Dieta i żywność bezglutenowa
Żywność bezglutenowa to pokarmy dla diety bezglutenowej niezawierające w swoim składzie glutenu, jak sama nazwa wskazuje. Czym zatem jest gluten i dlaczego niektórzy się go wystrzegają?
Gluten to białko występujące w części zbóż. To właśnie dzięki niemu wyroby mączne zachowują sprężystość, dają się formować w wybrane kształty i nie rozpadają się. To swoiste spoiwo w kluskach, wypiekach i plackach. Zawarte jest w pszenicy i jej prastarych kuzynkach: samopszy, płaskurce i orkiszu, oraz w życie, jęczmieniu i owsie, z wyjątkiem odmiany bezglutenowej tego ostatniego.
Niestety białko to potrafi też dawać czasami nieprzyjemne i niejednokrotnie groźne dla zdrowia dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wyróżniamy tu przede wszystkim chorobę autoimmunologiczną, jaką jest celiakia, nietolerancję pokarmową oraz alergię na gluten. Wbrew pozorom są to trzy różne jednostki chorobowe. Łączy je jednak jedno: potrzeba wyeliminowania z diety glutenu.
Kostki Warzywne Rosołowe Bezglutenowe BIO 100 g Alce Nero
Ekologiczne Kostki Warzywne Rosołowe Bezglutenowe BIO 100 g Alce Nero
10 kostek.
Bulion warzywny w kostkach Alce Nero bez dodatku oleju palmowego. Idealny do przyrządzania wszelkiego rodzaju zup, sosów czy risotto.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Spody do Pizzy Bezglutenowe 2 x 150 g Schär
Chrupiąca bezglutenowa pizza? Jak najbardziej. Spód do pizzy Schär wystarczy posmarować sosem pomidorowym, obłożyć ulubionymi dodatkami i piec przez kwadrans w 210°C przez 15 minut. I gotowe - prawdziwa włoska pizza specjalnie dla osób, które nie mogą spożywać glutenu.
Dzięki dodatkowi zakwasu oraz oliwy z oliwek pizza Schär ma wspaniały, śródziemnomorski aromat.
Opakowanie zawiera dwa spody.
Składniki:
skrobia kukurydziana, zakwas (mąka ryżowa, woda) 14%, woda, mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, skrobia ryżowa, maka kukurydziana, syrop glukozowy, alkohol etylowy, drożdże 2,2%, substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza; dekstroza, oliwa z oliwek extra virgin 1,6%, olej słonecznikowy, włókno roślinne (psyllium), sól jodowana (sól, jodek potasu), białko SOJOWE, substancje spulchniające: lakton kwasu glukonowego, węglany sodu; regulatory kwasowości: kwas winowy, kwas cytrynowy.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Bajgle z Makiem Bezglutenowe 190 g (2 x 95 g) Incola
Popularna na całym świecie bułka w kształcie oponki. Miękka i puszysta w środku, a z wierzchu obsypana dużą ilością maku.
Składniki:
woda, skrobie (tapiokowa, ziemniaczana, kukurydziana), mąki (ryżowa, kukurydziana), mak 7,4 %, olej słonecznikowy, drożdże, syrop winogronowy, białko JAJA kurzego, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), błonnik roślinny (z babki jajowatej), cukier, sól, substancje zagęszczające (hydroksypropylometyloceluloza, guma ksantanowa).
Produkt pakowany w atmosferze ochronnej. Produkt bezglutenowy.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Bajgle z Siemieniem Lnianym Bezglutenowe 190 g (2 x 95 g) Incola
Popularna bułka o charakterystycznym kształcie oponki, posypana z wierzchu chrupiącym siemieniem lnianym. Idealna jako zdrowa propozycja śniadaniowa, uwielbiana na całym świecie.
Składniki:
woda, skrobie (tapiokowa, ziemniaczana, kukurydziana), mąki (ryżowa, kukurydziana), złote siemię lniane 12,8 %, olej słonecznikowy, drożdże, syrop winogronowy, białko JAJA kurzego, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), błonnik roślinny (z babki jajowatej), cukier, sól, substancje zagęszczające (hydroksypropylometyloceluloza, guma ksantanowa).
Produkt pakowany w atmosferze ochronnej. Produkt bezglutenowy.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Bulion Wołowy w Płynie Bezglutenowy BIO 350 ml Food Studio
Bulion Wołowy w Płynie Bezglutenowy BIO 350 ml Food Studio
Idealny jako aromatyczna zupa lub baza do risotto, smoothies lub innych dań.
Gotowany co najmniej 12 godzin z wykorzystaniem kości wołowych.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Bułki Hamburger ze Złotym Siemieniem Lnianym Bezglutenowe (2x70 g)140 g Incola
Złota bułeczka posypana złotym siemieniem lnianym. Chrupiąca po podgrzaniu, idealna na śniadanie, kolację i do hamburgerów.
2 sztuki w opakowaniu.
Składniki:
woda, skrobie (tapiokowa, ziemniaczana, kukurydziana), mąki (ryżowa, kukurydziana), złote siemię lniane 6,3 %, olej słonecznikowy, drożdże, syrop winogronowy, białko JAJA kurzego, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), błonnik roślinny (z babki jajowatej), cukier, sól, substancje zagęszczające (hydroksypropylometyloceluloza, guma ksantanowa).
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Bułki Kajzerki Bezglutenowe (2 x 60 g) 120 g Incola
Wyjątkowo miękka, bezglutenowa i bezlaktozowa bułeczka kajzerka, oprószona suto mąką.
2 bułki w opakowaniu.
Produkt nie zawiera pszenicy, soi i mleka.
Składniki:
woda, skrobie (tapiokowa, ziemniaczana, kukurydziana), mąki (ryżowa, kukurydziana), olej rzepakowy, drożdże, syrop winogronowy, białko KURZE (JAJA), substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), błonnik roślinny (z babki jajowatej), sól, substancje zagęszczające (hydroksypropylometyloceluloza, guma ksantanowa), cukier, aromat.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chleb Świeży z Ziarnami Krojony Bezglutenowy 350 g Incola
Chleb bezglutenowy z ziarnami słonecznika, siemienia lnianego, prosa i chia. Opakowanie zawiera ok. 13-14 kromek.
Bez pszenicy, soi ani laktozy.
Produkt do bezpośredniego spożycia. Może być również odgrzewany w tosterze lub piekarniku.
Produkt pakowany w atmosferze ochronnej.
Składniki:
woda, zakwas (skrobia kukurydziana, mąka jaglana, woda), skrobie (ziemniaczana, tapiokowa), olej rzepakowy, błonnik roślinny (bambusowy, ziemniaczany, jabłkowy, z babki jajowatej), ziarna 5,4 % (siemię lniane, proso, słonecznik, chia - nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica)), białko KURZE (JAJA), mąka ryżowa, cukier, substancje zagęszczające (guma ksantanowa, karboksymetyloceluloza), drożdże, melasa trzcinowa, sól, łuska gryki, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), aromat.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Mieszanka do Pieczenia Pizzy Bezglutenowej BIO 350 g Bauck Hof
Mieszanka do Pieczenia Pizzy Bezglut. BIO 350 g Bauck Hof
Bezglutenowe ciasto do pizzy - mieszanka do szybkiego pieczenia 1 blachy do pieczenia lub 2 okrągłych tortownic.
Przygotowanie 5 minut, czas pieczenia 20 minut
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Mieszanka do Wypieku 9 Bułek Bezglutenowych Ciemnych 400 g Pięć Przemian
Mieszanka do Wypieku 9 Bułek Bezglutenowych Ciemnych 400 g Pięć Przemian
Składniki:
mąka owsiana bezglutenowa, mąka ryżowa, mąka lniana, łuska babki jajowatej, inulina, maranta trzcinowa, tapioka, sól, drożdże.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Mieszanka do Wypieku 9 Bułek Bezglutenowych Jasnych 400 g Pięć Przemian
Mieszanka do Wypieku 9 Bułek Bezglutenowych Jasnych 400 g Pięć Przemian
Bezglutenowa mieszanka do wypieku 9 bułek jasnych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mieszanka do Wypieku 9 KETO Bułek Bezglutenowych Ciemnych 310 g Pięć Przemian
Mieszanka do Wypieku 9 KETO Bułek Bezglutenowych Ciemnych 310 g Pięć Przemian
Mieszanka dla osób na diecie ketogenicznej.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Paluszki Bezglutenowe BIO 45 g Biopont
Paluszki Bezglutenowe BIO 45 g Biopont
Klasyczne, chrupiące paluszki o obniżonej zawartości soli.
Składniki:
Skrobia (kukurydziana*, ziemniaczana*), woda, mąka (ryżowa*, kukurydziana*, jaglana*), syrop ryżowy*, olej słonecznikowy, sól morska 2,1%, cukier trzcinowy*, łuska babki płesznik*, emulgator: lecytyna słonecznikowa, ekstrakt drożdżowy, substancja spulchniająca (wodorowęglan sodu, wodorowęglan amonu), regulator kwasowości: wodorotlenek sodu.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Certyfikaty: BIO, Bezglutenowy
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Paluszki Solone Bezglutenowe BIO 45 g Biopont
Paluszki Solone Bezglutenowe BIO 45 g Biopont
Klasyczne, chrupiące paluszki z gruboziarnistą solą morską.
Składniki:
Skrobia* (kukurydziana*, ziemniaczana*), woda, mąka* (ryżowa*, kukurydziana*, jaglana*), syrop ryżowy*, olej słonecznikowy*, sól morska 3,9%, cukier trzcinowy*, łuska babki płesznik*, emulgator (lecytyna słonecznikowa), ekstrakt drożdżowy, substancje spulchniające: wodorowęglan sodu, wodorowęglan amonu, regulator kwasowości: wodorotlenek sodu
*certyfikowany składnik ekologiczny
Certyfikaty: BIO, Bezglutenowy
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Bułka Słodka Bezglutenowa (2 x 40 g) 80 g Incola
Składniki:
woda, skrobie (tapiokowa, kukurydziana), mąki (ryżowa, kukurydziana), cukier, olej rzepakowy, syrop ryżowy z koncentratem soku winogronowego, drożdże, MLEKO w proszku pełne, substancje zagęszczające (hydroksypropylometyloceluloza, guma ksantanowa), substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), albumina w proszku (JAJA), sól, błonnik roślinny (z babki jajowatej), naturalny aromat, aromat.
Opis:
Bezglutenowa słodka bułeczka o delikatnym, karmelowym smaku.
Produkt pakowany w atmosferze ochronnej.
Produkt do bezpośredniego spożycia. Może być również podgrzewany w piekarniku.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Bułka Tarta Bezglutenowa 500 g Balviten
Bułka tarta najczęściej stosowana jest jako składnik panierek, farszy lub zapiekanek. Doskonale nadaje się do obtaczania kotletów lub do zasmażek.
Składniki:
skrobia kukurydziana, olej rzepakowy, cukier, glukoza, drożdże, sól, substancja zagęszczająca: guma guar; błonnik ziemniaczany, woda, substancja spulchniająca: węglany sodu.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Bułki Śniadaniowe Bezglutenowe (3 x 40 g) 120 g Incola
Składniki:
woda, skrobie (tapiokowa, ziemniaczana, kukurydziana), mąki (ryżowa, kukurydziana), olej słonecznikowy, drożdże, syrop winogronowy, białko JAJA kurzego, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), błonnik roślinny (z babki jajowatej), sól, substancje zagęszczające (hydroksypropylometyloceluloza, guma ksantanowa), cukier, aromat.
Opis:
Miękka i bezglutenowa bułka, w połączeniu z ulubionymi dodatkami idealnie sprawdzi się na śniadanie, drugie śniadanie lub szybki lunch...
Jest bardzo uniwersalna i niepodważalnie pyszna.
Produkt do bezpośredniego spożycia. Może być również odgrzewany w tosterze lub piekarniku.
Produkt pakowany w atmosferze ochronnej.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Chili Wegańskie Bezglutenowe 280 g Real Vegy
Składniki:
woda, zmiażdżone i pokrojone pomidory (pomidory, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), fasola czerwona, cebula, teksturowane białko grochu 5%, oliwa z oliwek, ekstrakt drożdżowy, czosnek, sól, cukier trzcinowy brązowy, przyprawy, naturalny aromat, zioła, żywność barwiąca - czerwony burak, substancja zagęszczająca: guma guar.
Opis:
Danie gotowe do spożycia po podgrzaniu.
Nie wymaga przechowywania w lodówce.
Sposób przygotowania:
Należy podgrzać przed podaniem.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chipsy Tortilla Kukurydziane o Smaku Paprykowym Bezglutenowe BIO 75 g Amaizin
Chipsy Tortilla Kukurydziane o Smaku Paprykowym Bezglutenowe BIO 75 g Amaizin
Składniki:
mąka kukurydziana* (73%), olej słonecznikowy*, mieszanka paprykowa* (5%) (skrobia ryżowa*, sól morska, syrop glukozowy*, przyprawy*, cebula*, ekstrakt drożdżowy, ekstrakt paprykowy)
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chipsy Tortilla Kukurydziane Pomidorowe Bezglutenowe BIO 100 g Amaizin
Chipsy Tortilla Kukurydziane Rolls o Smaku Pomidorowym Bezglutenowe BIO 100 g Amaizin
Składniki
mąka kukurydziana* (69%), olej słonecznikowy*, pomidory* (1,7%), sól, cukier*, ekstrakt drożdżowy, papryka*, pieprz czarny*, czosnek*, chili*, koncentrat pomidorowy*, ekstrakt paprykowy* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chipsy Tortilla Nachos Serowe Bezglutenowe BIO 150 g Amaizin
Chipsy Tortilla Nachos Kukurydziane o Smaku Serowym Bezglutenowe BIO 150 g Amaizin
Składniki
mąka kukurydziana* (72%), olej słonecznikowy*, ser w proszku (z mleka)* (2%), mąka ryżowa*, sól morska, cebula*, ekstrakt z drożdży (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chleb Ciemny Naturalny Bezglutenowy 200 g Naturavena
Pyszny chleb bezglutenowy ciemny. W połączeniu z masłem oraz świeżymi dodatkami stanowi podstawę zbilansowanego śniadania. Bardzo dobrze smakuje w postaci grzanek, przypieczony w tosterze lub piekarniku.
Składniki:
woda, skrobia (ziemniaczana, kukurydziana, tapiokowa), zakwas z mąki jaglanej, olej rzepakowy, błonnik roślinny, cukier, mąka ryżowa, BIAŁKO KURZE (JAJA), drożdze, substancje zagęszczające (guma ksantanowa, karboksymetyloceluloza), sól, barwnik (karmel amoniakalny), substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), substancja konserwująca (propionian wapnia).
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chleb Jasny Kanapkowy Bezglutenowy BIO 250 g Balviten
Bezglutenowy chleb jasny, bez MLEKA oraz jajek. Pakowano w atmosferze ochronnej.
Składniki:
woda, skrobia kukurydziana*, zakwas: woda, mąka ryżowa*; syrop ryżowy*, mąka ryżowa*, mąka quinoa*, mąka z lnu*, błonnik z babki płesznik*, olej słonecznikowy*, białko grochu*, drożdże*, substancje zagęszczające: guma ksantanowa, guma guar*, sól *certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Chleb Jasny Naturalny Bezglutenowy 200 g Naturavena
Pyszny chleb bezglutenowy jasny. W połączeniu z masłem oraz świeżymi dodatkami stanowi podstawę zbilansowanego śniadania. Bardzo dobrze smakuje w postaci grzanek, przypieczony w tosterze lub piekarniku.
Składniki:
woda, skrobia (ziemniaczana, kukurydziana, tapiokowa), zakwas z mąki jaglanej, olej rzepakowy, błonnik roślinny, cukier, mąka ryżowa, BIAŁKO KURZE (JAJA), drożdze, substancje zagęszczające (guma ksantanowa, karboksymetyloceluloza), sól, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), substancja konserwująca (propionian wapnia).
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chleb Królewski z Ziarnami Bezglutenowy BIO 250 g Balviten
Bezglutenowy chleb z ziarnami na zakwasie, bez PSZENICY, laktozy, jaj. Wysoka zawartość błonnika. Pakowano w atmosferze ochronnej.
Składniki:
zakwas (mąka ryżowa*, woda) woda, skrobia kukurydziana*, nasiona* 9 % (słonecznik*, siemię lniane*, dynia*), mąka ryżowa*, syrop ryżowy*, olej słonecznikowy*, substancje zagęszczające (guma ksantanowa, guma guar*), białko grochu*, drożdże*, glukoza*, sól, błonnik (z babki płesznik*, jabłkowy*, ziemniaczany*), mąka gryczana*, skrobia ryżowa*
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Chleb Owsiany Bezglutenowy 430 g Glutenex
Składniki:
woda, płatki OWSIANE bezglutenowe (28,3%), mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, cukier, olej rzepakowy, drożdże, błonnik roślinny, sól, substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza.
Opis:
Pakowany w atmosferze ochronnej. Źróło błonnika.
Aby przywrócić świeżość należy podgrzać na parze lub w piekarniku.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chleb Świeży z Makiem Krojony Bezglutenowy 350 g Incola
Składniki:
woda, skrobie (ziemniaczana, tapiokowa, kukurydziana), zakwas (skrobia kukurydziana, mąka jaglana, woda), olej rzepakowy, błonnik roślinny (bambusowy, ziemniaczany, z babki jajowatej), białko kurze (JAJA), mąka ryżowa, cukier, substancje zagęszczające (guma ksantanowa, karboksymetyloceluloza), drożdże, sól, mak (1,1 %), substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), aromat.
Opis:
Bardzo miękki i delikany chlebek z lekko chrupiącą skórką posypaną makiem. Dzięki zawartości zakwasu zawsze świeży i niekruszący się. Niska zawartość cukru, niska zawartość tłuszczów nasyconych, źródło błonnika pokarmowego.
Produkt do bezpośredniego spożycia. Może być również odgrzewany w tosterze lub piekarniku.
Produkt pakowany w atmosferze ochronnej.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chleb z Pełnego Ziarna Bezglutenowy BIO 250 g Balviten
Bezglutenowy chleb z ziaren, bez MLEKA, JAJEK oraz drożdży. Odpowiedni dla wegan. Pakowano w atmosferze ochronnej.
Składniki:
woda, ziarna 31,8%* (słonecznik*, siemię lniane brązowe*, dynia*, siemię lniane żółte*, kasza jaglana*), płatki OWSIANE* (bezglutenowe) 22%, olej roślinny słonecznikowy*, regulator kwasowości: kwas jabłkowy*, błonnik z babki płesznik*, błonnik jabłkowy*, sól
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Chleb z Przyprawą Włoską Bezglutenowy 210 g Glutenex
Składniki:
skrobia kukurydziana, woda, mąka ryżowa, skrobia ryżowa, cukier, olej rzepakowy, drożdże, błonnik roślinny (psyllium, cytrusowy), sól, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa i hydroksypropylometyloceluloza, przyprawy 0,7% (papryka, sól, czosnek, cebula, chili, oregano, warzywa suszone, zioła).
Opis:
Pakowany w atmosferze ochronnej.
Aby przywrócić świeżość należy podgrzać na parze lub w piekarniku.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Chrupki Drożdżowe Bezglutenowe 100 g Pięć Przemian
Składniki:
drożdże suszone nieaktywne 60%, mąka ryżowa, substancja wiążąca: węglan wapnia, emulgator: lecytyny (ze słonecznika).
Opis:
Chrupki drożdżowe to bogate źródło witamin z grupy B i składników mineralnych oraz białka o wysokiej zawartości lizyny. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.
Idealny dodatek do zup, sosów, jogurtów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Curry Wegańskie Bezglutenowe 280 g Real Vegy
Składniki:
woda, teksturowane białko grochu (woda, białko grochu 7,6%, błonnik z grochu 1,2%, olej słonecznikowy, skrobia ziemniaczana, sól) 23%, zmiażdżone pomidory (pomidory, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), cebula, czerwona papryka, oliwa z oliwek, czosnek, ekstrakt drożdżowy, przyprawy, skrobia ziemniaczana, sól, zioła, cukier trzcinowy brązowy, substancja zagęszczająca: guma guar.
Opis:
Danie gotowe do spożycia po podgrzaniu.
Nie wymaga przechowywania w lodówce.
Sposób przygotowania:
Należy podgrzać przed podaniem.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasola w Sosie Pomidorowym Bezglutenowa 440 g Primavika
Fasola jest świetnym źródłem białka dla osób stosujących dietę wegańską, wegetariańską czy odkwaszającą organizm. Warto wspomnieć, że posiada właściwości zasadotwórcze. Skutecznie neutralizuje nadmierną zawartość kwasów powstałych wskutek spożywania przetworzonej żywności. Działa wzmacniająco w przypadku wyczerpania psychicznego i fizycznego, rekonwalescencji i niedożywienia. Jest bogata w potas, wapń, a w przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu – warto wprowadzić ją do diety w przypadku nadciśnienia. Oprócz tego jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia.
Składniki:
woda, fasola "Jaś" 65%, koncentrat pomidorowy 15%, cebula, cukier, skrobia kukurydziana, hydrolizat białka roślinnego (zawiera SOJĘ), olej rzepakowy, sól, bulion wegetariański [maltodektryna, sól, warzywa suszone (marchew, natka pietruszki, liście SELERA, por, cebula), cukier, olej rzepakowy, kurkuma, pieprz czarny, lubczyk liść, naturalny aromat], przyprawy ziołowe (zawierają GORCZYCĘ), przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, przyprawy, aromat z ekstraktu drożdżowego.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Keto Bułka Tarta Bezglutenowa 200 g Balviten
Składniki:
mączka MIGDAŁOWA, białko grochowe, błonnik ziemniaczany, inulina z cykorii, drożdże, sól, woda.
Opis:
Produkt stosowany w diecie ketogenicznej i/lub bezglutenowej.
Niska zawartość cukrów. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego i białka.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Klopsiki Wegańskie z Sosem Pomidorowym Bezglutenowe 280 g Real Vegy
Składniki:
sos pomidorowy [zmiażdżone i pokrojone pomidory (pomidory, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), woda, marchew, cebula, oliwa z oliwek, inulina, czosnek, cukier trzcinowy brązowy, sól, zioła, przyprawy, substancja zagęszczająca: guma guar] 71%, kulki z teksturowanego białka z grochu (woda, teksturowane białko z grochu 3,3%, oliwa z oliwek, skrobia ziemniaczana, burak, cebula, drożdże, przyprawy, błonnik roślinny, emulgator: metyloceluloza, naturalny aromat, ekstrakt przyprawowy, sól) 29%.
Opis:
Danie gotowe do spożycia po podgrzaniu.
Nie wymaga przechowywania w lodówce.
Sposób przygotowania:
Należy podgrzać przed podaniem.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Kwas Chlebowy Bezglutenowy BIO 330 ml Eko Natura
Napój bezalkoholowy, pasteryzowany. Doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Barwa ciemno-słomkowa, smak lekko kwaśny. Zapach charakterystyczny do zastosowanych składników.
Składniki:
woda, chleb żytni*, cukier*, drożdże
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mieszanka do Wypieku Ciasta Drożdzowego Bezglutenowa 200 g Celiko
Składniki:
mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, glukoza, drożdże suszone 3%, sól.
Opis:
Koncentrat ciasta drożdżowego w proszku do przygotowania słodkich ciast drożdżowych, babek, drożdżówek, pączków i racuchów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mini Keto Bułeczki z Sezamem o Obniżonej Ilości Węglowodanów Bezglutenowe (4 x 25 g) 100 g Balviten
Pieczywo o obniżonej zawartości węglowodanów. Źródło białka. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Niska zawartość cukrów.
Składniki:
woda, mączka MIGDAŁOWA, błonniki (z babki płesznik, bambusowy, jabłkowy), białko JAJA w proszku, sól, substancje spulchniające (winiany potasu, wodorowęglan sodu), NASIONA SEZAMU 1 %.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Paluchy Chlebowe Bez Dodatku Cukrów Bezglutenowe 90 g Glutenex
Składniki:
skrobia kukurydziana, skrobia PSZENNA bezglutenowa, mąka kukurydziana, substancja słodząca: maltitol; woda, olej rzepakowy, drożdże, sól, substancja zagęszczająca: guma guar; proszek do pieczenia bezglutenowy (regulator kwasowości: difosforany, substancja spulchniająca: węglany sodu, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana), błonnik roślinny, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny.
Opis:
Zawiera naturalnie występujące cukry. Zawiera substancję słodzącą. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Paluchy Chlebowe z Cebulą Bez Dodatku Cukrów Bezglutenowe 90 g Glutenex
Składniki:
skrobia kukurydziana, skrobia PSZENNA bezglutenowa, mąka kukurydziana, substancja słodząca: maltitol; woda, olej rzepakowy, drożdże, cebula suszona grys (3,4%), sól, substancja zagęszczająca: guma guar; proszek do pieczenia bezglutenowy (regulator kwasowości: difosforany, substancja spulchniająca: węglany sodu, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana), błonnik roślinny, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny.
Opis:
Zawiera substancję słodzącą. Zawiera naturalnie występujące cukry. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Paluchy Chlebowe z Sezamem Bez Dodatku Cukrów Bezglutenowe 90 g Glutenex
Składniki:
skrobia kukurydziana, NASIONA SEZAMU (18,2%), skrobia PSZENNA bezglutenowa, mąka kukurydziana, substancja słodząca: maltitol; woda, olej rzepakowy, drożdże, sól, substancja zagęszczająca: guma guar; proszek do pieczenia bezglutenowy (regulator kwasowości: difosforany, substancja spulchniająca: węglany sodu, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana), błonnik roślinny, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny.
Opis:
Zawiera naturalnie występujące cukry. Zawiera substancję słodzącą. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Żywność bezglutenowa – czym jest gluten i w jakich produktach występuje?
Gluten to grupa białek, które można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Występują m.in. w ziarnach zbóż. Po połączeniu wody z mąką gluten zapewnia elastyczną konsystencję ciasta i zwiększa jego odporność na wysychanie. Ponadto ma pozytywny wpływ na zachowanie właściwego aromatu poszczególnych produktów spożywczych. Z tego względu jest dodawany do żywności, w której pierwotnie nie występuje. Ciekawostką jest fakt, że gluten dodaje się również do wędlin.
Omawiana grupa białek występuje przede wszystkim w zbożach oraz produktach wykonywanych ze zbóż jak mąka czy otręby. Zboża zawierające gluten to:
- pszenica i jej odmiany,
- owies,
- orkisz,
- żyto,
- pszenżyto,
- jęczmień.
Dodatkowo gluten jest wykorzystywany podczas wytwarzania:
- kiełbas,
- parówek,
- pasztetów,
- mielonek,
- zup oraz sosów błyskawicznych.
Gluten można także znaleźć w następujących produktach:
- chleb razowy i biały,
- bułki,
- pieczywo chrupkie,
- herbatniki,
- biszkopty,
- suchary,
- pierniczki,
- wyroby garmażeryjne,
- desery,
- majonez,
- musztarda,
- kawa zbożowa,
- wyroby cukiernicze,
- makaron pszenny i żytni,
- kaszka mleczno-zbożowa.
Gluten – dlaczego jest szkodliwy dla organizmu?
Przyczyny szkodliwości glutenu nie są do końca wyjaśnione. Jedna z hipotez mówi, że organizm człowieka jeszcze nie zdążył wytworzyć mechanizmu obronnego umożliwiającego trawienie tego białka. Wynika to z faktu, że nasi dalecy przodkowie nie uprawiali ziemi, a tym samym nie jedli zbóż. Ich dieta składała się przede wszystkim z tego, co upolowali lub zebrali w lesie. Jak dowodzą naukowcy, geny człowieka od tamtego czasu praktycznie się nie zmieniły. Dlatego organizmy części populacji nadal są przystosowane do diety bezglutenowej, która nie zawiera zbóż. Badania wykazały, że kilkanaście procent ludzkości przyzwyczaiło się do trawienia produktów z glutenem.
Dietę bezglutenową powinny stosować:
- osoby chorujące na celiakię,
- osoby mające alergię na gluten,
- osoby z nadwrażliwością na gluten.
Celiakia to choroba trzewna o podłożu autoimmunologicznym i genetycznym. Cierpi na nią ok. 1-2% populacji. W przebiegu choroby następuje uszkodzenie kosmków jelitowych, w wyniku czego organizm ma problemy z przyswajaniem innych składników odżywczych. Pojawiają się problemy z biegunkami, wychudzeniem oraz niedoborem wielu ważnych pierwiastków jak żelazo czy wapń. Celiakia może prowadzić do rozwoju wielu groźnych chorób w tym anemii i osteoporozy.
Osoby z alergią na gluten mają objawy podobne do ludzi cierpiących na celiakię, ale przy tym zachowują zdrową wyściółkę jelita cienkiego. W ich przypadku dodatkowym objawem jest występowanie wodnistego kataru, pokrzywki, biegunki i zaostrzenie AZS (atopowego zapalenia skóry). Część lekarzy uważa, że alergia na gluten może także przyczyniać się do rozwoju RZS, czyli reumatoidalnego zapalenia stawów.
W ostatniej grupie znajdują się osoby nadwrażliwe na gluten, ale jednocześnie nie chorujące na celiakię i niemające alergii na tę grupę białek.
Gluten może być także przyczyną rozwoju choroby Duchringa. Jest to opryszczkowate zapalenie skóry, podczas którego na jej powierzchni pojawiają się pęcherzyki, swędzące grudki oraz rumień.
Wszystkie te grupy powinny stosować dietę bezglutenową.
Dieta bezglutenowa – czym zastąpić zboża glutenowe?
Żywność bezglutenowa to kategoria, która zawiera także produkty mogące z powodzeniem zastąpić zboża glutenowe. To przede wszystkim:
- Kasza gryczana bezglutenowa – zawiera duże ilości białka i minerałów jak wapń, żelazo, fosfor, potas i magnez. Najwięcej witamin jest w naturalnej kaszy gryczanej. Proces palenia pozbawia ją blisko połowy cennych właściwości.
- Quinoa bezglutenowa (komosa ryżowa) – to produkt chętnie wybierany przez osoby uczulone na gluten oraz wegetarian. Produkt ten jest wartościowym źródłem białka takiego jak zwierzęce. Komosa ryżowa zawiera również duże ilości manganu, wapnia, fosforu oraz kwasów tłuszczowych omega.
- Ryż bez glutenu – to doskonały zamiennik dla kaszy. Najwięcej właściwości zdrowotnych ma ryż brązowy. Jego wadą jest jednak wysoki indeks glikemiczny.
Na liście zbóż bezglutenowych znajduje się ponadto:
- kukurydza,
- gryka,
- proso,
- amarantus,
- teff,
- sorgo.
Na diecie bezglutenowej można spożywać także kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych, np. kasza jaglana bezglutenowa, lub kasza kukurydziana bezglutenowa.
Żywność bezglutenowa – jakie produkty naturalnie nie zawierają glutenu?
Na liście żywności bezglutenowej, która w naturalnej formie nie zawiera tej grupy białek, należy umieścić:
- świeże, nieprzetworzone mięso,
- ryby
- jaja,
- mleko świeże, UHT, zagęszczone oraz w proszku,
- produkty mleczne jak kefir, maślanka, jogurt naturalny, śmietana, twaróg naturalny, ser żółty,
- masło,
- smalec,
- olej roślinny,
- oliwę z oliwek,
- masło orzechowe,
- wszystkie owoce świeże oraz konserwowane bez dodatków,
- wszystkie warzywa świeże oraz konserwowane bez dodatków,
- tapiokę,
- kisiele,
- cukier,
- dżem,
- miód,
- syrop klonowy,
- melasę,
- herbatę i kawę naturalną,
- soki owocowe,
- kompot,
- napar z ziół,
- czyste alkohole (wódka, rum),
- wino,
- cydr,
- sól,
- pieprz ziarnisty,
- zioła,
- ocet winny, spirytusowy i jabłkowy.
Dostępne są również mąki bezglutenowe, które w procesie produkcji zostały pozbawione glutenu lub zawierają jego śladowe ilości. Jedną z takich mąk jest mąka owsiana bezglutenowa.
Żywność bezglutenowa – jak rozpoznać produkty bez glutenu?
Żywność bezglutenową można podzielić na produkty, które naturalnie nie zawierają w swoim składzie glutenu oraz te, które zostały pozbawione omawianej grupy białek w procesie produkcyjnym. Dla osób chorujących na celiakię nawet śladowe ilości glutenu mogą wywołać poważne konsekwencje zdrowotne.
Z myślą o nich wprowadzono specjalne oznaczenie na opakowaniach – symbol przekreślonego kłosa. Informuje ono, że na żadnym etapie wytwarzania dany produkt nie został zanieczyszczony nawet śladową ilością glutenu. W praktyce oznacza to, że na tych samych taśmach produkcyjnych czy w magazynach nie mogą znajdować się produkty bezglutenowe i żywność zawierająca tę grupę białek. |
Przed oznaczeniem danego produktu symbolem przekreślonego kłosa, jest on poddawany szczegółowym badaniom laboratoryjnym. Mają one potwierdzić, że w analizowanej żywności nie znajdują się nawet śladowe ilości glutenu. Produkty naturalnie niezawierające glutenu nie są oznaczane symbolem przekreślonego kłosa.
Dieta bezglutenowa może mieć pozytywny wpływ na codzienne funkcjonowanie. Wprowadzenie do menu żywności bez glutenu powoduje widoczny wzrost energii do działania. Ponadto dieta bezglutenowa pomaga pozbyć się bólu stawów. Rezygnacja z produktów zawierających gluten może także wspomóc utratę zbędnych kilogramów.