Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Brązowa Soczewica

Soczewica brązowa to jadalne nasiona należące do rodziny strączkowych. Ma kształt soczewek, skąd wzięła się jej nazwa. W zależności od odmiany soczewicę można spotkać z zewnętrzną łuską lub bez niej. Soczewicę brązową bardzo często wykorzystuje się w kuchni azjatyckiej i północnoafrykańskiej. Najwięcej upraw tej rośliny znajduje się w Kanadzie.

Soczewica Brązowa

Nasiona soczewicy brązowej mają botaniczną nazwę Lens ensculenta. Rosną w strąkach, które mają w sobie jedno lub dwa nasiona. Soczewicę można podzielić z uwagi na jej kolory. W sklepach, zarówno internetowych, jak i stacjonarnych, możesz spotkać nie tylko soczewicę brązową, ale również czerwoną, zieloną, żółtą i czarną. Różnią się one smakiem i właściwościami. Jedne są lepsze na zupy kremy, a inne na pasztety.

Czym wyróżnia się soczewica brązowa?

To cieszący się największą popularnością rodzaj soczewicy. Ma ziemisty smak. Nie zmienia kształtu w czasie gotowania. Wymaga długiej obróbki termicznej, żeby trochę zmięknąć. Najczęściej wykorzystuje się ją do pasztetów lub do gulaszów. Jest bogata między innymi w przeciwutleniacze i fitochemikalia.

Jakie wartości odżywcze ma soczewica brązowa?

Soczewica brązowa jest wyjątkowo pożywna. Znajduje się w niej dużo minerałów, białka i błonnika.
Średnio w 100 gramach gotowanej soczewicy brązowej znajduje się: 116 kalorii (kcal), 9,02 g białka, 0,38 g tłuszczu, 20,13 g węglowodanów, w tym 7,9 g błonnika i 1,8 g cukru.
Poza tym, obfituje ona w takie składniki odżywcze, jak: kwas foliowy, żelazo, mangan, fosfor, tiamina, potas, witamina B6, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, magnez, cynk, miedź i selen.

W soczewicy brązowej znajduje się również wiele korzystnych dla organizmu węglowodanów złożonych. Trawi się je o wiele dłużej. Dzięki temu, po zjedzeniu soczewicy brązowej przez długi czas masz poczucie sytości i nie brakuje Ci energii. Soczewica brązowa może mieć również korzystny wpływ na procesy trawienne.

Soczewica brązowa stanowi cenne źródło błonnika. Jej spożywanie może się przyczyniać do łatwiejszego wypróżniania się i do rozwoju zdrowych bakterii jelitowych. W soczewicy nie brakuje również korzystnych związków roślinnych nazywanych fitochemikaliami. Mogą mieć one pozytywny wpływ na ogólne funkcjonowanie organizmu.

Soczewica brązowa a błonnik

Stosowanie diety, która ma w sobie bardzo duże ilości błonnika, wiąże się ze spożywaniem różnorodnych, pełnowartościowych pokarmów roślinnych. To właśnie one mogą nie tylko korzystnie wpływać na działanie organizmu, ale też na procesy jego detoksykacji. W soczewicy brązowej występuje zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik. Jego zadaniem jest zwiększanie objętości żołądka i absorbowanie wody.

Błonnik, który pochodzi z pożywienia, na przykład z roślin strączkowych, może być pomocny we wspieraniu prawidłowego metabolizmu oraz funkcjonowania układu pokarmowego. Spożywanie soczewicy brązowej może przyczyniać się do poprawy odporności. Wynika to stąd, że z organizmu wymiatane są produkty przemiany materii, toksyny i nadmiar tłuszczów.

Soczewica we wszystkich jej odmianach jest ważnym elementem diety śródziemnomorskiej, stosowanej między innymi we Włoszech oraz w Grecji.

Występujący w soczewicy brązowej błonnik może mieć korzystny wpływ w walce z zaparciami. Błonnik, który naturalnie występuje w roślinach strączkowych może mieć pozytywne działanie na jelita i utrzymywanie w nich prawidłowego środowiska mikroflory. To natomiast może mieć bardzo korzystny wpływ na wchłanianie składników odżywczych z pożywienia.

Spożywanie soczewicy brązowej to dobry wybór dla osób, które chciałyby uzupełnić swoją dietę o ważne minerały, takie, jak na przykład: żelazo, kwas foliowy, cynk oraz mangan.

brązowa soczewica

Soczewica brązowa – cenne źródło żelaza

Żelazo to taki składnik, który może być pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. To pierwsze nazywane jest żelazem niehemowym. Jest ono niezbędne do wytwarzania przez organizm czerwonych krwinek i przenoszenia tlenu po całym organizmie. Żelazo jest wyjątkowo ważnym składnikiem w diecie każdej kobiety, w szczególności będącej w ciąży lub planującej mieć dziecko w najbliższym czasie. Żelazo jest również wyjątkowo ważnym elementem diety u kobiet, które mają obfite miesiączki.

Aby zwiększyć jego wchłanianie warto soczewicę brązową łączyć z pokarmami, które zawierają duże ilości witaminy C. Mogą to być na przykład pomidory, sok z cytryny, czerwona papryka. Na szczęście wszystkie wymienione tutaj składniki bardzo dobrze pasują do soczewicy brązowej.

Aby ten rodzaj soczewicy był naprawdę smaczny i pożywny, to należy go gotować co najmniej przez godzinę. Soczewica brązowa nie jest łuskana, co powoduje większą twardość, niż w przypadku pozostałych odmian tej rośliny strączkowej. Pod koniec gotowania można dodać do niej sól. Natomiast przed gotowaniem warto namoczyć jej ziarna przez około dwie godziny.

Czy wiesz, że…

… o soczewicy wspomina się w Księdze Rodzaju. Ezaw oddał swoje pierwszeństwo Jakubowi za miskę zupy z soczewicy. Przez długie lata soczewica traktowana była jako produkt gorszej kategorii, jedzenie dla ubogich, jednak moda na wegetarianizm przywróciła ją do łask.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium