Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

ekologiczna skrobia kukurydziana

Skrobia Kukurydziana

Skrobia kukurydziana otrzymywana jest z białych pręcików kukurydzy. Nie z ziaren jak mąka kukurydziana. Jest też nazywana maizeną lub mazeiną. Ma biały kolor, nie posiada smaku ani zapachu. Jej postać sproszkowana w połączeniu z wodą przybiera konsystencję kleiku.

Podstawową cechą skrobi kukurydzianej jest brak zawartości glutenu, dlatego też może być stosowana przez osoby cierpiące na celiakię. Polecana jest również osobom na diecie proteinowej (Dukana).

Skrobia kukurydziana jest bogatym źródłem węglowodanów. W 100 g skrobi kukurydzianej znajduje się 351 kcal. Pozostałe wartości odżywcze skrobi kukurydzianej są obecne w stopniu minimalnym. Skrobia ta nie posiada wybitnych właściwości prozdrowotnych.

Jest jednak znakomitym dodatkiem do żywności, mającym wpływ na teksturę, a także znacznie polepszającym wiązanie wody. Może być stosowana jako środek wypełniający. Ze względu na obecność w swojej strukturze łatwo fermentujących węglowodanów, skrobia kukurydziana jest także rekomendowana jako dodatek w procesie warzenia piwa i produkcji alkoholu.

Skrobia kukurydziana może być stosowana jako zamiennik mąki. Można zagęszczać nią zupy i sosów oraz dodawać do ciast i domowego pieczywa w celu uzyskania drobnej tekstury wypieku oraz zwiększenia wilgotności wypieków bezglutenowych. Dzięki skrobi kukurydzianej potrawy są bardziej przezroczyste i lśniące. Bardzo dobrze sprawdza się do przygotowywania budyniu, kisielu oraz różnorodnych kremów do ciast.

Więcej informacji o skrobi kukurydzianej znajdziesz na naszym blogu

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl