Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Superfoods – co to takiego?

Superfoods to termin, który po raz pierwszy został użyty w 1998 roku przez Aarona Mossa na łamach czasopisma Nature Nutrition. Określenie to odnosi się do naturalnej żywności, którą charakteryzują nadzwyczajne właściwości. Superfoods wpływa na prawidłowe funkcjonowanie, wzmacnianie i oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji.

Super żywność to w dalszym ciągu dosyć umowna definicja grupy produktów o określonych właściwościach. Nieprzetworzonych, bogatych w witaminy, minerały, błonnik oraz antyoksydanty. Duża zawartość cennych dla organizmu związków ma pozytywny wpływ na procesy zachodzące w organizmie oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie poszczególnych jego układów. Warunkiem zaliczenia do kategorii super żywności jest duża ilość pożądanego składnika lub kompozycji składników w danym produkcie. Obecność takich składników w zbilansowanej diecie pozwala skutecznie uzupełnić niedobory określonych substancji, których brakuje w standardowej diecie.

Superfoods pomaga wzbogacić plan żywieniowy i zwiększyć spektrum cennych związków dostarczanych do organizmu. Dla uzyskania najlepszych efektów zalecane jest spożywanie super żywności w formie surowej. Poddanie tych wartościowych produktów obróbce termicznej może spowodować utratę części wartości odżywczych.

Superfoods

Maca Korzeń w Proszku BIO 150 g Bio Planet Maca Korzeń w Proszku BIO 150 g Bio Planet
Cena:

10,75 zł

Cena regularna: 11,86 zł

Najniższa cena: 10,75 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Maca Korzeń w Proszku BIO 750 g Bio Planet Maca Korzeń w Proszku BIO 750 g Bio Planet
Cena:

35,47 zł

Cena regularna: 42,17 zł

Najniższa cena: 35,47 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Nasiona Konopi Łuskane BIO 600 g Bio Planet Nasiona Konopi Łuskane BIO 600 g Bio Planet
Cena:

35,99 zł

Cena regularna: 43,31 zł

Najniższa cena: 37,40 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja

Superfoods – co zaliczamy do super żywności?

Brakuje jednej, spójnej listy, na której znajdują się produkty określane jako superfoods. To bardzo rozbudowana grupa, którą można podzielić na kilka kategorii. Do superfoods zaliczamy przede wszystkim:

  • jagody,

  • nasiona,

  • orzechy,

  • korzenie,

  • oleje,

  • owoce,

  • algi,

  • liście.

Jagody – superfoods pełne witamin i antyoksydantów

Jagody to bogate źródło minerałów, witamin i błonnika. Zawierają także duże ilości antyoksydantów, które pomagają w zwalczaniu groźnych dla organizmu wolnych rodników. Jagody mają wpływ na działanie całego organizmu. Niskokaloryczne produkty, które wykazują doskonałe właściwości odżywcze. Na liście superfoods można wymienić następujące jagody:

  • truskawki,

  • borówki amerykańskie,

  • jagody acai,

  • camu camu,

  • jagody goji.

Nasiona – doskonałe uzupełnienie diety odchudzającej

Nasiona to idealny przykład superfoods. Stanowią bogate źródło węglowodanów złożonych (błonnik), łatwo przyswajalnego białka oraz zdrowych tłuszczów. Dzięki wysokiemu stężeniu błonnika usprawniają procesy trawienne, pomagają zachować uczucie sytości i utrzymać rygor ścisłej diety. Nasiona są także źródłem wielu minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przykłady nasion umieszczonych na liście superfoods:

  • siemię lniane,

  • nasiona dyni,

  • nasiona chia,

  • babka płesznik,

  • babka jajowata,

  • komosa ryżowa (quinoa),

  • surowe nasiona kakao.

Korzenie – szerokie spektrum cennych właściwości

Korzenie są częstym składnikiem rozmaitych potraw. W zależności od gatunku mają bardzo zróżnicowane właściwości. Mogą stanowić wsparcie w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Wykazują działanie pobudzające i pomagają w budowaniu wytrzymałości organizmu. Niektóre są także używane jako afrodyzjak. Korzenie umieszczone na liście superfoods to:

  • imbir,

  • kurkuma,

  • maca

Owoce – idealna dawka słodyczy zamknięta w pożywnej formie

Owoce zaliczane do superfoods w niczym nie przypominają produktów oferowanych w supermarketach. Przemysłowe krzyżowanie gatunków pozwoliło stworzyć bardziej okazałe formy. Niestety odbyło się to kosztem zawartości cennych witamin. Na szczęście zawsze można zamienić je na „superowoce” bogate w wartościowe składniki. Wykazują one dużą zawartość witamin, antyoksydantów oraz cennych minerałów. Wśród owoców dodanych na listę superfoods na szczególną uwagę zasługuje:

Algi – roślinne bogactwo składników mineralnych

Algi to produkt kojarzony przede wszystkim z kuchnią azjatycką. Tam też są najczęściej spożywane. Od dłuższego czasu zyskują coraz większą popularność w innych zakątkach świata. Przede wszystkim ze względu na właściwości odżywcze oraz dużą zawartość witaminy K, błonnika, jodu, kwasu foliowego i wielu cennych związków. Najbardziej popularne algi wśród superfoods to:

  • chlorella,

  • spirulina.

Liście – idealne źródło składników odżywczych

Ciemnozielone liście wybranych roślin są bogatym źródłem cennych składników odżywczych, wśród których należy wymienić kwas foliowy, wapń, żelazo, cynk, magnez, błonnik oraz witaminę C. Liście zawierają również duże ilości karotenoidów, a więc związków przeciwzapalnych. A co najważniejsze są doskonale znane, łatwo dostępne i idealnie komponujące się w wielu daniach. Liście zaliczane do kategorii superfood to przede wszystkim:

  • jarmuż,

  • szpinak,

  • kapusta,

  • boćwina.

Superfoods – czy mięso zaliczamy do superżywności?

Zasadniczo mięso nie jest zaliczane do kategorii superfoods. W kontekście właściwości odżywczych warto jednak wspomnieć o najzdrowszych jego rodzajach. Tkanki zwierzęce są niezastąpionym źródłem pełnowartościowego białka. Mięso dostarcza także cenne aminokwasy, minerały oraz witaminy (przede wszystkim B12). Za najzdrowsze gatunki uznaje się te, które zawierają najmniej tłuszczu. Warto także uwzględnić warunki życia zwierząt, z których pozyskano mięso. I tutaj najlepszym wyborem jest bez wątpienia dziczyzna. Tkanki zwierząt żyjących na wolności, których dieta bazuje przede wszystkim na nieprzetworzonych pokarmach, są o wiele zdrowsze od mięsa zwierząt hodowlanych.

Gatunki takie jak jeleń, sarna, dzik czy nawet bażant przez całe swoje życie odżywiają się pokarmem, który nie zawiera antybiotyków oraz innych dodatków. Ich dieta bazuje na roślinności leśnej i łąkowej oraz innych dziko żyjących organizmów. Dla porównania zwierzęta hodowlane żyją w dużo gorszych warunkach i są narażone na ogromny stres. Ich pokarm jest często przetworzony i wzbogacany hormonami wzrostu, które mają skrócić cykl hodowli. Tkanki pozyskane z takich zwierząt są zatem pełne szkodliwych związków.

W kontekście super żywności warto także wspomnieć o rybach. Nie jest to co prawda klasyczny superfood, ale pomimo tego zawiera wiele cennych składników. Ryby są bogatym źródłem witaminy D oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te składniki odżywcze wspomagają działanie układu odpornościowego i mają pozytywny wpływ na koncentrację. Regularne jedzenie ryb pomaga w zwiększeniu ilości frakcji HDL cholesterolu. Ryby to także źródło białka, witaminy A, E i cennych minerałów jak żelazo, cynk, mangan, potas, sód oraz jod.

Superfoods

Superfoods – dlaczego warto włączyć je do diety?

Człowiek potrzebuje super żywności ze względu na wyjątkowy skład tych produktów oraz ich pozytywne działanie. Super foods powodują, że organizm szybciej odzyskuje zapasy energii do działania. Zielone produkty bogate w antyoksydanty oraz chlorofil dają mózgowi impuls, który można porównać do filiżanki espresso. Podobne działanie wykazuje kakao, które zawiera kofeinę oraz dużą ilość żelaza. To idealna alternatywa dla porannej kawy.

Superfoods pomagają neutralizować wolne rodniki

Wspomniane antyoksydanty zawarte w superfoods odpowiadają za neutralizację wolnych rodników, które powodują m.in. starzenie się skóry. Przeciwutleniacze powinny znaleźć się także w diecie każdego palacza. Jak dowodzą badania, substancje smoliste zawarte w papierosach zatruwają organizm szkodliwymi toksynami oraz wolnymi rodnikami.

Superfoods a dobre samopoczucie

Superfoods pomagają pielęgnować organizm, co przekłada się nie tylko na jego zdrowy wygląd, ale także doskonałe samopoczucie. W tej drugiej kwestii szczególnie pomocne okazują się zielone koktajle. Zawierają one chlorofil, który wspomaga wzrost poziomu hemoglobiny. To prowadzi do lepszego dotlenienia komórek. Superfoods dosyć skutecznie zaspokajają apetyt na słodkie przekąski. W ten sposób nie tylko dostarczają cenne związki, ale także pomagają eliminować z diety szkodliwe produkty.

Superfoods wspomagają układ immunologiczny

Super żywność wspomaga działanie układu odpornościowego. Superfoods zawierają witaminy, minerały oraz fitochemikalia w łatwo przyswajalnej formie. Ponadto wspomniane wcześniej antyoksydanty stanowią ważny element systemu ochrony przed nowotworami. Cenne związki zawarte w superfoods pomagają zadbać o zdrowie i piękny wygląd skóry, włosów i paznokci. Wartościowe preparaty występują nie tylko w formie żywności, ale także pod postacią kremów, peelingów czy maseczek.

Superfoods wspomagają proces odchudzania i oczyszczania

Superfoods skutecznie zastępują niezdrowe, słodkie przekąski. Jednocześnie są lekkostrawne i kaloryczne. Dzięki temu stanowią wartościowy element diety odchudzającej. Związki zawarte w produktach superfoods pomagają regulować poziom cukru we krwi i stymulować procesy trawienne.

Super żywność jest wykorzystywana podczas detoksu organizmu. Wspomaga tempo przemian metabolicznych oraz pomaga w usuwaniu szkodliwych związków. Włączenie do diety superfoods pomoże ograniczyć udział produktów przetworzonych w codziennym planie żywienia.

Polskie superfoods

Czy współczesne pojęcie superfoods w jakikolwiek sposób koresponduje z produktami wykorzystywanymi w tradycyjnej, polskiej kuchni? Ta raczej kojarzy się z dosyć ciężkimi i mięsnymi potrawami jak golonka, kotlety schabowe, bigos czy pierogi. Myśląc o superfoods większość osób ma przed oczami egzotyczne owoce i przyprawy. Tymczasem równie wiele przykładów super żywności można znaleźć w kuchni polskiej. Jednym z nich jest czosnek. To bardzo cenny, naturalny antybiotyk, który pomaga zwalczać infekcje bakteryjne, wirusowe oraz grzybicze. Ze względu na intensywny smak ma również wielu przeciwników. Jego walory prozdrowotne są jednak niepodważalne.

Kolejnym polskim superfoods są buraki. Warzywo o charakterystycznym kolorze oraz słodkawym smaku zawiera dużą ilość witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim pomaga uzupełniać niedobory żelaza w organizmie. Z buraków można przygotować domowy zakwas, użyć ich do sałatki lub poddać procesowi kiszenia.

Do polskich superfoods można także zaliczyć brukselkę, która ma słodki i kremowy smak. Na listę super żywności trafiła dzięki dużej zawartości witaminy C, wapnia oraz kwasu foliowego. Ciekawą alternatywą dla popularnych nasion chia jest rodzime siemię lniane. Nasiona lnu są bogatym źródłem błonnika i kwasów omega, które wspierają prawidłową przemianę materii. Ponadto pomagają w stabilizacji poziomu cholesterolu. Nasiona lnu są wykorzystywane przy zaparciach i biegunkach.

Na liście polskiej super żywności nie może także zabraknąć czarnego bzu. Sok z owoców tej rośliny jest powszechnie stosowany przy infekcjach bakteryjnych i wirusowych oraz stanach zapalnych. Czarny bez jest również używany przy różnego rodzaju dolegliwościach bólowych. Owoce zawierają duże ilości antyoksydantów, które pomagają neutralizować wolne rodniki.

Wybitne walory prozdrowotne ma także jarmuż. Przede wszystkim ze względu na zawartość chlorofilu, karotenu oraz dużej ilości witaminy C, B i E. Jarmuż dostarcza także cenne minerały jak magnez, cynk, żelazo, wapń oraz sporo błonnika.

Bardzo niedocenianym superfood z Polski są owoce rokitnika. To jedna z najcenniejszych roślin występujących w naszym klimacie. Co ciekawe rokitnik jest bardzo ceniony również w Europie i Azji. Stanowi połączenie wielu wartościowych składników, które zazwyczaj występują w pojedynczych produktach. Rokitnik jest bogatym źródłem witaminy C, E, K, karotenoidów, kwasów omega-3 i omega-6, a także cynku, wapnia, fosforu, potasu, żelaza, kwasu foliowego oraz fitosteroli.

Na długiej liście polskich superfoods znajdują się także:

  • owies,

  • aronia,

  • żurawina,

  • kasza jaglana,

  • brokuły,

  • cebula,

  • pomidory,

  • biała kapusta,

  • kiszone ogórki.

Superfoods – polskie zamienniki egzotycznych produktów

Wśród polskich superfoods można znaleźć wiele zamienników egzotycznej super żywności o równie dużych walorach zdrowotnych. Komponując wartościowe potrawy można użyć:

  • siemię lniane zamiast nasion chia,

  • żurawina i aronia zamiast nasion goji,

  • kasza jaglana zamiast komosy ryżowej, amarantusa i quinoa,

  • pokrzywa zamiast soku z aloesu,

  • czosnek zamiast grzybów shiitake,

  • orzechy włoskie zamiast orzechów pekan i macadamia,

  • czarny bez zamiast owoców noni,

  • owies zamiast teff,

  • aronia zamiast amla i granatu,

  • szpinak i natka pietruszki zamiast alg morskich,

  • miód spadziowy zamiast miodu manuka,

  • dzika róża zamiast camu camu.

To pokazuje, że superfoods są produktami dostępnymi w zasadzie na wyciągnięcie ręki. Nie zawsze muszą pochodzić z egzotycznych krajów. Polskie superfoods dużo prościej wpleść do codziennego menu. Są przecież używane na co dzień podczas przygotowania doskonale znanych potraw. Jednocześnie zawartość cennych składników w tych produktach nie odbiega od ich dużo bardziej egzotycznych odpowiedników. 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium