7 do 10 minut i na koniec ponownie dobrze wymieszać. Po namoczeniu możesz cieszyć się słodkim ryżem w czystej postaci lub posypać go według własnego uznania.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

8,66 zł

szt.

Fix, Sos do Wegańskiego Spaghetti Bolognese Bezglutenowy BIO 28 g Biovegan

Fix, Sos do Wegańskiego Spaghetti Bolognese Bezglutenowy BIO 28 g Biovegan
Fix, Sos do Wegańskiego Spaghetti Bolognese Bezglutenowy BIO 28 g Biovegan

Składniki:
pomidory* 33 %, skrobia kukurydziana*, sól, cebula*, surowy cukier trzcinowy*, czosnek*, papryka*, pieprz*, bazylia*, oregano*.
* certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
Spaghetti Bolognese – któż mógłby się temu oprzeć?
Opakowanie 28 g wystarczy na przygotowanie sosu na 3 porcje makaronu.

Sposób przygotowania:
Potrzebujesz: 250 ml wody; 200 g wegańskiej alternatywy mięsa mielonego (gotowej do ugotowania, bez przyprawy). Alternatywnie możesz użyć również granulatu sojowego, gotowanej soczewicy, tofu, nasion lub orzechów. Następnie dostosuj ilość dodanej wody, jeśli to konieczne.
1. Smaż wegańską alternatywę mięsa zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Dodaj zawartość torebki oraz wodę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając.
3. Chwilę gotuj – gotowe!

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

6,78 zł

szt.

Skórka Cytryny Suszona Bezglutnowa 9 g BIO Biovegan

Skórka Cytryny Suszona Bezglutnowa 9 g BIO Biovegan
Skórka Cytryny Suszona Bezglutnowa 9 g BIO Biovegan

Skórka Cytryny Suszona Bezglutenowa 9 g BIO Biovegan

Składniki:
starta skórka z cytryny*(97%), olej cytrynowy*
(*składniki ekologiczne)

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

6,67 zł

Skórka Pomarańczy Suszona Bezglutenowa 9 g BIO Biovegan

Skórka Pomarańczy Suszona Bezglutenowa 9 g BIO Biovegan
Skórka Pomarańczy Suszona Bezglutenowa 9 g BIO Biovegan

Skórka Pomarańczy Suszona b/g 9 g BIO Biovegan

Składniki:
starta skórka z pomarańczy*(97%), olej pomarańczowy*
(*składniki ekologiczne)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

6,67 zł

szt.

Substytut Bitej Śmietany w Proszku Wegański Bezglutenowy BIO 54 g Biovegan

Substytut Bitej Śmietany w Proszku Wegański Bezglutenowy BIO 54 g Biovegan
Substytut Bitej Śmietany w Proszku Wegański Bezglutenowy BIO 54 g Biovegan

Idealny do deserów warstwowych, ciast, kawy lub ze świeżymi owocami. Szczególnie smaczny z posypką krokant, marcepanem, musem migdałowym i orzechami.

Składniki:
cukier puder*, skrobia ziemniaczana*, substancja zagęszczająca: guma arabska*, cukier klonowy*, płatki ziemniaczane*, substancja zagęszczająca: guma guar*; inulina*, białko ryżowe*, sól.
* certyfikowany składnik ekologiczny

Sposób przygotowania:
Na jedną porcję gotowej wegańskiej bitej śmietany potrzebne jest: 125 ml zimnego napoju sojowego + 27 g (3 czubate łyżki) proszku.
Dla uzyskania najlepszej konsystencji - Za pomocą miksera ręcznego ubij pół zawartości opakowania ze 125 ml zimnego napoju sojowego przez 5 minut na najwyższych obrotach.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

11,82 zł

szt.

Śmietan-Fix w Proszku Wegański Bezglutenowy BIO (3 x 6 g) 18 g Biovegan

Śmietan-Fix w Proszku Wegański Bezglutenowy BIO (3 x 6 g) 18 g Biovegan
Śmietan-Fix w Proszku Wegański Bezglutenowy BIO (3 x 6 g) 18 g Biovegan

Składniki:
skrobia kukurydziana*, skrobia ziemniaczana*, cukier puder*.
* certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
Utrzymuje właściwą konsystencję kremów do tortów i innych kremów.

Sposób przygotowania:
Do przygotowania potrzebujesz 200-250 ml zimnego kremu roślinnego do ubijania lub innej wegańskiej śmietanki.
Zimny płyn krótko ubić, wsypać zawartość saszetki i ubijać dalej, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Następnie wstawić do lodówki, aż będzie gotowy do podania.

Porady:
1. Nałóż gotowy śmietan-fix na spód do tortu, aby nie rozmokło.
2. Możesz zamrozić i rozmrozić wegańskie kremy przygotowane ze śmietan-fixem bez utraty konsystencji i smaku.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

5,90 zł

Wanilia Bourbon Mielona 5 g BIO Biovegan

Wanilia Bourbon Mielona 5 g BIO Biovegan
Wanilia Bourbon Mielona 5 g BIO Biovegan

Wanilia Bourbon Mielona bezglutenowa 5 g BIO Biovegan

Klasyczna mielona wanilia madagaskarskiej odmiany Bourbon, bez dodatku cukru. Tradycyjnie stosowana do wypieków i deserów, doskonale odnajduje się również w niektórych daniach wytrawnych. 

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

24,30 zł

Żywność bezglutenowa – czym jest gluten i w jakich produktach występuje?

Gluten to grupa białek, które można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Występują m.in. w ziarnach zbóż. Po połączeniu wody z mąką gluten zapewnia elastyczną konsystencję ciasta i zwiększa jego odporność na wysychanie. Ponadto ma pozytywny wpływ na zachowanie właściwego aromatu poszczególnych produktów spożywczych. Z tego względu jest dodawany do żywności, w której pierwotnie nie występuje. Ciekawostką jest fakt, że gluten dodaje się również do wędlin.

Omawiana grupa białek występuje przede wszystkim w zbożach oraz produktach wykonywanych ze zbóż jak mąka czy otręby. Zboża zawierające gluten to:

  • pszenica i jej odmiany,
  • owies,
  • orkisz,
  • żyto,
  • pszenżyto,
  • jęczmień.

Dodatkowo gluten jest wykorzystywany podczas wytwarzania:

  • kiełbas,
  • parówek,
  • pasztetów,
  • mielonek,
  • zup oraz sosów błyskawicznych.

Gluten można także znaleźć w następujących produktach:

  • chleb razowy i biały,
  • bułki,
  • pieczywo chrupkie,
  • herbatniki,
  • biszkopty,
  • suchary,
  • pierniczki,
  • wyroby garmażeryjne,
  • desery,
  • majonez,
  • musztarda,
  • kawa zbożowa,
  • wyroby cukiernicze,
  • makaron pszenny i żytni,
  • kaszka mleczno-zbożowa.

Gluten – dlaczego jest szkodliwy dla organizmu?

Przyczyny szkodliwości glutenu nie są do końca wyjaśnione. Jedna z hipotez mówi, że organizm człowieka jeszcze nie zdążył wytworzyć mechanizmu obronnego umożliwiającego trawienie tego białka. Wynika to z faktu, że nasi dalecy przodkowie nie uprawiali ziemi, a tym samym nie jedli zbóż. Ich dieta składała się przede wszystkim z tego, co upolowali lub zebrali w lesie. Jak dowodzą naukowcy, geny człowieka od tamtego czasu praktycznie się nie zmieniły. Dlatego organizmy części populacji nadal są przystosowane do diety bezglutenowej, która nie zawiera zbóż. Badania wykazały, że kilkanaście procent ludzkości przyzwyczaiło się do trawienia produktów z glutenem.

Dietę bezglutenową powinny stosować:

  • osoby chorujące na celiakię,
  • osoby mające alergię na gluten,
  • osoby z nadwrażliwością na gluten.

Celiakia to choroba trzewna o podłożu autoimmunologicznym i genetycznym. Cierpi na nią ok. 1-2% populacji. W przebiegu choroby następuje uszkodzenie kosmków jelitowych, w wyniku czego organizm ma problemy z przyswajaniem innych składników odżywczych. Pojawiają się problemy z biegunkami, wychudzeniem oraz niedoborem wielu ważnych pierwiastków jak żelazo czy wapń. Celiakia może prowadzić do rozwoju wielu groźnych chorób w tym anemii i osteoporozy.

Osoby z alergią na gluten mają objawy podobne do ludzi cierpiących na celiakię, ale przy tym zachowują zdrową wyściółkę jelita cienkiego. W ich przypadku dodatkowym objawem jest występowanie wodnistego kataru, pokrzywki, biegunki i zaostrzenie AZS (atopowego zapalenia skóry). Część lekarzy uważa, że alergia na gluten może także przyczyniać się do rozwoju RZS, czyli reumatoidalnego zapalenia stawów.

W ostatniej grupie znajdują się osoby nadwrażliwe na gluten, ale jednocześnie nie chorujące na celiakię i niemające alergii na tę grupę białek.

Gluten może być także przyczyną rozwoju choroby Duchringa. Jest to opryszczkowate zapalenie skóry, podczas którego na jej powierzchni pojawiają się pęcherzyki, swędzące grudki oraz rumień.

Wszystkie te grupy powinny stosować dietę bezglutenową.

dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa – czym zastąpić zboża glutenowe?

Żywność bezglutenowa to kategoria, która zawiera także produkty mogące z powodzeniem zastąpić zboża glutenowe. To przede wszystkim:

  • Kasza gryczana bezglutenowa – zawiera duże ilości białka i minerałów jak wapń, żelazo, fosfor, potas i magnez. Najwięcej witamin jest w naturalnej kaszy gryczanej. Proces palenia pozbawia ją blisko połowy cennych właściwości.

  • Quinoa bezglutenowa (komosa ryżowa) – to produkt chętnie wybierany przez osoby uczulone na gluten oraz wegetarian. Produkt ten jest wartościowym źródłem białka takiego jak zwierzęce. Komosa ryżowa zawiera również duże ilości manganu, wapnia, fosforu oraz kwasów tłuszczowych omega.

  • Ryż bez glutenu – to doskonały zamiennik dla kaszy. Najwięcej właściwości zdrowotnych ma ryż brązowy. Jego wadą jest jednak wysoki indeks glikemiczny.

Na liście zbóż bezglutenowych znajduje się ponadto:

  • kukurydza,
  • gryka,
  • proso,
  • amarantus,
  • teff,
  • sorgo.

Na diecie bezglutenowej można spożywać także kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych, np. kasza jaglana bezglutenowa, lub kasza kukurydziana bezglutenowa.

Żywność bezglutenowa – jakie produkty naturalnie nie zawierają glutenu?

Na liście żywności bezglutenowej, która w naturalnej formie nie zawiera tej grupy białek, należy umieścić:

  • świeże, nieprzetworzone mięso,
  • ryby
  • jaja,
  • mleko świeże, UHT, zagęszczone oraz w proszku,
  • produkty mleczne jak kefir, maślanka, jogurt naturalny, śmietana, twaróg naturalny, ser żółty,
  • masło,
  • smalec,
  • olej roślinny,
  • oliwę z oliwek,
  • masło orzechowe,
  • wszystkie owoce świeże oraz konserwowane bez dodatków,
  • wszystkie warzywa świeże oraz konserwowane bez dodatków,
  • tapiokę,
  • kisiele,
  • cukier,
  • dżem,
  • miód,
  • syrop klonowy,
  • melasę,
  • herbatę i kawę naturalną,
  • soki owocowe,
  • kompot,
  • napar z ziół,
  • czyste alkohole (wódka, rum),
  • wino,
  • cydr,
  • sól,
  • pieprz ziarnisty,
  • zioła,
  • ocet winny, spirytusowy i jabłkowy.

Dostępne są również mąki bezglutenowe, które w procesie produkcji zostały pozbawione glutenu lub zawierają jego śladowe ilości. Jedną z takich mąk jest mąka owsiana bezglutenowa.

Żywność bezglutenowa – jak rozpoznać produkty bez glutenu?

Żywność bezglutenową można podzielić na produkty, które naturalnie nie zawierają w swoim składzie glutenu oraz te, które zostały pozbawione omawianej grupy białek w procesie produkcyjnym. Dla osób chorujących na celiakię nawet śladowe ilości glutenu mogą wywołać poważne konsekwencje zdrowotne.

dieta bezglutenowa certygikat Z myślą o nich wprowadzono specjalne oznaczenie na opakowaniach – symbol przekreślonego kłosa. Informuje ono, że na żadnym etapie wytwarzania dany produkt nie został zanieczyszczony nawet śladową ilością glutenu. W praktyce oznacza to, że na tych samych taśmach produkcyjnych czy w magazynach nie mogą znajdować się produkty bezglutenowe i żywność zawierająca tę grupę białek.

Przed oznaczeniem danego produktu symbolem przekreślonego kłosa, jest on poddawany szczegółowym badaniom laboratoryjnym. Mają one potwierdzić, że w analizowanej żywności nie znajdują się nawet śladowe ilości glutenu. Produkty naturalnie niezawierające glutenu nie są oznaczane symbolem przekreślonego kłosa.

Dieta bezglutenowa może mieć pozytywny wpływ na codzienne funkcjonowanie. Wprowadzenie do menu żywności bez glutenu powoduje widoczny wzrost energii do działania. Ponadto dieta bezglutenowa pomaga pozbyć się bólu stawów. Rezygnacja z produktów zawierających gluten może także wspomóc utratę zbędnych kilogramów.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium