Filtruj
Bez glutenu (z certyfikatem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Wegańskie
Bez laktozy
Bez cukru
Bez jaj
Bez drożdży
Dostępność
Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

Żurawina ekologiczna. Słodzona lub niesłodzona.

Żurawina suszona

W medycynie ludowej od dawna stosuje się żurawinę w anginie, przeziębieniach, na problemy z pęcherzem, w schorzeniach reumatycznych, w osłabionej pracy żołądka, jelit i trzustki, a także na niedowitaminizowanie i przemęczenie. Współcześnie wiele leków tworzonych jest na bazie żurawiny.

Naturalnym środowiskiem dla żurawiny są torfowiska i gleby bagienne. To kwaśne podłoże powoduje gromadzenie się w owocach stężonych substancji znanych jako proantocyjanidyny, które m.in. chronią wątrobę, obniżają poziom cukru we krwi, wzmagają siłę skurczu mięśnia sercowego. Jednak najlepiej znany jest korzystny wpływ żurawiny na układ moczowy. Proantocyjanidyny chronią nasz organizm przed przywieraniem bakterii Escherichia coli do ścianek nabłonkowych układu moczowego chroniąc układ moczowy przed zakażeniami. Owoce żurawiny pomagają również zapobiegać infekcjom pęcherza moczowego u osób mających problemy z całkowitym opróżnianiem pęcherza (np. mężczyźni z przerostem prostaty). Żurawina przynosi ulgę osobom z cewnikiem albo z zaburzeniami neurologicznymi (np. po udarze, wylewie), a więc w przypadkach, w których ryzyko infekcji jest bardzo duże.
Zawarte w owocach żurawiny cytryniany mogą ograniczać powstawanie złogów szczawianowo-wapniowych. Regularne picie soku żurawinowego pomaga zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych.

Żurawina zawiera w swoim składzie naturalny konserwant – kwas benzoesowy. Posiada także naturalne minerały: magnez, potas, fosfor i żelazo oraz witaminy A, B i C. Polecana jest osobom mającym skłonność do anemii.

Substancje zawarte w żurawinie powstrzymują niektóre bakterie wywołujące wrzody żołądka przed osadzaniem się na ściankach układu trawiennego, Badania dowodzą, że żurawina powstrzymuje osadzanie się bakterii Helicobacter pylori w śluzówce żołądka. Zmniejsza też o 60 proc. osadzanie się na dziąsłach bakterii w jamie ustnej, redukując ilość patogennych bakterii i zmniejszając ryzyko schorzeń przyzębia i dziąseł.
Flawonoidy w żurawinie przypominają te w czerwonym winie, jej spożywanie może zapobiegać chorobom serca. Związki zawarte w żurawinie powstrzymują tworzenie się zakrzepów i wpływają na rozszerzenie się naczyń krwionośnych.

Żurawina ma zdolność ochrony komórek mózgowych przed uszkodzeniami, które zdarzają się podczas wylewu czy zakrzepu. Zapobiega również utlenianiu się cholesterolu, co zmniejsza ryzyko arteriosklerozy i zapychania się naczyń krwionośnych.

Żurawina suszona zawiera znaczną ilość błonnika (ok. 5 g na 100 g produktu), tak przydatnego w procesie pozbywania się z organizmu odpadów metabolicznych, jednocześnie wpływając na tempo przemiany materii. Polecana jest zalecana osobom, które chcą się odchudzić, a także diabetykom. Żurawina ma dobre właściwości odtruwające, pomaga usunąć z organizmu toksyny. Jest pomocna w profilaktyce zaparć i otyłości.
Jest także mało kaloryczna, dzięki czemu można ją spożywać jako dietetyczną przekąskę. obecność cholesterolu HDL.
Żurawina wpływa również korzystnie na szkliwo, sięganie po nią zalecają stomatolodzy. Pomoże usunąć nadwrażliwość zębów, jeżeli tylko jest to produkt niesłodzony.

Żurawina suszona w kuchni
Suszone owoce żurawiny są naturalnie słodkie, pozbawione cierpkości. Taki dodatek sprawdzi się do musli, do owsianki czy kaszy manny, do ciast, deserów i  koktajli. Z żurawiny można przygotować różne przetwory, takie jak konfitura, soki, syrop. Żurawinę można też wykorzystać do galaretek, mieszanek owoców kandyzowanych czy miksów herbaty z owocami żurawiny.
Dodać je można do potraw wytrawnych. W tradycyjnej kuchni żurawina w formie konfitury jest dodawana do mięsa indyka oraz dziczyzny, wędlin czy serów. Wyśmienicie komponuje się grillowany camembert z żurawiną.

Suszoną żurawinę dodawać można do ciepłej wody, tworząc napar będący naturalnym lekiem na problemy z układem moczowym.
Suszonej żurawiny nie należy mylić z kandyzowaną żurawiną, najczęściej zawierającą szkodliwy syrop glukozowo-fruktozowy. Suszenie żurawiny powinno się odbywać bez dodatku dwutlenku siarki.
Są produkowane suszone formy żurawiny bez cukru, słodzonej zagęszczonym sokiem jabłkowym, oraz żurawina liofilizowana.

Szczelnie zapakowane świeże owoce żurawiny można przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.
Suszone owoce dzięki naturalnej konserwacji zachowują swoje właściwości przez kilka lat. Żurawina dobrze znosi wysokie temperatury gotowania, które nie niszczą zawartych w niej związków bakteriobójczych.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl