Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Ekologiczne suszone śliwki

Śliwki suszone

Na całym świecie spotykamy ponad sześć tysięcy odmian śliwy domowej. Wszystkie są krzyżówkami dzikich śliw: ałyczy, tarniny i mirabelki, spotykanych w Europie już w czasach neolitu. Dzięki ogrodnikom z Bliskiego Wschodu udało się uzyskać z nich odmiany jadalne, z większymi, smaczniejszymi i słodszymi owocami.

Suszone śliwki są wspaniałym źródłem beta-karotenu, który chroni komórki, poprawia nastrój i działa przeciwstarzeniowo. Znajduje się w nich też dużo witaminy K, która razem z beta-karotenem zapobiega starzeniu, poprawia krążenie i wpływa pozytywnie na stan kości.
Chociaż śliwki nie są bogate w witaminę C, dzięki jednoczesnej zawartości witaminy A i rzadko występującej w owocach witaminie E, uznawane są za cenne przeciwutleniacze. Tym skuteczniejsze, że zawierają też tak ważne składniki mineralne jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Śliwki mają sporo witamin z grupy B, dlatego mają opinię owoców wpływających kojąco na układ nerwowy i poprawiających samopoczucie. Działanie antyoksydacyjne wzmagają w śliwkach, szczególnie w ich ciemnych odmianach, polifenole, w tym katechiny i kwas chlorogenowy. Dzięki tym związkom dieta obfitująca w śliwki wpływa antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.

Śliwki suszone są pod kilkoma względami znacznie cenniejsze niż świeże, są pięć razy bogatsze w witaminę A i błonnik niż świeże owoce. Ze względu na wyjątkowe bogactwo żelaza oraz fosforu suszone śliwki są zalecane wegetarianom. Znane są też ze swoich właściwości przeczyszczających. Te korzystne dla układu pokarmowego właściwości śliwki zawdzięczają dużej zawartości pektyn (rodzaj błonnika). Razem z kwasami organicznymi, winowym i jabłkowym pektyny działają jak miotła na przewód pokarmowy i gromadzący się w komórkach tłuszcz oraz cholesterol. Najbardziej wartościowe pod tym względem są węgierki i renklody.

Suszone śliwki jako bogate źródło błonnika pomagają utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Zjedzenie kilku takich owoców po posiłku sprawi, że będziemy czuć się bardziej nasyceni. Spadnie ochota na podjadanie, co wpłynie na utrzymanie prawidłowej wagi.
Błonnik zawarty w suszonych śliwkach redukuje poziom cholesterolu, ponieważ pomaga usuwać z organizmu żółć. Kiedy układ trawienny wydala żółć razem z błonnikiem pochodzącym ze śliwek, musi wykorzystać pozostały cholesterol, co przyczynia się do ogólnego obniżenia jego poziomu.

Naukowcy przekonują, że dieta zawierająca suszone śliwki sprzyja rozwojowi korzystnych bakterii jelitowych i obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Systematyczne jedzenie 3 suszonych śliwek dziennie lub picie szklanki kompotu z suszu ureguluje pracę przewodu pokarmowego.
Trzeba pamiętać, że suszone śliwki są ponad 5 razy bardziej kaloryczne niż świeże - śliwki suszone z pestką zawierają aż 267 kcal w 100 g, więc należy jeść je z umiarem.
Jeśli dodamy suszoną śliwkę do ciężkostrawnych potraw, takich jak bigos czy pieczeń, poprawimy ich smak i nie będzie nam dokuczała niestrawność. Dzieje się tak dzięki zawartym w tych owocach związkom zasadotwórczym, neutralizującym nadmiar kwasów trawiennych.

Jeśli jemy śliwki w zbyt dużych ilościach, możemy mieć wzdęcia lub biegunkę. Podobnie może działać też kompot z tych owoców pity w dużych ilościach. Najlepiej jeść codziennie po kilka sztuk, wtedy ominą nas dolegliwości trawienne.

Śliwki można suszyć domowym sposobem. Nadają się do tego jedynie bardzo dojrzałe węgierki, których skórka przy szypułce zaczyna się lekko marszczyć. Owoce suszymy po zanurzeniu ich na minutę we wrzątku, aby skórka stała się delikatniejsza. Rozkładamy je na sitach i przez dobę suszymy w piekarniku w temp. 60 st. C. Potem dosuszamy w przewiewnym miejscu przez kolejne 24 godziny.

Śliwki suszone można spożywać je samodzielnie jako przekąskę lub dodawać do innych dań, np. do owsianki czy jaglanki na śniadanie albo do jogurtu naturalnego.
W kuchni śliwki należą do elity owocowej. Oprócz popularnych powideł, dżemów, marmolad oraz kompotów, ciast, pierogów i knedli, można robić z nich również marynaty i sosy do wędlin.

Ze względu na kształt oraz wielkość owoców śliwki dzielą się na mirabelki, renklody, węgierki, śliwki okrągłe, jajowate i owalne. Inny podział to odmiany deserowe oraz idealne do robienia przetworów. Do deserowych odmian należą renklody, m.in. zielona i ulena oraz węgierki - włoska, zwykła, łowicka a także inne odmiany śliwek.

Wiele z tych odmian, jak węgierka zwykła czy renkloda zielona, należą również do owoców, z których można przygotowywać wyśmienite powidła, dżemy albo kompoty. Odmianą nadającą się wyłącznie do robienia przetworów jest niezwykle popularna we Francji, a zapomniana u nas mirabelka, najczęściej rosnąca dziko.
Ze śliwek przygotowuje się też znane trunki, np. polską śliwowicę i tarninówkę czy bałkańską rakiję.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl