Witamina K należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jej przyswajalność przez organizm jest uzależniona od obecności kwasów żółciowych. Witamina K nie ma formy jednorodnej substancji, ale jest grupą związków, pochodnych 2-metylo-1,4-naftochinonu.
Więcej o witaminie K poniżej listy produktów...
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Witamina K ma trzy różne formy:
witamina K1,
witamina K2,
witamina K3.
Witamina K1 (fitochinon, fitomenadion, fitonation) występuje pod postacią żółtej cieczy. Jest syntetyzowana przez rośliny. Wykazuje odporność na działanie temperatury. Należy do grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina K1 jest dostarczana do organizmu razem z pożywieniem. Można ją znaleźć przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego. Od 30% do 70% jej całkowitej zawartości w organizmie absorbowana jest z pożywienia
Witamina K2 (menachinon) jest produkowana przez drobnoustroje. Również przez te, które znajdują się w ludzkim układzie pokarmowym i tworzą florę jelitową. Witamina K2 jest rozpuszczalna w tłuszczach. Jej synteza przez drobnoustroje zachodzi w jelicie czczym i krętym, pokrywając dużą część dziennego zapotrzebowania na tę substancję. Witamina K1 wykazuje biodostępność na poziomie 100%.
Witamina K3 (menadion) jest syntetyczną pochodną witaminy K. Rozpuszcza się w wodzie i charakteryzuje się wyższą przyswajalnością od naturalnej witaminy K1.
Rola witaminy K w organizmie
Witamina K to grupa organicznych związków chemicznych, które stanowią jeden z najważniejszych składników pokarmowych. Jej główne funkcje w organizmie to:
udział w procesie syntezy osoczowych czynników krzepnięcia krwi oraz białka protrombiny, które ograniczają rozwój zaburzeń krzepnięcia krwi,
wspomaganie pracy układu sercowo-naczyniowego poprzez działanie przeciwkrwotoczne, wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych oraz zwiększenie ich ochrony przed pękaniem i zwapnieniem,
wpływ na utrzymanie równowagi gospodarki wapniowej poprzez udział w procesach wychwytywania wapnia przez układ szkieletowy i wspieranie tworzenia tkanki kostnej,
działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe,
wpływ na obniżenie tempa rozwoju chorób nowotworowych,
opóźnianie odkładania się płytek miażdżycowych w tętnicach,
redukcja stężenia LDL, czyli złego cholesterolu we krwi,
wpływ na poprawę kolorytu skóry.
Witamina K – w jakich produktach występuje?
Witamina K występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jej bogatym źródłem są w szczególności warzywa o zielonym kolorze, które zawierają duże ilości chlorofilu. Do tej grupy należy:
jarmuż,
szpinak,
sałata rzymska i lodowa,
brukselka,
brokuły,
kapusta włoska,
rukola,
roszponka,
szparagi.
Witamina K występuje także w:
natce pietruszki,
selerze naciowym,
botwince,
ogórkach,
awokado,
cukinii,
groszku,
bobie.
Wartościowym źródłem witaminy K są także:
warzywa jak kalafior, rzepa, ziemniaki, marchew, karczochy,
Obecność witaminy K stwierdzono także w niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego jak:
wątroba wołowa,
jaja,
mleko i jego przetwory.
Właściwe przyswajanie witaminy K jest także uzależnione od sposobu przygotowania posiłków. Nie przeszkadza jej obróbka termiczna. Ze względu na rozpuszczalność w tłuszczach produkty zawierające witaminę K warto łączyć z olejem lnianym, olejem kokosowym lub innymi zdrowymi tłuszczami.
Witamina K – jakie są skutki jej niedoboru w organizmie?
Niedobory witaminy K u osób dorosłych występują stosunkowo rzadko. Wynika to z faktu, że większa część zapotrzebowania jest pokrywana dzięki syntezie witaminy K2 przez mikroflorę jelitową. Pozostała część jest dostarczana z pokarmem w formie witaminy K1. Niedobory witaminy K można zdiagnozować dzięki wykonaniu wskaźnika INR. Parametr ten wskazuje na wydłużenie czasu protrombinowego. Najczęściej występujące skutki niedoboru witaminy K to:
zaburzenia krzepliwości krwi,
trudne gojenie ran,
częste krwawienia,
długie i obfite miesiączki,
rozwój osteoporozy oraz nieprawidłowa mineralizacja kości,
zwiększenie ryzyka kalcyfikacji, czyli zwapnienia naczyń krwionośnych,
rozwój chorób serca i układu krwionośnego,
częste biegunki,
skłonność do powstawania siniaków,
krwiomocz.
Bardzo poważnym skutkiem niedoboru witaminy K jest choroba krwotoczna występująca u noworodków. Może ona prowadzić nawet do śmierci.
Skutki niedoboru witaminy K są odczuwalne bardzo szybko. Wynika to z faktu, że jest ona magazynowa przez organizm w znikomych ilościach. Grupą szczególnie narażoną na niedobory są noworodki, których układ pokarmowy jest dosyć jałowy. U dorosłych niedobory witaminy K występują w przypadku osób niedożywionych, często hospitalizowanych oraz poddawanych antybiotykoterapii. Grupa podwyższonego ryzyka obejmuje osoby z następującymi schorzeniami i dolegliwościami:
celiakia,
zespół złego wchłaniania,
cholestaza,
choroby zapalne jelit,
przewlekłe zapalenie trzustki,
choroby wątroby,
mukowiscydoza,
nawracające biegunki.
Witamina K – jakie są skutki jej przedawkowania?
Niebezpiecznym zjawiskiem jest także hiperwitaminoza, czyli nadmiar witaminy K w organizmie. Zbyt duża ilość tego składnika może powodować zaburzenia przemian metabolicznych i w konsekwencji prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem.
Nadmiar witaminy K w organizmie może powodować:
nadmierną potliwość i uczucie gorąca,
niedokrwistość,
rozpad czerwonych krwinek (hemoliza),
żółtaczkę lub uszkodzenia tkanki mózgowej u niemowląt,
bóle serca,
zaburzenia funkcjonowania wątroby.
Witamina K jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przede wszystkim uczestniczy w krzepnięciu krwi, procesach regulacji gospodarki wapniowej oraz wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Niedobory tego cennego składnika należy jak najszybciej niwelować poprzez zmianę planu żywieniowego oraz odpowiednią suplementację.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.