Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Imbir Kandyzowany BIO 400 g Bio Planet
Imbir Kandyzowany BIO 400 g Bio Planet

19,88 zł

 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO owoce suszone

Czy lubisz ekologiczne suszone owoce? My musimy przyznać, że mają one naprawdę wyjątkowy smak. Są słodkie i bardzo soczyste. Nie brakuje w nich witamin i minerałów. Zachęcamy Cię do dodania ich do Twojej codziennej diety. Nie tylko urozmaicisz w ten sposób przygotowywane potrawy, ale również przyczynisz się do poprawy Twojego zdrowia.

Suszone Owoce

Suszone owoce

Skąd wzięły się suszone owoce? Jakie są ich właściwości prozdrowotne? Do jakich potraw będą pasowały na przykład suszone morele lub jabłka? Odpowiedzi na te wszystkie pytania znajdziesz w tym tekście. Postaramy się zawrzeć w nim najważniejsze informacje dotyczące suszonych owoców.

Suszone owoce – znane od starożytności

Czy wiedziałeś o tym, że suszone morele znali już starożytni Azjaci? Dokładniej mówiąc, było to w dalekowschodniej Azji. Przeprowadzone przez dendrologów badania mówią o tym, że suszone owoce znano już 4000 lat przed naszą erą w Chinach. Jak możesz się domyślić, najpierw morele jedzono w formie świeżych owoców. Nikt nie wpadł jeszcze wtedy na pomysł, żeby je suszyć. Jednak od zarania dziejów owoce, a w szczególności morele doceniano za ich słodki smak oraz za soczystość.

Zaczęto je suszyć specjalnie po to, aby ocalić ten smak na dłużej. Suszone owoce BIO miały w tej postaci jeszcze kilka innych zalet. Przede wszystkim, przez dłuższy czas zachowywały świeżość. Warto tutaj dodać również, że wielu podróżników zabierało je ze sobą. Służyły po prostu za suchy prowiant.

W Europie suszone morele oraz inne owoce znalazły się dzięki kupcom podróżującym jedwabnym szlakiem. W Cesarstwie Rzymskim morele mieszkańcy znali już w I wieku przed naszą erą. Następnie zaczęli je uprawiać w basenie Morza Śródziemnego. Trzeba przyznać, że do dzisiaj rosną tam jedne z najsmaczniejszych moreli i w ogóle owoców na świecie. Jednak jest jeden kraj, który przebija te suszone morele. Zaraz o nim wspomnimy coś więcej.

Suszone owoce potrzebują mnóstwo słońca

Weźmy tu drzewa morelowe są stosunkowo wytrzymałymi na niekorzystne warunki atmosferyczne roślinami. Jednak nie zawsze dają one tak samo smaczne owoce. Najlepsze drzewa morelowe możesz znaleźć w…Turcji. Może Cię to zaskoczy, ale właśnie ten kraj jest największym producentem moreli (również tych suszonych na świecie). Z czego to wynika? Przede wszystkim, z wręcz idealnych warunków do wzrostu drzew morelowych. Zostały spełnione dwa warunki. Pierwszy to bardzo duże nasłonecznienie, a drugi duża wilgotność. Taka pogoda sprawia, że drzewa morelowe obficie owocują i dają smaczne morele o wyjątkowo wysokiej jakości.

Chcielibyśmy tutaj również wspomnieć o tym, że tureckie ekologiczne suszone owoce mają bardzo charakterystyczną konsystencję. Z jednej strony są miękkie, a z drugiej mają soczysty miąższ, delikatny w smaku. Usuwanie pestek z tych owoców jest bardzo proste i nie uszkadza ich pierwotnej struktury. Tylko BIO owoce suszone w całości, zachowują wszystkie wartości odżywcze i niepowtarzalny smak.

Suszone owoce – właściwości

Suszone owoce to cenne źródło witamin z grupy B, witaminy C, E, magnez, żelazo, fosfor i potas. Owoce suszone to oczywiście nie tylko morele, ale również śliwki, jabłka, czy winogrona.

Suszone owoce są bardzo dobrym zamiennikiem dla świeżych produktów, w szczególności w okresie jesienno-zimowym. Najzdrowsze są te, do których produkcji nie wykorzystuje się szkodliwych substancji konserwujących. Ważna jest również właściwa metoda suszenia.

suszone owoce

Suszone śliwki – dlaczego warto je jeść?

Jest to przede wszystkim bardzo cenne źródło błonnika. Polecamy jeść je przy zaparciach. Szybko można po nich poczuć się sytym. W dodatku, suszone śliwki są bogate w witaminy z grupy B, C, E, magnez, żelazo, fosfor, czy potas. Ze względu na swój słodki smak, rekomendujemy je wszystkim którzy są na diecie i chcieliby czymś zastąpić sklepowe słodycze. Jednak jedzenie suszonych owoców ekologicznych nie jest zarezerwowane wyłącznie dla ludzi, którzy pragną zrzucić zbędne kilogramy. Może je jeść każdy, kto chce uzupełnić swoją dietę w wymienione składniki i substancje mineralne.

Suszone morele – co się w nich znajduje?

Suszone morele są bardzo cennym źródłem antyoksydantów. Pozytywnie wpływają na stan skóry. Polecamy je wszystkim, którzy zmagają się z trądzikiem albo z poszarzałą cerą. Znajdziesz w nich między innymi: potas, fosfor, wapń oraz witaminę A. Wystarczy zjeść cztery suszone morele, aby uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na tę ostatnią spośród wymienionych tutaj witamin. Dodamy jeszcze tylko, że jedzenie suszonych moreli ma korzystny wpływ na narząd wzroku. Pomaga również przy dolegliwościach żołądkowych, takich jak na przykład zgaga, czy nadkwasota.

Czy wiesz, że…

... suszone owoce znajdą zastosowanie nie tylko w kuchni? Możesz je równie dobrze wykorzystać w postaci dekoracji, na przykład na święta Bożego Narodzenia. Wystarczy, że poukładasz suszone owoce BIO w misce i postawisz na stole w jadalni. Nie tylko będą się one ładnie prezentowały, ale również są szanse, że ktoś zechce spróbować takiej dekoracji, co wyjdzie mu na zdrowie. Tylko pamiętaj, żeby uprzedzić domowników, że mogą podjadać z tej miski do woli.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium