Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO wiśnie suszone

W kuchni suszone wiśnie mogą stanowić atrakcyjny i podnoszący walory smakowe wielu potraw dodatek. Najlepiej komponują się ze słodkimi potrawami. Dodane do musli, płatków kukurydzianych, owsianek, jogurtów, deserów i koktajli dodadzą im słodyczy, kwaskowatości, koloru.

Wiśnie suszone wyśmienicie będą pasować do wszelkiego rodzaju ciast i tortów, jako nadzienie batoników. Nadadzą konsystencję i podkręcą smak w sosach mięsnych. Oprócz tego suszone wiśnie są doskonałą samodzielną przekąską w przerwach między posiłkami.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Wiśnie suszone

Wiśnie posiadają wiele walorów odżywczych, pomimo że w ok. 80% składają się z wody. To bogate źródło witamin, przeciwutleniaczy, minerałów i innych wartościowych składników. Jednak wiśnie ceni się również z uwagi na oryginalny, bogaty smak, zwłaszcza gatunki rosnące w Polsce. W naszym klimacie amplituda temperatur między nocą i dniem jest na tyle duża duża, że wiśnie w dzień nasycają się słodyczą od słońca, a w nocy nabierają kwasowości. Ich wspaniały kwaskowo-słodki smak nie ma porównania z wiśniami krajów śródziemnomorskich.

Kolor zawdzięczają antocyjanom – są to barwniki z grupy flawonoidów, zaliczane do silnych przeciwutleniaczy. Im jest ich więcej, tym barwa owocu jest ciemniejsza.
Wiśnie zawierają bogactwo przeciwutleniaczy - aż 400 mg/100 g. Neutralizując wolne rodniki, chronią one organizm m.in. przez nowotworami i procesem starzenia.

Wiśnie dla zdrowia

Owoce wiśni cenione są przede wszystkim z uwagi na swój wspomagający wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego – a to dzięki zawartości kilku substancji:

  • antocyjany zwiększające elastyczność naczyń włosowatych oraz produkcję krwinek czerwonych, a także wzmacniające i odtruwające serce;
  • potas ochronnie wpływa na serce (100 g wiśni zawiera 173 mg);
  • witamina C uszczelnia naczynia krwionośne (100 g wiśni to 10 mg kwasu askorbinowego);
  • błonnik obniża poziom cholesterolu LDL, zmniejszając ryzyko chorób serca (100 g wiśni zawiera 1.6 g błonnika);
  • garbniki i kwasy organiczne znajdujące się w ogonkach wiśni -  poleca się stosowanie wywaru z ogonków wiśni w profilaktyce powstawania skrzeplin i zatorów w naczyniach krwionośnych.

Wiśnie pomagają również m.in. w łagodzeniu schorzeń pęcherza moczowego, a także ułatwiają zasypianie.
Badacze przekonują, że nasenne działanie owoce zawdzięczają zawartości melatoniny - hormonu regulującego rytm snu. W wiśniach ekologicznych pełni on rolę naturalnego przeciwutleniacza. Regularne spożycie wiśni może pomóc uregulować naturalny cykl aktywności organizmu i podnieść wydajność snu.

wiśnie suszone ekologiczne

Właściwości wiśni suszonych

Medycyna ludowa mówi, że wiśnie suszone posiadają właściwości przeciwzapalne – sok obniża gorączkę, łagodzi ból mięśni, poprawia wchłanianie leków.

Wiśnie przeznaczone do bezpośredniego spożycia czy do suszenia nie powinny być nadpsute, mogą bowiem zawierać rakotwórcze pleśnie - mykotoksyny. Mogą one powodować ostre zatrucia pokarmowe, uczulenia czy rozwój grzybicy, również dolegliwości układu oddechowego.

Z kolei w pestkach wiśni znajdują się substancje cyjanowodorowe  -  kwas pruski, silnie szkodliwy dla naszego organizmu. Samo połknięcie pestki wiśni nie jest groźne, zostanie ona wydalona w całości. Groźniejsze jest jej rozgryzienie i spożycie, co może zdarzyć się wśród dzieci, a także zwierząt domowych.

Wiśnie, z uwagi na zawartość potasu i sodu, są moczopędne. Mogą pomóc w leczeniu schorzeń układu moczowego -  zapaleniu pęcherza czy kamicy nerkowej.

Wiśnie nie należą do bardzo słodkich owoców. W 100 g zawierają do 10 g węglowodanów prostych, a ich indeks glikemiczny jest niski (22). W owocu suszonym poziom ten będzie nieco wyższy. Bez obaw mogą spożywać je cukrzycy i osoby na diecie redukcyjnej.

Suszone owoce wiśni stanowią bogate źródło pektyn - rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, zwiększającego swoją objętość pod wpływem wody i wypełniającego żołądek na długi czas, dając uczucie sytości.
Z kolei duża zawartość kwasów owocowych pobudza wydzielanie enzymów trawiennych i śliny, a co za tym idzie - poprawia apetyt. Dla niejadków zatem poleca się świeże wiśnie i sok z wiśni, a dla tych, którzy chcą poskromić nieco apetyt – suszone owoce, z uwagi na większe zagęszczenie błonnika.

Wartości odżywcze wiśni suszonych w 100 gramach:

Energia: 1073 kJ / 257 kcal
Tłuszcz: 1,8 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g
Węglowodany: 52 g
- w tym cukry: 37 g
Błonnik: 6,9 g
Białko: 4,3 g
Sól: 0,03 g

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium