Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Sos sojowy bez glutenu

Sos sojowy bezglutenowy, z japońskiego: 醤油 czyli shōyu – to bardzo ważny składnik zestawów do jedzenia sushi. Ma wyjątkowo charakterystyczny smak i jest nierozerwalnie związany z kuchnią azjatycką. Pierwszy sos sojowy bezglutenowy powstał w wyniku pomyłki. Był eksperymentem kulinarnym. Miało to miejsce ponad 2500 lat temu w Azji Wschodniej. Wtedy jedzenia jeszcze nie umiano konserwować w puszkach. Natomiast naturalnym konserwantem dla mięsa i ryb była sól. Te produkty spożywcze w czasie konserwowania puszczały soki. Przygotowano z nich aromatyczne buliony lub wykorzystywano w postaci przypraw.

Wraz z upływem czasu popularność tego rodzaju przypraw stopniowo się zwiększała. Jednak jej najważniejszym składnikiem nie było mięso, tylko sfermentowana soja. To dzisiaj jest ona jednym z najbardziej znanych zamienników mięsa. Zależnie od kraju pochodzenia i sposobu przygotowywania, shōyu może być sosem bardziej rzadkim lub gęstym, czy bardziej słonym lub słodkim.

Sos Sojowy Bezglutenowy

Jak tworzy się sos sojowy bezglutenowy?

Aktualnie do przygotowywania sosu sojowego bezglutenowego wykorzystuje się najnowocześniejsze technologie. Zanim jednak zautomatyzowano i unowocześniono cały ten proces, to sos sojowy bezglutenowy wytwarzano ręcznie. Tradycyjnie znajdują się w nim następujące składniki: ziarna soi, ziarna pszenicy, sól i woda. Najważniejsze jest odpowiednie przeprowadzenie procesu fermentacji. Wtedy można otrzymać właściwy kolor, smak i gęstość sosu. Po namoczeniu ziaren soi i uprażeniu pszenicy, przychodzi kolej na zmieszanie soli z wodą. Później dodaje się do niej mieszankę Koji. Jest to specjalny gatunek pleśni, który wykorzystuje się do pobudzenia fermentacji. Po fermentowaniu, które może trwać nawet przez dwa lata, mieszanka jest odciskana oraz filtrowana. Chodzi o to, aby otrzymać ten specyficzny smak, zapach oraz gęstość.

Jak przemysłowo wytwarza się sos sojowy bezglutenowy?

Ręczne produkowanie sosu sojowego bezglutenowego jest dosyć skomplikowanym, pracochłonnym i czasochłonnym procesem. Aby przyspieszyć i zwiększyć produkcję, niektóre firmy wykorzystują metody chemiczne.

Soja i pszenica są ogrzewane, a następnie mieszane z kwasem solnym. Powoduje to ścinanie się występujących w nich białek. Równie ważny jest tutaj sam proces fermentacji. To on pozwala na osiągnięcie odpowiednich parametrów organoleptycznych sosu sojowego bezglutenowego.

Uzyskany w ten sposób sos sojowy bezglutenowy nie ma odpowiedniego smaku, ani zapachu. Dlatego konieczne jest dodawanie do niego różnych związków chemicznych. Są to przede wszystkim, hydrolizaty białka sojowego lub roślinnego. Jednak niektórzy producenci uzupełniają jeszcze sos sojowy bezglutenowy o inne substancje, które mogą mieć bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie i codzienne funkcjonowanie organizmu.

Dlatego, jeżeli decydujesz się na zakup sosu sojowego bezglutenowego, to koniecznie wybieraj uznane na rynku marki, które stosują tylko naturalne i bezpieczne składniki. Wysokiej jakości sosy sojowe bezglutenowe znajdziesz między innymi w Biosklepie. Jeżeli cierpisz na celiakię lub na nietolerancję glutenu, to powinieneś wybierać sosy sojowe bezglutenowe, które są oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. Wtedy masz gwarancję, że dany produkt spożywczy został dokładnie przebadany na zawartość tego alergenu. Chociaż soja naturalnie nie zawiera glutenu, to może być nim zanieczyszczona w czasie procesu produkcji sosu.

Różne dodatki mogą również poprawiać smak sosu sojowego bezglutenowego. W Indonezji jest on podawany na słodko, dodaje się do niego biały cukier, a w Chinach często można spotkać sos sojowy bezglutenowy smakujący jak krewetki.

sos sojowy bezglutenowy

Jakie są właściwości odżywcze sosu sojowego bezglutenowego?

Zaletą sosu sojowego bezglutenowego jest bez wątpienia mała zawartość kalorii. W jednej łyżce stołowej jest tylko osiem kcal. Nie jest to taki produkt spożywczy, który powinien się znaleźć na zabronionej liście osób na diecie odchudzającej. Łyżka stołowa sosu sojowego bezglutenowego zawiera też około 1 g białka i 1 g węglowodanów, czyli dosyć dużo.

Sos sojowy bezglutenowy ma w sobie aż 902 mg sodu na łyżkę. Oznacza to, że jest to produkt spożywczy wysokosodowy. Proces fermentacji sosu powoduje, że znajduje się w nim nawet trzysta substancji, które mają wpływ na jego specyficzne cechy organoleptyczne. Można tutaj wymienić na przykład: kwas glutaminowy, czy kwas mlekowy, albo też alkohole i cukry.

W Polsce sos sojowy bezglutenowy dodaje się przede wszystkim do sushi i do innych potraw z kuchni azjatyckiej. Można go również wykorzystywać do przyrządzania różnych mięs pieczonych i duszonych, czy jako przyprawę do zup i bulionów.

Czy wiesz, że …

… soja to uprawa "stara jak świat", ale w naszym kraju odkrywamy ją pod przeszło 140 lat. Popularyzatorzy tej rośliny postawili sobie ambitny cel - 150 tys. ha powierzchni uprawy soi na 150-lecie uprawy tego gatunku w naszym kraju. W ubiegłym roku w Unii Europejskiej, według Eurostatu, powierzchnia uprawy soi wniosła prawie 940 tys. ha. Najważniejsze zasiewy były w takich krajach jak: Włochy - 250 tys. ha, Francja - 186 tys. ha, a Rumunia - 165 tys. ha.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium