Dieta i żywność bezglutenowa
Żywność bezglutenowa to pokarmy dla diety bezglutenowej niezawierające w swoim składzie glutenu, jak sama nazwa wskazuje. Czym zatem jest gluten i dlaczego niektórzy się go wystrzegają?
Gluten to białko występujące w części zbóż. To właśnie dzięki niemu wyroby mączne zachowują sprężystość, dają się formować w wybrane kształty i nie rozpadają się. To swoiste spoiwo w kluskach, wypiekach i plackach. Zawarte jest w pszenicy i jej prastarych kuzynkach: samopszy, płaskurce i orkiszu, oraz w życie, jęczmieniu i owsie, z wyjątkiem odmiany bezglutenowej tego ostatniego.
Niestety białko to potrafi też dawać czasami nieprzyjemne i niejednokrotnie groźne dla zdrowia dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wyróżniamy tu przede wszystkim chorobę autoimmunologiczną, jaką jest celiakia, nietolerancję pokarmową oraz alergię na gluten. Wbrew pozorom są to trzy różne jednostki chorobowe. Łączy je jednak jedno: potrzeba wyeliminowania z diety glutenu.
Makaron Gryczany z Batatami Bezglutenowy BIO 250 g Terrasana
Ekologiczny Makaron Gryczany i Bataty Bezglutenowy BIO 250 g Terrasana
Inspirowany japońskim makaronem soba makaron na bazie mąki gryczanej, wzbogacony dodatkiem batatów. Dzięki temu zyskuje oryginalny smak i jeszcze więcej wartości odżywczych. Stanowi idealny dodatek do zup, dań z woka oraz dań kuchni azjatyckich.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Ryżowy Spaghetti (ryż brązowy 100%) Bezglutenowy BIO 250 g Terrasana
Ekologiczny Makaron z Ryżu Brązowego 100% Spaghetti BIO 250 g Terrasana Bezglutenowy
Klasyczny makaron ryżowy o delikatnym smaku, wyprodukowany z pełnoziarnistej mąki z brązowego ryżu. Dzięki temu zawiera więcej błonnika i składników odżywczych w porównaniu z produktami z ryżu białego.
Stanowi doskonały dodatek do zup, dań z woka oraz dań kuchni azjatyckich.
Składniki:
mąka z ryżu brązowego*, woda.
*składniki pochodzące z certyfikowanych upraw ekologicznych.
Produkt wegański. Może zawierać śladowe ilości sezamu, soi i orzeszków ziemnych.
Kraj pochodzenia: Niderlandy
Certyfikat: BIO
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Ryżowy Spaghetti (ryż brązowy) z Wakame Bezglutenowy BIO 250 g Terrasana
Ekologiczny Makaron z Ryżu Brązowego Spaghetti z Wakame BIO 250 g Terrasana
Bezglutenowy
Bezglutenowy makaron spaghetti wyprodukowany z pełnoziarnistej mąki ryżowej z dodatkiem wodorostów wakame, słynących z bycia bogatym źródłem jodu, wapnia i witamin. Doskonale nadaje się do zup, dań z woka i dań kuchni japońskiej.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Ryżowy Spaghetti (ryż czarny) Bezglutenowy BIO 250 g Terrasana
Ekologiczny Makaron z Ryżu Czarnego Spaghetti BIO 250 g Terrasana
Bezglutenowy
Bezglutenowy makaron z czarnego ryżu o oryginalnym kolorze. Doskonały do zup, dań z woka, sałatek oraz dań kuchni azjatyckich.
Składniki:
mąka z ryżu czarnego* (60%), mąka z ryżu brązowego*, woda (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron z Ryżu Tajskiego Bezglutenowy BIO 250 g Terrasana
Makaron z Ryżu Tajskiego Bezglutenowy BIO 250 g Terrasana
Klasyczny makaron ryżowy o delikatnym smaku. Idealny jako dodatek do zup, dań z woka oraz dań kuchni azjatyckich.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chipsy z Soczewicy o Smaku Tajskiego Słodkiego Chili Bezglutenowe BIO 75 g Terrasana
Składniki:
mąka z soczewicy* 38%, olej słonecznikowy*, skrobia ziemniaczana*, mąka ziemniaczana*, skrobia kukurydziana*, mieszanka przypraw z chili* 3% (pomidor*, sól, lukrecja*, imbir*, czosnek*, pieprz cayenne*, pieprz czarny*, korzeń lubczyka*, ekstrakt z papryki*, ekstrakt z cytryny*), sól morska, kurkuma*.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Chipsy z soczewicy, które są idealne jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do dań z ryżu lub makaronu. Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Kuzu Białe (Skrobia z Korzenia) Bezglutenowe BIO 125 g Terrasana
Kuzu Białe (Skrobia z Korzenia) BIO 125 g Terrasana
Kuzu jest skrobią pozyskiwaną z korzenia azjatyckiej rośliny - opornika łatkowatego (Pueraria montana). Jest doskonałym środkiem zagęszczającym i wiążącym, stanowiąc doskonałą alternatywę dla żelatyny lub skrobi ziemniaczanej.
Skrobię kuzu pozyskuje się w tradycyjnym, trwającym 90 dni procesie, którego rezultatem jest delikatny, biały proszek.
Kuzu stanowi bogate źródło żelaza, wapnia i fosforu.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Kuzu Szare (Skrobia z Korzenia) Bezglutenowe BIO 125 g Terrasana
Kuzu Szare (Skrobia z Korzenia) BIO 125 g Terrasana
Kuzu to jest doskonałą alternatywą dla środków zagęszczających i wiążących, takich jak żelatyna czy skrobia ziemniaczana.
Doskonale nadaje się do zagęszczania zup, sosów, przygotowywania polew, puddingów i nadzienia do ciast.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Ramen Noodle Gryczany z Shiitake Bezglutenowy BIO 280 g Terrasana
Makaron Ramen Noodle Gryczany z Shiitake Bezglutenowy BIO 280 g Terrasana
Baza do dań z woka, zup z makaronem i sałatek.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Ramen Noodle z Ryżu Brązowego Bezglutenowy BIO 280 g Terrasana
Makaron Ramen Noodle z Ryżu Brązowego Bezglutenowy BIO 280 g Terrasana
Baza do dań z woka, zup z makaronem i sałatek.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Ramen Noodle z Ryżu Czarnego Bezglutenowy BIO 280 g Terrasana
Makaron Ramen Noodle z Ryżu Czarnego Bezglutenowy BIO 280 g Terrasana
Baza do dań z woka, zup z makaronem i sałatek.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Ryżowy Razowy z Dynią i Imbirem Bezglutenowy Bio 250 g Terrasana
Makaron Ryżowy Razowy z Dynią i Imbirem Bezglutenowy Bio 250 g Terrasana
Makaron może być bazą do dań z woka, zup z makaronem i sałatek.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Soba Gryczany Bezglutenowy BIO 200 g Terrasana
Makaron Soba Gryczany Bezglutenowy BIO 200 g Terrasana
Składniki:
mąka gryczana*
*certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Makaron może być bazą do dań z woka , zup z makaronem i sałatek.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 1496 kJ / 353 kcal
Tłuszcz: 3 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 66,1 g
- w tym cukry: 1,1 g
Białko: 5,9 g
Białko: 10,9 g
Sól: 0 g
Informacja alergenna:
Może zawierać soję i gluten.
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj producenta: Holandia
Kraj pochodzenia składników: Japonia
Certyfikaty: BIO
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron z Ryżu Brązowego Typu Noodle Pad Thai Bezglutenowy BIO 250 g Terrasana
Składniki:
mąka z ryżu brązowego*.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Sposób przygotowania:
Nie gotować. Makaron włożyć do miski, zalać wrzątkiem i pozostawić do namoczenia na 8-10 minut. Odcedzić makaron.
Pyszny z orientalnymi warzywami i przyprawą japońską.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron z Ryżu Brązowego Vermicelli Bezglutenowy BIO 250 g Terrasana
Składniki:
mąka z ryżu brązowego*.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Sposób przygotowania:
Makaron wsypać do wrzącej, osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu). Gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
Czas gotowania: 4-5 minut. Przecedź makaron i przepłucz w zimnej wodzie.
Podawać z orientalnymi warzywami i japońskimi przyprawami.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Maranta Skrobia z Korzenia Bezglutenowa BIO 800 g Horeca Terrasana
Maranta Skrobia z Korzenia Bezglutenowa BIO 800 g Horeca Terrasana
Maranta trzcinowata jest dobrym środkiem wiążącym, może być używana do przygotowywania i zagęszczania wielu potraw: klarownych zup i sosów, puddingów, ciastek, galaretek , budyniów, lodów oraz wypieków dla dzieci. W diecie bezglutenowej świetnie sprawdza się w charakterze zagęstnika, a także zamiennika mąk glutenowych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Papier Ryżowy Bezglutenowy BIO 150 g 15 Szt Terrasana
Papier Ryżowy Bezglutenowy BIO 150 g 15 Szt Terrasana
Papier ryżowy służy głównie do przyrządzenia summer rolls (ruloniki wypełnione farszem z surowych składników, niepoddanych obróbce cieplnej) lub spring rolls (ruloniki wypełnione farszem i smażone na gorącym tłuszczu do uzyskania złotawego odcienia i odpowiedniej chrupkości).
Składniki
ryż biały*, sól, woda
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Sojowy Mocny Tamari Bezglutenowy BIO 250 ml Terrasana
Sos Sojowy Mocny Tamari Bezglutenowy BIO 250 ml Terrasana
Składniki:
woda, ziarno soi*, sól morska, Koji (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna - 354 kJ / 83 kcal
Tłuszcz - 0 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0 g
Węglowodany - 7,20 g
w tym cukry - 0,50 g
Białko - 14 g
Sól - 13,10 g
Błonnik - 0,70 g
Kraj pochodzenia: Holandia
Certyfikaty: BIO
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Sojowy Słodki Ketjap Manis Bezglutenowy Bio 250 ml Terrasana
Składniki:
cukier kokosowy*, woda, syrop z tapioki*, sos SOJOWY tamari* [woda, SOJA*, sól morska, solone shochu* (woda, ryż*, sól, Aspergillus oryzae), Aspergillus oryzae], biały ocet winny*, sól, skrobia kukurydziana*, imbir w proszku*.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Indonezyjski sos ketjap manis - słodki sos SOJOWY, powstały z połączenia cukru kokosowego, sosu sojowego oraz przypraw.
Sos ketjap manis ma gęstszą konsystencję niż tradycyjne sosy sojowe i spływa powoli, niczym syrop.
W powszechnie używanych sosach sojowych znajdziemy charakterystyczną słoność, to w tym przypadku na pierwsze miejsce przebija się smak słodki, który zawdzięczamy długotrwałej redukcji sosu z użyciem cukru kokosowego. Głęboki, karmelowo-zbożowy posmak oraz jedwabista konsystencja ketjapu nie mają sobie równych - to wyjątkowe doświadczenie już od pierwszej kropli.
Ketjap manis to wszechstronny produkt, który wykorzystać możemy na wiele sposobów. Samodzielnie stanowi pyszną, gotową glazurę do mięs i ryb. Znakomicie sprawdzi się także jako składnik bardziej złożonych marynat. Użyty do polewania i maczania potraw, takich jak panierowane tofu, tempura czy sajgonki, nie tylko wspaniale podkreśli ich smak, ale też nada atrakcyjnego wyglądu. Dodatkowo możemy używać go jako przyprawy do dań z ryżu i makaronu oraz zup. Już odrobina ketjapu zupełnie odmieni Twoje danie.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Sojowy Słodki Teriyaki Wok Bezglutenowy BIO 240 ml Terrasana
Składniki:
tamari* (woda, ziarna SOI*, sól morska, solone shochu*, koji), woda, cukier z kwiatów kokosa*, ocet winny biały*, mirin* (słodki ryż*, shochu*, ryż*, koji), skrobia z tapioki*, imbir w proszku*, czosnek w proszku*, cebula w proszku*, sól.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Ten gotowy do użycia sos do woka jest w 100% ekologiczny i ma krótką listę składników. Głównym jego składnikiem jest japońskie tamari (sos sojowy), a słodzony jest cukrem z kwiatów kokosa.
Nadaj japońskiego akcentu swoim potrawom z warzyw i ryżu za jednym nalaniem.
Sposób użycia:
Smażyć na woku warzywa i substytut mięsa (takie jak tofu lub seitan) przez kilka minut. Dodać dużą porcję sosu teriyaki i podgrzewać, aż danie nabierze odpowiedniego smaku. Podawać z ryżem lub makaronem.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Sojowy Tamari Bezglutenowy BIO 250 ml Terrasana
Sos Sojowy Tamari Bezglutenowy BIO 250 ml Terrasana
Sos otrzymany w wyniku tradycyjnej japońskiej fermentacji przez 9 miesięcy.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Żywność bezglutenowa – czym jest gluten i w jakich produktach występuje?
Gluten to grupa białek, które można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Występują m.in. w ziarnach zbóż. Po połączeniu wody z mąką gluten zapewnia elastyczną konsystencję ciasta i zwiększa jego odporność na wysychanie. Ponadto ma pozytywny wpływ na zachowanie właściwego aromatu poszczególnych produktów spożywczych. Z tego względu jest dodawany do żywności, w której pierwotnie nie występuje. Ciekawostką jest fakt, że gluten dodaje się również do wędlin.
Omawiana grupa białek występuje przede wszystkim w zbożach oraz produktach wykonywanych ze zbóż jak mąka czy otręby. Zboża zawierające gluten to:
- pszenica i jej odmiany,
- owies,
- orkisz,
- żyto,
- pszenżyto,
- jęczmień.
Dodatkowo gluten jest wykorzystywany podczas wytwarzania:
- kiełbas,
- parówek,
- pasztetów,
- mielonek,
- zup oraz sosów błyskawicznych.
Gluten można także znaleźć w następujących produktach:
- chleb razowy i biały,
- bułki,
- pieczywo chrupkie,
- herbatniki,
- biszkopty,
- suchary,
- pierniczki,
- wyroby garmażeryjne,
- desery,
- majonez,
- musztarda,
- kawa zbożowa,
- wyroby cukiernicze,
- makaron pszenny i żytni,
- kaszka mleczno-zbożowa.
Gluten – dlaczego jest szkodliwy dla organizmu?
Przyczyny szkodliwości glutenu nie są do końca wyjaśnione. Jedna z hipotez mówi, że organizm człowieka jeszcze nie zdążył wytworzyć mechanizmu obronnego umożliwiającego trawienie tego białka. Wynika to z faktu, że nasi dalecy przodkowie nie uprawiali ziemi, a tym samym nie jedli zbóż. Ich dieta składała się przede wszystkim z tego, co upolowali lub zebrali w lesie. Jak dowodzą naukowcy, geny człowieka od tamtego czasu praktycznie się nie zmieniły. Dlatego organizmy części populacji nadal są przystosowane do diety bezglutenowej, która nie zawiera zbóż. Badania wykazały, że kilkanaście procent ludzkości przyzwyczaiło się do trawienia produktów z glutenem.
Dietę bezglutenową powinny stosować:
- osoby chorujące na celiakię,
- osoby mające alergię na gluten,
- osoby z nadwrażliwością na gluten.
Celiakia to choroba trzewna o podłożu autoimmunologicznym i genetycznym. Cierpi na nią ok. 1-2% populacji. W przebiegu choroby następuje uszkodzenie kosmków jelitowych, w wyniku czego organizm ma problemy z przyswajaniem innych składników odżywczych. Pojawiają się problemy z biegunkami, wychudzeniem oraz niedoborem wielu ważnych pierwiastków jak żelazo czy wapń. Celiakia może prowadzić do rozwoju wielu groźnych chorób w tym anemii i osteoporozy.
Osoby z alergią na gluten mają objawy podobne do ludzi cierpiących na celiakię, ale przy tym zachowują zdrową wyściółkę jelita cienkiego. W ich przypadku dodatkowym objawem jest występowanie wodnistego kataru, pokrzywki, biegunki i zaostrzenie AZS (atopowego zapalenia skóry). Część lekarzy uważa, że alergia na gluten może także przyczyniać się do rozwoju RZS, czyli reumatoidalnego zapalenia stawów.
W ostatniej grupie znajdują się osoby nadwrażliwe na gluten, ale jednocześnie nie chorujące na celiakię i niemające alergii na tę grupę białek.
Gluten może być także przyczyną rozwoju choroby Duchringa. Jest to opryszczkowate zapalenie skóry, podczas którego na jej powierzchni pojawiają się pęcherzyki, swędzące grudki oraz rumień.
Wszystkie te grupy powinny stosować dietę bezglutenową.
Dieta bezglutenowa – czym zastąpić zboża glutenowe?
Żywność bezglutenowa to kategoria, która zawiera także produkty mogące z powodzeniem zastąpić zboża glutenowe. To przede wszystkim:
- Kasza gryczana bezglutenowa – zawiera duże ilości białka i minerałów jak wapń, żelazo, fosfor, potas i magnez. Najwięcej witamin jest w naturalnej kaszy gryczanej. Proces palenia pozbawia ją blisko połowy cennych właściwości.
- Quinoa bezglutenowa (komosa ryżowa) – to produkt chętnie wybierany przez osoby uczulone na gluten oraz wegetarian. Produkt ten jest wartościowym źródłem białka takiego jak zwierzęce. Komosa ryżowa zawiera również duże ilości manganu, wapnia, fosforu oraz kwasów tłuszczowych omega.
- Ryż bez glutenu – to doskonały zamiennik dla kaszy. Najwięcej właściwości zdrowotnych ma ryż brązowy. Jego wadą jest jednak wysoki indeks glikemiczny.
Na liście zbóż bezglutenowych znajduje się ponadto:
- kukurydza,
- gryka,
- proso,
- amarantus,
- teff,
- sorgo.
Na diecie bezglutenowej można spożywać także kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych, np. kasza jaglana bezglutenowa, lub kasza kukurydziana bezglutenowa.
Żywność bezglutenowa – jakie produkty naturalnie nie zawierają glutenu?
Na liście żywności bezglutenowej, która w naturalnej formie nie zawiera tej grupy białek, należy umieścić:
- świeże, nieprzetworzone mięso,
- ryby
- jaja,
- mleko świeże, UHT, zagęszczone oraz w proszku,
- produkty mleczne jak kefir, maślanka, jogurt naturalny, śmietana, twaróg naturalny, ser żółty,
- masło,
- smalec,
- olej roślinny,
- oliwę z oliwek,
- masło orzechowe,
- wszystkie owoce świeże oraz konserwowane bez dodatków,
- wszystkie warzywa świeże oraz konserwowane bez dodatków,
- tapiokę,
- kisiele,
- cukier,
- dżem,
- miód,
- syrop klonowy,
- melasę,
- herbatę i kawę naturalną,
- soki owocowe,
- kompot,
- napar z ziół,
- czyste alkohole (wódka, rum),
- wino,
- cydr,
- sól,
- pieprz ziarnisty,
- zioła,
- ocet winny, spirytusowy i jabłkowy.
Dostępne są również mąki bezglutenowe, które w procesie produkcji zostały pozbawione glutenu lub zawierają jego śladowe ilości. Jedną z takich mąk jest mąka owsiana bezglutenowa.
Żywność bezglutenowa – jak rozpoznać produkty bez glutenu?
Żywność bezglutenową można podzielić na produkty, które naturalnie nie zawierają w swoim składzie glutenu oraz te, które zostały pozbawione omawianej grupy białek w procesie produkcyjnym. Dla osób chorujących na celiakię nawet śladowe ilości glutenu mogą wywołać poważne konsekwencje zdrowotne.
Z myślą o nich wprowadzono specjalne oznaczenie na opakowaniach – symbol przekreślonego kłosa. Informuje ono, że na żadnym etapie wytwarzania dany produkt nie został zanieczyszczony nawet śladową ilością glutenu. W praktyce oznacza to, że na tych samych taśmach produkcyjnych czy w magazynach nie mogą znajdować się produkty bezglutenowe i żywność zawierająca tę grupę białek. |
Przed oznaczeniem danego produktu symbolem przekreślonego kłosa, jest on poddawany szczegółowym badaniom laboratoryjnym. Mają one potwierdzić, że w analizowanej żywności nie znajdują się nawet śladowe ilości glutenu. Produkty naturalnie niezawierające glutenu nie są oznaczane symbolem przekreślonego kłosa.
Dieta bezglutenowa może mieć pozytywny wpływ na codzienne funkcjonowanie. Wprowadzenie do menu żywności bez glutenu powoduje widoczny wzrost energii do działania. Ponadto dieta bezglutenowa pomaga pozbyć się bólu stawów. Rezygnacja z produktów zawierających gluten może także wspomóc utratę zbędnych kilogramów.