Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Proszek do Pieczenia Bezglutenowy BIO 200 g Amylon
Proszek do Pieczenia Bezglutenowy BIO 200 g Amylon

17,95 zł

Cena regularna:

21,05 zł

Najniższa cena: 16,69 zł
szt.
Galaretka Truskawkowa BIO 40 g Amylon
Galaretka Truskawkowa BIO 40 g Amylon

5,33 zł

szt.
Proszek do Pieczenia Bezglutenowy BIO 12 g Amylon
Proszek do Pieczenia Bezglutenowy BIO 12 g Amylon

1,42 zł

Cena regularna:

1,65 zł

Najniższa cena: 1,29 zł
szt.
Kisiel Wiśniowy BIO 30 g Amylon
Kisiel Wiśniowy BIO 30 g Amylon

2,29 zł

 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Dieta i żywność bezglutenowa

Żywność bezglutenowa to pokarmy dla diety bezglutenowej niezawierające w swoim składzie glutenu, jak sama nazwa wskazuje. Czym zatem jest gluten i dlaczego niektórzy się go wystrzegają?

Gluten to białko występujące w części zbóż. To właśnie dzięki niemu wyroby mączne zachowują sprężystość, dają się formować w wybrane kształty i nie rozpadają się. To swoiste spoiwo w kluskach, wypiekach i plackach. Zawarte jest w pszenicy i jej prastarych kuzynkach: samopszy, płaskurce i orkiszu, oraz w życie, jęczmieniu i owsie, z wyjątkiem odmiany bezglutenowej tego ostatniego.

Niestety białko to potrafi też dawać czasami nieprzyjemne i niejednokrotnie groźne dla zdrowia dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wyróżniamy tu przede wszystkim chorobę autoimmunologiczną, jaką jest celiakia, nietolerancję pokarmową oraz alergię na gluten. Wbrew pozorom są to trzy różne jednostki chorobowe. Łączy je jednak jedno: potrzeba wyeliminowania z diety glutenu.

Żywność bezglutenowa

Budyń Czekoladowy BIO 40 g Amylon

Budyń Czekoladowy BIO 40 g Amylon
Budyń Czekoladowy BIO 40 g Amylon

Budyń Czekoladowy Bezglutenowy BIO 40 g Amylon

Produkt bezglutenowy. Budyń można przygotować także przy użyciu różnych typów mleka (np. owczego, koziego) oraz napojów (np. sojowego, ryżowego).

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

3,79 zł

Budyń Waniliowy BIO 40 g Amylon

Budyń Waniliowy BIO 40 g Amylon
Budyń Waniliowy BIO 40 g Amylon

Budyń Waniliowy Bezglutenowy BIO 40 g Amylon

Kremowy budyń o smaku waniliowym. Może być przygotowany także przy użyciu różnych typów mleka (np. owczego, koziego) oraz napojów (np. sojowego, ryżowego).

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

4,34 zł

szt.

Kisiel Truskawkowy BIO 30 g Amylon

Kisiel Truskawkowy BIO 30 g Amylon
Kisiel Truskawkowy BIO 30 g Amylon

Kisiel Truskawkowy Bezglutenowy BIO 30 g Amylon

Bezglutenowy kisiel instant o smaku truskawkowym. W celu uzyskania najlepszego smaku zalecamy rozpuszczenie jednego opakowania w 180ml wrzątku.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

2,21 zł

szt.

Kisiel Wiśniowy BIO 30 g Amylon

Kisiel Wiśniowy BIO 30 g Amylon
Kisiel Wiśniowy BIO 30 g Amylon

Kisiel Wiśniowy Bezglutenowy BIO 30 g Amylon

Bezglutenowy kisiel instant o smaku wiśniowym. W celu uzyskania najlepszego smaku zalecamy rozpuszczenie jednego opakowania w 180 ml wrzątku.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

2,29 zł

Proszek do Pieczenia Bezglutenowy BIO 12 g Amylon

Proszek do Pieczenia Bezglutenowy BIO 12 g Amylon
Proszek do Pieczenia Bezglutenowy BIO 12 g Amylon

Proszek do Pieczenia Bezglutenowy BIO 12 g Amylon

Proszek do pieczenia, pozwalający na uzyskanie puszystych wypieków, również tych bezglutenowych.
Produkt nie zawiera fosforanów. 

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

1,42 zł

Cena regularna: 1,65 zł

Najniższa cena: 1,29 zł
szt.
  • promocja

Budyń Morelowy BIO 40 g Amylon

Budyń Morelowy BIO 40 g Amylon
Budyń Morelowy BIO 40 g Amylon

Ekologiczny Budyń Morelowy Bezglutenowy BIO 40g Amylon

Delikatny, kremowy budyń o morelowym smaku. Może być przygotowany także z użyciem innego mleka niż krowie (owczego, koziego), bądź napojów roślinnych (sojowego, migdałowego etc.)
Jedno opakowanie przeznaczone jest na 0,5l mleka.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

4,69 zł

szt.

Budyń Śmietankowy BIO 40 g Amylon

Budyń Śmietankowy BIO 40 g Amylon
Budyń Śmietankowy BIO 40 g Amylon

Budyń Śmietankowy Bezglutenowy BIO 40 g Amylon

Kremowy budyń o smaku śmietankowym.
Jedno opakowanie przeznaczone jest na 0,5l mleka.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

3,74 zł

Galaretka o smaku Cytrynowym 40 g Amylon

Galaretka o smaku Cytrynowym 40 g Amylon
Galaretka o smaku Cytrynowym 40 g Amylon

Ekologiczna Galaretka o smaku Cytrynowym 40 g Amylon

Delikatna, bezglutenowa galaretka o smaku soczystych cytryn. Nie zawiera żelatyny, dzięki czemu jest produktem odpowiednim dla wegetarian i wegan. 
W celu uzyskania najlepszego smaku i konsystencji zalecamy do przygotowania galaretki z jednego opakowania użyć 250ml wody.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

5,33 zł

szt.

Galaretka o smaku Pomarańczowym 40 g Amylon

Galaretka o smaku Pomarańczowym 40 g Amylon
Galaretka o smaku Pomarańczowym 40 g Amylon

Ekologiczna Galaretka o smaku Pomarańczowym 40 g Amylon

Delikatna, bezglutenowa galaretka o smaku soczystych pomarańczy. Nie zawiera żelatyny, dzięki czemu jest produktem odpowiednim dla wegetarian i wegan. 
W celu uzyskania najlepszego smaku i konsystencji zalecamy do przygotowania galaretki z jednego opakowania użyć 250ml wody.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

5,33 zł

szt.

Galaretka o smaku Wiśniowym 40 g Amylon

Galaretka o smaku Wiśniowym 40 g Amylon
Galaretka o smaku Wiśniowym 40 g Amylon

Ekologiczna Galaretka o smaku Wiśniowym 40 g Amylon

Delikatna, bezglutenowa galaretka o smaku truskawkowym. Nie zawiera żelatyny, dzięki czemu jest produktem odpowiednim dla wegetarian i wegan. 
W celu uzyskania najlepszego smaku i konsystencji zalecamy do przygotowania galaretki z jednego opakowania użyć 250ml wody.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

5,33 zł

szt.

Galaretka Truskawkowa BIO 40 g Amylon

Galaretka Truskawkowa BIO 40 g Amylon
Galaretka Truskawkowa BIO 40 g Amylon

Galaretka o Smaku Truskawkowym Bezglutenowa BIO 40 g Amylon

Delikatna, bezglutenowa galaretka o smaku truskawkowym. Nie zawiera żelatyny, dzięki czemu jest produktem odpowiednim dla wegetarian i wegan. 

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

5,33 zł

szt.

Panierka Kukurydziana Bezglutenowa BIO 200 g Amylon

Panierka Kukurydziana Bezglutenowa BIO 200 g Amylon
Panierka Kukurydziana Bezglutenowa BIO 200 g Amylon

Panierka Kukurydziana Bezglutenowa BIO 200 g Amylon

Składniki:
Ekstrudowana kukurydza*
* certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

9,79 zł

szt.

Proszek do Pieczenia Bezglutenowy BIO 200 g Amylon

Proszek do Pieczenia Bezglutenowy BIO 200 g Amylon
Proszek do Pieczenia Bezglutenowy BIO 200 g Amylon

Proszek do Pieczenia Bezglutenowy BIO 200 g Amylon

Proszek do pieczenia bez fosforanów, bezglutenowy.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

17,95 zł

Cena regularna: 21,05 zł

Najniższa cena: 16,69 zł
szt.
  • promocja

Proszek do Pieczenia z Przyprawą do Piernika Bezglutenowy BIO 18 g Amylon

Proszek do Pieczenia z Przyprawą do Piernika Bezglutenowy BIO 18 g Amylon
Proszek do Pieczenia z Przyprawą do Piernika Bezglutenowy BIO 18 g Amylon

Proszek do Pieczenia z Przyprawą do Piernika Bezglutenowy BIO 18 g Amylon

Produkt bez fosforanów, bezglutenowy

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

4,00 zł

Żywność bezglutenowa – czym jest gluten i w jakich produktach występuje?

Gluten to grupa białek, które można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Występują m.in. w ziarnach zbóż. Po połączeniu wody z mąką gluten zapewnia elastyczną konsystencję ciasta i zwiększa jego odporność na wysychanie. Ponadto ma pozytywny wpływ na zachowanie właściwego aromatu poszczególnych produktów spożywczych. Z tego względu jest dodawany do żywności, w której pierwotnie nie występuje. Ciekawostką jest fakt, że gluten dodaje się również do wędlin.

Omawiana grupa białek występuje przede wszystkim w zbożach oraz produktach wykonywanych ze zbóż jak mąka czy otręby. Zboża zawierające gluten to:

  • pszenica i jej odmiany,
  • owies,
  • orkisz,
  • żyto,
  • pszenżyto,
  • jęczmień.

Dodatkowo gluten jest wykorzystywany podczas wytwarzania:

  • kiełbas,
  • parówek,
  • pasztetów,
  • mielonek,
  • zup oraz sosów błyskawicznych.

Gluten można także znaleźć w następujących produktach:

  • chleb razowy i biały,
  • bułki,
  • pieczywo chrupkie,
  • herbatniki,
  • biszkopty,
  • suchary,
  • pierniczki,
  • wyroby garmażeryjne,
  • desery,
  • majonez,
  • musztarda,
  • kawa zbożowa,
  • wyroby cukiernicze,
  • makaron pszenny i żytni,
  • kaszka mleczno-zbożowa.

Gluten – dlaczego jest szkodliwy dla organizmu?

Przyczyny szkodliwości glutenu nie są do końca wyjaśnione. Jedna z hipotez mówi, że organizm człowieka jeszcze nie zdążył wytworzyć mechanizmu obronnego umożliwiającego trawienie tego białka. Wynika to z faktu, że nasi dalecy przodkowie nie uprawiali ziemi, a tym samym nie jedli zbóż. Ich dieta składała się przede wszystkim z tego, co upolowali lub zebrali w lesie. Jak dowodzą naukowcy, geny człowieka od tamtego czasu praktycznie się nie zmieniły. Dlatego organizmy części populacji nadal są przystosowane do diety bezglutenowej, która nie zawiera zbóż. Badania wykazały, że kilkanaście procent ludzkości przyzwyczaiło się do trawienia produktów z glutenem.

Dietę bezglutenową powinny stosować:

  • osoby chorujące na celiakię,
  • osoby mające alergię na gluten,
  • osoby z nadwrażliwością na gluten.

Celiakia to choroba trzewna o podłożu autoimmunologicznym i genetycznym. Cierpi na nią ok. 1-2% populacji. W przebiegu choroby następuje uszkodzenie kosmków jelitowych, w wyniku czego organizm ma problemy z przyswajaniem innych składników odżywczych. Pojawiają się problemy z biegunkami, wychudzeniem oraz niedoborem wielu ważnych pierwiastków jak żelazo czy wapń. Celiakia może prowadzić do rozwoju wielu groźnych chorób w tym anemii i osteoporozy.

Osoby z alergią na gluten mają objawy podobne do ludzi cierpiących na celiakię, ale przy tym zachowują zdrową wyściółkę jelita cienkiego. W ich przypadku dodatkowym objawem jest występowanie wodnistego kataru, pokrzywki, biegunki i zaostrzenie AZS (atopowego zapalenia skóry). Część lekarzy uważa, że alergia na gluten może także przyczyniać się do rozwoju RZS, czyli reumatoidalnego zapalenia stawów.

W ostatniej grupie znajdują się osoby nadwrażliwe na gluten, ale jednocześnie nie chorujące na celiakię i niemające alergii na tę grupę białek.

Gluten może być także przyczyną rozwoju choroby Duchringa. Jest to opryszczkowate zapalenie skóry, podczas którego na jej powierzchni pojawiają się pęcherzyki, swędzące grudki oraz rumień.

Wszystkie te grupy powinny stosować dietę bezglutenową.

dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa – czym zastąpić zboża glutenowe?

Żywność bezglutenowa to kategoria, która zawiera także produkty mogące z powodzeniem zastąpić zboża glutenowe. To przede wszystkim:

  • Kasza gryczana bezglutenowa – zawiera duże ilości białka i minerałów jak wapń, żelazo, fosfor, potas i magnez. Najwięcej witamin jest w naturalnej kaszy gryczanej. Proces palenia pozbawia ją blisko połowy cennych właściwości.

  • Quinoa bezglutenowa (komosa ryżowa) – to produkt chętnie wybierany przez osoby uczulone na gluten oraz wegetarian. Produkt ten jest wartościowym źródłem białka takiego jak zwierzęce. Komosa ryżowa zawiera również duże ilości manganu, wapnia, fosforu oraz kwasów tłuszczowych omega.

  • Ryż bez glutenu – to doskonały zamiennik dla kaszy. Najwięcej właściwości zdrowotnych ma ryż brązowy. Jego wadą jest jednak wysoki indeks glikemiczny.

Na liście zbóż bezglutenowych znajduje się ponadto:

  • kukurydza,
  • gryka,
  • proso,
  • amarantus,
  • teff,
  • sorgo.

Na diecie bezglutenowej można spożywać także kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych, np. kasza jaglana bezglutenowa, lub kasza kukurydziana bezglutenowa.

Żywność bezglutenowa – jakie produkty naturalnie nie zawierają glutenu?

Na liście żywności bezglutenowej, która w naturalnej formie nie zawiera tej grupy białek, należy umieścić:

  • świeże, nieprzetworzone mięso,
  • ryby
  • jaja,
  • mleko świeże, UHT, zagęszczone oraz w proszku,
  • produkty mleczne jak kefir, maślanka, jogurt naturalny, śmietana, twaróg naturalny, ser żółty,
  • masło,
  • smalec,
  • olej roślinny,
  • oliwę z oliwek,
  • masło orzechowe,
  • wszystkie owoce świeże oraz konserwowane bez dodatków,
  • wszystkie warzywa świeże oraz konserwowane bez dodatków,
  • tapiokę,
  • kisiele,
  • cukier,
  • dżem,
  • miód,
  • syrop klonowy,
  • melasę,
  • herbatę i kawę naturalną,
  • soki owocowe,
  • kompot,
  • napar z ziół,
  • czyste alkohole (wódka, rum),
  • wino,
  • cydr,
  • sól,
  • pieprz ziarnisty,
  • zioła,
  • ocet winny, spirytusowy i jabłkowy.

Dostępne są również mąki bezglutenowe, które w procesie produkcji zostały pozbawione glutenu lub zawierają jego śladowe ilości. Jedną z takich mąk jest mąka owsiana bezglutenowa.

Żywność bezglutenowa – jak rozpoznać produkty bez glutenu?

Żywność bezglutenową można podzielić na produkty, które naturalnie nie zawierają w swoim składzie glutenu oraz te, które zostały pozbawione omawianej grupy białek w procesie produkcyjnym. Dla osób chorujących na celiakię nawet śladowe ilości glutenu mogą wywołać poważne konsekwencje zdrowotne.

dieta bezglutenowa certygikat Z myślą o nich wprowadzono specjalne oznaczenie na opakowaniach – symbol przekreślonego kłosa. Informuje ono, że na żadnym etapie wytwarzania dany produkt nie został zanieczyszczony nawet śladową ilością glutenu. W praktyce oznacza to, że na tych samych taśmach produkcyjnych czy w magazynach nie mogą znajdować się produkty bezglutenowe i żywność zawierająca tę grupę białek.

Przed oznaczeniem danego produktu symbolem przekreślonego kłosa, jest on poddawany szczegółowym badaniom laboratoryjnym. Mają one potwierdzić, że w analizowanej żywności nie znajdują się nawet śladowe ilości glutenu. Produkty naturalnie niezawierające glutenu nie są oznaczane symbolem przekreślonego kłosa.

Dieta bezglutenowa może mieć pozytywny wpływ na codzienne funkcjonowanie. Wprowadzenie do menu żywności bez glutenu powoduje widoczny wzrost energii do działania. Ponadto dieta bezglutenowa pomaga pozbyć się bólu stawów. Rezygnacja z produktów zawierających gluten może także wspomóc utratę zbędnych kilogramów.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium