Dieta i żywność bezglutenowa
Żywność bezglutenowa to pokarmy dla diety bezglutenowej niezawierające w swoim składzie glutenu, jak sama nazwa wskazuje. Czym zatem jest gluten i dlaczego niektórzy się go wystrzegają?
Gluten to białko występujące w części zbóż. To właśnie dzięki niemu wyroby mączne zachowują sprężystość, dają się formować w wybrane kształty i nie rozpadają się. To swoiste spoiwo w kluskach, wypiekach i plackach. Zawarte jest w pszenicy i jej prastarych kuzynkach: samopszy, płaskurce i orkiszu, oraz w życie, jęczmieniu i owsie, z wyjątkiem odmiany bezglutenowej tego ostatniego.
Niestety białko to potrafi też dawać czasami nieprzyjemne i niejednokrotnie groźne dla zdrowia dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wyróżniamy tu przede wszystkim chorobę autoimmunologiczną, jaką jest celiakia, nietolerancję pokarmową oraz alergię na gluten. Wbrew pozorom są to trzy różne jednostki chorobowe. Łączy je jednak jedno: potrzeba wyeliminowania z diety glutenu.
Chleb z Jagodami Goji Bezglutenowy Mieszanka do Wypieku 500 g Pięć Przemian
Chleb z Jagodami Goji Bezglutenowy Mieszanka do Wypieku 500 g Pięć Przemian
Wystarczy dodać 0,5 litra wody gazowanej, wymieszać i wstawić na 90 minut do piekarnika.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Chleb z Żurawiną Bezglutenowa Mieszanka do Wypieku 500 g Pięć Przemian
Chleb z Żurawiną Bezglutenowa Mieszanka do Wypieku 500 g Pięć Przemian
Bezglutenowa mieszanka do wypieku chleba z żurawiną PIĘĆ PRZEMIAN
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Krem Migdałowo-Czekoladowy Bez Cukru Bezglutenowy KETO 300 g Pięć Przemian
Składniki:
pasta migdałowa 59,3%, czekolada gorzka bez dodatku cukru 40,2% [miazga kakaowa, substancje słodzące (erytrytol 29,5%, glikozydy stewiolowe 0,027%), tłuszcz kakaowy, inulina, odtłuszczone kakao w proszku, emulgator (lecytyna sojowa), aromat waniliowy, masa kakao min. 60%], naturalne aromaty.
Produkt zawiera substancje słodzące i naturalnie występujące cukry.
Produkt bezglutenowy. Produkt wegański.
Zawiera substancje słodzące i naturalnie występujące cukry.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Mieszanka do Chleba Bezglutenowego z Pestkami Dyni 500 g Pięć Przemian
Mieszanka do Chleba Bezglutenowego z Pestkami Dyni 500 g Pięć Przemian
Bezglutenowa mieszanka do wypieku chleba.
Składniki:
mąka owsiana bezglutenowa, płatki owsiane bezglutenowe, pestki dyni bezłuskowej 13% mąka teff, siemię lniane, nasiona chia, słonecznik, łuska babki jajowatej, sól himalajska.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Mieszanka do Wypieku 9 Bułek Bezglutenowych Ciemnych 400 g Pięć Przemian
Mieszanka do Wypieku 9 Bułek Bezglutenowych Ciemnych 400 g Pięć Przemian
Składniki:
mąka owsiana bezglutenowa, mąka ryżowa, mąka lniana, łuska babki jajowatej, inulina, maranta trzcinowa, tapioka, sól, drożdże.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Mieszanka na Naleśniki Bezglutenowe 250 g Pięć Przemian
Mieszanka na Naleśniki Bezglutenowe 250 g Pięć Przemian
Mieszanka na pyszne i pachnące bezglutenowe naleśniki na bazie mąki owsianej oraz pełnoziarnistej mąki ryżowej z dodatkiem ksylitolu i kardamonu.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Płatki Teff 350 g Pięć Przemian
Bezglutenowe Płatki Teff 350 g Pięć Przemian
Teff, czyli miłka abisyńska, stanowi podstawowe zboże spożywane na terenie Etiopii od tysięcy lat. Naturalnie bezglutenowa, stanowi idealny produkt dla osób z celiakią oraz nietolerancją glutenu.
Jest doskonałym źródłem błonnika, wapnia, żelaza, magnezu i antyoksydantów. Charakteryzuje się również dużą zawartością niezbędnych aminokwasów egzogennych.
Drobne płatki z miłki stanowią doskonały dodatek do musli, owsianek, pieczywa, naleśników, placków i innych wypieków.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Racuchy Owsiane Instant Bezglutenowe 178 g Pięć Przemian
Racuchy Owsiane Instant Bezglutenowe 178 g Pięć Przemian
Mieszanka na puszyste, owsiane racuchy, słodzone ksylitolem. Prze!Racuchy nie zawierają cukru, kukurydzy, wysokoprzetworzonych składników ani zbędnych polepszaczy.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Chipsy z Plantana Paprykowe Bezglutenowe BIO 80 g El Origen
Chipsy z Plantana Paprykowe Bezglutenowe BIO 80 g El Origen
Składniki
plantany* (70 %), olej słonecznikowy*, przyprawy*, papryka w proszku*, sól morska
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
Pakowano w atmosferze ochronnej.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Ciastka Jaglane z Czekoladą Bezglutenowe BIO 150 g Irenki
Ciastka Jaglane z Czekoladą Bezglutenowe BIO 150 g Irenki
Składniki:
płatki jaglane* 51%, jaja kurze*, cukier trzcinowy*, olej rzepakowy*, kropelki czekoladowe* 7,6 % [miazga kakaowa*, cukier trzcinowy* tłuszcz kakaowy*, emulgator: lecytyny (z soi)]
* certyfikowany składnik ekologiczny
Masa kakaowa minimum 70 %.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Gryka Ekspandowana Bezglutenowa BIO 50 g Bio Planet
Gryka Ekspandowana BIO 50 g Bio Planet
Ekologiczna gryka ekspandowana to znakomita przekąska, przeznaczona do bezpośredniego spożycia. Doskonale sprawdza się jako dodatek do jogurtów, musli, sałatek, wypieków oraz deserów.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Lizaki Malinowe Okrągłe BIO (7x10g) Candy Tree
Ekologiczne Lizaki Okrągłe Malinowe BIO (7x10g) Candy Tree
Ekologiczne lizaki z syropu kukurydzianego.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Musli Owsiane z Czekoladą i Porzeczką Bezglutenowe 500 g Pięć Przemian
Składniki:
płatki owsiane bezglutenowe 50%, niesiarkowane owoce i nasiona 50%: daktyle suszone, ziarno słonecznika, czekolada gorzka bez dodatku cukru, figa suszona, banan suszony, siemię lniane, czarna poczeczka liofilizowana,
Składniki czekolady:
miazga kakaowa 60%, substancja słodząca (erytrytol 29,5%, glikozydy stewiolowe 0,03%), masło kakaowe, inulina, odtłuszczone kakao w proszku, lecytyna sojowa, aromat waniliowy
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Musli Owsiane z Truskawkami Bezglutenowe 500 g Pięć Przemian
Składniki:
płatki owsiane bezglutenowe 50%, daktyle suszone, nasiona słonecznika, siemię lniane, figi suszone, banany suszone, truskawki liofilizowane 4%.
Wszystkie owoce znajdujące się w musli nie zawierają siarki.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Pasta Słonecznikowa z Mango i Curry Bezglutenowa BIO 180 g Zwergenwiese
Produkt bezglutenowy
Delikatna, kremowa pasta do kanapek oraz świetna baza do dipów lub sosów.
Produkt wegański: bez laktozy, mleka, glutenu i drożdży.
Składniki:
nasiona słonecznika* (24%), woda, olej słonecznikowy*, przecier jabłkowy*, jabłko*, sok z cytryny z koncentratu*, syrop jabłkowy*, curry* (1,5%) (zawiera m.in. gorczycę* i seler*), sól
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Płatki Kukurydziane w Polewie z Mlecznej Czekolady Bezglutenowe BIO 250 g Turtle
Płatki Kukurydziane w Polewie z Mlecznej Czekolady Bezglutenowe BIO 250 g Turtle
Ekologiczne płatki kukurydziane w czekoladzie mlecznej. Bezglutenowe.
Składniki:
płatki kukurydziane* 56% (kukurydza*, nierafinowany cukier trzcinowy*, sól morska, słód kukurydziany*), mleczna czekolada* 29% (cukier trzcinowy*, tłuszcz kakaowy*, mleko pełne w proszku*, miazga kakaowa*), ciemna czekolada* (miazga kakaowa*, nierafinowany cukier trzcinowy*, tłuszcz kakaowy*), nierafinowany cukier trzcinowy*, substancja glazurująca: guma arabska* (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Ryż Basmati Biały Bezglutenowy BIO 5 kg Horeca
Ryż Basmati Biały Bezglutenowy BIO 5 kg Horeca
Ekologiczny ryż Basmati biały charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie. Doskonały jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Żywność bezglutenowa – czym jest gluten i w jakich produktach występuje?
Gluten to grupa białek, które można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Występują m.in. w ziarnach zbóż. Po połączeniu wody z mąką gluten zapewnia elastyczną konsystencję ciasta i zwiększa jego odporność na wysychanie. Ponadto ma pozytywny wpływ na zachowanie właściwego aromatu poszczególnych produktów spożywczych. Z tego względu jest dodawany do żywności, w której pierwotnie nie występuje. Ciekawostką jest fakt, że gluten dodaje się również do wędlin.
Omawiana grupa białek występuje przede wszystkim w zbożach oraz produktach wykonywanych ze zbóż jak mąka czy otręby. Zboża zawierające gluten to:
- pszenica i jej odmiany,
- owies,
- orkisz,
- żyto,
- pszenżyto,
- jęczmień.
Dodatkowo gluten jest wykorzystywany podczas wytwarzania:
- kiełbas,
- parówek,
- pasztetów,
- mielonek,
- zup oraz sosów błyskawicznych.
Gluten można także znaleźć w następujących produktach:
- chleb razowy i biały,
- bułki,
- pieczywo chrupkie,
- herbatniki,
- biszkopty,
- suchary,
- pierniczki,
- wyroby garmażeryjne,
- desery,
- majonez,
- musztarda,
- kawa zbożowa,
- wyroby cukiernicze,
- makaron pszenny i żytni,
- kaszka mleczno-zbożowa.
Gluten – dlaczego jest szkodliwy dla organizmu?
Przyczyny szkodliwości glutenu nie są do końca wyjaśnione. Jedna z hipotez mówi, że organizm człowieka jeszcze nie zdążył wytworzyć mechanizmu obronnego umożliwiającego trawienie tego białka. Wynika to z faktu, że nasi dalecy przodkowie nie uprawiali ziemi, a tym samym nie jedli zbóż. Ich dieta składała się przede wszystkim z tego, co upolowali lub zebrali w lesie. Jak dowodzą naukowcy, geny człowieka od tamtego czasu praktycznie się nie zmieniły. Dlatego organizmy części populacji nadal są przystosowane do diety bezglutenowej, która nie zawiera zbóż. Badania wykazały, że kilkanaście procent ludzkości przyzwyczaiło się do trawienia produktów z glutenem.
Dietę bezglutenową powinny stosować:
- osoby chorujące na celiakię,
- osoby mające alergię na gluten,
- osoby z nadwrażliwością na gluten.
Celiakia to choroba trzewna o podłożu autoimmunologicznym i genetycznym. Cierpi na nią ok. 1-2% populacji. W przebiegu choroby następuje uszkodzenie kosmków jelitowych, w wyniku czego organizm ma problemy z przyswajaniem innych składników odżywczych. Pojawiają się problemy z biegunkami, wychudzeniem oraz niedoborem wielu ważnych pierwiastków jak żelazo czy wapń. Celiakia może prowadzić do rozwoju wielu groźnych chorób w tym anemii i osteoporozy.
Osoby z alergią na gluten mają objawy podobne do ludzi cierpiących na celiakię, ale przy tym zachowują zdrową wyściółkę jelita cienkiego. W ich przypadku dodatkowym objawem jest występowanie wodnistego kataru, pokrzywki, biegunki i zaostrzenie AZS (atopowego zapalenia skóry). Część lekarzy uważa, że alergia na gluten może także przyczyniać się do rozwoju RZS, czyli reumatoidalnego zapalenia stawów.
W ostatniej grupie znajdują się osoby nadwrażliwe na gluten, ale jednocześnie nie chorujące na celiakię i niemające alergii na tę grupę białek.
Gluten może być także przyczyną rozwoju choroby Duchringa. Jest to opryszczkowate zapalenie skóry, podczas którego na jej powierzchni pojawiają się pęcherzyki, swędzące grudki oraz rumień.
Wszystkie te grupy powinny stosować dietę bezglutenową.
Dieta bezglutenowa – czym zastąpić zboża glutenowe?
Żywność bezglutenowa to kategoria, która zawiera także produkty mogące z powodzeniem zastąpić zboża glutenowe. To przede wszystkim:
- Kasza gryczana bezglutenowa – zawiera duże ilości białka i minerałów jak wapń, żelazo, fosfor, potas i magnez. Najwięcej witamin jest w naturalnej kaszy gryczanej. Proces palenia pozbawia ją blisko połowy cennych właściwości.
- Quinoa bezglutenowa (komosa ryżowa) – to produkt chętnie wybierany przez osoby uczulone na gluten oraz wegetarian. Produkt ten jest wartościowym źródłem białka takiego jak zwierzęce. Komosa ryżowa zawiera również duże ilości manganu, wapnia, fosforu oraz kwasów tłuszczowych omega.
- Ryż bez glutenu – to doskonały zamiennik dla kaszy. Najwięcej właściwości zdrowotnych ma ryż brązowy. Jego wadą jest jednak wysoki indeks glikemiczny.
Na liście zbóż bezglutenowych znajduje się ponadto:
- kukurydza,
- gryka,
- proso,
- amarantus,
- teff,
- sorgo.
Na diecie bezglutenowej można spożywać także kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych, np. kasza jaglana bezglutenowa, lub kasza kukurydziana bezglutenowa.
Żywność bezglutenowa – jakie produkty naturalnie nie zawierają glutenu?
Na liście żywności bezglutenowej, która w naturalnej formie nie zawiera tej grupy białek, należy umieścić:
- świeże, nieprzetworzone mięso,
- ryby
- jaja,
- mleko świeże, UHT, zagęszczone oraz w proszku,
- produkty mleczne jak kefir, maślanka, jogurt naturalny, śmietana, twaróg naturalny, ser żółty,
- masło,
- smalec,
- olej roślinny,
- oliwę z oliwek,
- masło orzechowe,
- wszystkie owoce świeże oraz konserwowane bez dodatków,
- wszystkie warzywa świeże oraz konserwowane bez dodatków,
- tapiokę,
- kisiele,
- cukier,
- dżem,
- miód,
- syrop klonowy,
- melasę,
- herbatę i kawę naturalną,
- soki owocowe,
- kompot,
- napar z ziół,
- czyste alkohole (wódka, rum),
- wino,
- cydr,
- sól,
- pieprz ziarnisty,
- zioła,
- ocet winny, spirytusowy i jabłkowy.
Dostępne są również mąki bezglutenowe, które w procesie produkcji zostały pozbawione glutenu lub zawierają jego śladowe ilości. Jedną z takich mąk jest mąka owsiana bezglutenowa.
Żywność bezglutenowa – jak rozpoznać produkty bez glutenu?
Żywność bezglutenową można podzielić na produkty, które naturalnie nie zawierają w swoim składzie glutenu oraz te, które zostały pozbawione omawianej grupy białek w procesie produkcyjnym. Dla osób chorujących na celiakię nawet śladowe ilości glutenu mogą wywołać poważne konsekwencje zdrowotne.
Z myślą o nich wprowadzono specjalne oznaczenie na opakowaniach – symbol przekreślonego kłosa. Informuje ono, że na żadnym etapie wytwarzania dany produkt nie został zanieczyszczony nawet śladową ilością glutenu. W praktyce oznacza to, że na tych samych taśmach produkcyjnych czy w magazynach nie mogą znajdować się produkty bezglutenowe i żywność zawierająca tę grupę białek. |
Przed oznaczeniem danego produktu symbolem przekreślonego kłosa, jest on poddawany szczegółowym badaniom laboratoryjnym. Mają one potwierdzić, że w analizowanej żywności nie znajdują się nawet śladowe ilości glutenu. Produkty naturalnie niezawierające glutenu nie są oznaczane symbolem przekreślonego kłosa.
Dieta bezglutenowa może mieć pozytywny wpływ na codzienne funkcjonowanie. Wprowadzenie do menu żywności bez glutenu powoduje widoczny wzrost energii do działania. Ponadto dieta bezglutenowa pomaga pozbyć się bólu stawów. Rezygnacja z produktów zawierających gluten może także wspomóc utratę zbędnych kilogramów.