Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Zielona Soczewica

Soczewica zielona jest o wiele mniej znana niż czerwona. Jednak to nie znaczy, że brakuje w niej mikroelementów, czy witamin. Jest bogata w substancje odżywcze i jeszcze zapewnia potrawom niezwykły smak. Soczewicę zieloną wykorzystuje się głównie w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Występuje w niej białko w bardzo dużych ilościach. Jedzenie soczewicy zielonej może mieć pozytywny wpływ na trawienie oraz na regenerację organizmu.

Soczewica jadalna jest gatunkiem rośliny strączkowej, który występuje w aż pięciu odmianach: czerwonej, zielonej, brązowej, żółtej oraz czarnej. Wszystkie tutaj wymienione rosną sobie dziko w Grecji, Cyprze, Izraelu, Libanie, Kazachstanie oraz w Syrii. Obecnie największym producentem soczewicy, nie tylko tej zielonej jest Kanada. Soczewica jest chętnie uprawiana również w Indiach, Turcji oraz Stanach Zjednoczonych.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Jaką soczewicę znajdziesz w sklepach?

Najpopularniejsze są dwie odmiany: soczewica zielona i czerwona. Wbrew pozorom nie różnią się one wyłącznie kolorem ziaren. Chociaż zawartość substancji odżywczych, witamin i kaloryczność są bardzo do siebie zbliżone, to różnią się smakiem, sposobem przygotowania i konsystencją. Soczewica zielona jest trochę bardziej twarda niż czerwona. Ta ostatnia jest doceniana przede wszystkim za jej miękkość. Z łatwością możesz ją zmiksować na zupę krem.

Soczewica zielona jest odpowiednim wyborem do gotowania na sypko. Praktycznie nie masz możliwości jej rozgotować. Chociaż ta odmiana soczewicy wymaga dosyć długiego namaczania, to warto poczekać, bo dzięki niemu ziarna nie tracą swojej jędrności.

Co jeszcze różni zieloną soczewicę od innych odmian?

Na pewno jej niepowtarzalny smak. Nie jest zbyt wyrazisty, ale za to subtelny. To powoduje, że często soczewicę zieloną dodaje się do zimowych, rozgrzewających zup, wegetariańskich pasztetów, potrawek i kotlecików z warzyw.

Jaką kaloryczność ma soczewica zielona? Jakie substancje odżywcze się w niej znajdują?

Ogólnie zaletą warzyw strączkowych jest to, że nie mają wiele kalorii. Za to dostarczają do organizmu wiele wartościowych składników odżywczych. To sprawia, że po ich zjedzeniu czujesz sytość przez wiele godzin. W 100 g ugotowanej soczewicy zielonej jest około 106 kcal. Podobną kaloryczność ma ryż. Natomiast makaron, kasza jęczmienna, czy bulgur są już o wiele bardziej kaloryczne. Na ich tle soczewica zielona wypada całkiem korzystnie.

Soczewica zielona może być dobrym zamiennikiem mięsa. Właśnie ze względu na kaloryczność i wysoką zawartość korzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych. 100 g smażonego schabu ma 175 kcal. Natomiast duszona wołowina ma 183 kcal. Pieczony kurczak to aż 208 kcal.

Dodatkowo, w 100 g soczewicy zielonej znajduje się:
• 20 g węglowodanów,
• 9 g białka,
• 8 g błonnika,
• 0,35 g tłuszczu.

Soczewica zielona – ważne źródło białka

Jeżeli jesteś na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, to soczewica zielona powinna znaleźć się w Twoim codziennym jadłospisie. Ma wysoką zawartość białka. Dlatego może ona stanowić dobry zamiennik mięsa pod tym względem.

Osoby, które nie jedzą mięsa muszą jakość rekompensować sobie braki odżywcze. W 100 g soczewicy znajduje się go aż 9 g białka, to dokładnie tyle samo, co w jajku, jogurcie naturalnym, czy tofu. Białko znajduje się również w podobnych ilościach w parówkach sojowych, czy w migdałach.

Zadaniem białka jest wzmacnianie włosów, skóry i paznokci. Największe zapotrzebowanie na tego rodzaju składnik jest w dziecińskie i w okresie nastoletnim.

Jakie jeszcze składniki odżywcze są w zielonej soczewicy?

W soczewicy zielonej występują jeszcze takie witaminy i substancje mineralne, jak: potas, fosfor, magnez, wapń, witamina B9(kwas foliowy), witamina K, witamina B3, witamina B5, witamina A. Pozostałe składniki to: cynk, żelazo, witamina C, witaminy B1, B2 oraz B6.

soczewica zielona

Soczewica zielona – do czego możesz ją dodawać?

Soczewicę zieloną najczęściej dodaje się do rozgrzewającej zupy w stylu wschodnim. Charakteryzuje się ona naprawdę bardzo dużą ilością przypraw. Wśród nich możemy wymienić: czosnek, kurkumę, ostrą paprykę, koperek, kminek, kolendrę, czy przyprawy curry. Soczewica zielona bardzo dobrze komponuje się również z sokiem z cytryny.

Soczewica zielona bardzo dobrze nadaje się również na pikantny gulasz. Możesz do niego dodać paprykę, pomidory, ziemniaczki, marchewkę oraz oczywiście czosnek. Taki warzywny gulasz jest esencjonalny i dobrze rozgrzewa. Wiele osób, nie tylko na diecie wegetariańskiej z soczewicy robi również pyszne pasztety. Wystarczy do soczewicy dodać inne warzywa i ulubione przyprawy. Taki domowy pasztet doskonale podkreśli smak zwykłych kanapek.

Czy wiesz, że…

… soczewica, tak jak inne rośliny strączkowe (np. groch czy soja), to popularny składnik wielu bezzbożowych karm dla psów. Roślina ta nie ma żadnych szkodliwych dla psa składników i może stanowić źródło energii, białka roślinnego i błonnika w diecie czworonoga. Jednak soczewica nie jest w stanie zastąpić mięsa w psiej diecie!

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium