Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Czerwona Soczewica

Soczewica czerwona z roku na rok zyskuje na popularności. Jest to produkt, który wyróżnia się wieloma cennymi właściwościami. Stanowi wiele składników odżywczych cennych z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania organizmu. To skarbnica błonnika pokarmowego, witamin oraz minerałów. Zaletą czerwonej soczewicy jest również krótki czas gotowania oraz możliwość dodania jej do wielu różnorodnych potraw.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Co to jest soczewica czerwona?

Soczewica czerwona to roślina strączkowa, jednoroczna. Należy do rodziny bobowatych. Główne jej uprawy znajdują się w Kanadzie, Azji, Ameryce, Afryce Północno-Zachodniej oraz Australii. Najstarsze nasiona znaleziono podczas wykopalisk w Iranie – miały one pochodzić z ok. 9100 roku p.n.e.

Soczewicę można kupić zarówno pod postacią suchych nasion, jak i w formie konserwowej. To popularny składnik diet wegańskich, wegetariańskich i odchudzających. Ma to związek z dużą zawartością białka i błonnika pokarmowego.

Wartości odżywcze i właściwości soczewicy czerwonej

Soczewica czerwona ekologiczna to produkt, który warto mieć w swoich zapasach przez cały rok. Najbardziej doceniana jest za to, że stanowi cenne źródło łatwo przyswajalnego białka. Zaleca się spożywać ją w zestawieniu z produktami zbożowym oraz czarną fasolą, aby w pełni wykorzystać jej potencjał. Produkty te zawierają dużą ilość aminokwasów.

W czerwonej soczewicy BIO znajdują się witaminy takie jak: witaminy z grupy B (głównie B1, B2, B3, B5, B6, B9) oraz witamina A, C, E i K. Produkt ten jest źródłem licznych składników mineralnych, w tym m.in. magnezu, potasu, cynku, fosforu, manganu, żelaza, sodu, wapnia oraz miedzi.

Czerwona soczewica eko zawiera kwas foliowy, który w szczególności zalecany jest kobietom planującym zajście w ciąży oraz ciężarnym. Ponadto związek ten jest ważny w procesie syntezy czerwonych krwinek i DNA, co wspomaga metabolizm energetyczny. Soczewica zawiera fitoskładniki (izoflawony) o właściwościach przeciwutleniających. Przeciwutleniacze odgrywają pozytywną rolę w profilaktyce chorób przewlekłych oraz zapobiegają procesowi szybkiego starzenia się.

Nie zapominajmy o obecności dużej ilości błonnika pokarmowego, który wspomaga perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom. Jest on korzystny z punktu widzenia utrzymania odpowiedniego poziomu cholesterolu w organizmie. Dodatkowo dzięki niemu uczucie sytości utrzymuje się przez dłuższy czas. To zmniejsza chęć podjadania pomiędzy posiłkami. Na uwagę zasługuje także niski indeks glikemiczny. Ponadto 100 gramów ugotowanej soczewicy czerwonej dostarcza ok. 110-120 kcal.

Niewątpliwym atutem tego produktu jest lekkostrawność, co nie zawsze jest domeną roślin strączkowych. Szukając urozmaicenia swoich potraw, warto także zainteresować się kiełkami soczewicy, które też są bogate w wiele cennych wartości odżywczych.

czerwona soczewica

Jak gotować czerwoną soczewicę?

Soczewica czerwona ekologiczna jest produktem łatwym w przygotowaniu. Warto wspomnieć, że nie wymaga wcześniejszego namoczenia. Szybko chłonie wodę. Do ugotowania jednej szklanki soczewicy należy użyć dwóch szklanek wody (stosunek 1:2). Wystarczy opłukać pod bieżącą wodą produkt, a następnie wrzucić ją do wrzątku. Czas gotowania wynosi 10-15 minut – do wchłonięcia wody przez soczewicę. Solimy pod koniec, ponieważ zbyt wczesne dodanie soli może grozić tym, że produkt stwardnieje. Pamiętajmy, że soczewicę czerwoną łatwo można rozgotować.

Z czym serwować soczewicę czerwoną?

Z racji tego, że soczewicę czerwoną bio łatwo rozgotować, można z niej szybko uzyskać krem lub purée. Produkt ten ma słodkawy posmak. Idealnie sprawdzi się do zup, farszu do pierogów, gulaszu czy wegetariańskich kotlecików. Ponadto chętnie wykorzystywany jest jako baza pasztetów oraz past kanapkowych. Czerwoną soczewicę ekologiczną można również zastosować jako dodatek do sałatek czy też faszerowanej cukinii. To jedna z najczęstszych i najchętniej stosowanych baz dań wegańskich i wegetariańskich.

Soczewicę czerwoną po ugotowaniu można przechowywać przez tydzień w lodówce. Można ją również mrozić do pół roku. W tym jednak przypadku należy liczyć się z tym, że po rozmrożeniu zacznie się kruszyć.

Czy wiesz, że …

… dostępne są również inne rodzaje soczewicy. Każda z odmian dostępnych na rynku odznacza się nieco innymi właściwościami. Kolor nasion wpływa na różnicę w smaku, czas gotowania oraz możliwości przygotowania z nich różnych typów potraw.

Na rynku najpopularniejsza jest soczewica czerwona, a także: żółta, zielona, brązowa i czarna. Typ żółty ma delikatny smak i rozpada się po ugotowaniu. Najczęściej wykorzystywana jest jako dodatek do zup. Odmiana zielona jest cała i w odróżnieniu od czerwonej zawiera zewnętrza osłonę. To przekłada się m.in. na dłuższy czas gotowania. Ponadto wyróżnia się delikatnym smakiem i jędrną konsystencją po ugotowaniu. Soczewica brązowa ma łagodny, ziemisty smak. Jej czas gotowania jest nieco dłuższy w porównaniu do czerwonej i wynosi ok. 20-30 minut. Po ugotowaniu dobrze zachowuje swój kształt. Czarne nasiona soczewicy to idealny dodatek do pikantnych dań. Swym wyglądem przypominają kawior. Mają delikatną, aksamitną konsystencję.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium