ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy

Soczewica Brązowa Bezglutenowa BIO 1 kg Denver Food

Soczewica Brązowa Bezglutenowa BIO 1 kg Denver Food
Soczewica Brązowa Bezglutenowa BIO 1 kg Denver Food

Soczewica Brązowa Bezglutenowa BIO 1 kg Denver Food

Składniki:
soczewica brązowa* 100%
*składniki ekologiczne

Cena: 16,49 zł
szt.

Soczewica Czerwona Bezglutenowa BIO 1 kg Denver Food

Soczewica Czerwona Bezglutenowa BIO 1 kg Denver Food
Soczewica Czerwona Bezglutenowa BIO 1 kg Denver Food

Soczewica Czerwona Bezglutenowa BIO 1 kg Denver Food

Składniki:
soczewica czerwona* 100%
*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli

Cena: 17,50 zł
szt.

Soczewica Brązowa BIO 500 g Bio Planet

Soczewica Brązowa BIO 500 g Bio Planet
Soczewica Brązowa BIO 500 g Bio Planet

Soczewica Brązowa BIO 500 g Bio Planet

Ekologiczna soczewica brązowa jest znakomitym składnikiem dań jednogarnkowych oraz dodatkiem do zup, sałatek, dań z warzyw, gulaszu, puree. Znajduje powszechne zastosowanie w kuchni.

Cena: 8,79 zł
szt.

Soczewica Czarna Beluga BIO 400 g Bio Planet

Soczewica Czarna Beluga BIO 400 g Bio Planet
Soczewica Czarna Beluga BIO 400 g Bio Planet

Soczewica Czarna Beluga BIO 400 g Bio Planet

Ekologiczna soczewica czarna Beluga to jedna z ciekawszych odmian soczewicy. Nazwa Beluga nawiązuje do kawioru, do którego soczewica czarna jest bardzo podobna. Beluga doskonale nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek. Dobrze komponuje się z sałatkami oraz daniami z warzyw.

Cena: 12,29 zł
szt.

Soczewica Czerwona BIO 1 kg Bio Planet

Soczewica Czerwona BIO 1 kg Bio Planet
Soczewica Czerwona BIO 1 kg Bio Planet

Soczewica Czerwona BIO 1 kg Bio Planet 

Ekologiczna soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa. Dzięki obłuszczeniu soczewica czerwona jest lepiej przyswajana przez organizm. Soczewica czerwona jest podatna na rozgotowanie, dlatego najlepiej nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek.

Cena: 15,21 zł 17,89 zł
szt.
  • promocja

Soczewica Czerwona BIO 500 g Bio Planet

Soczewica Czerwona BIO 500 g Bio Planet
Soczewica Czerwona BIO 500 g Bio Planet

Soczewica Czerwona BIO 500 g Bio Planet

Ekologiczna soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa. Dzięki obłuszczeniu soczewica czerwona jest lepiej przyswajana przez organizm. Soczewica czerwona jest podatna na rozgotowanie, dlatego najlepiej nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek.

Cena: 10,29 zł
szt.

Soczewica Zielona BIO 500 g Bio Planet

Soczewica Zielona BIO 500 g Bio Planet
Soczewica Zielona BIO 500 g Bio Planet

Soczewica Zielona BIO 500 g Bio Planet

Ekologiczna soczewica zielona charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, sałatek, dań z warzyw, gulaszu. Idealnie sprawdza się w daniach jednogarnkowych. Można z niej przygotować pasty kanapkowe lub farsz do wypełniania pierogów, krokietów, pasztecików, a nawet pieczeni mięsnych.

Cena: 9,69 zł
szt.

Soczewica Żółta BIO 500 g Bio Planet

Soczewica Żółta BIO 500 g Bio Planet
Soczewica Żółta BIO 500 g Bio Planet

Soczewica Żółta BIO 500 g Bio Planet

Ekologiczna soczewica żółta charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Ma tendencję do rozpadu po ugotowaniu,dlatego doskonale nadaje się jako dodatek do zup, czy gulaszów. Idealnie sprawdza się również w daniach jednogarnkowych. Można z niej przygotować pasty kanapkowe lub farsz do wypełniania pierogów, krokietów, pasztecików, a nawet pieczeni mięsnych.

Cena: 10,49 zł
szt.

Nasiona na Kiełki Soczewica BIO 50 g Dary Natury

Nasiona na Kiełki Soczewica BIO 50 g Dary Natury
Nasiona na Kiełki Soczewica BIO 50 g Dary Natury

Soczewica 50 g Ekologiczne Nasiona na Kiełki Dary Natury

Smak:
delikatny

Zawierają dużo żelaza, magnezu, miedzi, cynku, fosforu i wapnia. Są źródłem witaminy A, B, C, E. Lekkostrawne, wzmacniają organizm. Pozytywnie wpływają na stan zębów.

Kraj pochodzenia: Polska

Certyfikaty: BIO

Cena: 3,00 zł
szt.

Soczewica Brązowa BIO 400 g Bio Planet

Soczewica Brązowa BIO 400 g Bio Planet
Soczewica Brązowa BIO 400 g Bio Planet

Ekologiczna Soczewica Brązowa BIO 400 g Bio Planet

Ekologiczna soczewica brązowa to wyjątkowe źródło oryginalnego smaku. Jest znakomitym składnikiem dań jednogarnkowych oraz dodatkiem do zup, sałatek, dań z warzyw, gulaszu, do wyrobu puree i mielonych dań. Znajduje powszechne zastosowanie przy wyrobie wegetariańskich pasztetów i pieczywa.

Cena: 7,69 zł
szt.

Soczewica Brązowa BIO 5 kg Horeca

Soczewica Brązowa BIO 5 kg Horeca
Soczewica Brązowa BIO 5 kg Horeca

Soczewica Brązowa BIO 5 kg Horeca

Ekologiczna soczewica brązowa jest znakomitym składnikiem dań jednogarnkowych oraz dodatkiem do zup, sałatek, dań z warzyw, gulaszu, puree. Znajduje powszechne zastosowanie przy wyrobie wegetariańskich pasztetów i pieczywa.

Cena: 68,29 zł
szt.

Soczewica Czarna Beluga BIO 1 kg Bio Planet

Soczewica Czarna Beluga BIO 1 kg Bio Planet
Soczewica Czarna Beluga BIO 1 kg Bio Planet

Soczewica Czarna Beluga BIO 1 kg Bio Planet

Ekologiczna soczewica czarna Beluga to jedna z ciekawszych odmian soczewicy. Nazwa Beluga nawiązuje do kawioru, do którego soczewica czarna jest bardzo podobna. Beluga doskonale nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek. Dobrze komponuje się z sałatkami oraz daniami z warzyw.

Cena: 25,89 zł
szt.

Soczewica Czarna Beluga BIO 5 kg Horeca

Soczewica Czarna Beluga BIO 5 kg Horeca
Soczewica Czarna Beluga BIO 5 kg Horeca

Soczewica Czarna Beluga BIO 5 kg Horeca

Ekologiczna soczewica czarna Beluga to jedna z ciekawszych odmian soczewicy.
Nazwa Beluga nawiązuje do kawioru, do którego soczewica czarna jest bardzo podobna.
Beluga doskonale nadaje się jako dodatek do zup, dań jedn

Cena: 113,79 zł
szt.

Soczewica Czarna Beluga BIO 500 g Bio Planet

Soczewica Czarna Beluga BIO 500 g Bio Planet
Soczewica Czarna Beluga BIO 500 g Bio Planet

Soczewica Czarna Beluga BIO 500 g Bio Planet

Ekologiczna soczewica czarna Beluga to jedna z ciekawszych odmian soczewicy. Nazwa Beluga nawiązuje do kawioru, do którego soczewica czarna jest bardzo podobna. Beluga doskonale nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek. Dobrze komponuje się z sałatkami oraz daniami z warzyw.

Cena: 13,89 zł
szt.

Soczewica Czerwona BIO 5 kg Horeca Bio Planet

Soczewica Czerwona BIO 5 kg Horeca Bio Planet
Soczewica Czerwona BIO 5 kg Horeca Bio Planet

Soczewica Czerwona BIO 5 kg Horeca Bio Planet

Ekologiczna soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa. Dzięki obłuszczeniu soczewica czerwona jest lepiej przyswajana przez organizm. Soczewica czerwona jest podatna na rozgotowanie, dlatego najlepiej nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek.

Cena: 78,19 zł
szt.

Soczewica Czerwona BIO 500 g Bio Raj

Soczewica Czerwona BIO 500 g Bio Raj
Soczewica Czerwona BIO 500 g Bio Raj

Soczewica Czerwona BIO 500 g Bio Raj 

Ekologiczna soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa. 
Jest podatna na rozgotowanie, dlatego najlepiej nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek.

Cena: 10,49 zł
szt.

Soczewica w Sosie Curry BIO 420 g Amaizin

Soczewica w Sosie Curry BIO 420 g Amaizin
Soczewica w Sosie Curry BIO 420 g Amaizin

Soczewica w Sosie Curry (Puszka) BIO 420 g Amaizin

Gotowa do spożycia soczewica w sosie curry. Oparta na tradycyjnej Azjatyckiej recepturze.
Doskonała jako dodatek do tortilli.

Cena: 9,39 zł

Soczewica w Zalewie BIO 360 g (210 g) Bio Planet

Soczewica w Zalewie BIO 360 g (210 g) Bio Planet
Soczewica w Zalewie BIO 360 g (210 g) Bio Planet

Soczewica w Zalewie BIO 360 g (210 g) Bio Planet

Składniki:
soczewica*, woda, sól, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Produkt gotowy do spożycia po podgrzaniu.

Cena: 7,89 zł
szt.

Soczewica Zielona BIO 1 kg Bio Planet

Soczewica Zielona BIO 1 kg Bio Planet
Soczewica Zielona BIO 1 kg Bio Planet

Soczewica Zielona BIO 1 kg Bio Planet

Ekologiczna soczewica zielona charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, sałatek, dań z warzyw, gulaszu. Idealnie sprawdza się w daniach jednogarnkowych. Można z niej przygotować pasty kanapkowe lub farsz do wypełniania pierogów, krokietów, pasztecików, a nawet pieczeni mięsnych.

Cena: 16,99 zł
szt.

Soczewica Zielona BIO 5 kg Horeca

Soczewica Zielona BIO 5 kg Horeca
Soczewica Zielona BIO 5 kg Horeca

Soczewica Zielona BIO 5 kg Horeca

Ekologiczna soczewica zielona charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem.
Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, sałatek, dań z warzyw, gulaszu. Idealnie sprawdza się w daniach jednogarnkowych.
Można z niej przygotować pasty kanapkowe lub farsz do wypełniania pierogów, krokietów, pasztecików, a nawet pieczeni mięsnych.

Cena: 72,99 zł
szt.

Soczewica Zielona Dupuis Puszka BIO 400 g La Bio Idea

Soczewica Zielona Dupuis Puszka BIO 400 g La Bio Idea
Soczewica Zielona Dupuis Puszka BIO 400 g La Bio Idea

Idealna do dodania do sałatek, potraw z makaronu.

Cena: 8,19 zł
szt.

Soczewica Żółta BIO 400 g Bio Planet

Soczewica Żółta BIO 400 g Bio Planet
Soczewica Żółta BIO 400 g Bio Planet

Soczewica Żółta BIO 400 g Bio Planet

Ekologiczna soczewica żółta charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Ma tendencję do rozpadu po ugotowaniu,dlatego doskonale nadaje się jako dodatek do zup, czy gulaszów. Idealnie sprawdza się również w daniach jednogarnkowych. Można z niej przygotować pasty kanapkowe lub farsz do wypełniania pierogów, krokietów, pasztecików, a nawet pieczeni mięsnych.

Cena: 9,09 zł
szt.

Soczewica, Puszka BIO 400 g La Bio Idea

Soczewica, Puszka BIO 400 g La Bio Idea
Soczewica, Puszka BIO 400 g La Bio Idea

Idealna do sałatek i potraw z makaronu

Cena: 6,49 zł
szt.

Soczewica ekologiczna

Soczewica jest jednym z najstarszych i najbardziej odżywczych produktów żywnościowych znanych człowiekowi. To również jeden z pierwszych pokarmów, jakie były uprawiane na Ziemi. Dowodzą tego znaleziska archeologiczne pochodzące sprzed 8 tysięcy lat. Obecnie soczewica ekologiczna jest uprawiana przede wszystkim w Kanadzie, Indiach, Turcji i USA. Te cztery kraje odpowiadają za wytwarzanie blisko 80% światowej produkcji tej rośliny. W ekologicznej uprawie soczewicy nie są wykorzystywane sztuczne nawozy oraz chemiczne środki ochrony roślin.

Rodzaje soczewicy

Soczewica ekologiczna jest dostępna w kilku odmianach – żółtej, czerwonej, brązowej, zielonej i czarnej. Każda z nich może stanowić podstawę wielu smacznych dań. Poszczególne odmiany różnią się między sobą właściwościami oraz sposobem przygotowania.

  • Soczewica żółta jest najdrobniejsza i najdelikatniejsza spośród pozostałych odmian. To sprawia, że czas jej przygotowania jest bardzo krótki. Świetnie nadaje się jako dodatek do zup, sosów.

  • Soczewica brązowa to soczewica czerwona w łupinach. Z tego względu jej czas gotowania jest dłuższy. Po przyrządzeniu nie zmienia swojego kształtu. W smaku jest wyrazista i ostra. Doskonale nadaje się do wegetariańskich pasztetów, kotletów i gulaszy.

  • Soczewica czerwona to tak naprawdę odmiana brązowa, ale pozbawiona łusek. Dzięki temu jest łatwiej przyswajana przez organizm. Ze względu na krótki czas gotowania jest popularnym elementem zup, sosów oraz potrawek. To najbardziej miękka odmiana soi, która nie wymaga namaczania przed gotowaniem.

  • Soczewica zielona może przyjmować różne odcienie tego koloru. W trakcie gotowania nie zmienia swojego kształtu i pozostaje sypka. Z tego względu jest bardzo popularnym dodatkiem do sałatek. Może być również wykorzystywana do bigosu, pierogów i gołąbków. Ma delikatny smak, który idealnie pasuje do kanapek.

  • Soczewica czarna ma intensywny kolor, który zachowuje nawet pomimo długiego gotowania. Charakteryzuje się przyjemnym maślano-orzechowym smakiem. Idealnie komponuje się z ryżem i jako dodatek do gulaszu.

soczewica ekologiczna

Właściwości soczewicy ekologicznej

Soczewica ekologiczna jest zaliczana do pokarmów niskotłuszczowych. Jej cechą charakterystyczną jest niski indeks glikemiczny. Dzięki temu może być spożywana przez diabetyków. Soczewica ekologiczna to wartościowe źródło białka, dzięki czemu stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa. Białko występujące w soczewicy ma przyswajalność na poziomie 85%. W przypadku mięsa kształtuje się ona na niewiele wyższym poziomie (96%).

Soczewica ekologiczna zawiera duże ilości błonnika w formie rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej. Oba te rodzaje mają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego. Błonnik w formie nierozpuszczalnej pęcznieje i wchłania wodę w obrębie jelit, dzięki czemu ułatwia wypróżnianie. Błonnik rozpuszczalny zmienia się w lepki, pęczniejący żel, który zapewnia uczucie sytości przez długi czas. Ponadto pokrywa ścianki przewodu pokarmowego i zmniejsza tempo wchłaniania węglowodanów. Dzięki temu chroni organizm przed nagłymi skokami poziomu insuliny. Błonnik rozpuszczalny zawarty w soczewicy ekologicznej stabilizuje poziom cukru we krwi oraz zmniejsza ilość trójglicerydów i lipoprotein.

Spożywanie soczewicy ekologicznej zawierającej błonnik pomaga zapobiegać rozwojowi chorób serca. Ziarna tej rośliny strączkowej zawierają duże ilości molibdenu, miedzi, manganu, żelaza, fosforu, cynku, potasu i magnezu. Ten ostatni w odpowiednich dawkach wspomaga przepływ krwi, tlenu oraz substancji odżywczych. Zawarte w soczewicy żelazo usprawnia transport tlenu do komórek oraz stanowi ważny element podstawowych systemów enzymatycznych odpowiedzialnych za wytwarzanie energii. Mangan jest uznawany za przeciwutleniacz, który dodatkowo wspomaga działanie magnezu oraz aktywuje enzymy uczestniczące w regeneracji tkanki łącznej.

Soczewica ekologiczna zawiera witaminy A, C i K. Jest także bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B5, B6). Biorą one udział w przemianach aminokwasów i metabolizmie węglowodanów złożonych. Soczewica ekologiczna zawiera również duże ilości kwasu foliowego. Pomaga on w obniżeniu poziomu homocysteiny, czyli aminokwasu zwiększającego ryzyko wystąpienia chorób serca. Podobnie jak inne rośliny strączkowe soczewica ekologiczna zawiera izoflawony, które mają działanie antyoksydacyjne.

Czy wiesz, że soczewica …

… występuje w kilku odmianach, które różnią się nie tylko strukturą, twardością, smakiem, ale i długością gotowania? Najszybciej gotuje się soczewica żółta i czerwona (15 minut). Te dwa rodzaje nie wymagają wcześniejszego namaczania. Soczewica zielona potrzebuje ok. 30 minut gotowania do uzyskania optymalnej miękkości. Najtwardsze ziarna ma soczewica brązowa. Na jej przygotowanie składa się 30 minut namaczania i ok. 60 minut gotowania. Podobnie jest w przypadku soczewicy czarnej, która jednak potrzebuje wcześniejszego, 12-godzinnego namaczania.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium