Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Witamina K2 w Kroplach (75 mcg) 30 ml Pharmovit
Witamina K2 w Kroplach (75 mcg) 30 ml Pharmovit

44,41 zł

 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Witamina K – rodzaje i rola w organizmie

Witamina K należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jej przyswajalność przez organizm jest uzależniona od obecności kwasów żółciowych. Witamina K nie ma formy jednorodnej substancji, ale jest grupą związków, pochodnych 2-metylo-1,4-naftochinonu.

Więcej o witaminie K poniżej listy produktów...

Witamina K

Witamina K ma trzy różne formy:

  • witamina K1,

  • witamina K2,

  • witamina K3.

Witamina K1 (fitochinon, fitomenadion, fitonation) występuje pod postacią żółtej cieczy. Jest syntetyzowana przez rośliny. Wykazuje odporność na działanie temperatury. Należy do grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina K1 jest dostarczana do organizmu razem z pożywieniem. Można ją znaleźć przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego. Od 30% do 70% jej całkowitej zawartości w organizmie absorbowana jest z pożywienia

Witamina K2 (menachinon) jest produkowana przez drobnoustroje. Również przez te, które znajdują się w ludzkim układzie pokarmowym i tworzą florę jelitową. Witamina K2 jest rozpuszczalna w tłuszczach. Jej synteza przez drobnoustroje zachodzi w jelicie czczym i krętym, pokrywając dużą część dziennego zapotrzebowania na tę substancję. Witamina K1 wykazuje biodostępność na poziomie 100%.

Witamina K3 (menadion) jest syntetyczną pochodną witaminy K. Rozpuszcza się w wodzie i charakteryzuje się wyższą przyswajalnością od naturalnej witaminy K1.

Rola witaminy K w organizmie

Witamina K to grupa organicznych związków chemicznych, które stanowią jeden z najważniejszych składników pokarmowych. Jej główne funkcje w organizmie to:

  • udział w procesie syntezy osoczowych czynników krzepnięcia krwi oraz białka protrombiny, które ograniczają rozwój zaburzeń krzepnięcia krwi,

  • wspomaganie pracy układu sercowo-naczyniowego poprzez działanie przeciwkrwotoczne, wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych oraz zwiększenie ich ochrony przed pękaniem i zwapnieniem,

  • wpływ na utrzymanie równowagi gospodarki wapniowej poprzez udział w procesach wychwytywania wapnia przez układ szkieletowy i wspieranie tworzenia tkanki kostnej,

  • działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe,

  • wpływ na obniżenie tempa rozwoju chorób nowotworowych,

  • opóźnianie odkładania się płytek miażdżycowych w tętnicach,

  • redukcja stężenia LDL, czyli złego cholesterolu we krwi,

  • wpływ na poprawę kolorytu skóry.

Witamina K – w jakich produktach występuje?

Witamina K występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jej bogatym źródłem są w szczególności warzywa o zielonym kolorze, które zawierają duże ilości chlorofilu. Do tej grupy należy:

  • jarmuż,

  • szpinak,

  • sałata rzymska i lodowa,

  • brukselka,

  • brokuły,

  • kapusta włoska,

  • rukola,

  • roszponka,

  • szparagi.

Witamina K występuje także w:

  • natce pietruszki,

  • selerze naciowym,

  • botwince,

  • ogórkach,

  • awokado,

  • cukinii,

  • groszku,

  • bobie.

Wartościowym źródłem witaminy K są także:

  • warzywa jak kalafior, rzepa, ziemniaki, marchew, karczochy,

  • owoce (truskawki, brzoskwinie),

  • orzechy,

  • daktyle,

  • produkty zbożowe,

  • topinambur,

  • kasza bulgur,

  • olej sojowy.

Obecność witaminy K stwierdzono także w niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego jak:

  • wątroba wołowa,

  • jaja,

  • mleko i jego przetwory.

Właściwe przyswajanie witaminy K jest także uzależnione od sposobu przygotowania posiłków. Nie przeszkadza jej obróbka termiczna. Ze względu na rozpuszczalność w tłuszczach produkty zawierające witaminę K warto łączyć z olejem lnianym, olejem kokosowym lub innymi zdrowymi tłuszczami.

witamina K w pożywnieniu

Witamina K – jakie są skutki jej niedoboru w organizmie?

Niedobory witaminy K u osób dorosłych występują stosunkowo rzadko. Wynika to z faktu, że większa część zapotrzebowania jest pokrywana dzięki syntezie witaminy K2 przez mikroflorę jelitową. Pozostała część jest dostarczana z pokarmem w formie witaminy K1. Niedobory witaminy K można zdiagnozować dzięki wykonaniu wskaźnika INR. Parametr ten wskazuje na wydłużenie czasu protrombinowego. Najczęściej występujące skutki niedoboru witaminy K to:

  • zaburzenia krzepliwości krwi,

  • trudne gojenie ran,

  • częste krwawienia,

  • długie i obfite miesiączki,

  • rozwój osteoporozy oraz nieprawidłowa mineralizacja kości,

  • zwiększenie ryzyka kalcyfikacji, czyli zwapnienia naczyń krwionośnych,

  • rozwój chorób serca i układu krwionośnego,

  • częste biegunki,

  • skłonność do powstawania siniaków,

  • krwiomocz.

Bardzo poważnym skutkiem niedoboru witaminy K jest choroba krwotoczna występująca u noworodków. Może ona prowadzić nawet do śmierci.

Skutki niedoboru witaminy K są odczuwalne bardzo szybko. Wynika to z faktu, że jest ona magazynowa przez organizm w znikomych ilościach. Grupą szczególnie narażoną na niedobory są noworodki, których układ pokarmowy jest dosyć jałowy. U dorosłych niedobory witaminy K występują w przypadku osób niedożywionych, często hospitalizowanych oraz poddawanych antybiotykoterapii. Grupa podwyższonego ryzyka obejmuje osoby z następującymi schorzeniami i dolegliwościami:

  • celiakia,

  • zespół złego wchłaniania,

  • cholestaza,

  • choroby zapalne jelit,

  • przewlekłe zapalenie trzustki,

  • choroby wątroby,

  • mukowiscydoza,

  • nawracające biegunki.

Witamina K – jakie są skutki jej przedawkowania?

Niebezpiecznym zjawiskiem jest także hiperwitaminoza, czyli nadmiar witaminy K w organizmie. Zbyt duża ilość tego składnika może powodować zaburzenia przemian metabolicznych i w konsekwencji prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem.

Nadmiar witaminy K w organizmie może powodować:

  • nadmierną potliwość i uczucie gorąca,

  • niedokrwistość,

  • rozpad czerwonych krwinek (hemoliza),

  • żółtaczkę lub uszkodzenia tkanki mózgowej u niemowląt,

  • bóle serca,

  • zaburzenia funkcjonowania wątroby.

Witamina K jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przede wszystkim uczestniczy w krzepnięciu krwi, procesach regulacji gospodarki wapniowej oraz wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Niedobory tego cennego składnika należy jak najszybciej niwelować poprzez zmianę planu żywieniowego oraz odpowiednią suplementację. 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium